ΣΥΡΙΖΑ: Ο πόλεμος μαίνεται με φόντο τη δυστοκία της πλειοψηφίας για το Συνέδριο

Η συνέντευξη Κασσελάκη το βράδυ της Τετάρτης στην ΕΡΤ αναζωπύρωσε το εσωκομματικό μέτωπο στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε πεδίο «μάχης» μετατράπηκε και η Επιτροπή δεοντολογίας για τον αν είχε ή όχι την αρμοδιότητα να συζητήσει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για την υποψηφιότητα Κασσελάκη.

Η προθεσμία για την επίσημη υποβολή υποψηφιοτήτων έληξε χθες, με την πλειοψηφία να θεωρεί ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να είναι υποψήφιος ο Στέφανος Κασσελάκης και το

θέμα είναι λήξαν. Ο ίδιος ο Κασσελάκης αμφισβητεί αυτό το σκεπτικό, θεωρεί την διαδικασία έγκρισης των υποψηφιοτήτων τυπική και όχι καθοριστική, όπως είπε, και παρέπεμψε το θέμα στο Συνέδριο. Εξακολουθεί δε να δηλώνει νόμιμος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Χθες, κάλεσε τους υποστηρικτές του να σπεύσουν και να γραφτούν στον i-syriza.gr για να προλάβουν την προθεσμία που λήγει σήμερα, ώστε να μπορούν να εκλέξουν ή να εκλεγούν σύνεδροι και να τον στηρίξουν στο συνέδριο. Δεν διακινδύνευσε τα μπερδέματα, τελευταία στιγμή, ως εκ τούτου απέφυγε να καλέσει σε εγγραφές και στην δική του πλατφόρμα odikosmassyriza.gr. «Είναι η ώρα της συμμετοχής» ήταν το μήνυμα που έστειλε αργά το απόγευμα από την Χαλκίδα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει αναγορεύσει τη συμμετοχή του σε θέμα «αποκατάστασης» της Δημοκρατίας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, στο βαθμό που θεωρεί αντικαταστατικές τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής σε βάρος του και επιδιώκει στο συνέδριο να τις ακυρώσει μέσω των υποστηρικτών του.

Από την πλειοψηφία θεωρούν ότι κινείται άκρως επιθετικά και ανταγωνιστικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ, και πως διεξάγει έναν πόλεμο φθοράς συνολικά κατά του κόμματος αλλά και στελεχών, με ψεύδη, λάσπη και συκοφαντίες, όπως για παράδειγμα την αναφορά του για «δεκανίκια» του Μητσοτάκη. Τον καταγγέλλουν επιπλέον για «πρωτοφανή και απαράδεκτα υπονοούμενα ότι θα γίνει νοθεία στις εκλογές των συνέδρων, από την Επιτροπή Νομιμοποίησης», στο πλαίσιο των όσων είπε στη συνέντευξή του.

Επιμένουν όσα κάνει δεν είναι επειδή «δήθεν, μάχεται για την Αριστερά, τη Δημοκρατία και τα δικαιώματα των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» αλλά γιατί «έχει έτοιμο το ΙΧ κόμμα του, με πολυτελή γραφεία και ιστοσελίδα η οποία είναι παραπλανητική με το όνομα ΣΥΡΙΖΑ, και ανταγωνιστική του». Επομένως επιδίδεται σε έναν πόλεμο φθοράς κατά το ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο πλέον ανταγωνίζεται, για να τον απαξιώσει

Εκκρεμούν οι «δύσκολες αποφάσεις»

Πάντως, εξακολουθούν να εκκρεμούν οι «δύσκολες αποφάσεις» από την πλευρά της πλειοψηφίας σε σχέση με την αναβολή ή μη του Συνεδρίου.

Η Πολιτική Γραμματεία δεν πραγματοποίησε συνεδρίαση αυτή την εβδομάδα, καθώς όπως αναφέρουν στελέχη, στην επόμενη σύνοδό της, όποτε είναι αυτή θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. Πλέον, φαίνεται να πηγαίνει για την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την 28η Οκτωβρίου.

Οι ζυμώσεις στο παρασκήνιο συνεχίζονται, και η εικόνα που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι πως οι απόψεις είναι περίπου στο 50% – 50%, χωρίς να είναι σαφές ποια άποψη τείνει να υπερισχύσει.

Η άποψη να γίνει κανονικά το Συνέδριο με την εκτίμηση ότι η πλειοψηφία ελέγχει τους συσχετισμούς, άρα ο Κασσελάκης θα ηττηθεί στη βάση και πρέπει να ηττηθεί στη βάση; Ή η άποψη ότι δεν πρέπει να του δοθεί η ευκαιρία να μετατρέψει το συνέδριο σε «αρένα»;

Πολλοί από όσους θεωρούν ότι πρέπει να γίνει το συνέδριο κανονικά στις ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί (8-10 Νοεμβρίου) εκτιμούν ότι η υποψηφιότητά του θα απορριφθεί και στο Συνέδριο και δεν θα φτάσει στις κάλπες. Από την άλλη η πλευρά που θεωρεί πως δεν πρέπει να γίνει το Συνέδριο, θεωρεί πως πρέπει να ξεμπερδεύει άμεσα με τον πρώην πρόεδρο χωρίς ρίσκο και χωρίς να τον κάνει πρωταγωνιστή του Συνεδρίου, έστω και με κόστος, που θεωρεί ότι θα είναι προσωρινό.

«Μύλος» η Επιτροπή Δεοντολογίας

Σε ό,τι αφορά την Επιτροπή Δεοντολογίας, 5 μέλη της (Έφη Ζήση, Θόδωρος Καλογήρου, Μαργαρίτα Μπουραντά, Στέλιος Παππά, Ελένη Σακισλή) με επιστολή τους προς το κόμμα και τα όργανα κατήγγειλαν τα μέλη της Κασσελακικής πλευράς που πλειοψηφούν μόνο στο συγκεκριμένο όργανο, για την απόφαση που έλαβαν χωρίς να έχει αρμοδιότητα η Επιτροπή να συζητήσει και να κρίνει απόφαση άλλου οργάνου, εν προκειμένω της ΚΕ.

Σύμφωνα με την απόφαση της πλειοψηφίας του οργάνου, το Συνέδριο μπορεί να εγκρίνει ή να απορρίψει υποψηφιότητες, με την «μειοψηφία» να καταγγέλλει ότι «η ΕΔ ως όργανο, δεν δικαιούται να κρίνει αποφάσεις οργάνων, όπως επιχείρησε αριθμός μελών της και μάλιστα χωρίς την απαρτία του οργάνου».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για Novartis: Ταφόπλακα στον θεσμό της προστασίας μαρτύρων η απόφαση

Μητσοτάκης στον ΣΕΒ: Τα κέρδη δεν πρέπει να μεταφράζονται μόνο σε μερίσματα

Μαρινάκης για Novartis: «Απόφαση-σταθμός που βγάζει τις κουκούλες από τους ψευδομάρτυρες της σκευωρίας»

Keywords
Τυχαία Θέματα