ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρή πόλωση με κυβέρνηση, τακτική συσπείρωσης εντός

Κλίμα διεύρυνσης διαμόρφωσε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με τις «μεταγραφές» από ΜέΡΑ25 που ανακοινώθηκαν διαδοχικά την περασμένη εβδομάδα.

Την Τρίτη ανακοινώθηκε η προσχώρηση στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ της Αγγελικής Αδαμοπούλου και μια μέρα μετά της Φωτεινής Μπακαδήμα. Και οι δύο είχαν αποχωρήσει από το ΜέΡΑ25 και είχαν ανεξαρτητοποιηθεί μέσα στο τελευταίο έτος, ωστόσο ουσιαστικά είναι μεταγραφές από το κόμμα του

Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος άλλωστε ύψωσε τους τόνους για το γεγονός ότι κράτησαν την έδρα με την οποία εκλέχτηκαν, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για «καριερισμό» κατά των δύο βουλευτών.

Πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ μετρά 88 βουλευτές από 86 και μένει να φανεί αν αυτό το κλίμα διεύρυνσης θα συνεχιστεί, όχι σε κοινοβουλευτικό επίπεδο αλλά ως προς τις υποψηφιότητες. Πάντως εδώ και καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά έχει ταυτίσει τη διεύρυνσή του προς το Κέντρο με την αξιοποίηση προσώπων «από την κοινωνία» και όχι με μεταγραφές πολιτικών στελεχών από το ΠΑΣΟΚ, η φάση αυτή ξετυλίχτηκε το 2019.

Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ηγετικό επίπεδο τουλάχιστον, ποντάρει σε μετεκλογική συνεργασία με το ΚΙΝΑΛΛ / ΠΑΣΟΚ κατά κύριο λόγο, η δε απεύθυνση προς το ΚΚΕ και το MέΡΑ25 έχει ατονήσει, στο παρασκήνιο δε ουκ ολίγα στελέχη παραδέχονται ότι η Χαριλάου Τρικούπη είναι ο βασικός αποδέκτης του προσκλητήριου μετεκλογικής συνεργασίας.

Με αυτό ως δεδομένο τα τελευταία χρόνια η Κουμουνδούρου έχει σταματήσει να καλλιεργεί σενάρια διεύρυνσης με πολιτικά στελέχη από το ΠΑΣΟΚ, κάτι που αναμενόμενα θα δημιουργούσε κλίμα ρήξης και όχι σύγκλισης.

Με Γιάνη ή Νίκο;

Ενδεικτικά για το πώς αντιλαμβάνονται άλλωστε την προοπτική συνεργασίας με τα δύο κόμματα στην πλειοψηφία τουλάχιστον είναι τα όσα είπε χθες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο τομεάρχης Εσωτερικών Κώστας Ζαχαριάδης. Οι πολιτικές διαφορές είπε, με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη από το 2015 και μετά είναι μεγάλες και «αγεφύρωτες».

Τόνισε ότι δεν θα μπορούσε να φανταστεί τον Βαρουφάκη υπουργό σε μια κυβέρνηση Τσίπρα, ενώ «με άλλες πολιτικές δυνάμεις, που είμαστε και σε κοινούς χώρους διαλόγου στην Ευρώπη, υπάρχει δυνατότητα πολιτικών συγκλίσεων» είπε φωτογραφίζοντας το ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, προϋπόθεση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι το πρώτο κόμμα.

Εν προκειμένω , λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε:

να σηματοδοτήσει τη διεύρυνση προς τα αριστερά – την οποία υποστηρίζει θερμά η εσωκομματική μειοψηφία της Ομπρέλας αν και θα ήθελε περισσότερο αυτή να έχει χαρακτήρα ισότιμου διαλόγου και όχι απόσπασης βουλευτών που δυναμιτίζει το κλίμα,να στείλει το μήνυμα της αριστερής ψήφου εμπιστοσύνης προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί να ερμηνευθεί και ως ένδειξη «παράστασης νίκης»,να τονίσει ότι για τους αριστερούς ψηφοφόρους, ακόμη κι αν εκδηλώνουν δυσαρέσκεια σε επί μέρους ζητήματα, η συστράτευση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι μονόδρομος αν η προτεραιότητα είναι η πολιτική αλλαγή και απαλλαγή από αυτό που η Κουμουνδούρου αποκαλεί «καθεστώς Μητσοτάκη».

