ΣΥΡΙΖΑ: Κάλπη – σταυροδρόμι για την επόμενη μέρα

Με τις πληγές ακόμη ανοιχτές και τις αποχωρήσεις βουλευτών αλλά και μελών σε εξέλιξη ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει στην εκλογή νέου προέδρου την προσεχή Κυριακή, ενώ πιθανότατα θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.

Το δίλημμα που τίθεται ουσιαστικά στη βάση και όσους φίλους προσέλθουν στις εσωκομματικές εκλογές είναι Φάμελλος ή Πολάκης, ωστόσο με δεδομένο

ότι οι υποψήφιοι είναι συνολικά 4 – το κάδρο συμπληρώνουν οι υποψηφιότητες του Απόστολου Γκλέτσου και του Νικόλα Φαραντούρη – θεωρείται δύσκολη η εκλογή από την πρώτη Κυριακή.

Σε ό,τι αφορά τα «προγνωστικά» επικρατέστερος θεωρείται ο Σωκράτης Φάμελλος αν και φαίνεται ότι όσο στενεύει το ακροατήριο που μετρούν οι δημοσκόποι η υπόθεση γίνεται «ντέρμπι». Μάλιστα η δημοσκόπηση της GPO το περασμένο Σάββατο έδειξε τον Παύλο Πολάκη να προηγείται στο κοινό του κόμματος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2024 και υποστηρίζει ότι θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και στο μέλλον.

Τα περί «ντέρμπι» φαίνεται να επιβεβαιώνονται και από «μυστική» δημοσκόπηση που έχουν στη διάθεσή τους τα επιτελεία των υποψηφίων, καθώς στους ψηφοφόρους που θα ψηφίσουν ξανά ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Φάμελλος εμφανίζεται να προηγείται οριακά, αν και το δείγμα θεωρείται μικρό, μερικές δεκάδες ερωτώμενων. Επίσης, ο Σωκράτης Φάμελλος είναι ο μοναδικός που υπερέχει ξεκάθαρα στις θετικές γνώμες τόσο στο σύνολο της κοινωνίας όσο και στους ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο σύνολο της κοινωνίας είναι μπροστά και στον δείκτη καταλληλότητας, κάτι που ερμηνεύεται ως ένδειξη πως με πρόεδρο τον Σωκράτη Φάμελλο – με αποδοχή στο ευρύ ακροατήριο, και πέραν της βάσης του κόμματος δηλαδή – ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ελπίδες να αυξήσει τα ποσοστά του. Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για την εν λόγω δημοσκόπηση ο Σωκράτης Φάμελλος προηγείται κατά πολύ του Πολάκη στην πρόθεση ψήφου, στο παραδοσιακό κοινό των ΣΥΡΙΖΑίων ψηφοφόρων δηλαδή των εκλογών του 2015, του 2019 και του 2023.

Κρίσιμος παράγοντας η συμμετοχή

Μένει αυτά να επιβεβαιωθούν στην κάλπη, ενώ είναι εμφανές ότι έχει μεγάλη σημασία για το ποιος θα είναι πρόεδρος και το εύρος της συμμετοχής – όσο περισσότεροι προσέλθουν στην κάλπη τόσο περισσότεροι μπορεί να είναι και οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια η συμμετοχή έχει σημασία και για τον λόγο ότι μοιραία θα γίνουν συγκρίσεις με τις προηγούμενες εσωκομματικές αναμετρήσεις των 150.000 ψηφοφόρων (οι συγκρίσεις με το ΠΑΣΟΚ μάλλον είναι άτοπες). Ο πήχης φαίνεται να μπαίνει κάπου στις 50.000, με άλλους να θεωρούν ότι είναι ικανοποιητικός αριθμός ενώ άλλοι θεωρούν ότι είναι το μίνιμουμ. Κατ’ επέκταση, και δεδομένης της πολύ κακής συγκυρίας μέσα στην οποία στήνονται οι κάλπες, μία ικανοποιητική συμμετοχή θα εκπέμψει το ενθαρρυντικό μήνυμα ότι το κόμμα «κρατάει» και «δεν τελείωσε» όπως υποστηρίζουν οι αντίπαλοί του.

