Συνταγματική αναθεώρηση: Τρικλοποδιές και «φάλτσα» στην κυβερνητική μάχη για το άρθρο 32

Δείτε LIVE τη συνεδρίασηΠολιτική

Σε «αγκάθι» για την κυβερνητική πλειοψηφία αναδεικνύεται στην αναθεωρητική διαδικασία το άρθρο 32 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Με δεδομένο ότι η εκλογή ΠτΔ αποτελεί ένα κομβικό ζήτημα για τα κόμματα, με την κάθε πλευρά να θέλει να χειριστεί το ζήτημα κατά το δοκούν και χωρίς κατά τα φαινόμενα να προκύπτει ευρεία και πραγματική συναίνεση ο πόλεμος προς το παρόν έχει ξεσπάσει γύρω από το αν η επόμενη, «αναθεωρητική» Βουλή

μπορεί με 151 ψήφους να αλλάξει το περιεχόμενο του άρθρου εφόσον αυτό θα έχει εγκριθεί από την παρούσα Βουλή με τις ψήφους 180 βουλευτών.

Το θέμα έχει οδηγήσει ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σε αναζήτηση τακτικών ελιγμών, με τη ΝΔ να ανοίγει πρώτη τα χαρτιά της εκδηλώνοντας την πρόθεση να ψηφίσει το άρθρο χωρίς να συμφωνεί ωστόσο με το περιεχόμενο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο και μόνο για να μπορεί να χειριστεί το θέμα εν λευκώ στην επόμενη Βουλή εφόσον είναι κυβέρνηση.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε - όπως όλα δείχνουν - νευρικότητα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, το οποίο συνειδητοποιεί ότι η νίκη στη μάχη της «ερμηνείας» είναι δύσκολη καθώς πρόκειται για περίπλοκο νομικό και συνταγματικό ζήτημα όπου υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

«Γκάφα» ή «fake news»;

Χθες ωστόσο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος φάνηκε να αποκαλύπτει - σε συνομιλία με κοινοβουλευτικούς συντάκτες στη Βουλή - σκέψεις γύρω από το ενδεχόμενο η πλειοψηφία να ακολουθήσει έναν τακτικό ελιγμό που όπως ο ίδιος ανέφερε στους δημοσιογράφους δε θα ακολουθούσε «υπό κανονικές συνθήκες», αφήνοντας να εννοηθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπλοκάρει τη συγκέντρωση 180 ψήφων στο συγκεκριμένο άρθρο το οποίο προτείνει να αναθεωρηθεί(για παράδειγμα με «τεχνητή» αποχή βουλευτών του από την ψηφοφορία).

Ακολούθησαν σχετικά δημοσιεύματα ωθώντας και τη ΝΔ να εκδώσει ανακοίνωση ζητώντας σοβαρότητα από τον ΣΥΡΙΖΑ στην αναθεωρητική διαδικασία, ωστόσο στη συνέχεια τα λεγόμενα Κατρούγκαλου «μαζεύτηκαν» άρον άρον. Από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Κώστας Δουζίνας διέψευσε ότι υπάρχει τέτοια περίπτωση ενώ λίγα λεπτά μετά, σε δική του παρέμβαση στην Ολομέλεια ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «fake news» και μάλιστα εγκάλεσε τη ΝΔ που τοποθετήθηκε επί αυτών.

Αργότερα και το Μαξίμου εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία - πέρα από τη σκληρή επίθεση στη ΝΔ - έκανε λόγο για «ανυπόστατα σενάρια περί δήθεν αποχώρησης βουλευτών της πλειοψηφίας από τη διαδικασία» καίγοντας έτσι κάθε ενδεχόμενο είτε υπήρξε είτε όχι στη σκέψη των επιτελών κυβέρνησης και κόμματος.

«Παραφωνία» Κοντονή

Εν τω μεταξύ, κυβερνητικό φάλτσο σημειώθηκε χθες από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή ο οποίος διαφοροποιήθηκε από την κυβερνητική γραμμή για το αν η προτείνουσα, προαναθεωρητική Βουλή δεσμεύει την επόμενη ως προς το περιεχόμενο των άρθρων που παίρνουν το πράσινο φως για αναθεώρηση. Ο βουλευτής αφού χαρακτήρισε κραυγαλέα την προσέγγιση της ΝΔ, είπε ότι και η κυβερνητική προσέγγιση περί του ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη ως προς την κατεύθυνση των άρθρων καθώς όπως τόνισε «υπάρχει ένας ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ της Βουλής που προτείνει και της Βουλής που θα αποφασίσει» (δηλαδή εθνικές εκλογές).

Ο ίδιος διαφοροποιήθηκε και από το περιεχόμενο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ στο βαθμό που αυτή καταλήγει σε εκλογή του ΠτΔ από το λαό, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο αυτό συνιστά αλλοίωση του πολιτεύματος.

Η σφοδρή αντιπαράθεση αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα στην Ολομέλεια και αύριο τελικώς θα διεξαχθούν οι ψηφοφορίες.

ΒουλήΚυβέρνησηΣυνταγματική ΑναθεώρησηΝέα ΔημοκρατίαΣΥΡΙΖΑΚοντονήςΜαξίμουHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα