ΣΥΡΙΖΑ: Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα

Τρεις εβδομάδες απομένουν ως την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 11- 12 Νοεμβρίου, η οποία όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει ένα ιστορικό ορόσημο για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αν οι «σκληροί» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, κορυφαία και μεσαία στελέχη προσκείμενα στην «Ομπρέλα» επιλέξουν την έξοδο.

Οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες μεταξύ των δύο πλευρών πάντως δείχνουν ότι πλέον ηγεσία και εσωκομματική αντιπολίτευση συγκροτούν δύο διαφορετικούς κόσμους χωρίς σημείο επαφής. Για τα στελέχη που ηγούνται της

εσωκομματικής αντιπολίτευσης και που εκφράζονται σε σκληρή γραμμή όπως καταδείχτηκε με τα 10 «κατά» στην Πολιτική Γραμματεία φαίνεται πως έχει κριθεί πλέον το θέμα της ενότητας και πως δεν υπάρχει πεδίο για συνεννόηση με την άλλη πλευρά. Αναμένουν ωστόσο και την καταγραφή των συσχετισμών στην επικείμενη Κεντρική Επιτροπή.

Από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται αυτές τις μέρες, ο Στέφανος Κασσελάκης έστειλε εκ νέου μηνύματα χθες με συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα», επαναφέροντας την ρητορική περί «ιδιοκτητών». Ερωτηθείς πώς βρέθηκε από την Goldman Sachs στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Να σας θυμίσω ότι οι πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι της Goldman Sachs και των μεγάλων τραπεζών ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα στην Αμερική και είναι προφανώς αυτοδημιούργητοι άνθρωποι. Εκείνοι που γενικά ανήκουν στο κλαμπ της συντήρησης είναι οι κληρονόμοι κι όχι οι αυτοδημιούργητοι. Για μένα αυτό είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την Αριστερά, η οποία πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την έννοια της προκοπής, της υγιούς επιχειρηματικότητας κι όχι με όρους προηγούμενου αιώνα».

Είναι πλέον σαφές και αδιαμφισβήτητο πως σε όσους διαφωνούν με τη νέα κατάσταση η ηγεσία δείχνει την έξοδο με κάθε τρόπο, αρχής γενομένης της παραπομπής για διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα. Τουλάχιστον η εσωκομματική αντιπολίτευση τα αντιλαμβάνεται ως μήνυμα προς την ίδια, παρά ως σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον νέο πρόεδρο, καθώς όπως λένε, τις θέσεις αυτές το ιστορικό στέλεχος τις έχει εκφράσει επανειλημμένως. Το δρόμου της εξόδου, έδειξε η ηγεσία και στον Νίκο Φίλη και «οποιοδήποτε στέλεχος» συμφωνεί με τις απόψεις Τζουμάκα. «Αν συμφωνούν γιατί μένουν;» διερωτούνταν πηγές του κόμματος το απόγευμα της Παρασκευής.

Η φουρτούνα και το μήνυμα Αποστολάκη ότι δεν αποκλείονται κι άλλες διαγραφές

Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι, χθες, ο Βαγγέλης Αποστολάκης εκ των στενότερων συνεργατών του Στέφανου Κασσελάκη, σχολιάζοντας στο Open την παραπομπή Τζουμάκα δεν απέκλεισε κι άλλες διαγραφές. Σημείωσε πως «αν ακολουθήσουν και άλλες διαγραφές ή όχι εξαρτάται από το πώς θα συμπεριφερθούν όλοι αυτοί που υποτίθεται πως έχουν διαφορετικές απόψεις. Εάν ξεπεράσουν τα όρια όπως έγινε με τον κ. Τζουμάκα, ο οποίος ξεπέρασε τα όρια της πολιτικής κριτικής, άρχισε να κάνει κακόβουλη κριτική κατά κάποιον τρόπο, μπορεί να προκύψουν κι άλλες». Την ίδια ώρα εκτίμησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «περνάει από μια φουρτούνα την οποία προσπαθούμε όλοι να ξεπεράσουμε με τον καλύτερο τρόπο» και πρόσθεσε πως «δεν μπορεί να διαιωνίζεται η ένταση και η αντιπαράθεση. Πρέπει να ξεκαθαρίσει το πεδίο» προτρέποντας μάλιστα οι συζητήσεις να γίνονται στο κόμμα και όχι στα κανάλια, κάτι βέβαια για το οποίο η άλλη πλευρά αποδίδει ευθύνες στον πρόεδρο και την ηγετική ομάδα, καθώς επί τρεις εβδομάδες μετά την εκλογή του απέφευγαν την συνεδρίαση των οργάνων.

Πυρά από Σκουρλέτη και Ξανθό

Κόντρα ξέσπασε (και) χθες και μεταξύ Σκουρλέτη – Πολάκη με αφορμή σχόλιο του πρώτου για το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία αυτοκριτική μετά τις εκλογές για το τι έφταιξε. Μεταξύ των αιτιών για την ήττα έδειξε και την περίοδο της πανδημίας λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δει εκφωνήσεις στα θέματα της πανδημίας με τον Πολάκη να βγαίνει και να εκφράζει αντιεπιστημονικές απόψεις». Ο βουλευτής Χανίων αντέδρασε χαρακτηρίζοντας ουσιαστικά τον Πάνο Σκουρλέτη «άσχετο» και ανεπάγγελτο: «Δεν ανέχομαι άλλο άσχετοι και ανεπάγγελτοι να με κριτικάρουν για τις γνώσεις μου και την ικανότητα μου σε μια προσπάθεια να με απαξιώσουν και πολιτικα!! Γιατι εγώ συνεχίζω να δουλεύω και να ασκώ την Ιατρική παρά όλη την άλλη καθημερινή αντιπολίτευση στο Μητσοτακη που ασκώ 4 χρόνια τωρα!!» απάντησε μεταξύ άλλων, μέσω facebook.

Πέραν του Παύλου Πολάκη, ο Πάνος Σκουρλέτης τοποθετήθηκε και για το θέμα των διαγραφών και των προτροπών να φύγουν όσοι δεν τους αρέσει ο νέος αρχηγός, κάνοντας λόγο για «σταλινικές απόψεις», ενώ σχολίασε πως μετά την απόφαση για μετάθεση του Συνεδρίου τον Φεβρουάριο η ενότητα «συρρικνώνεται».

Πυρά εξαπέλυσε και ο Ανδρέας Ξανθός σημειώνοντας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη πως «Δεν μιλάμε πλέον για Αριστερά, αλλά για ένα θολό κέντρο. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε κυβερνώσα, ούτε Αριστερά με τη φυσιογνωμία που οικοδομείται αυτή την περίοδο». Μιλώντας ειδικότερα για την Πολιτική Γραμματεία, σχολίασε πως «Δεν γίνεται η πρώτη συνεδρίαση του ανώτερου πολιτικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ να γίνεται με τηλεδιάσκεψη και χωρίς τη ζωντανή παρουσία του προέδρου.(…)Σε αυτή την πρώτη συνεδρίαση δεν προέκυψαν εχέγγυα ενότητας στην πράξη και δείγματα συνεννόησης, κινήσεις και προσπάθεια εξωστρέφειας για φυγή προς τα εμπρός».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως δεν υπάρχει απλώς διαφωνία με τον νέο αρχηγό αλλά πρόκειται για ένα πρόσωπο «εντελώς εκτός πραγματικότητας» καθώς «Δεν ήταν ποτέ οργανικό στοιχείο ούτε καν της ελληνικής πολιτικής ζωής, φυσικά ποτέ δεν είχε συνάφεια και οργανική σχέση με την Αριστερά στη χώρα μας».

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως παρεμβαίνοντας στην συζήτηση ο συνταγματολόγος Ξενοφών Κοντιάδης χθες, σημείωσε ότι ο ίδιος έχει τοποθετηθεί κριτικά απέναντι στο φαινόμενο Κασσελάκη ωστόσο εκτίμησε πως σε οποιοδήποτε κοινοβουλευτικό κόμμα της Ευρώπης δεν «θα θεωρούνταν ανεκτοί τέτοιοι χαρακτηρισμοί κατά πρόσφατα και νόμιμα εκλεγέντος από τη βάση αρχηγού χωρίς παραπομπή στο αρμόδιο πειθαρχικό όργανο». «Η φράση του Κασσελάκη “έθεσε εαυτόν εκτός ΣΥΡΙΖΑ” είναι μεν σημειολογικά άστοχη και προκλητική, αλλά η απόφασή του για παραπομπή στην επιτροπή δεοντολογίας εύλογη και σύμφωνη με το καταστατικό», πρόσθεσε.

«Κήρυκας του νεοφιλελευθερισμού» ο Κασσελάκης σύμφωνα με αποκαλύψεις

Στο μεταξύ αίσθηση έχει προκαλέσει χθεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» («Ο Στέφανος Κασσελάκης με τα δικά του λόγια») για τις απόψεις που έχει υποστηρίξει ο Στέφανος Κασσελάκης στο παρελθόν με την αρθρογραφία του στον Εθνικό Κήρυκα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που παραπέμπει σε αυτή την αρθρογραφία ο Στέφανος Κασσελάκης υπό το ψευδώνυμο «Αριστοτέλης Οικονόμου», (αναφορά στον Αριστοτέλη Ωνάση) παραθέτει αποσπάσματα στο οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει σειρά νεοφιλελεύθερων απόψεων. Από την ανάγκη να εφαρμοστεί μια πολιτική στη λογική των Reaganomics  (μείωση των φόρων, την απουσία κανονιστικών ρυθμίσεων και την πλήρη απελευθέρωση του εμπορίου) με την αναφορά πως η «η Ελλάδα χρειάζεται για μερικά χρόνια την οικονομική θεωρία στο πρότυπο του Reagan (supply side)».

Έως τη θέση υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων και ότι είναι πολύ λίγες οι 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο που είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ήταν υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά.

Διαβάστε επίσης:

Κυβέρνηση: Τα μαθήματα των εκλογών, οι στόχοι, οι φόβοι και οι ελπίδες για τους επόμενους μήνες

ΠΑΣΟΚ: Θεωρούν «δεδομένη» τη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ και ετοιμάζονται για… Ευρωεκλογές (Ονόματα) 

Γιατί ο Μητσοτάκης έσπευσε στη σύνοδο του Καΐρου: Τι ανησυχεί τον πρωθυπουργό

Keywords
Τυχαία Θέματα