ΣΥΡΙΖΑ: Δραματικές εξελίξεις μετά την καθαίρεση Κασσελάκη – Τα μηνύματα της βάσης, ο οδικός χάρτης και οι πρώτες υποψηφιότητες

Απλό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι από χθες ο Στέφανος Κασσελάκης, ύστερα από μία θυελλώδη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής όπου κορυφώθηκε η εσωκομματική αμφισβήτηση στο πρόσωπό του.

Η πρόταση μομφής που κατατέθηκε το Σάββατο από τους 87, στηρίχθηκε από τον Παύλο Πολάκη και υπερψηφίστηκε από 163 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής σε σύνολο 286 ψηφισάντων, έναντι 120 μελών που ψήφισαν κατά. Οι ψήφοι υπέρ της μομφής ξεπέρασαν κατά πολύ το ελάχιστο απαιτούμενο όριο των 148 ψήφων, δηλαδή του 50%+1 του συνόλου

των μελών της ΚΕ (295 μέλη).

Σε μια πρωτοφανή εξέλιξη στα χρονικά του πολιτικού και κομματικού συστήματος καθαιρείται πρόεδρος κόμματος που μάλιστα είχε εκλεγεί ένα χρόνο πριν. Είναι ωστόσο πρωτοφανή και τα όσα έχουν συμβεί στον ΣΥΡΙΖΑ από την εκλογή του Στ. Κασσελάκη και μετά. Από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2023 έως σήμερα, έναν χρόνο μετά, έχει μεσολαβήσει ένας χρόνος απίστευτης πολιτικής και ψυχικής ταλαιπωρίας για όλο το κόμμα, στελέχη και μέλη. Ο Στέφανος Κασσελάκης θεωρεί ότι αυτό οφείλεται σε υπονόμευσή του από την «κομματική γραφειοκρατία και νομενκλατούρα» με την άλλη πλευρά να απαντά στο επιχείρημά του ότι είναι «εκλεγμένος» ότι δεν εκλέχτηκε για να διχάσει και να διαλύσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε για να τον συρρικνώσει.

Είναι ένα θέμα και τι μηνύματα θα έρθουν πάντως από τη βάση του κόμματος, που μένει να εκτιμηθούν καθώς μπορεί να διαμορφώσουν εν πολλοίς και το κλίμα των επόμενων ημερών στο δρόμο προς το συνέδριο. Υπάρχουν αντιδράσεις και αναρτήσεις στο διαδίκτυο από οργανώσεις, στελέχη και απλά μέλη που φανερώνουν ότι η εξέλιξη στην κεντρική επιτροπή διχάζει τη κομματική βάση.

Αναμένοντας τον Κασσελάκη να ανοίξει τα χαρτιά του

Πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται σε νέα φάση. Το κόμμα οδεύει πια σε εκλογή νέου αρχηγού και είναι με ερωτηματικό τι θα κάνει καταρχάς ο Στέφανος Κασσελάκης, αν δηλαδή θα θελήσει να είναι εκ νέου υποψήφιος. Χθες αποχώρησε από την Κεντρική Επιτροπή, οργισμένος απαξιώνοντας ουσιαστικά το όργανο και προϊδεάζοντας για αναλυτική παρέμβασή του σε επόμενο χρόνο με την επισήμανση λογοδοτεί μόνο στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και εκεί θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις του. Εικάζεται λοιπόν ότι σύντομα θα υπάρξει κάποια παρέμβασή του, πιθανώς στα σόσιαλ μίντια, όπου θα ανοίγει τα χαρτιά του για το τι θα κάνει στη συνέχεια.

Σίγουρες και πιθανές υποψηφιότητες

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες υποψηφιότητες:

Ο Παύλος Πολάκης την έχει ήδη ανακοινώσει τόσο στην Πολιτική Γραμματεία όσο και στην Κεντρική Επιτροπή και έχει κάνει ήδη κάποιες δηλώσεις με τις οποίες εστιάζει αφενός στο προγραμματικό κομμάτι της πλατφόρμας του αφετέρου εμφανίζεται ενωτικός.

Ο Νικόλας Φαραντούρης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, έχει κι αυτός εκδηλώσει τη διάθεσή του να είναι υποψήφιος, εφόσον στηθούν κάλπες, αλλά ανέμενε την ολοκλήρωση της Κεντρικής Επιτροπής πριν να τοποθετηθεί επίσημα

Ο Σωκράτης Φάμελλος, φέρεται να προτίθεται να μπει στην κούρσα για νέο αρχηγό, αλλά δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, καθώς φαίνεται πως θα επιχειρήσει να διαβάσει πρώτα το νέο τοπίο και να ζυγίσει τις πιθανές συμμαχίες του.