Πάντως μια πρώτη γεύση για το πώς θα αποτυπωθεί το στοίχημα της διεύρυνσης είτε προς τα αριστερά είτε προς το Κέντρο θα φανεί μετά τις γιορτές όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεταθέσει την Πολιτική Γραμματεία για την έγκριση του κορμού των ψηφοδελτίων του.

Κανείς δεν περισσεύει…

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. εξέπεμψε και μηνύματα εσωτερικής συσπείρωσης, μέσα από την εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Ευκλείδη Τσακαλώτου «Με την πλάτη στον τοίχο», για την περίοδο 2015 – 2019 και τα όσα διημείφθησαν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Τα προηγούμενα χρόνια, και κυρίως στον απόηχο της εκλογικής ήττας, οι σχέσεις των δύο επιδεινώθηκαν καθώς ο Αλέξης Τσίπρας ναι μεν υιοθέτησε το «μαξιλάρι» ως απόδειξη νοικοκυρέματος των δημόσιων οικονομικών και διαπιστευτηρίου που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα έναντι των αγορών, εν τούτοις πήρε αποστάσεις από τη φορολογική πολιτική που υλοποίησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, διατυπώνοντας μια κάποια απολογία προς τη μεσαία τάξη την οποία, σύμφωνα με τη διατύπωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ «ενδεχομένως επιβάρυνε υπερβολικά».

Δεδομένου ότι είχε διαμορφωθεί και μια αίσθηση ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ως πρώην «τσάρος» της οικονομίας, ήταν τρόπον τινά Νο2 στην ιεραρχία, κάτι που έδινε και μεγαλύτερη δύναμη στην εσωκομματική αντιπολίτευση την ώρα που η κεντρική κατεύθυνση ήταν μεγαλύτερη ομοιογένεια έναντι της πολυφωνίας, ο Αλέξης Τσίπρας απομάκρυνε τον πρώην ΥΠΟΙΚ από το σχήμα των τομεαρχών που δίνει σήμα για το ποιοι είναι οι λεγόμενοι «σκιώδεις υπουργοί» στην επόμενη κυβέρνηση, εφόσον αυτή προκύψει.

Με την προχθεσινή του παρέμβαση στην παρουσίαση του βιβλίου, το οποίο προλογίζει κιόλας, ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε να κάνει ένα νεύμα «συμφιλίωσης» προς την άλλη πλευρά, βάζοντας ουσιαστικά την υπογραφή του στην αφήγηση – του ίδιου του Τσακαλώτου και άλλων πρωταγωνιστών της ομάδας διαπραγμάτευσης που υπογράφουν τα άρθρα του τόμου – περί των όσων έγιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες την περίοδο του 2015 – 2019.

Πιθανόν το μήνυμα να ξεφεύγει λίγο, καθώς με τον όλο συμβολισμό της εκδήλωσης και με τα όσα είπε δεν υπογράμμισε μόνο το μήνυμα συστράτευσης και ενότητας της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντιθέτως, άφησε να αιωρείται η αίσθηση πιθανής επαναξιοποίησης του πρώην ΥΠΟΙΚ με την αναφορά πως με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη «η επενδυτική βαθμίδα θα ήταν ήδη εδώ».

Από την άλλη, υπογράμμισε ότι «το βιβλίο αυτό δεν έρχεται να δικαιώσει» αλλά «να εξηγήσει» και συγκεκριμένα «να εξηγήσει μια πολύ κοπιώδη προσπάθεια να σταθεί η κοινωνία στα πόδια της και να ανοίξει ένας καθαρός διάδρομος για το μέλλον».

Πάντως κατέφυγε και σε συγκρίσεις του ανθρώπινου δυναμικού, πέρα από τα πολιτικά στελέχη δηλαδή, λέγοντας ουσιαστικά πως μέσα από τις σελίδες του βιβλίου καταγράφεται και μια διαφορά ήθους, μεταξύ

των ανθρώπων που συμμετείχαν στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ – νέοι επιστήμονες, σύμβουλοι, στελέχη διοίκησης – κι «έδωσαν τα πάντα με ανιδιοτέλεια, για έναν σκοπό πολύ μεγαλύτερο από τον τραπεζικό τους λογαριασμό και την πολυτελή ζωή»,και των προσώπων που αξιοποιεί η σημερινή κυβέρνηση, κοινώς, «τα golden boys, που την τελευταία τριετία έχουν κάνει ρεσάλτο ως άλλες γαλάζιες ακρίδες στον δημόσιο πλούτο».Ακρίβεια, market pass, υποκλοπές

Όσον αφορά την κεντρική πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, στον ΣΥΡΙΖΑ κρατούν ψηλά στην ατζέντα – και ειδικά μέσα στις γιορτές – το ζήτημα της ακρίβειας, τόσο γιατί θεωρούν πως ο μέσος ψηφοφόρος μπαίνει στη διαδικασία να συγκρίνει πώς περνούσε στις γιορτές τα προηγούμενα χρόνια, όσο και γιατί μπροστά, με το νέο έτος, είναι ένα νέο κύμα ανατιμήσεων στα τρόφιμα και αγαθά ευρεία κατανάλωσης, ενώ οι τιμές του ρεύματος τον Δεκέμβριο ξαναπήραν την ανιούσα.

Πολιτική αντιπαράθεση προκλήθηκε και για την τροπολογία του market pass την περασμένη Τετάρτη, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποφασίσει ότι θα την υπερψηφίσει, κινούμενος στη λογική της γραμμής «ακόμη κι ένα ευρώ ενίσχυσης το ψηφίζουμε», παρά τις πολιτικές διαφωνίες του για τη μορφή (επίδομα), το ύψος («ψίχουλα» της τάξης των 70 λεπτών τη μέρα) και τη σκοπιμότητα της ενίσχυσης (προεκλογικού χαρακτήρα).

Ωστόσο τελευταία στιγμή υπήρξε προσθήκη για τον τρόπο φορολόγησης των διυλιστηρίων απ’ όπου κατά την κυβέρνηση προέρχεται το κονδύλι χρηματοδότησης του market pass. Εξ ου και λίγο πριν από την ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε την ψήφο του σε «παρών».

Ειδικότερα, από τον ΣΥΡΙΖΑ επισήμαιναν ότι πρόκειται για αθλιότητα το να βαφτίζεται η έκτακτη εισφορά «δαπάνη», ώστε να εκπίπτει από τη φορολογία εισοδήματος, «γλιτώνοντας ουσιαστικά τις εταιρείες από ένα μέρος της φορολογικής επιβάρυνσης που θα είχαν κανονικά». Αυτό, σημείωναν από την Κουμουνδούρου, «εμείς δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε» δεδομένης και της θέσης που έχει το κόμμα για τη φορολόγηση των υπερκερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, μεταξύ αυτών και των διυλιστηρίων.

Επιπλέον, όπως σημείωναν, η φορολόγηση των υπερκερδών που εφαρμόζει η κυβέρνηση είναι στο ποσοστό 33%, δηλαδή στον χαμηλότερο συντελεστή που επιτρέπει η Ε.Ε. και όχι στο 90% που είχε εξαγγείλει ο Μητσοτάκης, ενώ η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης σκόπιμα δεν επεκτείνεται και στο 2023.

Στο μέτωπο των υποκλοπών, μετά τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του τέως ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλογλου (επιπρόσθετα στην πρώτη αποκάλυψη ότι παρακολουθείτο ο υπουργός Κώστης Χατζηδάκης) ήρθε η αποκάλυψη – η οποία ουσιαστικά προαναγγελλόταν εδώ κι εβδομάδες – ότι παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και μάλιστα ήταν ο στόχος με τον κωδικό «519c».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμψαν στη συζήτηση για το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στην ΕΥΠ τονίζοντας πως «όταν ο κ. Μητσοτάκης έφευγε άρον άρον από τη Βουλή για να μην απαντήσει στο ερώτημα του κ. Τσίπρα (…) όλοι κατάλαβαν γιατί το έβαλε στα πόδια».

Σχολιάζοντας περαιτέρω το σχετικό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Documento» ο ΣΥΡΙΖΑ στόχευσε στα αντανακλαστικά των συντηρητικών ψηφοφόρων: «όλοι έχουν αντιληφθεί πως ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι επικίνδυνος μόνο για τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα, αλλά και για την εθνική ασφάλεια». Κάλεσε δε τον πρωθυπουργό να απαντήσει ποιος ήταν ο λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίο είχε τεθεί υπό παρακολούθηση ο αρχηγός των Ε.Δ. και ποιος έδωσε την εντολή στην εισαγγελέα Β. Βλάχου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι το κόμμα που για πρώτη φορά μετά το 1974 επιχειρεί να εμπλέξει τις ένοπλες δυνάμεις στην κομματική αντιπαράθεση κι ότι «έφτασε στο έσχατο σημείο πολιτικής ατιμίας – σε μια κρίσιμη μάλιστα συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα – επιχειρώντας να δημιουργήσει ρήγμα μεταξύ της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων και της πολιτικής ηγεσίας, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού».

«Μετά το 1974 το μόνο σίγουρο είναι ότι κανένας πρωθυπουργός δεν διέταξε την παρακολούθηση του ΑΓΕΕΘΑ» απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος παραπέμποντας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στις σκοτεινές μεθόδους των μετεμφυλιακών χρόνων, «του παρακράτους, της ΚΥΠ και της υπαγωγής της εθνικής άμυνας της χώρας σε σκοτεινά μικροπολιτικά σχέδια».

Διαβάστε επίσης:

Γιορτινή ανάσα πριν απ’ τα μεγάλα ζόρια

Σταθερός ο τουρκικός προσανατολισμός

Προτεραιότητα των νοικοκυριών η εξοικονόμηση ενέργειας

Keywords
συριζα, νεα κυβερνηση, κυβερνηση, αλέξης τσίπρας, εκτακτη εισφορα, εισφορα αλληλεγγυης, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, τσιπρας, τροικα, υπουργοι, golden, market, επιδομα, ψηφοφορία, χατζηδακης, ευπ, γεεθα, βουλη, συνταγμα, κυπ, εθνικη τραπεζα, υπουργειο εσωτερικων, φορολογικη δηλωση 2011, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, ογα επιδοματα, φορολογια 2013, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, κομματα, βουλευτες, το στοιχημα, γεεθα, δημοκρατια, εδρα, εθνικη, ευπ, ηγεσια, σημερινη, υψος, ωρα, αρθρα, αποκαλυψη, ατζεντα, αφηγηση, εβδομαδες, βιβλιο, γεγονος, γευση, δεδομενο, δυναμη, δυνατοτητα, δημοσιο, ευρω, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, ερχεται, εσωτερικων, ετος, ευκλειδης, ευρωπη, ζαχαριαδης, ιδια, κυμα, κλιμα, κομμα, κυπ, λογο, μηνυματα, μητσοτακης, μορφη, ομαδα, παντα, ουσιαστικα, παρουσιαση, υπογραφη, πορτες, ρεσαλτο, σελιδες, σιγουρο, συγκεκριμενα, συζητηση, τελογλου, τεως, τριτη, φλωρος, φορολογικη, φορολογια, φορα, ψηφοφορία, κωνσταντινος, golden, χωρα, κωστας, μπροστα, market, ποδια, ρηγμα, σημα, θεματα
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Σκληρή,syriza, skliri