Συγκίνηση στο «τελευταίο αντίο» στον καθηγητή και συγγραφέα Χρήστο Γιανναρά (Photos)

Σε κλιμα συγκίνησης τελέστηκε η κηδεία του καθηγητή – συγγραφέα Χρήστου Γιανναρά, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 24 Αυγούστου, σε ηλικία 89 ετών.

Η εξόδιος ακολουθία του Χρήστου Γιανναρά τελέστηκε από τον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης στην Αιόλου, ενώ ακολούθησε η ταφή στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, με την οικογένεια, αντί στεφάνων, να ζητά τη στήριξη του Οίκου Ευγηρίας Κυθήρων «Κασιμάτειον».

Ο

μεγάλος γιος του εκλιπόντος Σπύρος Γιανναράς

Ο δεύτερος γιος του εκλιπόντος Τάσος Γιανναράς

Υπενθυμιζεται ότι ο καθηγητής φιλοσοφίας και συγγραφέας, πέθανε το Σάββατο στην εξοχική του κατοικία στα Κύθηρα, σε ηλικία 89 ετών.

Ποιος ήταν ο Χρήστος Γιανναράς


Είχε σπουδάσει θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Βόννης και του Παρισιού (Σορβόνη). Ήταν διδάκτωρ φιλοσοφίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Σορβόνης και της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Επίσης, υπήρξε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, του St. Vladimir’s Orthodox Seminary της Νέας Υόρκης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης. Διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού Σύνορο, που εξέδωσε δώδεκα τεύχη από το 1964 ως το 1967.

Από το 1982 μέχρι το 2002 υπήρξε τακτικός καθηγητής της φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών της Αθήνας, αρχικά στο τότε ενιαίο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών και μετά στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Δίδαξε φιλοσοφική ορολογία, και μέθοδο, πολιτική φιλοσοφία και πολιτιστική διπλωματία. Επίσης είχε διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια Παρισιού, Γενεύης, Λωζάννης και Κρήτης.

Είχε επιδείξει πλούσιο συγγραφικό έργο με θεματολογία που σχετίζεται με την έρευνα των διαφορών ανάμεσα στην ελληνική και στην δυτικοευρωπαϊκή φιλοσοφία και ορθόδοξη χριστιανική παράδοση.

Το βιβλίο του «Η ελευθερία του ήθους» θεωρείται ότι όρισε τον πυρήνα αυτού που αργότερα ονομάστηκε «νεορθοδοξία» και έχει χαρακτηριστεί «ο Μάης του ’68 στην Ορθόδοξη θεολογία και ηθική». Πολλά από τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 10 τουλάχιστον ευρωπαϊκές γλώσσες.

Ο Χρήστος Γιανναράς υπήρξε υπότροφος του γερμανικού Ιδρύματος Υποτροφιών «Alexander von Humboldt Stiftung». Επίσης, ήταν εκλεγμένο μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, καθώς επίσης και της Διεθνούς Ακαδημίας Ανθρωπιστικών Επιστημών (Academie International des Sciences Humaines) (Βρυξέλλες).

Παρενέβαινε για πολλά χρόνια στην κοινωνική και πολιτική επικαιρότητα μέσω τακτικής αρθρογραφίας στις εφημερίδες, Το Βήμα, παλαιότερα, επί 13 χρόνια, και από το 1993 στην Καθημερινή, με παράλληλες τηλεοπτικές εμφανίσεις.

Ήταν παντρεμένος με την λαογράφο και εθνολόγο Τατιάνα Ιωάννου-Γιανναρά (1938-2008), με την οποία απέκτησαν δύο γιους, ο πρώτος εκ των οποίων είναι ο συγγραφέας Σπύρος Γιανναράς.

*Με πληροφορίες από wikipedia

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στα Μέγαρα – Σηκώθηκαν 4 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη

Μύκονος: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που προωθούσε γυναίκες στην πορνεία – Πώς κανόνιζαν τα ραντεβού (photos)

Μεσσηνία: Καταστροφικό το πέρασμα της «ψυχρής λίμνης» – Ζημιές σε καταστήματα και σπίτια – «Ξηλώθηκαν» ναυαγοσωστικοί πύργοι

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συγκίνηση, Χρήστο Γιανναρά Photos,sygkinisi, christo giannara Photos