ΣΥΡΙΖΑ: Επιμένει ο Κασσελάκης ότι είναι πρόεδρος, έγκυρη η «καθαίρεση» λέει ο Παππάς – Τα τρία σενάρια απάντησης αν καταθέσει υποψηφιότητα

Επιμένει ο Στέφανος Κασσελάκης ότι παραμένει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με το Νίκο Παππά από τη ΔΕΘ να του απαντά εκ μέρους της πλειοψηφίας του κόμματος ότι η καθαίρεσή του είναι έγκυρη και πως το καταστατικό προβλέπει ότι όλες οι εξουσίες είναι ανακλητές.

Στο μεταξύ μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την δημοσιοποίηση των προθέσεών του που όπως έχει αφήσει να διαφανεί κινούνται στην κατεύθυνση της κατάθεσης υποψηφιότητας για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ.

Χθες,

κάνοντας ένα ακόμη βήμα αμφισβήτησης των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας, ο Στέφανος Κασσελάκης, έδωσε στη δημοσιότητα συμβολαιογραφική πράξη με την οποία «ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ» ανακαλεί το πληρεξούσιο προς τον Χρήστο Μαυροκεφαλίδη, οικονομικό διευθυντή του κόμματος για την οικονομική διαχείριση. Κι αυτό ενώ αιωρείται η «απειλή» από την πλευρά του για επίλυση του θέματος «έκπτωτος ή όχι» με προσφυγή στα δικαστήρια.

Αργότερα ο νομικός του εκπρόσωπος Χ. Πελέκης με ένα σύντομο δελτίο Τύπου (στο οποίο δε γινόταν καμία επίκληση σε ιδιότητα προέδρου) επιβεβαίωνε ότι «ο κ. Στέφανος Κασσελάκης ανακάλεσε από την Παρασκευή 13.9.2024 το πληρεξούσιο προς τον κ. Χρήστο Μαυροκεφαλίδη». Και παρέθετε το σκεπτικό περί ευθύνης για τα οικονομικά: «Με δεδομένο ότι ο κ. Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει πλέον πληροφόρηση από τα όργανα του κόμματος για ενέργειες και αποφάσεις που αφορούν τα οικονομικά και διαχειριστικά θέματα του κόμματος, είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να έχει πλέον και την οποιαδήποτε ευθύνη για αυτές τις αποφάσεις».

Η γνωστοποίηση του σχετικού εγγράφου, ήρθε λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο του επικεφαλής της ΚΟ Νίκου Παππά.

Μολονότι ο Στέφανος Κασσελάκης:

-στην ανάρτηση της Πέμπτης καλούσε τους οπαδούς του να μην τον «σαμποτάρουν» κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ.

-έδινε ένα σήμα ανακωχής ή έστω χαμηλώματος των τόνων δια της παρουσίας Τζάκρη στο πλευρά του Νίκου Παππά το Σάββατο στη ΔΕΘ. Η Θεοδώρα Τζάκρη στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ήταν το μόνο μέλος του οργάνου που συντάχθηκε με την πλευρά Κασσελάκη και την εκπροσώπησε, θέτοντας τα επιχειρήματά της.

Το νόημα της κίνησης Κασσελάκη

Εν ολίγοις η πλευρά του «εκπεσόντος» προέδρου με την ανάκληση του πληρεξουσίου επιχείρησε:

πρώτον να καταδείξει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θεωρεί ότι εξακολουθεί να κατέχει το αξίωμα και διατηρεί τις αρμοδιότητες του προέδρου που του επιτρέπουν να αίρει ή να δίνει εξουσιοδοτήσεις για διαχειριστικά θέματα.

δεύτερον ότι δεν ευθύνεται για οικονομικές πράξεις στο εξής, γιατί «δεν έχει πληροφόρηση πλέον από τα όργανα» για οικονομικά και διαχειριστικά θέματα, αλλά και ότι υφίσταται πλέον νομικό κενό.

Οι αντιδράσεις Παππά και στελεχών

Η επίσημη αντίδραση ήρθε από τον επικεφαλής της ΚΟ Νίκο Παππά κατά την συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ επισημαίνοντας ότι το Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ «δεν προβλέπει εκτροπές και πραξικοπήματα» αλλά προβλέπει «πεντακάθαρα ότι όλες οι εξουσίες και όλα τα αξιώματα είναι και ελεγκτέα και ανακλητά». Παρέπεμψε επίσης στην απόφαση της ΚΕ «η οποία χωρίς καμία ένσταση έκανε μία διαδικασία κι έφερε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα» και σε αυτή της ΠΓ (σ.σ. η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η ΚΕ ως «ανώτερο όργανο του κόμματος» και «αυθεντικός ερμηνευτής» του Καταστατικού «υπερψηφίζοντας την πρόταση άρσης εμπιστοσύνης, κήρυξε αυτόματα έκπτωτο τον Στέφανο Κασσελάκη από το αξίωμα του προέδρου του κόμματος»).

