Στην Κορσική την Πέμπτη ο Μητσοτάκης για τη MED7, τετ-α-τετ με Μακρόν και διπλωματική αντεπίθεση

H Eλλάδα παρουσίασε στο ΝΑΤΟ την τουρκική παραβατικότητα σε Αιγαίο και Αν. ΜεσόγειοΠολιτική

 

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις. Στην Κορσική μεταβαίνει την Πέμπτη το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (MED7).

Το

πρόγραμμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

15:00 (τοπική ώρα) Συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής Κοινότητας Cargese της Κορσικής

16:00 Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν

17:30 Συμμετοχή του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Μεσογειακής Διάσκεψης που διεξάγεται υπό την προεδρία του κ. Μακρόν

19:30 Κοινή Συνέντευξη Τύπου

20:45 Επίσημο δείπνο.

Νωρίτερα, κατόπιν ελληνικού αιτήματος διεξήχθη, σύμφωνα με πληροφορίες η σημερινή συζήτηση στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η ελληνική πλευρά προέβη σε μια εκτενή παρουσίαση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναδεικνύοντας την τουρκική υπαιτιότητα και τις επιπτώσεις στην ασφάλεια της Νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας, με την συζήτηση να αποτελεί μια ιδιαίτερα χρήσιμη ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά τα κράτη-μέλη για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες ενός μέλους της Συμμαχίας σε βάρος της ίδιας της ασφάλειας και της συνοχής της Συμμαχίας.

Έμφαση δόθηκε, τόσο από την Ελλάδα όσο και από ορισμένους άλλους Συμμάχους, δέσμευση σε Αρθρο 1 Καταστατικού Χάρτη ΝΑΤΟ που αναφέρεται σε Χάρτη ΗΕ και ειδικότερα σε ειρηνική επίλυση διαφορών και υποχρέωση μη χρήσης ή απειλής βίας.

Η Ελλάδα τόνισε επιπλέον ανάγκη άμεσης απόσυρσης συνόλου τουρκικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου ORUÇ REIS, από περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Ελλάδα παραμένει πάντα έτοιμη για διάλογο, βάσει του διεθνούς δικαίου, χωρίς απειλές και εκβιασμούς από την πλευρά της Τουρκίας και επί της μόνης διαφοράς μεταξύ των δύο πλευρών.

Σημειώνεται πως προς τις προτάσεις του ΓΓ ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει αύριο, στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ, τα σχόλιά της.

Στο μεταξύ, πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας ανέφεραν πως την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων αξιωματούχων στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ για το πώς μπορεί να αποφευχθεί η στρατιωτική κλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο, αφού αναβλήθηκαν για δύο ημέρες.

Οι πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, ανέφεραν ότι η αναβολή ζητήθηκε από τη στρατιωτική επιτροπή της Συμμαχίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα δύο μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σε τεχνικές συνομιλίες για την αποφυγή ατυχημάτων εν μέσω μιας κλιμακούμενης διαμάχης, αν και είχε μιλήσει αρχικά για συμφωνία Ελλάδος - Τουρκίας να ξεκινήσουν διάλογο, ωστόσο, μετά και την έντονη ελληνική αντίδραση, υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση.

Τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις συνεχιζόμενες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο τόνισε νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για το ενδεχόμενο να επεκταθούν οι τουρκικές έρευνες πολύ κοντά στο νησί του Καστελόριζου.

«Γνωρίζουμε αυτές τις μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες. Όπως έχουμε δηλώσει προηγουμένως και γενικώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις της Τουρκίας για την έρευνα φυσικών πόρων σε περιοχές, όπου η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο», απάντησε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε σχετική ερώτηση.

Παράλληλα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη σθεναρή στήριξη του στον διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενθαρρύνοντας όλα τα μέρη να ξαναρχίσουν τη συζήτηση για τα συγκεκριμένα θέματα. 

Τέλος, επανέλαβε τη πάγια αμερικανική θέση που επιδιώκει την αξιοποίηση των πόρων της Ανατολικής Μεσογείου κατά έναν τρόπο που θα προάγει τη συνεργασία και θα παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, το Παρίσι προσανατολίζεται να δανείσει δύο υπερσύγχρονες φρεγάτες στην Ελλάδα. Το θέμα φαίνεται ότι συζητήθηκε σε χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Άμυνας των δυο χωρών.

Χθες, ο πρωθυπουργός σε τηλεδιάσκεψη του Προεδρείου του ΕΛΚ, εξέφρασε στον Μάνφρεντ Βέμπερ, την πεποίθηση ότι η Ευρώπη δεν θα σταθεί ούτε αδύναμη ούτε διχασμένη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Παράλληλα επισήμανε , ότι η Ελλάδα είναι σταθερά έτοιμη για διάλογο, όχι όμως υπό το καθεστώς απειλών ή παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

«Εάν οι τουρκικές προκλήσεις συνεχιστούν, πρέπει να «χτυπήσουμε» τον Ερντογάν εκεί που πονάει περισσότερο: στο πορτοφόλι του», ανέφερε στο twitter το ΕΛΚ.

MED7ΕλληνοτουρκικάΜακρόνΜητσοτάκηςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα