Στο μικροσκόπιο του Μαξίμου

Μπορεί στα στελέχη της κυβέρνησης να επικρατεί πολιτική ευφορία καθώς η έλλειψη αντιπολίτευσης κάνει πιο εύκολο το έργο των υπουργών – δεδομένου ότι κινούνται χωρίς κανέναν έλεγχο – αλλά στο πρωθυπουργικό επιτελείο τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.

Και αυτό διότι, πέρα από τις επισημάνσεις που είχε κάνει ο πρωθυπουργός στο προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο προς τα στελέχη της κυβέρνησής του – ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν φαινόμενα αλαζονείας –, οι πληροφορίες λένε ότι στο μικροσκόπιο του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκονται οι υπουργοί

και τα χαρτοφυλάκια που το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχαν προβλήματα.

Στο κόκκινο ο Αυγενάκης

Πρώτος στη λίστα βρίσκεται ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος πρωτοστάτησε στο «μπούλινγκ κατά των πολιτών» την περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών συνδέοντας τις αποζημιώσεις στους αγρότες με τα αποτελέσματα της κάλπης. Γι’ αυτόν μάλιστα, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, είπε ο Μητσοτάκης ότι «ο σοφός ελληνικός λαός έχει μια ωραία φράση που λέει να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε. Καλό είναι να την έχουμε όλοι μας υπόψιν».

Πολλοί από το κυβερνητικό στρατόπεδο ισχυρίζονται μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός σκέφτηκε στην αρχή ακόμα και να τον θέσει εκτός κυβερνητικού σχήματος, ωστόσο αναθεώρησε την απόφασή του προκειμένου να μην δημιουργηθεί η εντύπωση στους πολίτες ότι τα όσα έλεγε η αντιπολίτευση περί εκβιασμών είναι αληθή.

Μόνο που, απ’ ό,τι φαίνεται, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν εκτίμησε την ευκαιρία που του έδωσε ο πρωθυπουργός και με δική του ευθύνη έγινε ένα ακόμα λάθος. Πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι πήραν ελάχιστα ποσά ως αποζημίωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό το ότι, ενώ ο υπουργός και η διοίκηση του Οργανισμού πανηγύριζαν την προηγούμενη Παρασκευή για τα ποσά που θα δοθούν στους αγρότες τη Δευτέρα, ο Αυγενάκης εμφανίστηκε να καταγγέλλει τη διοίκηση ζητώντας την παραίτησή της, ενώ δήλωσε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη βάζοντας θέμα διαφάνειας.

Παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος άφηναν πάντως να εννοηθεί ότι ο υπουργός, ο οποίος διακατέχεται από το άγχος της εξόδου από την κυβέρνηση, κατέφυγε σε αυτήν τη λύση προκειμένου να ρίξει τις ευθύνες αλλού.

Τρέχει ο Κικίλιας

Το δεύτερο υπουργείο που βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση είναι το Πολιτικής Προστασίας, καθώς τα όσα συνέβησαν το καλοκαίρι με τις φωτιές και το φθινόπωρο με τις πλημμύρες ανέδειξαν όλα τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Μετά τις μεγάλες καταστροφές στη Θεσσαλία ο Βασίλης Κικίλιας είχε βρεθεί για μέρες στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων, καθώς όλα έδειχναν ότι θα αντικατασταθεί από τον πρωθυπουργό. Η απόφαση του Μητσοτάκη να πάει πιο πίσω τις όποιες αλλαγές στην κυβέρνηση έδωσε χρόνο στον υπουργό να επανασχεδιάσει όλους τους φορείς που εμπλέκονται με αυτό το θέμα.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο Κικίλιας επιχειρεί να στελεχώσει καλύτερα τις αρμόδιες υπηρεσίες και να αλλάξει τα επιχειρησιακά σχέδια, τα οποία ήταν παρωχημένα. Το αν θα το καταφέρει θα φανεί τους επόμενους μήνες – δηλαδή μέσα στον χειμώνα.

Πολύ δύσκολα για τον Οικονόμου

Μεγάλο θέμα υπάρχει και στο Προστασίας του Πολίτη καθώς ο Γιάννης Οικονόμου, πέρα από τα θέματα της ασφάλειας που πρέπει να διαχειριστεί σε καθημερινή βάση, ασχολείται με την κίνηση στους δρόμους. Το θέμα αυτό έχει γίνει ο εφιάλτης για χιλιάδες πολίτες οι οποίοι πηγαίνουν ή έρχονται στη δουλειά τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής γι’ αυτό το θέμα ακόμα και από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Οικονόμου πάντως ότι τα πράγματα θα εξομαλυνθούν, όλα δείχνουν πως ακόμα δεν έχει βρεθεί η λύση για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση.

Την ίδια ώρα ο υπουργός έχει να διαχειριστεί τα θέματα της ασφάλειας, τα οποία αποτελούν το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση. Μέχρι τώρα οι όποιες παρεμβάσεις δεν έχουν αποδώσει, καθώς συνεχίζονται φαινόμενα βίας και ανομίας στους αθλητικούς – αγωνιστικούς χώρους, ενώ η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος παραμείνει ανοικτή πληγή.

Το άγχος του Καιρίδη

Το θέμα που επίσης παρακολουθούν στενά στο Μέγαρο Μαξίμου έχει να κάνει με το μεταναστευτικό. Ο υπουργός Δημήτρης Καιρίδης καλείται να λύσει μια πολύ δύσκολη εξίσωση, δεδομένων των συνθηκών στις χώρες προέλευσης, αλλά και της σταθερά μεταβαλλόμενης στάσης της Τουρκίας.

Η πιθανότητα ένα μεγάλο ποσοστό προσφύγων από την Παλαιστίνη να μετακινηθεί το επόμενο διάστημα προς άλλα μέρη έχει κάνει την κατάσταση ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει να επικρατήσει ούτε η λογική των ανοικτών συνόρων, αλλά ούτε και ένα… ανθρωποκυνηγητό.

Διαβάστε επίσης

Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση

Άρθρο Γιώργου Τσίπρα στο «Ποντίκι»: Το δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ στο Διεθνές Δίκαιο

Σκουρλέτης: Εξετάζει προσφυγή στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τις επιθέσεις που δέχεται από τρολ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μαξίμου,maximou