ΣΥΡΙΖΑ: «Όχι» στην ρύθμιση για Κασιδιάρη, απαντά με δική του πρόταση που θα «στοχεύει» με σαφήνεια τους νεοναζί

Δεν συναινεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης που προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για τον αποκλεισμό από τις εκλογές του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη ο οποίος έχει πρωτοδίκως καταδικαστεί για τη συμμετοχή του στην Χρυσή Αυγή που η ελληνική δικαιοσύνη έχει χαρακτηρίσει εγκληματική οργάνωση.

Μετά από τη

στάση που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ από το κυβερνητικό στρατόπεδο χθες διέρρεαν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ευρύτερες συναινέσεις και καταλόγιζαν στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι καταφεύγει σε «κινήσεις πολιτικών εντυπώσεων», ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου διευκρίνισε πως ακόμη και αν δεν επιτευχθούν οι εν λόγω συναινέσεις, η κυβέρνηση θα προχωρήσει ούτως ή άλλως.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με βάση την ενημέρωση που έχει μέχρι στιγμής για τη ρύθμιση, βλέπει «κερκόπορτα» για τη «Θεωρία των δύο άκρων», εκφράζει δηλαδή την ανησυχία ότι η ρύθμιση δεν ορίζει «στενά» τον αποκλεισμό από τις εκλογές των νεοναζί και καταδικασμένων Χρυσαυγιτών, αλλά αφήνει περιθώρια για εξίσωση του ναζισμού με οποιαδήποτε άλλη πολιτική ιδεολογία.

Ως εκ τούτου, ο ΣΥΡΙΖΑ με διαρροή χθες προανήγγειλε ότι θα φέρει τη δική του νομοθετική πρόταση ώστε να αποτραπεί ο παραπάνω κίνδυνος αλλά και να αντιμετωπιστούν ζητήματα αντισυνταγματικότητας που εκτιμά πως έχει η κυβερνητική πρόταση.

Ειδικότερα, πηγές του κόμματος χθες επισήμαιναν ότι «πάγια γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι πως η θέση των νεοναζί και καταδικασμένων Χρυσαυγιτών είναι στη φυλακή και όχι στο δημόσιο βίο και πολύ περισσότερο στο Κοινοβούλιο» και στο πλαίσιο αυτό «θα καταθέσει συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση για τον αποκλεισμό τους από τις εκλογές».

Μάλιστα, στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως με τη δική τους πρόταση «υπάρχει η δυνατότητα συγκλίσεων πάνω στο δικαίωμα της Δημοκρατίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της». Πάντως καταλογίζουν στην κυβέρνηση «τεράστιες» και «απαράγραπτες» ευθύνες για το γεγονός ότι «ο καταδικασμένος Κασιδιάρης εδώ και τρία χρόνια ανενόχλητος μέσα από τις φυλακές έχει πολιτική δράση, μέσω ακόμα και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και συγκροτεί τους οπαδούς του σε νεοναζιστικό κίνημα».

Η πρόταση αυτή σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα βασίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες:

– Η νομοθετική πρόταση να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα. Η τροπολογία που έχει δει το φως της δημοσιότητας, εγείρει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας, που μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο.

– Η νομοθετική πρόταση να είναι σαφής για τους νεοναζί και να μην ανοίγει κερκόπορτα για διευρυμένες ερμηνείες και εξίσωση του ναζισμού με οποιαδήποτε άλλη πολιτική ιδεολογία.

Σε σχέση με το δεύτερο, κομματικές πηγές διευκρινίζουν πως κρίνουν την ρύθμιση πολύ «αόριστη» και άρα «ευρεία» ώστε να «επιτρέπει μεγάλα περιθώρια διακριτικής ευχέρειας στο δικαστικό όργανο που κρίνει ότι κάποιο κόμμα δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος». Περαιτέρω επισημαίνουν πως δεν φωτογραφίζει επακριβώς τον Κασιδιάρη και τους καταδικασμένους νεοναζί αλλά «αφήνει έδαφος σε επικίνδυνες και ανιστόρητες παρερμηνείες με την επίκληση της θεωρίας των δύο άκρων». Η σχετική διατύπωση που εγείρει την ανησυχία αυτή από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής, σύμφωνα με τις διαρροές σε ΜΜΕ:

«γ) Η οργάνωση και η δράση του κόμματος να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Για την αξιολόγηση της συνδρομής της προϋπόθεσης αυτής λαμβάνεται, ιδίως, υπ’ όψιν τυχόν καταδίκη μελών του κόμματος ή της πραγματικής ηγεσίας του στα αδικήματα του προηγούμενου εδαφίου».

Όσον αφορά το πώς ο Άρειος Πάγος θα κρίνει ότι ένα κόμμα δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος, από τον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως επ’ αυτού η κυβερνητική ρύθμιση δεν προβλέπει τίποτα για το ποια μπορεί να είναι τα αποδεικτικά μέσα με τα οποία το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο θα διαμορφώσει την κρίση του.

Στην ρύθμιση αντιδρά και το ΚΚΕ, το οποίο ήδη από τη Δευτέρα τοποθετήθηκε δια του βουλευτή του Γιάννη Γκιόκα ο οποίος δήλωσε πως η ρύθμιση «θα πρέπει να κάνει σαφή αναφορά στον ναζιστικό χαρακτήρα αυτών των κομμάτων και να μην εμπεριέχει επικίνδυνες γενικεύσεις και τη θεωρία των άκρων».

Χθες ο Περισσός με επίσημη ανακοίνωση επαναλαμβάνει ότι «δεν πρόκειται να δεχτεί ρυθμίσεις που προχωρούν σε επικίνδυνες γενικεύσεις και αφήνουν χώρο για την απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων που εξισώνει τη φασιστική με την κομουνιστική ιδεολογία».

Υπογραμμίζει επιπλέον ότι «δε θα συμφωνήσει να ελέγχεται σε κάθε εκλογική μάχη από τον Άρειο Πάγο η λειτουργία και η δράση του και να εξαρτάται από αυτόν τον έλεγχο η συμμετοχή του στις εκλογές».

Διαβάστε επίσης

Υπουργείο Παιδείας για σποτ του ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Τσίπρας θέλει και πάλι εστίες ανομίας στα ΑΕΙ

Πολάκης κατά Ανδρουλάκη: «Είσαι λίγος, δεν τραβάς» – Τι απαντά το ΠΑΣΟΚ

Εύα Καϊλή: Αυτοί είναι οι υποψήφιοι για την αντικατάσταση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Keywords
Τυχαία Θέματα