Σε ρυθμούς προ κρίσης η κτηματαγορά – Φούσκα ή μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών;

Σε ράλι δίχως τέλος τρέχουν οι τιμές πώλησης των οικιστικών ακινήτων στην χώρα μας παρά την ακρίβεια αλλά και την οικονομική στενότητα των Ελλήνων!

Θυμίζουμε ότι ήδη 45% αυξήθηκαν οι τιμές πώλησης τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με αποκορύφωμα σύμφωνα και με την Alpha Bank την άνοδο κατά 7,4 % το 2021 και 8,6% το πρώτο τρίμηνο του 2022 που συνδυάστηκε με τη σημαντική αύξηση των επενδύσεων σε κατοικίες και της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα μάλιστα με την τράπεζα

το γεγονός αυτό οφείλεται στην παρατεταμένη περίοδο πολύ χαμηλών επιτοκίων που είχαμε τα προηγούμενα έτη, με αποτέλεσμα η αγορά ακινήτων να απορροφήσει σημαντικό μέρος της υπερβάλλουσας ρευστότητας, αυξάνοντας έτσι τη ζήτηση,ενώ οι αυξημένες τιμές εμπορευμάτων και οικοδομικών υλικών στο μεταπανδημικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, οδήγησαν σε περαιτέρω ισχυροποίηση της τάσης ανόδου των τιμών.

Η διεύρυνση των δυνατοτήτων αξιοποίησης της τηλεργασίας, απότοκος της περιόδου εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων, σε συνδυασμό με την επανάκαμψη της οικονομίας διαμοιρασμού με τη ραγδαία αύξηση των μετακινήσεων και του τουρισμού το 2022 ενδέχεται να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στη ζήτηση.

Την ίδια ώρα σε άλλες χώρες η αύξηση των επιτοκίων οδηγεί σε μεγάλη πτώση των τιμών ακινήτων.

Το υψηλότερο κόστος των στεγαστικών δανείων πλήττει τις οικονομίες με πολλούς τρόπους. Τα νοικοκυριά με δάνεια σφίγγουν το ζωνάρι, ενώ οι αυξανόμενες πληρωμές στεγαστικών δανείων αποθαρρύνουν τους αγοραστές να προχωρήσουν σε αγορές, συμπαρασύροντας τις τιμές των ακινήτων και την ανάπτυξη.

Άλλωστε και ο Hideaki Hirata του Πανεπιστημίου Hosei, πρώην οικονομολόγος της Τράπεζας της Ιαπωνίας που εκπόνησε μελέτη του ΔΝΤ δήλωσε στο Bloomberg ότι «για τις παγκόσμιες τιμές των κατοικιών

Θα δούμε μία συγχρονισμένη πτώση της στεγαστικής αγοράς το 2023 και το 2024».

Στην χώρα μας από την άλλη παρά τα προβλήματα των δανειοληπτών τα οποία οδηγούν στη λήψη μέτρων στήριξης με τη κυβέρνηση να πιέζει τις τράπεζες για επιδοτήσεις επιτοκίων , οι ειδικοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα του real estate τονίζουν ότι υπάρχει ακόμα δρόμος για άνοδο αφού υπολείπονται 18% από το peak του 2008. Μάλιστα τονίζουν ότι τις τιμές ακινήτων τις αυξάνουν οι ξένοι επενδυτές που δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τη χώρα μας σε επίπεδο κτηματαγοράς. Αγοράζουν κυρίως νεόδμητα ακίνητα,  αυτόνομα κτίρια στην Αθήνα, καθώς και ξενοδοχεία σε παραθαλάσσιες εκτάσεις, με χαμηλές τιμές συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προσδοκώντας μεγάλες υπεραξίες!

Το γεγονός αυτό επιβαίνει και ο δείκτης SPI (Spitogatos Property Index). Στο γ’ τρίμηνο του έτους η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης στα νότια προάστια έχει αυξηθεί κατά 12,7% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 3.167 ευρώ το τ.μ. και στο κέντρο της Αθήνας ο SPI της μέσης ζητούμενης πώλησης έχει αυξηθεί κατά 8,6%, φτάνοντας τα 1.750 ευρώ το τ.μ.

Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που επισημαίνουν ότι οι μεγάλες αυξήσεις στις τομές πώλησης κατοικιών μοιάζουν με «φούσκα» η οποία είναι έτοιμη να σκάσει διότι η σταδιακή στροφή της νομισματικής πολιτικής προς μια συσταλτική κατεύθυνση μέσω αύξησης των επιτοκίων ενδέχεται να επιβραδύνει την ανοδική τάση που παρατηρείται στις τιμές των κατοικιών το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε επίσης:

Το «παράδοξο» της ιδιοκατοίκησης στην Ευρώπη – Ιδιοκτησία προτιμούν οι φτωχότεροι Νότιοι, ενοίκιο οι πλουσιότεροι Βόρειοι

Τα θολά σημεία του προγράμματος «Σπίτι μου»

Νέα εταιρεία Real Estate από τον πρώην COO της Dimand Πάνο Παναγιωτίδη και την Ιnventio

Keywords
Τυχαία Θέματα