Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Χρέος και μάχη με το κατεστημένο πάνω από το κόμμα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής ολοκληρώνεται σήμερα το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο οι κρίσιμες αποφάσεις που θα κρίνουν τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ στο εξής ελήφθησαν χθες στις ψηφοφορίες όχι μόνο για το Σχέδιο Πολιτικής Απόφασης και τις Θέσεις αλλά και για τη συγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής.

Όλα δείχνουν ότι οι παραινέσεις που ακούγονταν όλο το προηγούμενο διάστημα τύπου «άλλο το κόμμα άλλο

η κυβέρνηση» όπου το πρώτο ασκεί έλεγχο στη δεύτερη δεν εισακούστηκαν από την ηγεσία η οποία σε μια πρώτη ανάγνωση των αποφάσεων του συνεδρίου φαίνεται πως προωθεί τη διεύρυνση της επιρροής της κυβέρνησης στο κόμμα ή αλλιώς τον σφιχτότερο εναγκαλισμό κόμματος- κυβέρνησης. Κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί φυσικά από τα αποτελέσματα των σημερινών ψηφοφοριών αλλά και την ανάδειξη της Πολιτικής Γραμματείας και του Γραμματέα τις επόμενες μέρες.

Οι άμεσοι στόχοι πάνω απ’ το κόμμα

Ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των προθέσεων του άλλωστε τόσο στην εισηγητική ομιλία του το βράδυ της Πέμπτης όσο και στη χθεσινοβραδινή δευτερομιλία του, όπου έβαλε πάνω από οτιδήποτε άλλο τους άμεσους κυβερνητικούς στόχους για την ρύθμιση του χρέους και την ένταξη των συστημικών τραπεζών στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης στη βάση της πεποίθησης ότι με αυτά τα βασικά εργαλεία θα επιταχυνθεί η έξοδος της χώρας από την κρίση και θα ξεκινήσει η πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη. Συνθήκες που θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια, κατά το σκεπτικό που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός, να μοιράσει την παραγωγή νέου πλούτου με κοινωνική δικαιοσύνη.

Παράλληλα με τη μάχη για το χρέος, ο πρωθυπουργός ιεράρχησε στην κορυφή των άμεσων καθηκόντων τη μάχη για την επικράτηση και σταθεροποίηση της κυβέρνησης στο εσωτερικό της χώρας και άρα την επικέντρωση στο ανοιχτό μέτωπο με το παραδοσιακό πολιτικό και μιντιακό – επιχειρηματικό σύστημα εξουσίας.

Υπό αυτό το πρίσμα το κόμμα και οι ανησυχίες του δείχνουν να έρχονται σε δεύτερη μοίρα, ενώ ο στρατηγικός στόχος για τον κοινωνικό μετασχηματισμό παραπέμπεται στο μέλλον.

Στη χθεσινή του ομιλία ο πρωθυπουργός έστειλε με μεγαλύτερη έμφαση – εντός κι εκτός του κόμματος – το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη επίτευξη των παραπάνω στόχων της, αφήνοντας να εννοηθεί σε δεύτερο επίπεδο ότι όποιος θέλει ακολουθεί αλλά δεν μπορεί να βάζει εμπόδια σε αυτή την προσπάθεια.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός, παρόλο που έδειξε κατανόηση για τις αμφιβολίες και τις ανησυχίες που όπως είπε είναι «ανθρώπινες», επισήμανε τα εξής:

Ότι η προσπάθεια αυτή έχει ρίσκο, «αλλά στη ζωή και την πολιτική πρέπει να παίρνει κανείς ρίσκα». Στο σημείο αυτό επικαλέστηκε και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος την Παρασκευή παραθέτοντας Κούντερα είπε ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση το παλεύει αλλά δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα πετύχει. Κοινώς απαιτείται στράτευση στον αγώνα της κυβέρνησης, στη βάση της πίστης ότι θα τα καταφέρει.
Ότι όσοι δεν μπορούν ας κάνουν στην άκρη: Όποιος ψάχνει για εγγυήσεις ας περιμένει να αναλάβει στα εύκολα. Εμείς είμαστε εδώ για τα δύσκολα. Για αυτό μας επέλεξε ο ελληνικός λαός».

Τα παραπάνω δείχνουν να απαντούν στον Πάνο Σκουρλέτη (κα όσους συμμερίστηκαν τις ανησυχίες που εξέφρασε επιδοκιμάζοντάς τον με θερμό χειροκρότημα) ο οποίος με την τοποθέτησή του ότι αν δεν πετύχει το σχέδιο για το χρέος το πρόγραμμα δεν βγαίνει έδειξε να αποτελεί την μόνη «παραφωνία» στον κυβερνητικό κορμό, καθώς όσα κυβερνητικά στελέχη (υπουργοί, υφυπουργοί, γραμματείς υπουργείων, κλπ) ανέβηκαν στο βήμα υπερασπίστηκαν την κυβερνητική πολιτική και την οπτική του πρωθυπουργού.

Η κυβέρνηση «αλώνει» το κόμμα;

Τα παραπάνω εξηγούν και την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για τον έλεγχο της ΚΕ και μέσω αυτής του κόμματος.

Μειώνοντας τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής από 201 σε 151 (πρόταση της πλειοψηφίας η οποία υπερψηφίστηκε χθες το βράδυ) και αξιοποιώντας μια διάταξη του καταστατικού σχετικά με την ποσόστωση των κυβερνητικών στελεχών επί του συνόλου των μελών της ΚΕ ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να ασκήσει μεγαλύτερο έλεγχο στο κόμμα και να αποδυναμώσει τις τάσεις και αυτό που συχνά καταγγέλλεται ως «κομματικός μηχανισμός».

Σύμφωνα με την εν λόγω διάταξη «τα στελέχη που κατέχουν αμειβόμενη κυβερνητική θέση ή αξίωμα (μέλος Υπουργικού Συμβουλίου ή μέλος ΔΣ Δημόσιου Οργανισμού / Διεθνούς Οργανισμού ή Ανεξάρτητης Αρχής / ΔΕΚΟ / ΝΠΔΔ / Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς Υπουργείων, Υφυπουργοί), δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 25% των μελών κάθε οργάνου του κόμματος». Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 37 μέλη επί του συνόλου των 151 και σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται οι βουλευτές καθώς πρόκειται για αιρετό αξίωμα. Επομένως βουλευτές και αμιγώς κομματικά στελέχη καλούνται να διεκδικήσουν τις υπόλοιπες 114 θέσεις που απομένουν. Εξ ου και η χθεσινοβραδινή αντίδραση του συνεδριακού σώματος το οποίο ζήτησε οι βουλευτές να συμπεριλαμβάνονται στην ποσόστωση, πρόταση που υπερψηφίστηκε αλλά ζητήθηκε από την ηγεσία λόγω της σοβαρότητας ενός τέτοιου ζητήματος καταστατικής φύσης να γίνει περαιτέρω συζήτηση και να επαναληφθεί η διαδικασία, όπως και έγινε οδηγώντας τελικά στην υπερψήφιση της αρχικής εισήγησης της πλειοψηφίας και του προέδρου οι βουλευτές να μην συμπεριλαμβάνονται στην ποσόστωση του 25%.

συνέδριο ΣΥΡΙΖΑΤσίπραςψηφοφορίεςεκλογή ΠροέδρουHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα