ΣΥΡΙΖΑ: Αν χάσουμε κατεβαίνει ο διακόπτης – Ο Γιαννούλης έβαλε την ΚΕ πάνω από το… συνέδριο και ο Νίκος Μωραΐτης τον λέει… Γιαρουζέλσκι

Αν και στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν ανέλεγκτα όργανα, όπως συνηθίζει να λέει ο Νίκος Παππάς – και προφανώς έχει δίκιο – φαίνεται ότι η άποψη πως η σημερινή κεντρική επιτροπή του κόμματος και οι αποφάσεις της είναι εκτός οποιουδήποτε ελέγχου, έχει εμφιλοχωρήσει σε κάποιες γραμμές, προκαλώντας νέο γύρο αντιπαραθέσεων, αλλά και κουβέντα για διάσπαση.

Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Χρήστος Γιαννούλης αρνήθηκε

ευθέως το δικαίωμα του συνεδρίου να κρίνει (και να ακυρώσει ενδεχομένως) την απόφαση της κεντρικής επιτροπής για την πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη, προειδοποιώντας ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο τότε «κατεβαίνει ο διακόπτης».

Παρότι δεν μίλησε ευθέως για διάσπαση ή οτιδήποτε σχετικό, ήταν φανερό κατά τη συνέντευξή του στο Action24 το βράδυ της Δευτέρας ότι εννοούσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα έμπαινε έτσι σε περιπέτειες.

Ο κ. Γιαννούλης αμφισβήτησε ουσιαστικά το καταστατικό δικαίωμα του κορυφαίου οργάνου του κόμματος να κρίνει οτιδήποτε θεωρεί ότι πρέπει να κριθεί.

Εμφάνισε την κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ως ένα ανέλεγκτο όργανο, που μπορεί να επιβάλλει τις αποφάσεις του, αγνοώντας όμως, μάλλον σκόπιμα, το γεγονός ότι η ΚΕ είναι το όργανο που καθοδηγεί το κόμμα από συνέδριο σε συνέδριο και φυσικά κρίνεται κι αυτή για τις επιλογές της από το συνέδριο.

Σύμφωνα με το άρθρο 12 του καταστατικού:

«Η Κεντρική Επιτροπή αποτελεί το ανώτερο πολιτικό όργανο. Είναι αρμόδιο για την εφαρμογή των αποφάσεων του συνεδρίου…

Η Κεντρική Επιτροπή κάνει τον απολογισμό της στο τέλος της θητείας της, ο οποίος συζητείται προσυνεδριακά στις ΟΜ και συζητείται και εγκρίνεται στο συνέδριο».

Στο άρθρο 20 περιγράφονται και οι αρμοδιότητες του συνεδρίου:

Το τακτικό συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο του κόμματος. Συγκαλείται κάθε 3 χρόνια. Ψηφίζει αποφάσεις που ισχύουν μέχρι το επόμενο συνέδριο.Το τακτικό συνέδριο εγκρίνει τις υποψηφιότητες για τη νέα Κεντρική Επιτροπή και τις υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος, εγκρίνει τον απολογισμό της απερχόμενης κεντρικής επιτροπής και της απερχόμενης Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου και τη νέα Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου και την Επιτροπή Δεοντολογίας.

Προφανώς ο κ. Γιαννούλης μπέρδεψε το «ανώτερο» με το «ανώτατο», αλλάζοντας σειρά.

Αλλά η εκτίμηση είναι πως η πτέρυγα που ενέκρινε την πρόταση μομφής κατά του κ. Κασσελάκη φοβάται μήπως οι συσχετισμοί στο συνέδριο – άρα στο κόμμα ολόκληρο – είναι αρνητικοί για την ίδια και ανατρέψει τις αποφάσεις της. Κρίνει δηλαδή ότι κακώς η ΚΕ έλαβε αυτή την απόφαση – εκ του ρόλου του το συνέδριο μπορεί να αποφανθεί για όλα, ακόμα και γι’ αυτό.

Ακόμα κι αν ανατραπεί η απόφαση της κεντρικής επιτροπής δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη προέδρου πάντως.

Το θέμα είναι ότι η δήλωση του κ. Γιαννούλη έχει προκαλέσει τεράστια ερωτήματα για τις προθέσεις όσων είναι απέναντι στον κ. Κασσελάκη και βρεθούν να είναι μειοψηφία. Θα αποδεχθούν μία τέτοια κατάσταση ή θα ξεκινήσουν διαδικασίες αποχώρησης, διάσπασης κλπ;

Ο στιχουργός και ένθερμος υποστηρικτής του κ. Κασσελάκη, Νίκος Μωραΐτης τον χαρακτηρίζει «στρατηγό Γιαρουζέλσκι, που προαναγγέλλει στρατιωτικό νόμο»!

«Κατεβαίνει ο διακόπτης».
Μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία του Action24 η συνέντευξη με τον Στρατηγό Γιαρουζέλσκι να προαναγγέλλει στρατιωτικό νόμο. pic.twitter.com/a8jneGpPdy

Nikos Moraitis (@Nikosmoraitis) September 30, 2024

Διαβάστε επίσης:

H εκδήλωση για τα γενέθλια της ΝΔ: Οι προβληματισμοί των βουλευτών και το τηλεφώνημα Μητσοτάκη σε Σαμαρά και Καραμανλή

ΠΑΣΟΚ: Τα διλήμματα των υποψηφίων μία ανάσα πριν την κάλπη της Κυριακής – Το πρόγραμμα και οι στοχεύσεις

Προβάδισμα Κασσελάκη, εν μέσω αδιαφορίας της κοινής γνώμης για τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ – Σε ποια κοινά ποντάρουν οι υποψήφιοι, ποια τα εμπόδια

Keywords
Τυχαία Θέματα