Συνεχίζεται η μάχη για την οικονομία, με το βλέμμα στην κάλπη

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

Πανηγυρίζουν για το δεκαετές ομόλογο - τρέχουν για τις εκκρεμότητες

Δίπλα στη στρατηγική του προοδευτικού πόλου, η κυβέρνηση, εν όψει των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών (όποτε γίνουν), δίνει και τη μάχη της οικονομίας, μάχη απόλυτα κρίσιμη για μια εκλογική χρονιά.

Μετά την επιτυχημένη έκδοση του 10ετούς ομολόγου η κυβέρνηση εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή της αναδεικνύοντας πολιτικά και επικοινωνιακά την εξέλιξη αυτή ως απόδειξη ότι η χώρα έχει μπει καλά στην πορεία προς την κανονικότητα, αφού οι επενδυτές δείχνουν να εμπιστεύονται πλέον την ελληνική

οικονομία και μακροπρόθεσμα.

Επιπλέον, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η έκδοση του 10ετούς αποστομώνει ουσιαστικά την αξιωματική αντιπολίτευση και αποδυναμώνει περαιτέρω την τακτική κινδυνολογίας και αρνητικών προβλέψεων που αυτή ακολουθεί σταθερά και στο πεδίο της οικονομίας.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε με πολύ σκωπτικό τρόπο το αποτέλεσμα της έκδοσης έναντι της Ν.Δ., την ευχαρίστησε για τη συνεισφορά της και πρόσθεσε πως «αφού η οικονομία βελτιώνεται και έχουμε πρόσβαση στις αγορές με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αντιπολίτευση Ν.Δ., έχουμε ένα επιτυχημένο σχήμα που πρέπει να διατηρηθεί και μετά τις εκλογές».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο είναι «η πρώτη φορά ύστερα από μια περίπου δεκαετία» που «η ελληνική κυβέρνηση, το ελληνικό Δημόσιο καταφέρνει να αντλήσει χρήματα από την έκδοση δεκαετούς ομολόγου και μάλιστα με ένα επιτόκιο, το οποίο αγγίζει τα ιστορικά χαμηλά της περιόδου 2004-2005» (αντλήθηκαν 2,5 δις με επιτόκιο 3,9%).

«Είναι ένα από τα καλύτερα επιτόκια που έχει επιτύχει ποτέ το ελληνικό δημόσιο, πράγμα το οποίο δείχνει ότι η χώρα πλέον βρίσκεται σε συνθήκη κανονικότητας, σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους της». Πρόσθεσε δε ότι «καταρρέουν όλα τα αφηγήματα περί συγκεκαλυμμένου μνημονίου, όλα τα αφηγήματα περί αδυναμίας εξόδου στις αγορές».

«Διάλογο» θέλει ο Τσακαλώτος

Πάντως, στη γενικότερη συζήτηση που έχει ανοίξει για την οικονομία ότι τώρα στόχος πρέπει να είναι η μείωση των πλεονασμάτων, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δείχνει να επιμένει σε μια πιο συναινετική γραμμή από τον πρωθυπουργό. Ο τελευταίος, στην Κεντρική Επιτροπή ουσιαστικά «γείωσε» την προοπτική ενός διαλόγου με την αντιπολίτευση καθώς, όπως είπε, αν και είναι έτοιμος «αύριο το πρωί» για μια τέτοια συζήτηση, κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν πρόκειται να τα βρουν στον τρόπο κοινωνικής αναδιανομής του δημοσιονομικού χώρου που θα δημιουργηθεί από τυχόν μείωση των πλεονασμάτων διότι η Ν.Δ. κινείται σε νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επανήλθε, μετά το αρχικό συναινετικό σήμα μέσω της συνέντευξης στο CNBC, και με δήλωσή του στο News247 επισήμανε την ανάγκη έναρξης σοβαρού διαλόγου για την οικονομία κατά την επόμενη μέρα. «Αναδεικνύεται πλέον επιτακτικά η ανάγκη για την έναρξη ενός σοβαρού διαλόγου για την επόμενη ημέρα με συμμετοχή όλων των πλευρών, όπου θα συζητήσουμε ποια είναι τα ποιοτικά στοιχεία ανάπτυξης, ποιο είναι το κοινωνικό κράτος που να είναι ικανό να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες ανάγκες, ποιο θα πρέπει να είναι το παραγωγικό μοντέλο και ποια η σύγχρονη δημόσια διοίκηση» αναφέρει η δήλωσή του.

Η κυβέρνηση προς το παρόν έχει μπροστά της ένα κρίσιμο Eurogroup (11 Μαρτίου) εν όψει του οποίου καλείται να κλείσει εκκρεμότητες όπως το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη - Σταθάκη για τα κόκκινα δάνεια και το «σπάσιμο» της ΔΕΠΑ (το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή).

Πάντως, τα τελευταία εικοσιτεράωρα, η επικαιρότητα των «επιτευγμάτων» στην οικονομία επισκιάστηκε από ένα άλλο σπάσιμο, το σπάσιμο των δήμων, που προκάλεσε δημόσια αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Το νομοσχέδιο με την τροπολογία για την κατάτμηση πέντε δήμων ψηφίζεται σήμερα – πρόκειται για τους δήμους Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς, Σερβίων - Βελβεντού, Λέσβου και Σάμου). Σε άλλες περιπτώσεις (π.χ. Κεφαλονιά) βουλευτές όπως η Φωτεινή Βάκη είναι αντίθετοι με το «σπάσιμο». Άλλοι βουλευτές διεκδικούν την κατάτμηση και για δήμους που δεν έχουν ενταχθεί στην παρούσα τροπολογία καθώς το ζητούν οι τοπικές κοινωνίες. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση στόχος ήταν να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα οι επείγουσες περιπτώσεις, αλλά η αναστάτωση και η δυσαρέσκεια σε αυτοδιοικητικό επίπεδο είναι εμφανής. Εκτιμάται πάντως ότι μπροστά στην κάλπη θα εκτονωθεί και όχι το αντίθετο.

δεκαετές ομόλογοΣΥΡΙΖΑΕυκλείδης ΤσακαλώτοςIssue: 2063Issue date: 7-3-2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα