«Συν-Εργασία»: Τι πρέπει να γνωρίζουν επιχειρηματίες και εργαζόμενοι από Δευτέρα (15/6)

ΕΛΛAΔΑ

 

Αντίστροφη μέτρηση προκειμένου να τεθεί σε ισχύ ο νέος μηχανισμός ενίσχυσης της απασχόλησης, ονόματι «Συν-Εργασία», μέσω της επιδότησης της εργασίας.

«Όχημα» προς αυτή την πορεία, η αφετηρία της οποίας είναι η Δευτέρα 15 Ιουνίου, είναι η κάλυψη από το κράτος μέρους (60%) απώλειας έως 50%, την οποία ενδεχομένως θα υποστούν στις καθαρές αποδοχές τους οι εργαζόμενοι με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.

Παράλληλα το κράτος, αποκλειστικά

για το διάστημα μεταξύ 15 Ιουνίου-31 Ιουλίου θα επιδοτεί το 60% των εργοδοτικών εισφορών για το μέρος του μισθού που θα περικοπεί, οδηγώντας σε μείωση έως 30% στις εν λόγω εισφορές και έως 19% στο συνολικό μη μισθολογικό κόστος.

Βασικός όρος για να μπορεί μια επιχείρηση να εντάξει ακόμα και όλους τους πλήρως εργαζομένους της στον εν λόγω μηχανισμό από τον τρέχοντα κιόλας μήνα (έως και τα μέσα του ερχόμενου Οκτωβρίου) είναι να είχε μείωση τζίρου (κύκλου εργασιών) τουλάχιστον 20% τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2019, είτε ανήκει σε πληττόμενο κλάδο είτε όχι.

Όποια επιχείρηση, όμως, "ενταχθεί" στη "Συν-Εργασία" δεν μπορεί να μετατρέψει τη σύμβαση απασχόλησης του "συν-εργαζόμενου" μισθωτού, ούτε να τον απολύσει για το διάστημα ένταξής του στον εν λόγω μηχανισμό, ενώ οφείλει να καταβάλλει τις εισφορές που αντιστοιχούν στον αρχικό –προ μείωσης– μικτό μισθό του. Επίσης καταβάλλεται αναλογία του επιδόματος αδείας και του επιδόματος Χριστουγέννων έτους 2020, υπολογιζόμενων επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας (60% των μειωμένων αποδοχών των εργαζομένων).

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το διαθέσιμο κονδύλι για τη "Συν-Εργασία" ανέρχεται σε 820 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες έχουν εγκρίνει ποσό 1,5 δισ. ευρώ από το κοινοτικό πρόγραμμα "SURE", αντικείμενο του οποίου είναι η στήριξη της απασχόλησης προκειμένου να αναχαιτιστούν οι συνέπειες της κορονο-κρίσης. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιχειρεί να αυξήσει το κοινοτικό κονδύλι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσής της με την Κομισιόν για το νέο πρόγραμμα-"γέφυρα" για την "επόμενη μέρα" της πανδημίας. Σε πρώτη φάση αναμένεται να ενταχθούν έως 700.000 μισθωτοί.

Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να συμμετάσχουν

Πιο αναλυτικά, δικαίωμα συμμετοχής στον μηχανισμό έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, συνεχούς ή εποχικής λειτουργίας, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), υπό τις εξής προϋποθέσεις:

1. Επιχειρήσεις-εργοδότες που υποχρεούνται σε υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ πρέπει να παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον του κύκλου εργασιών ΦΠΑ, σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς, ανάλογα με τον μήνα ένταξής τους στη ρύθμιση και το είδος των φορολογικών βιβλίων, ως εξής:

Για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία:

Ανεξαρτήτως μήνα ένταξης, δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, σε περίπτωση μηδενικού κύκλου εργασιών κατά το έτος 2019 και τον Φεβρουάριο 2020, και οι επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία, σε περίπτωση μηδενικού κύκλου εργασιών κατά το έτος 2019 και το α’ τρίμηνο του 2020.

2. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης ΦΠΑ ή απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ πρέπει να παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον των ακαθάριστων εσόδων, σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς, ανάλογα με τον μήνα ένταξης, ως εξής:

Ο κύκλος εργασιών αναφοράς για τις επιχειρήσεις που δεν είναι υποκείμενες σε περιοδική δήλωση ΦΠΑ ορίζεται ως εξής:

Πιο ευνοϊκό είναι το "καθεστώς" της "Συν-Εργασίας" για τις πληττόμενες επιχειρήσεις του κλάδου των αερομεταφορών (επιβατών, εμπορευμάτων) και των τομέων που συνδέονται με αυτό (π.χ. επιχειρήσεις που ασκούν δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης) . Οι εν λόγω επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στον μηχανισμό αυτό υποχρεούνται να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στον πραγματοποιηθέντα μειωμένο χρόνο απασχόλησης των "συν-εργαζόμενων" μισθωτών, υπολογιζόμενες επί των ονομαστικών τους αποδοχών (και όχι επί του αρχικού –προ μείωσης– μισθού, όπως ισχύει για τις άλλες επιχειρήσεις).

Οι εισφορές που αντιστοιχούν στον υπολειπόμενο συμβατικό (πλην όχι πραγματοποιηθέντα) χρόνο εργασίας τους, υπολογιζόμενες επί των ονομαστικών τους αποδοχών, καλύπτονται από τον κρατικό Προϋπολογισμό. Κατ' εξαίρεση, για τις εν λόγω επιχειρήσεις, το χρονικό διάστημα ισχύος του μηχανισμού εκτείνεται έως και τις 31 Δεκεμβρίου (και όχι έως τις 15 Οκτωβρίου, όπως ισχύει για τις άλλες επιχειρήσεις). Δικαίωμα συμμετοχής από 16 Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2020 έχουν επιχειρήσεις εφόσον είχαν δικαίωμα συμμετοχής στον μηχανισμό οποιαδήποτε στιγμή κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Τα άλλα μέτρα

Παράλληλα με τη "Συν-Εργασία", κατά τον τρέχοντα μήνα (Ιούνιος), "τρέχουν" και τα εξής μέτρα στο εργασιακό-ασφαλιστικό πεδίο:

- Δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας έως και του 100% του προσωπικού στις πληττόμενες επιχειρήσεις εστίασης, τουρισμού (με ρήτρα "πληρότητας"), μεταφορών, αθλητισμού και πολιτισμού από 1/6 έως 30/6.

- Υποχρέωση δήλωσης –από 16/6− στο σύστημα "Εργάνη" κάθε τροποποίησης του ωραρίου και του χρόνου εργασίας πριν από την πραγματοποίησή της.

- Δυνατότητα απόλυσης εργαζομένων από 15/6 εφόσον μια επιχείρηση δεν έβγαλε κανέναν εργαζόμενο σε αναστολή από 1 /5 έως 31/5 και δεν εντάχθηκε σε άλλο πρόγραμμα στήριξης (π.χ. επιστρεπτέα καταβολή).

- Κάλυψη εργοδοτικών εισφορών όσων εποχικών μερικώς απασχολούμενων προσληφθούν από 1/6 έως 30/6 (το μέτρο ισχύει έως 30/9).

Πηγή: capital.gr

Συν-εργασίαεπιχειρηματίεςεργαζόμενοιHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα