Σύνοδος Κορυφής στην Ελβετία: Οι ηγέτες του κόσμου ψάχνουν απαντήσεις για να μπει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία – Δεν ιδρώνει το αυτί του Πούτιν

Με πενήντα ηγέτες κρατών, μεταξύ των οποίων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με εκπροσώπους από 100 χώρες συνολικά, αλλά χωρίς τη Ρωσία, γίνεται η σύνοδος κορυφής με αντικείμενο το τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μια σύνοδος στην οποία όλοι ψάχνουν για απαντήσεις, αλλά γνωρίζουν καλά πως ο Βλάντιμιρ Πούτιν είναι ανένδοτος και μάλιστα απείλησε ανοιχτά τη Δύση. Την ίδια ώρα και η Κίνα απουσιάζει, χαρακτηρίζοντας την σύνοδος ως «χάσιμο χρόνου», ενώ η Μόσχα δεν μπήκε καν στη διαδικασία να ασχοληθεί με τις συζητήσεις.

Κατά την διάρκεια της συνόδου, ο Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε πως «ο κύκλος των χωρών που συμμετέχουν στη διαδικασία επεξεργασίας ενός σχεδίου ειρήνευσης για την Ουκρανία θα πρέπει να διευρυνθεί», θεωρώντας πως πρέπει να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στη Ρωσία, αλλά και να καταρτιστεί ένας οδικός χάρτης για ειρήνη.

«Επειδή η ειρήνη είναι…, πάντοτε μία διαδικασία… έχουμε 1.300 χιλιόμετρα συνόρων με τη Ρωσία… Η Ρωσία εισέβαλε στη Φινλανδία κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, χάσαμε το 10% της επικράτειας μας, συμπεριλαμβανομένων και εδαφών, όπου οι παππούδες μας είχαν γεννηθεί και όπου πατέρας μου είχε γεννηθεί» θύμισε ο πρόεδρος της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, θέλωντας να αναδείξει ότι η Ρωσία δεν θα καμφθεί έτσι εύκολα.

ΗΠΑ: «Δεν θέλει διαπραγμάτευση, αλλά συνθηκολόγηση ο Πούτιν»

O Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι η τελευταία ειρηνευτική πρόταση της Ρωσίας για την Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάληψη κι άλλων εδαφών της χώρας (από τη Ρωσία) και είναι μία «ολοκληρωτικά παράλογη εικόνα».

Την ίδια ώρα η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, ανέφερε πως ο «Πούτιν δεν θέλει διαπραγμάτευση, αλλά συνθηκολόγηση»

«Χρειάζεται να υποστηρίξουμε μία συνολική, αναγκαία και διαρκή ειρήνη για την Ουκρανία. Μία ειρήνη που θα αποκαταστήσει την κυριαρχία της Ουκρανίας, αλλά και την εδαφική ακεραιότητά της» σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ζελένσκι: Θα γραφτεί ιστορία στην Λουκέρνη

Ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι, αν και παραδέχεται πως είναι εξαιρετικά απίθανο να βρεθούν απαντήσεις για τη λήξη του πολέμου, έκανε λόγο για μια ιστορική στιγμή στην Ελβετία.

«Πιστεύω ότι οι συνομιλίες θα οδηγήσουν στο να γραφτεί ιστορία. Καταφέραμε να επαναφέρουμε στον κόσμο την ιδέα ότι οι κοινές προσπάθειες μπορούν να σταματήσουν τον πόλεμο και να εγκαθιδρύσουν μια δίκαιη ειρήνη», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. Μιλώντας αργότερα στη διάσκεψη, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η σύνοδος κορυφής θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για τον ενδεχόμενο τερματισμό της σύγκρουσης.

Ρωσία: «Δεν οδηγεί πουθενά η σύνοδος»

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε ότι η διεξαγωγή αυτής της συνόδου είναι ένας «δρόμος προς το πουθενά» και η Μόσχα δεν βλέπει ότι η Δύση θέλει να εισέλθει σε δίκαιες διαπραγματεύσεις. Την ίδια στιγμή, η Μόσχα υποστηρίζει ότι έχει επανειλημμένα τονίσει πως «δεν αρνήθηκε ποτέ να διευθετήσει τη σύγκρουση με το Κίεβο μέσω ειρηνευτικών συνομιλιών», ωστόσο η ρωσική πρόταση συνθηκολόγησης από τον Βλαντίμιρ Πούτιν οδηγεί σε αδιέξοδο καθώς προβλέπει παραχώρηση ουκρανικών εδαφών και μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης:

G7 – Λάιεν: «Το πάγωμα του πολέμου στην Ουκρανία, θα είναι συνταγή για επιθετικούς πολέμους στο μέλλον»

Εκλογές στην Γαλλία: Ο Φρανσουά Ολάντ θα είναι υποψήφιος με την Αριστερά και το «Λαΐκό Μέτωπο»

Ρωσικό μαχητικό παραβίασε τα σύνορα της Σουηδίας

Keywords
Τυχαία Θέματα