Σε διπλή «μέγγενη» η κυβέρνηση

Οι πληροφορίες για νέο πρωθυπουργικό μήνυμα σήμερα, σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας της Covid-19 στη χώρα, πυροδοτούν έντονες συζητήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.

Ύστερα από πολλούς μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να απευθύνει νέο μήνυμα προς τους πολίτες, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν ότι ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει εκ νέου να τονώσει το πρόγραμμα εμβολιασμών κατά της Covid-19, το οποίο εδώ και αρκετό καιρό «σέρνεται», και ταυτόχρονα να καλέσει τους ήδη εμβολιασμένους να σπεύσουν να κάνουν την «αναμνηστική» δόση, προκειμένου να αποτραπεί η εξασθένηση της δράσης του εμβολίου

που παρατηρείται συν τω χρόνω.

«Όχι» σε νέο λοκντάουν και μέτρα

Στην ουσία, και πάντα σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Μητσοτάκης δεν πρόκειται να αποστεί από το «μήνυμα» που εδώ και καιρό στέλνει η κυβέρνηση, ότι, δηλαδή, ένα νέο λοκντάουν είναι εκτός συζήτησης και ότι τα όποια μέτρα λαμβάνονται θα κινούνται στο τρίπτυχο: εμβολιασμός, περιορισμός στο μέτρο του εφικτού των ανεμβολίαστων και προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ.

Άλλωστε, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απέρριψε το ενδεχόμενο λήψης νέων περιοριστικών μέτρων για τους αρνητές των εμβολίων, κάνοντας λόγο μόνο για «σημειακές παρεμβάσεις».

Μάλιστα, κατά την τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Οικονόμου «άδειασε» διακριτικά τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που επανέφεραν στη συζήτηση θέματα επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλους τομείς και κλάδους του Δημοσίου.

Για την ώρα, το μόνο νέο μέτρο που μοιάζει να βρίσκεται στο τραπέζι (καθώς σχετική συζήτηση υπάρχει και στην Ευρώπη) είναι, για τους συμπολίτες μας άνω των 65 ετών, το πιστοποιητικό εμβολιασμού να ισχύει μόνο στην περίπτωση που έχουν κάνει και την τρίτη δόση του εμβολίου, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τους «αναμνηστικούς» εμβολιασμούς.

Το «στοίχημα» των εμβολιασμών

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης δείχνουν ότι περισσότεροι από 700.000 πολίτες έχουν ήδη κάνει και την τρίτη δόση του εμβολίου.

● Το καλό είναι ότι για την ώρα φαίνεται πως οι ήδη εμβολιασμένοι δεν δείχνουν να έχουν πρόβλημα να κάνουν και την «αναμνηστική» δόση.

● Το κακό είναι ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η πλειοψηφία των νέων εμβολιασμών αφορά στην τρίτη δόση και όχι σε πολίτες που εμβολιάζονται για πρώτη φορά ή που ολοκληρώνουν τώρα τον εμβολιασμό τους με την αναλογία να προσεγγίζει το ένα προς δύο (συγκεκριμένα, τα στοιχεία της 16ης Νοεμβρίου δείχνουν ότι πρώτη ή δεύτερη δόση έκαναν την ημέρα εκείνη σχεδόν 29.000 πολίτες και «αναμνηστική» δόση περίπου 48.000).

Η εικόνα αυτή – αν και ενθαρρυντική ως προς την «αναμνηστική» δόση – δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το «φρενάρισμα» του νέου πανδημικού κύματος μέσα στις επόμενες εβδομάδες, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στις προβλέψεις των ειδικών, οι οποίες κάθε άλλο παρά θετικές είναι.

Προφανώς, με το βλέμμα στραμμένο στις προβολές για την εξέλιξη της πανδημίας, ο Κ. Μητσοτάκης προχωρεί στο νέο τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες, ώστε να τους κινητοποιήσει, μήπως και αποτραπούν οι χειρότερες εκτιμήσεις των επιστημόνων για τα αποτελέσματα του νέου κύματος της πανδημίας που σαρώνει τη χώρα, αλλά και να αποσαφηνιστεί με οριστικό τρόπο η πολιτική που θα ακολουθήσει από τούδε η κυβέρνηση.

Φυσικά, όλα αυτά αποτελούν απλώς σχεδιασμούς της παρούσας συγκυρίας και με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν τώρα και τις σχετικές προβολές. Ειδικά όσον αφορά στο ΕΣΥ, η κυβέρνηση εκτιμά ότι με τη συμμετοχή των ιδιωτών – η επίταξη υπηρεσιών αναμένεται να γίνει ώς το τέλος της εβδομάδας – θα υπάρχουν δυνατότητες αποσυμφόρησης του συστήματος, ώστε να αποφευχθούν οι εικόνες του χειμώνα του 2020-2021, αλλά και να απαλυνθούν οι εντυπώσεις που δημιουργούνται στην παρούσα φάση, λόγω καταγγελιών για «ασφυξία» του συστήματος Υγείας, ιδίως στη βόρεια Ελλάδα.

Πάντως, το πρόβλημα με τη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα παραμένει, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της αυστηροποίησης των υγειονομικών μέτρων, ώστε να συμπεριληφθούν και οι εμβολιασμένοι πολίτες, κάτι που η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά ώς τώρα.

«Ζόρια» και στην οικονομία

Την ίδια στιγμή, μια άλλη πτυχή του προβλήματος – ο δεύτερος άξονας της κρίσης – αφορά και στις συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία. Η κυβέρνηση «ξορκίζει» με κάθε τρόπο το νέο λοκντάουν, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, η οποία έχει αρχίσει να πλήττει τους πιο αδύναμους και απαιτεί… μεγάλο πορτοφόλι από την κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί.

Grosso modo αυτό είπε και ο Οικονόμου, όταν, κατά τη διάρκεια του τελευταίου μπρίφινγκ, σημείωσε με νόημα ότι «η πολιτική στήριξης για το ΕΣΥ, για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και μέσα στην πανδημία και στη συνέχεια απέναντι στις ανατιμήσεις που έρχονται είναι σήμερα εφικτή, ανάμεσα στα άλλα, επειδή η κυβέρνηση φρόντισε να προχωρήσει έγκαιρα στο σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας».

Την ίδια στιγμή πηγές του υπουργείου Οικονομικών έβαζαν πάγο στα σενάρια περί διανομής «κοινωνικού μερίσματος» στο τέλος του χρόνου, επισημαίνοντας ότι προσώρας δεν υπάρχει πλεόνασμα για να διαμοιραστεί, ενώ, μιλώντας στον Real FM, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ουσιαστικά περιέγραψε και τα όρια των δυνατοτήτων της κυβέρνησης για παρεμβάσεις, σημειώνοντας με νόημα ότι:

«Η επιλογή που κάνουμε είναι να παρέμβουμε εκεί που αφορά το σύνολο της κοινωνίας και είναι το ηλεκτρικό ρεύμα. Οι αυξήσεις στα καύσιμα έχουν επίπτωση και στο ηλεκτρικό και στη μετακίνηση. Προτιμούμε να πάμε πρώτα στο ηλεκτρικό ρεύμα και να ελαφρύνουμε με τον δημοσιονομικό χώρο που διαθέτουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό εκεί. (…) Αφήνουμε τη μετακίνηση, που αφορά όντως σε ένα μεγάλο κομμάτι, αλλά όχι τόσο βαριά όσο το ηλεκτρικό και η θέρμανση».

Ο ίδιος, πάντως, παρουσιάζοντας τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, «έδειξε» και τις ανησυχίες της κυβέρνησης για παρατεταμένες πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία, λέγοντας ότι «οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και των πρώτων υλών, οι οποίες δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στο διάστημα αυτό, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις επιχειρήσεις με ιδιαίτερη αυτοσυγκράτηση σε ό,τι αφορά τη μεταφορά του σχετικού κόστους στις τιμές καταναλωτή, και να συνυπολογίσουν στις αποφάσεις τους ότι έχουν μπροστά τους μια περίοδο δυναμικής ανάπτυξης, στην οποία θα μπούμε από το 2022 και στα επόμενα χρόνια, την οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διακυβεύσουμε παρασυρόμενοι στον φαύλο κύκλο των πληθωριστικών προσδοκιών».

Ωστόσο, αντίστοιχες ανησυχίες φαίνεται ότι εκφράζουν και οι πολίτες, καθώς σε δημοσκόπηση της MARC για τον ΑΝΤ1 το 74,5% των ερωτηθέντων εκτίμησε ότι η ενεργειακή κρίση θα διαρκέσει περισσότερο από μερικούς μήνες, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, και περισσότεροι από ένας στους δύο σημείωσαν ότι οι ανατιμήσεις θα προκαλέσουν δυσκολίες, ενίοτε και μη υπερβάσιμες.

Και στο βάθος… Παρθενώνας

Κατά τα λοιπά, το ζήτημα της επιστροφής στην Ελλάδα των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο επανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνάντησής του στο Λονδίνο, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «το αίτημά μας δεν είναι φωτοβολίδα. Θα επιμείνουμε με μεθοδικότητα για να χτίσουμε τα απαραίτητα ερείσματα και στη βρετανική κοινή γνώμη για την ανάγκη επανένωσης με τα γλυπτά του Μουσείου Ακροπόλεως. Είναι σημαντικό ζήτημα που αφορά τις διμερείς μας σχέσεις. Δεν είναι κατά βάση ζήτημα μόνο νομικό, είναι πρωτίστως ζήτημα αξιακό και πολιτικό και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να πετύχουμε τον σκοπό μας».

Μάλιστα, σε συνέντευξή του στους «Financial Times», ο Μητσοτάκης σημείωσε με νόημα ότι «αν βρισκόμουν στη θέση του πρωθυπουργού Τζόνσον και σκεφτόμουν “έξω από το κουτί” όσον αφορά την “Παγκόσμια Βρετανία” και την υποστήριξη αυτής της ιδέας, μιας Βρετανίας που διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στον κόσμο την εποχή μετά το Brexit, θα ήταν μία πολύ μεγάλη επίδειξη δημόσιας διπλωματίας εάν προσέγγιζε το ζήτημα από μία διαφορετική οπτική γωνία».

Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον ότι ρεπορτάζ της εφημερίδας «Times» ανέφερε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός επρόκειτο να παρουσιάσει στον Βρετανό ομόλογό του πρόταση για δανεισμό δύο εμβληματικών αρχαιολογικών θησαυρών στο πλαίσιο της συζήτησης για τα μάρμαρα του Παρθενώνα: τη χρυσή μάσκα του Αγαμέμνονα και το περίφημο χάλκινο άγαλμα του Ποσειδώνα (ή Δία) του Αρτεμισίου.

Κατά τα λοιπά, ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε συνάντησή του με Έλληνες κατοίκους του Λονδίνου, επανέλαβε την πρόθεσή του να εξαντλήσει την τετραετία, λέγοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν το ’23, έχω δεσμευτεί γι’ αυτό και σκοπεύω να τηρήσω τον λόγο μου και τη δημόσιά μου δέσμευση».

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τον νέο νόμο για την ψήφο των Ελλήνων της διασποράς, στην εκλογική αναμέτρηση αυτή «σίγουρα η γενιά του brain-drain καλύπτεται και μπορείτε να ψηφίζετε, εκτός αν υπάρχουν πολλοί ειδικοί λόγοι, από τον μόνιμο τόπο διαμονής σας», κάτι που υπενθύμισε ότι αποτελούσε προεκλογική δέσμευσή του.

Πάντως, δεν έχασε την ευκαιρία να αφήσει αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «θα θέλαμε ο ορισμός όσων έχουν το δικαίωμα της ψήφου από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους να είναι πιο ευρύς. Σκοντάψαμε, δυστυχώς, επάνω στον περιορισμό των 200 εδρών που έπρεπε να συγκεντρώσουμε και δυστυχώς δεν μπορέσαμε να πείσουμε άλλα κόμματα να διευρύνουν τον ορισμό».

Διαβάστε επίσης:

Στο χείλος της αβύσσου η τουρκική οικονομία

Πώς βλέπουν οι Έλληνες πανδημία και εμβόλιο

Βράζουν τα Βαλκάνια: Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί η κρίση στη Βόρεια Μακεδονία

Keywords
νεα κυβερνηση, κυβερνηση, real fm, financial times, συμμετοχή, επιταξη, ελλαδα, συριζα, real, ηλεκτρικος, δημοσκοπηση, ΑΝΤ1, times, εκλογες, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , μετρο, αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, κομματα, αποτελεσματα, γνωμη, εικονες, λονδινο, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, ωρα, real, real fm, αξιζει, αξονας, βαλκανια, εβδομαδες, βλεμμα, βορεια, βρισκεται, γινει, διαστημα, δυστυχως, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, ενημερωση, ενιοτε, εξελιξη, εποχη, επρεπε, ερχονται, ετων, ιδια, ισχυει, εικονα, λογο, μηνες, μητσοτακης, μπορειτε, νοημα, παντα, ορια, ουσιαστικα, ουσιαστικο, ουσια, παμε, προβληματα, ρευμα, ρολο, συζητηση, συνεχεια, συμμετοχή, τριτη, φορα, χρυση, δικαιωμα, χωρα, κομματι, μοιαζει, μπροστα, πηγες, πληροφοριες, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα
Σε διπλή «μέγγενη» η κυβέρνηση,