Σαντορίνη: Νέοι σεισμοί έως και 4,9 Ρίχτερ, για πρωτοφανές φαινόμενο μιλούν οι σεισμολόγοι – Έκτακτα μέτρα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις (photos/videos)

Οι σεισμικές δονήσεις ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με το φαινόμενο να έχει προκαλέσει τον έντονο προβληματισμό των σεισμολόγων.

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 13:43.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού ο σεισμός ήταν έντασης 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 11,6 χιλιόμετρα και επίκεντρο

13 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Η δόνηση έγινε αισθητή και στην Αθήνα.

Είχε προηγηθεί ισχυρή σεισμική δόνηση στη Σαντορίνη σήμερα το πρωί, στις 9:17.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο η δόνηση είχε μέγεθος 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, εστιακό βάθος 16,4 χιλιόμετρα και επίκεντρο 14 χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Η δόνηση έγινε αισθητή και στην Αθήνα.

Αν και οι ειδικοί περίμεναν να συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η ακολουθία, δεν περίμεναν τον χθεσινό σεισμό των 5,3 Ρίχτερ, ο οποίος μάλιστα τονίζουν ότι δεν είναι ο κύριος σεισμός. Αυτές οι αυξομειώσεις στην ένταση των σεισμών, είναι ένα στοιχείο για το οποίο θεωρούν πως πρέπει να επανεξεταστούν ορισμένα δεδομένα, ενώ σημειώνουν πως αυτό που συμβαίνει στην περιοχή είναι «πρωτόγνωρο» και πλέον αφήνει -ξανά- κάθε σενάριο ανοιχτό για την εξέλιξή του.

Τα τελευταία δεδομένα έχουν προκαλέσει και το παγκόσμιο ενδιαφέρον των σεισμολόγων, με το National Geographic να σχολιάζει χαρακτηριστικά σε άρθρο του, ότι «δεν είναι σαφές γιατί έχουμε αυτήν την επαναλαμβανόμενη ακολουθία σεισμών. Είναι ένα πραγματικό μυστήριο».

Η παραίτηση με αιχμές από τον Τσελέντη

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί η παραίτηση του Άκη Τσελέντη από την Εθνική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, με σαφείς αιχμές.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο γνωστός σεισμολόγος, «σας υποβάλω την παραίτηση μου από την Εθνική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, δια τον λόγο ότι δεν μπορώ να δεχθώ να επιβάλλεται αυθαιρέτως από την πολιτική ηγεσία να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις της ΕΣΚ επιπλέον μέλη χωρίς να έχουν ΦΕΚ».

Ο πρώην διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου επισημαίνει ακόμα ότι η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου είναι «εκλεγμένη με επιστημονικά κριτήρια» και «τέτοιες πολιτικές παρεμβάσεις υποβαθμίζουν το ρόλο μας».

Ο προβληματισμός των σεισμολόγων μετά τα 5,3 Ρίχτερ

Η χθεσινή δόνηση των 5,3 Ρίχτερ έχει προκαλέσει αμφιβολίες και ερωτηματικά στους επιστήμονες. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΤ σήμερα ο Αθανάσιος Γκανάς, ο οποίος παραδέχτηκε πως αυτό που συμβαίνει στη περιοχή, είναι κάτι πρωτόγνωρο και για τους ίδιους τους επιστήμονες.

«Δεν μπορεί να θεωρηθεί τίποτα φυσιολογικό σε αυτή την ακολουθία. Μας έχει προβληματίσει πάρα πολύ, διότι δεν έχουμε ξαναδεί αυτό το φαινόμενο. Αυτό το οποίο συμβαίνει είναι ένα δυναμικό φαινόμενο το οποίο θα έχει αυξομειώσεις. Δηλαδή μπορεί να υπάρξει μια μέρα που θα υπάρχει μια σχετική ηρεμία και μετά θα ακολουθήσει ένας ισχυρός σεισμός και έπειτα μετασεισμοί. Το φαινόμενο εξελίσσεται, είναι μια σειρά η οποία οφείλεται, κατά την άποψή μου, σε μια κίνηση ηφαιστειακών ρευστών στο μέσο φλοιό σε βάθος 10 με 12 χιλιομέτρων και αυτό θα πρέπει να εξελιχθεί και άλλο μέχρι να ηρεμήσει», σημείωσε ο κ. Γκανάς, προσθέτοντας πως είναι μια πιθανότητα να συνεχιστούν αυτά τα σκαμπανεβάσματα.

«Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Είναι ένα φαινόμενο δυναμικό. Βλέπουμε ότι το κέντρο της σεισμικής ενέργειας περιστρέφεται γύρω από την Άνυδρο. Είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα δονήσεις κοντά στην Άνυδρο, νότια, δυτικά και ανατολικά. Τώρα το τελευταίο διήμερο μεταφέρθηκε βόρεια της Ανύδρου. Είναι περίπου 8 με 10 χιλιόμετρα βόρεια προς την Αμοργό. Αυτό σημαίνει ότι μετατοπίστηκε βορειοανατολικά. Υπάρχει μια αστάθεια σε αυτή την ακολουθία, την οποία δεν την έχουμε ξαναδεί. Για αυτό και είμαστε επιφυλακτικοί να πούμε πότε θα τελειώσει. Περιμένουμε τουλάχιστον μία με δύο εβδομάδες».

Πλέον, με τα τελευταία δεδομένα, το καλό σενάριο είναι «να συνεχιστεί αυτή η σμηνοσειρά μέχρι να ηρεμήσει. Πρέπει να πέσει η πίεση του συστήματος, η οποία προκαλεί τους σεισμούς».

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ΕΡΤΝews έκανε λόγο για ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο τονίζοντας ότι «η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει να κάνει με τις ηφαιστειακές διεργασίες». Ερωτηθείς εάν ο σεισμός των 5,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος, διευκρίνισε: «Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός. Συνήθως, πρέπει να ξεπερνά κατά τουλάχιστον μισό βαθμό τους προηγούμενους για να διακριθεί ως τέτοιος. Εδώ, δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα».

Σχετικά με το φαινόμενο της σμηνοσειράς, ανέφερε: «Περιλαμβάνει πολλούς και μικρούς σεισμούς ή ενδιάμεσους σεισμούς. Ένας τέτοιος σεισμός εκδηλώθηκε χθες στις 22:16. Ήταν 5,3 Ρίχτερ, οριακά μεγαλύτερος από τον προηγούμενο που εκδηλώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή. Αυτή η αύξηση των μεγεθών, που ουσιαστικά βλέπουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα, δεν είναι κάτι που δεν εντάσσεται μέσα σε αυτό που είχαμε πει την προηγούμενη φορά. Πολλοί σεισμοί, συχνοί σεισμοί με μεγέθη κυμαινόμενα. Έχουν εκδηλωθεί πάνω από 10.000 σεισμοί αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Είναι ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο, το οποίο προσπαθούμε να κατανοήσουμε, να ανιχνεύσουμε και να δούμε τι ακριβώς γίνεται. Όχι έχοντας άμεση παρατήρηση στο υπέδαφος, με όργανα τα οποία καταγράφουν έμμεσα δεδομένα και τα οποία καλούμαστε εμείς να αναλύσουμε και να πάμε σε συμπεράσματα έτσι ώστε να βοηθήσουμε και την πολιτεία».

«Ο χθεσινός δυνατός σεισμός στη Σαντορίνη με 5,3 Ρίχτερ, έκλεισε τη μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας», δήλωσε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο Κανάλι Ένα 90,4 και προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «από χθες το βράδυ με το 5,3 ξαναρχίζουμε από την αρχή τις αναλύσεις μας».

Ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής σεισμολογίας, Δημήτρης Παπανικολάου, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι «παραμένει η πιθανότητα να γίνει διέγερση στο μεγάλο ρήγμα της Ανύδρου, το οποίο μπορεί να δώσει σεισμό γύρω στα 6 ρίχτερ. Δεν μπορούμε να μιλάμε για κύριο σεισμό με αυτά τα μεγέθη, μέχρι 5,5 Ρίχτερ δηλαδή», υπογραμμίζοντας ότι «όσο συνεχίζουμε με αυτά τα μεγέθη, η σεισμική δραστηριότητα θα διαρκέσει το λιγότερο έως το Πάσχα και ίσως και μετά από αυτό».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, είπε στον ΣΚΑΪ ότι «δεν θεωρούμε ότι αλλάζει κάτι καθώς θεωρούμε ότι έχουμε μια σμηνοσειρά. Το 5,3 δεν είναι διαφορετικό από το 5,2 που είχαμε πριν από μερικές ημέρες. Δεν θα έλεγα ότι πρέπει να σταθούμε στο μέγεθος, αλλά ως ένα φαινόμενο που συνεχίζεται κανονικά».

Ο Β. Καραστάθης υποστήριξε ότι η δόνηση των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το βράδυ της Δευτέρας «ήταν μέσα στα πλαίσια τους σμήνους που παρακολουθούμε» και προσθέτοντας ότι «και ο ρυθμός παρέμεινε σταθερός καθώς είχαμε 28 σεισμούς την ημέρα πάνω από 4 Ρίχτερ και τώρα έχουμε 13-14 σεισμούς αυτού του μεγέθους ανά ημέρα. Επομένως είμαστε στην ίδια κατάσταση, δεν έχουμε μείωση, έχουμε σταθεροποίηση, είμαστε επιφυλακτικοί στο να πούμε ότι έχει πέσει η σεισμικότητα, ευελπιστούμε ότι θα έχουμε περαιτέρω μείωση. Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ενός μεγαλύτερου σεισμού».

Πολυπληθής επιστημονική ομάδα αναλύει τα δεδομένα που προκύπτουν από τους χερσαίους, αλλά και τους υποθαλάσσιους σεισμογράφους, για να διαπιστώσουν εάν υπάρχει σύνδεση μεταξύ ηφαιστειακών και τεκτονικών σεισμών.

Παράλληλα, το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι εγκατέστησε παλιρροιογράφο στη βορειοανατολική ακτή.

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι η επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας, που βρίσκεται στο πλησιέστερο δυνατό σημείο από την εστία της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας, έχει ως κύριο στόχο την έγκαιρη καταγραφή και επισκόπηση των μεταβολών στη στάθμη της θάλασσας.

Έκτακτα μέτρα για την προστασία εργαζομένων και επιχειρήσεων

Μετά τον χθεσινό σεισμό των 5,3 Ρίχτερ, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως προχωρά στην εφαρμογή ειδικών μέτρων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την οικονομική στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων της Σαντορίνης.

Συγκεκριμένα:

1. Αναστολή Συμβάσεων Εργασίας

Όλες οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων του Δήμου Θήρας δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για την περίοδο από 1η Φεβρουαρίου έως 3η Μαρτίου 2025. Η ρύθμιση αυτή αφορά εργαζομένους που είχαν προσληφθεί έως και την 31η Ιανουαρίου 2025. Για την προστασία των εργαζομένων, οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής δεν επιτρέπεται να προβούν σε απολύσεις κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής. Τυχόν καταγγελίες συμβάσεων θεωρούνται αυτοδικαίως άκυρες. Μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής, οι επιχειρήσεις οι οποίες έκαναν χρήση του μέτρου, οφείλουν να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα ίσο με την περίοδο της αναστολής.

2. Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού

Οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ που αντιστοιχεί σε τριάντα ημέρες, κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους. Παράλληλα, διασφαλίζεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού μισθού καθώς και η αναλογία δώρων εορτών. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, ενώ η σχετική δαπάνη καλύπτεται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και να γνωστοποιήσουν το σχετικό πρωτόκολλο στους εργαζομένους. Οι εργαζόμενοι, στη συνέχεια, θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr) μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr. Τα παραπάνω θα τεθούν σε λειτουργία μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης.

Στις 9 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,100 σεισμοί

Έκτακτη Ανακοίνωση Τρίτη 11/2/2025 (σεισμικότητα έως και 10 Φεβρουαρίου 2025) | Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ:

Από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 9 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ (http://dggsl.geol.uoa.gr/) έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 14,000 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων περίπου 12,000 με μεγέθη Μ≥1.0. Στις 9 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,100 σεισμοί, με ~240 να έχουν μέγεθος Μ≥2.5, 14 σεισμούς με Μ≥4.0, και 2 σεισμούς με Μ≥4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος M=5.0. Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 10η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 109 σεισμοί, εκ των οποίων 13 με μεγέθη M≥4.0 και 4 με Μ≥4.5. Ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 20:16:30 UTC και είχε μέγεθος 5.2, ενώ στις 22:37:26 UTC ακολούθησε σεισμός με Μ=5.0.

Οι σεισμοί αυτοί μπορεί να θεωρηθεί ότι εντάσσονται στο πλαίσιο σμηνοσειράς που θα συνεχιστεί με αρκετούς σεισμούς παρόμοιων μεγεθών. Παρόλα αυτά δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ακολουθήσει κύριος σεισμός. Αν και σε μεγάλο μέρος της η σεισμική δραστηριότητα παραμένει ενεργή σε ένα τμήμα μήκους ~12 km νοτιοδυτικά της Ανύδρου, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, τα επίκεντρα των μεγαλύτερων σεισμών εντοπίζονται βορειοανατολικά της Ανύδρου.

Σχήμα 1. Χάρτης κατανομής σεισμών στην περιοχή των Κυκλάδων (Σαντορίνη-Αμοργός-Ίος) που καταγράφηκαν στις 9 Φεβρουαρίου (ανάλυση με τεχνητή νοημοσύνη) και στις 10 Φεβρουαρίου (καθημερινή ανάλυση). Η ακτίνα των κύκλων είναι ανάλογη του μεγέθους του σεισμού (υπόμνημα επάνω-δεξιά), ενώ τα επίκεντρα σεισμών με μεγέθη μεγαλύτερα ή ίσα του 4.5 σημειώνονται με αστέρι. Ο χρωματισμός ανταποκρίνεται στο εστιακό βάθος, σύμφωνα με τη χρωματική κλίμακα (δεξιά).

Στο μεταξύ από σήμερα, Τρίτη 11/2/25 για την καταγραφή της εδαφικής κίνησης στο κέντρο της σεισμικής δραστηριότητας των τελευταίων ημερών, από το Εργαστήριο Γεωφυσικής του ΕΚΠΑ, πραγματοποιούνται:

Εγκατάσταση στην περιοχή του Ακρωτηρίου Κολούμπο ενός (1) νέου μόνιμου γεωδαιτικού σταθμού GPS/GNSS.

Εγκατάσταση στη βραχονησίδα Άνυδρο ενός (1) νέου μόνιμου γεωδαιτικού σταθμού GPS/GNSS (σε συνεργασία με το Γεωλογικό Τμήμα του Πανεπιστήμιου Πατρών και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του ΕΑΑ).

Επαναμέτρηση του μη-μόνιμου δικτύου 21 σταθμών GPS στη Θήρα-Θηρασιά-Καμένη.

Συνεχής ενημέρωση επί των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου, παρέχεται από την Ιστοσελίδα του Εργαστηρίου στη διεύθυνση https://geophysicslab.geol.uoa.gr/

Συντονιστής της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ είναι ο Ευθύμιος Λέκκας, Ομ. Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος.

Τα μέλη της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων είναι:

Αντωναράκου Ασημίνα, Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

Αρκαδόπουλος Νικόλαος, Καθηγητής Χειρουργικής, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής

Βασιλάκης Εμμανουήλ, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

Διακάκης Μιχαήλ, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

Ευελπίδου Nίκη – Νικολέττα, Καθηγήτρια Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

Καβύρης Γιώργος, Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

Καρτάλης Κωνσταντίνος, Καθηγητής Τμήματος Φυσικής

Λάγιου Παγώνα, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας

Λέκκας Ευθύμιος, Ομ. Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Συντονιστής Επιτροπής

Μαυρούλης Σπυρίδων, Επιστημονικός Συνεργάτης Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

Πικουλής Εμμανουήλ, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής

Σταύρου Πήλιος-Δημήτρης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Ψυχολογίας

Χατζηχρήστου Χρυσή, Καθηγήτρια Τμήματος Ψυχολογίας

Υπεύθυνος για την προβολή του έργου και των δράσεων της Επιτροπής είναι το μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κ. Δημήτρης Κουτσομπόλης.

Διαβάστε επίσης:

Εξοργιστική απάντηση της προέδρου του Αρείου Πάγου στην Καρυστιανού: Δεν μπορεί να εκφράζεται λοιδορία και καθύβριση των θεσμών

Κλειστή η οδός Βουλής – Τηλεφώνημα για βόμβα

Τέμπη: Οι συμβάσεις του ΟΣΕ για τις κάμερες – Τα νέα ερωτήματα που προκύπτουν (PDF)

Keywords
σεισμος, σαντορινη, σεισμοι, ριχτερ, national geographic, νέα, λύση, αθηνα, μυστήριο, εσκ, φεκ, ΕΡΤ, οφείλεται, σημαίνει, οασπ, ΑΝΤ1, πασχα, εργανη, ηλεκτρονική, gov, εκπα, http, utc, εαα, gps, https, βουλη, ΟΣΕ, pdf, σταση εργασιας, δωρο πασχα, σεισμος τωρα, μειωση μισθων, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, σταυροι, ξανα, utc, οασπ, υπουργειο εργασιας, ηλεκτρονική, αμοργος, εθνικη, εκπα, ηγεσια, θηρα, πιεση, πλαισιο, ρυθμος, τα νεα, υπευθυνη δηλωση, ωρα, gps, αυξηση, αρθρο, αμοργο, αμφιβολιες, αποζημιωση, βορεια, βραδυ, βρισκεται, γεωδυναμικο ινστιτουτο, γινει, γινεται, διαστημα, διευθυνση, δηλωση, δηλωσεις, δωσει, διημερο, δυναμικο, δονηση, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, εμμανουηλ, εβδομαδα, εμμεσα, ενημερωση, εξελιξη, εσκ, εστια, ζωνη, ιδια, ιδιο, ηρεμια, θηρασια, καμερες, κινηση, κλιμακα, κρατικο, λειτουργια, λύση, ληξη, λογο, μειωση, ομαδα, παντα, οδος, ουσιαστικα, οφείλεται, παμε, πρωι, ρυθμιση, ρολο, σεναριο, συνεχεια, σειρα, τμημα, τριτη, τσουναμι, ισχυρος, φορα, χρυση, κωνσταντινος, δημητρης, εφαρμογη, εθνικο, gov.gr, gov, https, υπουργειο, γκανας, λεκκας, national geographic, οργανα, ρηγμα, σημαίνει, τριαντα
Τυχαία Θέματα
Σαντορίνη, Νέοι, 48 Ρίχτερ – Προβληματισμός, – Έκτακτα,santorini, neoi, 48 richter – provlimatismos, – ektakta