Χθες, λίγες ώρες μετά την «καθαίρεση» Κασσελάκη, «παρών» για την εσωκομματική κούρσα δήλωσε ο Απόστολος Γκλέτσος.

Μένει να δούμε πόσοι ακόμη μπορεί να εμφανιστούν στην πορεία.

Στην Πολιτική Γραμματεία η χάραξη του οδικού χάρτη

Μέχρι να ξεδιπλωθεί η πλήρης εικόνα με τις υποψηφιότητες υπάρχει αρκετός δρόμος και βήματα. Χθες καταρτίστηκε ένας πρωταρχικός οδικός χάρτης για το αμέσως επόμενο διάστημα που καταλήγει σε κάλπες για νέο αρχηγό και ο οποίος θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες μέρες. Πολλά θολά και αβέβαια σημεία που φαίνεται να υπάρχουν αυτή τη στιγμή αναμένεται να ξεκαθαριστούν τις επόμενες εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, αύριο Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να προσδιορίσει τα επόμενα βήματα και το πλαίσιο εισήγησης προς την Κεντρική Επιτροπή.

Η τελευταία θα συνεδριάσει ξανά σε 15 μέρες προκειμένου να εγκρίνει την προσφυγή σε Έκτακτο Συνέδριο. Αυτό ορίζει το Καταστατικό το οποίο στο άρθρο 20 παρ. 4 προβλέπει: «Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο».

Καθώς δεν προσδιορίζεται επακριβώς τι ισχύει για το Έκτακτο Συνέδριο μένει να συζητηθεί μεταξύ άλλων αν αυτό θα γίνει με νέους συνέδρους ή με τους συνέδρους του Φεβρουαρίου.

Στο Έκτακτο Συνέδριο αναμένεται να εγκριθούν οι υποψηφιότητες και κάποιοι λένε ότι θα γίνει πολιτική συζήτηση, άλλοι παραπέμπουν στην παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων των υποψηφίων. Σε κάθε περίπτωση η ύλη του θα είναι κατά βάση εκλογική και θα προετοιμάσει τη διαδικασία της νέας προσφυγής σε κάλπες για εκλογή αρχηγού.

Πώς φτάσαμε στο αποτέλεσμα – Το νέο τοπίο

Από χθες έχει διαμορφωθεί ένα νέο εσωκομματικό τοπίο που θα δούμε στη συνέχεια πως θα εξελιχθεί.

Η πρώην προεδρική πλειοψηφία κατέγραψε ήττα, στη φανερή ψηφοφορία του Σαββάτου. Πήρε 90 ψήφους στηρίζοντας τη φανερή ψηφοφορία έναντι 122 που υποστήριξαν την μυστική ψηφοφορία και την κάλπη, διαδικασία που χθες ο Κασσελάκης κατήγγειλε ως «κουκούλες», ενώ στελέχη του προεδρικού κλίματος «προβληματική» διαδικασία το λιγότερο, εξαιτίας των δύο ταχυτήτων, ότι κάποιοι ψήφισαν μυστικά στην κάλπη και άλλοι μέσω τηλεφώνου.

Ήδη είχε καταγραφεί ένα μεγάλο αριθμητικό προβάδισμα 32 ψήφων για τα μπλοκ που στήριξαν την μομφή, που έδειχνε σαφή αποδυνάμωση του προεδρικού μπλοκ. Με την ψηφοφορία της Κυριακής φάνηκε η απόσταση να διευρύνεται στις 43 με το 163 – 120.

Στελέχη των 87 εκτιμούν ότι από τις 163 ψήφους, οι 140 είναι δική τους δύναμη και γύρω στις 20 είναι οι ψήφοι του Παύλου Πολάκη. Οι 163 ψήφοι ουσιαστικά αποτελούν μια ανομοιογενή πλειοψηφία με συγκυριακό χαρακτήρα.

Από την άλλη πλευρά είναι τα μέλη του οργάνου που στήριζαν τον Στέφανο Κασσελάκη και οι δυνάμεις του Νίκου Παππά με τον οποίο ο «έκπτωτος» πλέον πρόεδρος σύναψε συμμαχία μόλις μια εβδομάδα πριν, με σκοπό την επικράτηση στην Κεντρική Επιτροπή. Μένει να φανεί τι θα κάνει ο Νίκος Παππάς αν ο Κασσελάκης μπει εκ νέου στο «παιχνίδι». Ο κ. Παππάς πάντως με τις πρώτες του δηλώσεις έδειξε να προτάσσει την «ηρεμία» του κόμματος, κάτι που δεν εγγυάται μάλλον το πρόσωπο του «συγκρουσιακού» Κασσελάκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Δραματικές, Κασσελάκη –,syriza, dramatikes, kasselaki –