Στόχος ο Σταύρος - Το Ποτάμι επέλεξε να χτυπήσει ο Μητσοτάκης για να «κατοχυρώσει» τον... μεσαίο χώρο

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

«Ενίοτε τα αιτήματα γίνονται αποδεκτά», είχε πει πριν από μερικά χρόνια στη Βουλή ο Κώστας Καραμανλής απαντώντας στο επίμονο αίτημα του Γιώργου Παπανδρέου για εκλογές, μία φράση που «σημάδεψε» τα πρωτοσέλιδα της εποχής.

Στη... γραμμή Καραμανλή, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι το επίμονο αίτημά του για εκλογές

μπορεί και να γίνει αποδεκτό, γι’ αυτό φροντίζει να προετοιμάζεται καταλλήλως. Ωστόσο, αυτή ακριβώς η ετοιμότητα είναι που δημιουργεί αρκετά προβλήματα στην αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς την αναγκάζει να κινείται με βήματα μετέωρα προς μια κατεύθυνση αντιφατική ως προς το αξιακό της υπόβαθρο.

Έτσι τα μπερδεμένα μηνύματα της Πειραιώς είχαν την... τιμητική τους την τελευταία εβδομάδα, με χαρακτηριστικότερο όλων την επίθεση του ίδιου του Μητσοτάκη στον Σταύρο Θεοδωράκη και τα όσα είπε για απουσία λόγου ύπαρξης του Ποταμιού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πάντως και η αναφορά που έκανε ο «γαλάζιος» πρόεδρος σε «αξιόπιστους συνομιλητές» για την επόμενη ημέρα.

«Αξιόπιστοι συνομιλητές»

«Ο μεσαίος χώρος είναι προνομιακός για τη Ν.Δ. Κατά συνέπεια οι ψήφοι του μεσαίου χώρου είναι απολύτως διεκδικήσιμοι από μένα. Ένα κόμμα ψηφίζει ο καθένας στις εκλογές. Και εγώ δεν χαρίζω καμία ψήφο» σημείωσε αρχικά ο Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».

Τόνισε μάλιστα πως τον ενδιαφέρει «την επόμενη ημέρα να υπάρχουν αξιόπιστοι συνομιλητές, γιατί σε μια σειρά από ζητήματα, πολιτικά και πολιτειακά, θα χρειαστεί να διαμορφώσουμε ευρύτερες συναινέσεις. Παρακολουθώ τις εξελίξεις στη Κεντροαριστερά, αλλά στις εκλογές ο καθένας διεκδικεί το καλύτερο αποτέλεσμα για το κόμμα του». Και το προχώρησε ένα βήμα παραπέρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βάζοντας στο στόχαστρό του το Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη.

«Δεν υπάρχει ζωτικός χώρος ούτε στα δεξιά της Ν.Δ. ούτε στο μεταρρυθμιστικό Κέντρο για νέο κόμμα. Αν το Ποτάμι είχε λόγο ύπαρξης όταν ιδρύθηκε, αυτός δεν υπάρχει πια» υποστήριξε ο Μητσοτάκης. Έστειλε έτσι το μήνυμα ορθά - κοφτά για το αν τοποθετεί στους «αξιόπιστους συνομιλητές», σύμφωνα με τα λεγόμενά του, τον επικεφαλής του Ποταμιού...

Αναπόφευκτο ήταν στα ισχυρά «πυρά» του Μητσοτάκη να απαντήσει ο Θεοδωράκης. «Το Ποτάμι θα συνεχίσει να έχει λόγο ύπαρξης, μέχρι η χώρα να φύγει από τα δεσμά των λαϊκίστικων και συντηρητικών δυνάμεων» τόνισε χαρακτηριστικά ο Θεοδωράκης σε υψηλούς τόνους. Σύμφωνα με τον ίδιο:

«Το Ποτάμι δεν σπατάλησε τις δυνάμεις του χτίζοντας μηχανισμούς. Και σήμερα δεν χαραμίζει τον ρόλο του χτίζοντας καριέρες για τα στελέχη του. Δεν πολιτευόμαστε για να είμαστε αρεστοί, δεξιά ή αριστερά. Δεν διαγκωνιζόμαστε για να πιάσουμε θέση στις κυβερνήσεις του μέλλοντος. Αυτό ίσως μπερδεύει ένα τμήμα της κοινής γνώμης και των αναλυτών της, που έχουν μάθει ότι οι τοποθετήσεις, οι δράσεις και τα συνθήματα των πολιτικών είναι κυρίως κινήσεις στη σκακιέρα της πολιτικής τους επιβίωσης».

«Δούναι και λαβείν»

Και στο θέμα ωστόσο της κατάτμησης της Β’ Αθηνών η στάση της Ν.Δ. θυμίζει περισσότερο ένα κάλεσμα για «δούναι και λαβείν», υπό την έννοια του τιμήματος για διακομματική συμφωνία που θα φέρει τις επικείμενες αλλαγές μια εκλογική αναμέτρηση πιο κοντά.

Η «γαλάζια» στάση στο θέμα των αλλαγών Σκουρλέτη κρίνεται ως επαμφοτερίζουσα, καθώς τελικά αποφασίστηκε ότι θα παραστεί η Ν.Δ., διά του Μάκη Βορίδη, στη διακομματική πρόσκληση του αρμόδιου υπουργού για σήμερα Πέμπτη, αλλά ταυτόχρονα θέτει τον όρο περί αποδοχής της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Αν αυτός ο όρος γίνει αποδεκτός, όπως υποστηρίζει, τότε δέχεται την κατάτμηση των μεγάλων βουλευτικών περιφερειών.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛΛ αρνείται το δικαίωμα της ψήφου στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό. Δηλαδή και στους Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και έφυγαν στα χρόνια της κρίσης από τη χώρα μας. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση φοβάται την ψήφο τους» δήλωσε ο τομεάρχης Εσωτερικών της Ν.Δ. και βουλευτής Αττικής Μ. Βορίδης.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην οποία η Ν.Δ. καλεί την κυβέρνηση «να συναινέσει εδώ και τώρα στην πρότασή μας να δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, μαζί με την αυτονόητη κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών που επίσης είναι πάγια θέση της Ν.Δ. Να φέρει στη Βουλή από κοινού τις δύο αυτές αλλαγές και να τις ψηφίσει μαζί με την αξιωματική αντιπολίτευση».

ΝΔκεντροδεξιάΜητσοτάκηςΘεοδωράκηςποτάμιIssue: 2021Issue date: 17-5-2018Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα