Συντάξεις-κόκκινα δάνεια κρατούν ανοιχτή τη διαπραγμάτευση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο υπολογισμός των εισφορών και η ποινική προστασία στελεχών που υπογράφουν ρυθμίσεις χρεών αγκάθια για το κλείσιμο της συμφωνίας με τους Θεσμούς. Παραμένει σε εκκρεμότητα η συζήτηση για εργασιακά - πλεόνασμα.

Δύο καυτά θέματα με πολιτικές προεκτάσεις παραμένουν ανοιχτά στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης-δανειστών όπως προέκυψε μετά την ολοκλήρωση 6ωρων διαβουλεύσεων σήμερα στο Χίλτον.

Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος προσδιόρισε τα δύο θέματα στο μέτωπο των συντάξεων και των κόκκινων

δανείων διευκρινίζοντας παραπάνω από μία φορές ότι δεν αφορούν τεχνικά ζητήματα αλλά έχουν και πολιτικές προεκτάσεις.

Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο θέμα των συντάξεων οι δανειστές έχουν θέσει ζήτημα αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών ενώ όπως είχε γίνει νωρίτερα γνωστό στα κόκκινα δάνεια οι διαφορές εντοπίζονται κυρίως σε θέματα ποινικής προστασίας των τραπεζικών στελεχών που υπογράφουν αναδιαρθρώσεις κόκκινων δανείων και λιγότερο σε θέματα που αφορούν τη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς πώλησης κόκκινων δανείων.

Από την άλλη πλευρά, στα μέτωπα της μείωσης του αφορολογήτου και ευρύτερα στο φορολογικό πακέτο μέτρων και αντίμετρων, τα ενεργειακά και στην υγεία, κυβέρνηση και δανειστές έχουν έρθει σε συμφωνία, κατά την ίδια πηγή.

Σήμερα τελικά δεν έγινε συζήτηση ούτε για τα εργασιακά, ούτε για την ανάλυση του περυσινού πρωτογενούς πλεονάσματος. Αναμένεται νέος κύκλος επαφών το Σάββατο.

«Καθαρογράφεται» η διάταξη για τα στελέχη που θα υπογράψουν ρύθμιση χρεών

Στο μεταξύ, η ρύθμιση που θα προβλέπει την ασυλία των τραπεζικών στελεχών και των δημοσίων υπαλλήλων που εμπλέκονται στις αναδιαρθρώσεις δανείων και οφειλών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων τέθηκε νωρίτερα στο επίκεντρο της συνάντησης με τους θεσμούς στο Χίλτον.

Εξερχόμενο της συνάντησης, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου δικαιοσύνης σημείωσε ότι η ασυλία θα δίνεται κατά περίπτωση με βάση τον κώδικα ποινικής δικονομίας και ειδικότερα το άρθρο 41, στο οποίο προβλέπεται άδεια από την αρμόδια αρχή για ασυλία.

Έτσι λοιπόν κατά περίπτωση, για τις περιπτώσεις στελεχών δημόσιας διοίκησης, την τελική άδεια θα τη δίνει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.

Στις περιπτώσεις τραπεζικών στελεχών, το τελικό ok θα προκύπτει από το υπουργείο Οικονομίας, μετά από γνωμοδότηση και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως ανέφερε το στέλεχος, η κατάθεση της γνώμης από την Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να γίνεται εντός δυο μηνών.

Η διάταξη δεν θα έχει αναδρομική ισχύ και θα κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που θα ψηφιστεί μέχρι τις 15 Μαϊου.

Οπως είπε το ίδιο στέλεχος, πρόταση της κυβέρνησης είναι να μην μπαίνουν σε αναδιάρθρωση τα χρέη των κομμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Στελέχη της ΤτΕ κράτησαν επιφυλακτική στάση, τονίζοντας ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση με τους θεσμούς στην οποία θα κατατεθούν εγγράφως οι προτάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Πηγή: Euro2day.gr

Τσακαλώτοςθεσμοίδιαπραγματεύσειςκόκκινα δάνειαεργασιακάΣυντάξειςαξιολόγηστεχνική συμφωνίαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα