Στη γραμμή «η Εξωτερική πολιτική δεν επηρεάζεται από συλλαλητήρια» συνεχίζει η κυβέρνηση - Το «αγκάθι» των προτάσεων Νίμιτς

Πολιτική

Το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για το όνομα της ΠΓΔΜ είναι πλέον παρελθόν και η κυβέρνηση εμφανίζεται ανακουφισμένη για το γεγονός ότι οι προβλέψεις για το μέγεθός του δεν επιβεβαιώθηκαν. Συνεχίζει λοιπόν τη διαπραγμάτευση στην προαποφασισμένη γραμμή ότι η εξωτερική Πολιτική δε χαράσσεται με συλλαλητήρια, ούτε με φανατισμό και μισαλλοδοξία.

Το

Μαξίμου με επίσημη ανακοίνωση χθες αναγνώρισε ότι το συλλαλητήριο ήταν ογκώδες ωστόσο επισήμανε ότι «ο ‘’σεισμός’’ και τα εκατομμύρια διαδηλωτών που φαντάστηκαν οι διοργανωτές και ο κ. Σαμαράς με τον κ. Μητσοτάκη, που ήθελαν να καπηλευθούν το συλλαλητήριο, παρέμειναν ευσεβείς πόθοι». Τόνισε επίσης πως «η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που το παρακολούθησε από τους τηλεοπτικούς του δέκτες, ανεξαρτήτως απόψεων συγκλίνει στην εκτίμηση ότι τα μείζονα θέματα της εξωτερικής πολιτικής δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με οδηγό το φανατισμό και τη μισαλλοδοξία».

Ομοίως, στο μήνυμά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έκανε αναφορά στα εκατομμύρια των «ελλήνων Πατριωτών» που «έκαναν την επιλογή τους», δηλαδή δεν κατέβηκαν στο συλλαλητήριο. Ελλείψει δε Αρχιεπικόπου που αυτή τη φορά συντάχθηκε με το συλλαλητήριο επικαλέστηκε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο: «Σήμερα διαψεύστηκαν οι δημοσκοπήσεις της διαπλοκής. Φάνηκε η γύμνια της ΝΔ, αλλά και όσων δεν άκουσαν τον λόγο Οικουμενικού Πατριάρχη[σ.σ. ο οποίος είχε απευθύνει μήνυμα υπέρ της νηφαλιότητας]» ανέφερε και διεμήνυσε ότι συνεχίζει «με ήσυχη συνείδηση και ευθύνη» να διαπραγματεύεται «για το καλό της πατρίδας».

Πάντως ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος στο μήνυμά του είδε στο συλλαλητήριο την "ψυχή των Ελλήνων" που όπως είπε δεν μπορεί να αμαυρωθεί από ακραίους.

Το ερώτημα τώρα είναι πώς προχωρά η διαπραγμάτευση από εδώ και πέρα, δεδομένης της στάσης που τηρεί ο διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, απέναντι στην οποία πάντως η κυβέρνηση κρατά χαμηλούς τόνους.

Σύμφωνα με το χθεσινό αποκλειστικό δημοσίευμα του «Βήματος» ο προσωπικός Απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς παρουσίασε στις 17 Ιανουαρίου στο Νταβός ένα σχέδιο το οποίο αφενός παραπέμπει σε «σαλαμοποίηση» της λύσης αφετέρου δείχνει να περιορίζει τη διαπραγμάτευση στο ονοματολογικό το οποίο μάλιστα το συνδέει με τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, ενώ η πρότασή του δεν προβλέπει αλλαγή στο Σύνταγμα.

Η Αθήνα φαίνεται πως έχει απορρίψει αυτή την πρόταση, δεδομένου ότι κατά δήλωση του Νίκου Κοτζιά ετοιμάζει το δικό της σύμφωνο, στη βάση των ελληνικών θέσεων και προτάσεων προκειμένου να το παρουσιάσει εντός του Φεβρουαρίου στην άλλη πλευρά, το αργότερο αρχές Μαρτίου.

Ωστόσο ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, έδειξε ουσιαστικά να επαναφέρει την πρότασή του στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας με τις δηλώσεις του στα Σκόπια, αφενός ότι δεν αντιλήφθηκε να υπάρχει εκ μέρους της Αθήνας θέμα ταυτότητας για το λαό της ΠΓΔΜ, αφετέρου με την αναφορά ότι δεν συζητάμε κάτι άλλο πέρα από το όνομα. Δηλώσεις που έδειξαν να ακολουθούν το κλίμα των δηλώσεων του σκοπιανού Υπεξ Νίκολα Ντιμιτρόφ που «έβγαλε» από την ατζέντα θέματα όπως η γλώσσα και η ταυτότητα, που για την Ελλάδα συνδέονται με τις αλυτρωτικές διεκδικήσεις.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών διεμήνυσε ότι βάση συζήτησης είναι το Νταβός, όπου η ελληνική πλευρά έθεσε στο τραπέζι τη συνολική λύση, με προτεραιότητα στα αλυτρωτικά.

Εν ολίγοις, η διαπραγμάτευση, με τα όσα είναι γνωστά στο προσκήνιο, δείχνει να εξελίσσεται σε μπρα ντε φερ και δεν παραπέμπει σε μια εύκολη και ομαλή διαπραγματευτική διαδικασία.

ΚυβέρνησησυλλαλητήριοΣκοπιανόδιαπραγμάτευσηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα