ΣΥΡΙΖΑ: Σε ρυθμό προετοιμασίας για τη «μητέρα των μαχών»

Επίθεση σε κυβέρνηση: Έδωσε τα εργασιακά για την εκταμίευση πόρων του ταμείου ανάκαμψης

Μήνας αφιερωμένος στην καυτή ατζέντα του εργασιακού θεωρούν στην Κουμουνδούρου ότι είναι ο Μάιος, λόγω του νομοσχεδίου που αναμένεται να φέρει μετά το Πάσχα ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και απέναντι στο οποίο ήδη έχουν ξεσηκωθεί αντιδράσεις. Το πολιτικό κλίμα αναμένεται να οξυνθεί περαιτέρω και τροχιοδεικτικές βολές έριξε την περασμένη εβδομάδα

ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας λόγο για «γραμμάτιο» που ξεπληρώνει ο Μητσοτάκης στον ΣΕΒ και «σε όσους τον έκαναν πρωθυπουργό».

Στο Πολιτικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης, το οποίο συνεδρίασε αποκλειστικά για το συγκεκριμένο ζήτημα, αποφασίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της κοινωνικής και πολιτικής μάχης για να μην περάσει και να ανατραπεί αυτό το νομοθετικό έκτρωμα, που θα διαλύσει την εργασία και θα καταρρακώσει τους εργαζόμενους». Διεμήνυσε δε ότι τη μάχη αυτή θα τη δώσει και στη Βουλή αλλά και στον δρόμο: «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα μας βρει αποφασιστικά απέναντι στη Βουλή, στους χώρους δουλειάς και στην κοινωνία, μαζί με την κοινωνική πλειοψηφία στο πλευρό των εργαζομένων για την υπεράσπιση του μόχθου και των δικαιωμάτων τους».

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την Πρωτομαγιά (φέτος στις 6 Μάη) ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί σήμερα ευρεία σύσκεψη (κλειστή και μέσω τηλεδιάσκεψης) με εκατοντάδες συνδικαλιστές, εκλεγμένους εκπροσώπους σωματείων και συνδικάτων από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι προέρχονται από όλες τις παρατάξεις, όπως αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου. Στόχος να καταδειχθεί ότι και σε αυτό το πεδίο ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ακολουθεί τη στρατηγική κοινωνικών συμμαχιών που έχει χαράξει το τελευταίο διάστημα, ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας και με φορείς, δυνάμεις και πρόσωπα που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς, αλλά δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε και στην εισήγησή του προς το Πολιτικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. είχε διαμηνύσει ότι αυτό το διάστημα το κόμμα θα εργαστεί «για τη δημιουργία ενός μεγάλου εργατικού και κοινωνικού κινήματος για την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδιασμών».

Επισήμανε παράλληλα ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ το εργασιακό δεν αποτελεί μάχη οπισθοφυλακής, αλλά κεντρική μάχη, καθώς η προστασία της εργασίας αποτελεί βασικό στοιχείο της πρότασής του για παραγωγική ανασυγκρότηση και δίκαιη ανάπτυξη.

Συμμαχία μισθωτών – μικροεργοδοτών

Ωστόσο, αν η εργασία και η στήριξη των εργαζομένων βρίσκεται στο επίκεντρο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα, δεν είναι σε αντιπαράθεση με τη μεσαία τάξη και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις οποίες επίσης στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρότασή του. Το ζητούμενο εδώ είναι η στρατηγική συμμαχία μεταξύ εργαζομένων και ΜμΕ (άρα η αποφυγή της αντιπαράθεσης μεταξύ μισθωτών και μικρομεσαίας εργοδοσίας), κάτι που διέπει και τη λογική μέτρων που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη των επιχειρήσεων αυτών (π.χ. με το μέτρο για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος όσο βρίσκονται εν μέσω λοκντάουν προκειμένου να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας). Αυτό είναι ένα επίμονο μήνυμα που στέλνει η Κουμουνδούρου τις τελευταίες μέρες προς πάσα κατεύθυνση.

Πρόκληση

Σε ό,τι αφορά την αντιπολιτευτική κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το νομοσχέδιο, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί τη συγκυρία προκειμένου να φέρει ένα τόσο έκδηλα αντεργατικό νομοσχέδιο.

«Είναι πρόκληση που φέρνει αυτό το νομοσχέδιο εν μέσω πανδημίας, λοκντάουν και περιοριστικών μέτρων, με την πλειονότητα των εργαζομένων σε αναστολή σύμβασης και υποχρεωτική τηλεργασία, χωρίς τη δυνατότητα συλλογικής διαβούλευσης, δράσης και κινητοποίησης» αναφέρει η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Παράλληλα θεωρούν ότι τα εργασιακά αποτελούν νέου τύπου «μνημονιακή» υποχρέωση στο σχέδιο της κυβέρνησης για τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης, ότι δηλαδή τα παραχώρησε για να εξασφαλίσει εκταμίευση πόρων.

«Αποτελεί πλήγμα στη Δημοκρατία, καθώς η κυβέρνηση το έχει συμπεριλάβει στις ‘‘μεταρρυθμίσεις’’ της πρότασής της για το ταμείο ανάκαμψης, αναγορεύοντάς το σε προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των πόρων του. Επιχειρεί κατ’ αυτόν τον τρόπο να δεσμεύσει τη χώρα και τις μελλοντικές κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. με δική της απόφαση καθιστά τις αντεργατικές της επιλογές σε νέου τύπου ‘‘μνημονιακές υποχρεώσεις’’.

Πλήγμα «σε όλους τους εργαζόμενους»

Μιλούν για «γενικευμένη επίθεση στην κοινωνική πλειοψηφία» και υπογραμμίζουν ότι το νομοσχέδιο αυτό αφορά «όλους τους εργαζόμενους τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και της Αυτοδιοίκησης».

Η εκτίμηση είναι ότι «θα πλήξει κάθε μορφή εργασίας και κατηγορία εργαζομένων, από τους βιομηχανικούς εργάτες, τους οικοδόμους και τους εργάτες γης μέχρι τους υπαλλήλους γραφείων, εμπορικών καταστημάτων και σούπερ μάρκετ, από τους εργολαβικούς εργαζόμενους, τους ταχυδιανομείς και ταχυμεταφορείς, τους εποχικούς και εργαζομένους σε άτυπες μορφές εργασίας και σε πλατφόρμες μέχρι τους υγειονομικούς, τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζομένους στον τουρισμό, τον επισιτισμό και τον πολιτισμό.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την αποτίμηση που έγινε στο Πολιτικό Συμβούλιο, το νομοσχέδιο πλήττει ιδιαίτερα:

-τις γυναίκες, που σήμερα αποτελούν το 62% των ανέργων,

-τους νέους (εργασιακή επισφάλεια, φθηνή και ελαστική εργασία, χωρίς συλλογική προστασία, δικαιώματα, προοπτική),

-τους ανέργους, καθώς με την επέκταση του ωραρίου και των υπερωριών και τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, λειτουργεί ως αντικίνητρο για νέες προσλήψεις από τις επιχειρήσεις, ενώ δημιουργεί και συνθήκες ανεξέλεγκτων απολύσεων και ανακύκλωσης φθηνής εργασίας.

Προσεχώς, προτάσεις

Αν και αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα είναι η αποτροπή της ψήφισης του νομοσχεδίου όταν κλείσει αυτός ο κύκλος, ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. θα προχωρήσει σε μία ακόμη θεματική εκδήλωση όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει τις προτάσεις και τις προγραμματικές δεσμεύσεις του για τα εργασιακά. Πέραν της λογικής της επαναφοράς ενός ρυθμισμένου και σταθερού εργασιακού πλαισίου, ο ΣΥΡΙΖΑ στις προτάσεις του λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα που διαμορφώνουν οι νέες τεχνολογίες και επιτάσσουν κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης, όπως η μισθωτή εργασία από απόσταση (τηλεργασία).

Keywords
Τυχαία Θέματα