Στην κάλπη και ο Τσίπρας

Σημαντική για την τόνωση της συμμετοχής θεωρείται και η στήριξη του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προσέλθει στην κάλπη για να ψηφίσει. Πιθανότατα δε η παρουσία του έχει μια αξία στο επίπεδο των συμβολισμών για τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή αυτούς που έχουν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ το 2015, το 2019 και το 2023, όπως προαναφέρθηκε.

Όποιος και να εκλεγεί πρόεδρος έχει να αντιμετωπίσει μια πολύ δύσκολη επόμενη μέρα, ειδικά αν η χώρα πάει σε εκλογές πολύ νωρίτερα από το 2027.

Ωστόσο είναι διαφορετική η σηματοδότηση αν πρόεδρος αναδειχθεί ο Σωκράτης Φάμελλος και διαφορετική αν εκλεγεί πρόεδρος ο Παύλος Πολάκης.

Διαφορετική σηματοδότηση

Ο Σωκράτης Φάμελλος πρεσβεύει αξίες όπως η θεσμικότητα, η σοβαρότητα, η αξιοπιστία, ενώ σε όλους τους τόνους υπογραμμίζει ότι αποτελεί εγγυητή της ενότητας – ακόμη και αν χάσει από τον Παύλο Πολάκη, δήλωσε πρόσφατα ότι θα μείνει και θα παλέψει για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντίστοιχη δήλωση έχει κάνει και ο βουλευτής Χανίων. Υπό αυτήν την έννοια θεωρείται ότι μπορεί να απευθυνθεί στο ευρύτερο κεντροαριστερό ακροατήριο, ενώ γενικά υποστηρίζει το πλαίσιο των συνεργασιών με ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά.

Από την άλλη ο Παύλος Πολάκης, που έχει χαράξει μια πολύ συγκεκριμένη ατζέντα 6 σημείων, είναι υπέρμαχος των συγκρούσεων με το σύστημα και τη διαπλοκή και κατά των συνεργασιών ή εν πάση περιπτώσει θέτει ως αυστηρό όρο τη συμφωνία επί των προγραμματικών του θέσεων. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν προσβλέπει σε ένα κόμμα του 5% που θα ασχολείται μόνο με τα δικαιώματα, ούτε σε μια Αριστερά και Κεντροαριστερά «ποδηγετούμενη» και πως υπό την ηγεσία του το κόμμα μπορεί να κινητοποιήσει μερίδα από τους ψηφοφόρους που έχασε τα τελευταία χρόνια και, όπως λέει, δεν έχουν πάει πουθενά αλλού αλλά περιμένουν.

Τυχόν εκλογή του Σωκράτη Φάμελλου θα σηματοδοτήσει μια συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ (περίπου όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα, με ένα μεγάλο κομμάτι όμως εκτός) που μπορεί να τροφοδοτεί τις ελπίδες και για «επιστροφή» του Αλέξη Τσίπρα.

Τυχόν εκλογή Πολάκη, μάλλον κάνει τα πράγματα πιο σύνθετα και για τον ίδιο και για την άλλη πλευρά. Με δεδομένο ότι το στελεχιακό δυναμικό είναι συγκεκριμένο αυτή τη στιγμή και μοιάζει δύσκολο να αναδειχθούν νέα πρόσωπα, πιθανότατα ο Παύλος Πολάκης να μην έχει μεγάλη ελευθερία κινήσεων και να εξαναγκαστεί σε συμβιβασμούς. Από την άλλη πολλοί εκτιμούν ότι με Πολάκη αρχηγό το «ταβάνι» θα παραμείνει μονοψήφιο και μοιραία ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί σε αποδρομή. Μπροστά σε μια τέτοια προοπτική είναι με ερωτηματικό τι θα κάνουν τα στελέχη της άλλης πλευράς, αν θα μείνουν να το παλέψουν, αν θα αποσυρθούν στα μετόπισθεν, ή ακόμη αν θα αποχωρήσουν με κατεύθυνση του ΠΑΣΟΚ ή αλλού.

Διαβάστε επίσης:

Αυτά τα ονόματα μπήκαν στην ψηφοφορία για το νέο κόμμα Κασσελάκη – Το Σάββατο τα αποκαλυπτήρια

Βουλή: Ανακοινώθηκε και επίσημα η διαγραφή Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία

Νέα Αριστερά για Τέμπη: Αίτημα για έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Κάλπη –,syriza, kalpi –