Στελέχη της Κουμουνδούρου σχολίαζαν ότι «δεν μπορεί να ανακαλέσει τίποτα γιατί δεν είναι πρόεδρος, αλλά έκπτωτος».

Μέλος της πλειοψηφίας σχολίαζε πως ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται να «αντιμετωπίζει το κόμμα του με όρους αντιδίκου» και πως ο ίδιος έκανε σαμποτάζ στην συνέντευξη του Νίκου Παππά στη ΔΕΘ. Σημείωνε δε, πως δείχνει να θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα στο κόμμα του διαχειριστικά και νομικά, ασχέτως που δεν θα επιτύχει τίποτε από αυτά γιατί εκ των πραγμάτων δεν μπορεί.

Επιπλέον, από την πλευρά της πλειοψηφίας σημειώνουν ότι τα θέματα εκπροσώπησης του κόμματος συζητήθηκαν και επιλύθηκαν στην πρόσφατη ΠΓ η οποία εξουσιοδότησε εκ νέου τον Χρήστο Μαυροκεφαλίδη και συμφώνησε και η Θεοδώρα Τζάκρη.

Τρεις απόψεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί υποψηφιότητα Κασσελάκη

Μετά από τη χθεσινή κίνηση, την οποία η Κουμουνδούρου θεωρεί επιθετική, το κόμμα καλείται να δει τι θα πράξει εφόσον ο Στέφανος Κασσελάκης καταθέσει υποψηφιότητα.

Τα ενδεχόμενα που έχουν τεθεί στις συζητήσεις μεταξύ στελεχών είναι τρία:

Να γίνει δεκτή η υποψηφιότητά του, ό,τι κι αν λέει ή κάνει, ώστε να συνεχίσει να εκτίθεται και να είναι στο τέλος η βάση που θα τον εκδιώξει κατά τη διαδικασία εκλογής.Με βάση τα όσα λέει για «εκτροπή», «πραξικοπηματίες» κ.λπ. μπορεί να θεωρηθεί ότι στρέφεται κατά του κόμματος, επομένως δε μπορεί να είναι υποψήφιοςΝα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας για διαγραφή.

Με άλλα λόγια, το θέμα της διαγραφής παραμένει στο τραπέζι αλλά ως μία μεταξύ τριών απόψεων (η πιο σκληρή από τις τρεις) η οποία όμως δεν έχει προκριθεί αυτή τη στιγμή, καθώς η συζήτηση είναι ακόμη ανοιχτή. Δεν είναι καν βέβαιο ότι θα κριθεί αυτή την εβδομάδα ώστε να τεθεί και στα όργανα.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη συνεδριάζει ξανά η Πολιτική Γραμματεία για να οριστικοποιήσει τον οδικό χάρτη που θα εισηγηθεί στην ΚΕ, και θα συζητήσει αν το Συνέδριο θα είναι και καταστατικό. Το Σαββατοκύριακο συνεδριάζει η ΚΕ για την οριστική έγκριση του χρονοδιαγράμματος και στη συνέχεια θα ανοίξει ο προσυνεδριακός διάλογος.

Σημειώνεται, ότι με αφορμή τις χθεσινές εξελίξεις, ο Παύλος Πολάκης  (ο οποίος είπε ουσιαστικά ότι η κίνηση Κασσελάκη είναι επί ανύπαρκτου θέματος) απέρριψε το συγκεκριμένο πεδίο αντιπαράθεσης και ζήτησε άμεση προσφυγή στις κάλπες με αντιπαράθεση πάνω σε θέσεις. Ζήτησε να επισπευσθεί το χρονοδιάγραμμα κατά 1 μήνα, και ειδικότερα ανέφερε πως ο ίδιος θα προτείνει στην ΚΕ να γίνει 5-6 Οκτωβρίου στο Συνέδριο – με τους αντιπροσώπους του συνεδρίου του Φεβρουαρίου – και εκλογή προέδρου και νέας ΚΕ στις 3 Νοεμβρίου (με δεύτερο γύρο αν χρειαστεί στις 10 Νοεμβρίου).

Διαβάστε επίσης:

Πολάκης: «Κάποιοι κάνουν κυρίαρχο το τίποτα γιατί έχουν τεράστιο έλλειμμα – Να συντομευθεί το χρονοδιάγραμμα για κάλπες κατά ένα μήνα»

ΠΑΣΟΚ: Τα μηνύματα που έστειλαν οι υποψήφιοι πρόεδροι – Οι αιχμές και οι κόντρες

Κατρίνης: «Όχι σε επιλογές στασιμότητας και παρακμής που θέλουν ένα μικρό και ελεγχόμενο ΠΑΣΟΚ»

Keywords
Τυχαία Θέματα