ΣΥΡΙΖΑ: Τα 2+1 μηνύματα του Τσίπρα

Ανοίγει τον βηματισμό του ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε μια προσπάθεια να αναπτύξει μεγαλύτερη δυναμική απέναντι στην κυβέρνηση, που βρίσκεται σε φάση ραγδαίας φθοράς, με απώτερο σκοπό τη διαμόρφωση πρόσφορου εδάφους για πολιτικές εξελίξεις το συντομότερο δυνατόν.

Μάλιστα, ακόμη και τη Μεγάλη Εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχασε χρόνο, αντιθέτως – στον απόηχο του συνεδρίου – παραχώρησε

συνέντευξηστον τηλεοπτικό σταθμό Open, ενώ την Πέμπτη πραγματοποίησε περιοδεία στην αγορά της Καλλιθέας σχολιάζοντας και το διάγγελμα του πρωθυπουργού την προηγούμενη μέρα, με βασικό στοιχείο την εξαγγελία για την αύξηση στον κατώτατο μισθό.

«Ο μισθός δεν φθάνει ούτε για τους λογαριασμούς του ρεύματος και δύο σουπερμάρκετ» τόνισε, προσθέτοντας πως είναι αναγκαίο να αυξηθεί στα 800 ευρώ. Ανέφερε δύο ακόμη άμεσα μέτρα. Είναι αναγκαίο, είπε, να υπάρξει:

● Άμεση παρέμβαση στα τιμολόγια του ρεύματος για μείωση τουλάχιστον κατά 50% των αυξήσεων στους λογαριασμούς.

● Μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.

Αυτά, σημείωσε, είναι «μέτρα ανάσας και Ανάστασης για τον λαό», ενώ υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε αύξηση 7,5%,με τον πληθωρισμό στο 9% (άρα τα νοικοκυριά δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες από την κρίση), όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επί των ημερών του αύξησε κατά 11% τον κατώτατο μισθό με αρνητικό πληθωρισμό.

Στο μεταξύ, η εκτίμηση της Κουμουνδούρου ήταν ότι η επίσπευση των ανακοινώσεων ήρθε για να επιβεβαιώσει άλλη μία φορά τη φθορά της κυβέρνησης, καθώς στην κεντρική της ανακοίνωση σημείωνε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέσπευσε τις ανακοινώσεις «μόνο και μόνο για να έχουν κάτι να πουν οι βουλευτές της Ν.Δ. που θα βγουν στις περιφέρειές τους για το Πάσχα και θα είναι αντιμέτωποι με την οργή των πολιτών που δεν μπορούν να βγάλουν ούτε μισό μήνα πλέον».

«Η αύξηση αυτή έχει ήδη εξανεμιστεί από τις πρωτοφανείς συνθήκες της ακρίβειας και εν τέλει καλύπτει ελάχιστο μέρος της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των εργαζόμενων» ήταν η διαπίστωση του Γραφείου Τύπου και η προοπτική, κατά την Κουμουνδούρου, προδιαγεγραμμένη:

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός επί των ημερών του οποίου ο μισθός δεν φθάνει ούτε για τους λογαριασμούς του ρεύματος», επομένως, ό,τι και να κάνει, «η κατάρρευσή του είναι πλέον οριστική και ανεπίστρεπτη».

Περιμένουν το… κοινωνικό ρεύμα

Στην ηγεσία θεωρούν ότι όχι μόνο το συνέδριο, αλλά και ευρύτερα ο κόσμος που παρακολουθεί και στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., ενέκρινε το πολιτικό σχέδιο για ήττα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη της απλής αναλογικής και συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης πάνω σε ένα πρόγραμμα πέντε άμεσων προτεραιοτήτων, με πρώτη και κύρια την αντιμετώπιση της ακρίβειας (συν τον μεσοπρόθεσμο στόχο της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου).

Στην προσπάθεια αυτή συμβάλλει και η κάλπη της 15ης Μαΐου, οπότε θα πραγματοποιηθεί – σε απόσταση ενός μήνα από το Συνέδριο – η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη, με τις εγγραφές μελών, τα οποία θα έχουν δικαίωμα ψήφου για την ανάδειξη αρχηγού, να τρέχουν όλο τον μήνα έως και την ημέρα των ψηφοφοριών.

Η Κουμουνδούρου αναμένει να δει αν θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της ότι η διαδικασία που επιλέχθηκε θα συνοδευτεί από ρεύμα προς την κάλπη, την οποία άλλωστε ο Τσίπρας, όχι τυχαία, ανήγαγε σε «πρόκριμα» για τις εξελίξεις στη συνέχεια.

Χαρακτηριστικά, στο κλείσιμο του συνεδρίου κάλεσε «η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση του κόμματός μας στις 15 του Μάη να γίνει μια μεγάλη γιορτή δημοκρατίας αλλά και η αρχή της αντίστροφης μέτρησης για τη κυβέρνηση Μητσοτάκη». Η επιτυχία και μαζική συμμετοχή στη διαδικασία, σημείωσε, «δεν θα είναι μόνο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., θα είναι και «μήνυμα στη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος». Δηλαδή μήνυμα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δυναμώνει και τελειώνει ο εφιάλτης», ότι «τελειώνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Πέραν της παρότρυνσης ο κόσμος να ψηφίσει Τσίπρα στην εσωκομματική κάλπη, αν θέλει να στείλει μήνυμα στη «χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος», δύο είναι ακόμη τα μηνύματα που εκπέμπει ο Αλέξης Τσίπρας από το συνέδριο και μετά:

1. Ότι, ουσιαστικά, οι εκλογές έχουν κριθεί, δηλαδή έχει κριθεί τόσο η ήττα της κυβέρνησης όσο και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., που θα του επιτρέψει να προχωρήσει στον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης ώστε να υλοποιήσει τις 5+1 δεσμεύσεις του.

2. Ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να μπει ένας φραγμός στον κατήφορο, τον οποίο δεν είναι διατεθειμένος να σταματήσει ο Μητσοτάκης («ούτε θέλει ούτε μπορεί»), καθώς λαμβάνει συνεχώς μέτρα κατώτερα των περιστάσεων, τα οποία δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα, εν προκειμένω αυτά της κρίσης ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, που επιδεινώνονται εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία αλλά είχαν εμφανιστεί μισό χρόνο πριν.

«Θα… παραλάβουμε χάος»

Το αίτημα για εκλογές το συντομότερο δυνατό με τη σειρά του περιέχει δύο σκέλη:

● Ο πρώτος λόγος που ζητούνται εκλογές άμεσα είναι κατά τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., όπως προαναφέρθηκε, για να μπει «ένα φρένο στη κοινωνική λεηλασία».

● Ο δεύτερος λόγος είναι, όπως είπε ο Τσίπρας την τελευταία μέρα του Συνεδρίου, επειδή «γνωρίζουμε ότι κάθε μέρα που περνά θα συσσωρεύονται βάρη που θα κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθειά μας την επόμενη μέρα».

Τα δύο αυτά στοιχεία διαμορφώνουν μια αίσθηση επείγοντος, που αιτιολογεί για ποιον λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., εν μέσω νέας πολυεπίπεδης κρίσης, ζητάει εκλογές εδώ και τώρα, διαμορφώνουν όμως και ένα αφήγημα «καμένης γης» για την επόμενη μέρα: όσο πιο αργά έρθουν οι εκλογές, τόσο λιγότερα θα μπορέσει να περισώσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., καθώς η κυβέρνηση θα έχει «κάψει» εργαλεία άσκησης πολιτικής, και τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι δυσκολίες ανάταξης της οικονομίας και της κοινωνίας.

Παράλληλα, και στο πεδίο των μετεκλογικών συμμαχιών, ο Τσίπρας πιέζει τη γραμμή άμυνας που οικοδομεί η Χαριλάου Τρικούπη: Με αφορμή το μήνυμα που έστειλε ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά το «προσκλητήριο» Τσίπρα στο συνέδριο, δηλαδή «ναι σε κυβέρνηση συνεργασίας με σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα και πρωθυπουργό κοινής αποδοχής» (δηλαδή όχι με τον Τσίπρα στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.), ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε: «Στο τέλος της ημέρας είναι σε όλους γνωστό ότι τους πολιτικούς αρχηγούς και τους πρωθυπουργούς και τους ηγέτες τούς εκλέγει ο ελληνικός λαός και όχι οι παρακάμαρες».

Σε κλίμα σύγκρουσης αρχίζει η μάχη των συσχετισμών

Στο εσωκομματικό πεδίο το συνέδριο φαίνεται πως επικύρωσε το ρήγμα μεταξύ πλειοψηφίας / ηγεσίας και μειοψηφίας, αν δεν το διεύρυνε κιόλας. Τόσο ώστε η προοπτική άμεσης προκήρυξης εκλογών δεν φαίνεται να λειτουργεί καταλυτικά υπέρ μιας – επιφανειακής έστω – ενότητας και συσπείρωσης.

Τουλάχιστον η εικόνα που είχε διαμορφωθεί αμέσως μετά το συνέδριο (κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα δηλαδή), με τα γεγονότα ακόμη ζεστά (και ιδιαίτερα το συγκρουσιακό κλίμα κατά την ψηφοφορία για το καταστατικό, που τελικά παραπέμφθηκε στις 15 Μαΐου) ήταν πως το κόμμα δεν πορεύεται ακριβώς ενωμένο προς την εσωκομματική κάλπη για πρόεδρο και Κεντρική Επιτροπή, αλλά ως κόμμα των τριών τετάρτων από τη μια και του ενός τετάρτου από την άλλη.

Η ηγεσία προς τα έξω δικαιολογεί την εικόνα που διαμορφώθηκε με το επιχείρημα ότι οι ζωηρές αντιπαραθέσεις και οι συγκρούσεις συμβαίνουν στα κόμματα της Αριστεράς. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να αξιοποιήσει τυχόν επιθέσεις της Ομπρέλας για να πετύχει ακόμη μεγαλύτερη συσπείρωση στην κάλπη της 15ης Μαΐου και να προσελκύσει ακόμη περισσότερα νέα μέλη τη μέρα της ψηφοφορίας, για να τη στηρίξουν έναντι της εσωκομματικής μειοψηφίας.

Ήδη από μερίδα της βάσης και από στελέχη της πλειοψηφίας έχει διαμορφωθεί το κλίμα πως η Ομπρέλα υπονομεύει τον πρόεδρο και την προσπάθεια «κατεδάφισης» της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Από την άλλη, η Ομπρέλα θεωρεί ότι η ηγεσία στο συνέδριο ουσιαστικά απέρριψε κάθε προοπτική σύνθεσης των διαφορετικών προτάσεων και απόψεων για τα οργανωτικά θέματα (εκλογή προέδρου και Κ.Ε. και καταστατικό) και στόχευσε στην ωμή επίδειξη δύναμης και την πανηγυρική επικράτησή της. Ενδεικτικά δε του χαρακτήρα που παίρνει πλέον το κόμμα με τον τρόπο που επιχειρείται η διεύρυνση θεωρούν τα περιστατικά τραμπουκισμού και γιουχαϊσμάτων εις βάρος των Δρίτσα, Σκουρλέτη και Τσακαλώτου κατά τις εργασίες του συνεδρίου.

«Πρέπει δημόσια να αποδοκιμάζονται απ’ όσους αισθάνονται αυτήν την ευθύνη τα λίγα αλλά ενδεικτικά παραδείγματα επιρροής μιας άλλης, ξένης προς την Αριστερά κουλτούρας συζήτησης και συνύπαρξης που εμφανίστηκαν με γιουχαΐσματα και διάθεση προπηλακισμού στελεχών και απόψεων» αναφέρει ο Νίκος Βούτσης, εκ των κορυφαίων της Ομπρέλας, σε άρθρο του στην «Αυγή της Κυριακής». «Ιδιαίτερα εναντίον των σ. Σκουρλέτη και Τσακαλώτου» συνεχίζει.

«Πόσο μάλλον όταν, από την επομένη του Συνεδρίου, ορισμένες δυνάμεις, που, κατά τη γνώμη μου, εργάζονται για τη βίαιη μετάλλαξη του κόμματος σε αρχηγικό μόρφωμα κεντροαριστερής κατεύθυνσης, συνεχίζουν δημοσίως αυτές τις προκλήσεις προς στελέχη και απόψεις που με ευθύτητα διατυπώθηκαν με επίκεντρο την υπεράσπιση της αριστερής ταυτότητας του κόμματος».

Στο ίδιο άρθρο καταθέτει την άποψη ότι ουσιαστικά δεν δόθηκε ο χρόνος για συζήτηση επί του καταστατικού σε βάθος, αντιθέτως επιχειρήθηκε «να χωρέσουν σε μια συνεδριακή διαδικασία, μετά μάλιστα τόσα χρόνια, δύο Συνέδρια ταυτόχρονα, δηλαδή ένα πολιτικό – προγραμματικό Συνέδριο και ένα πλήρες καταστατικό Συνέδριο» εξ ου και οι εντάσεις.

Ως εκ τούτου, αναφέρει, με δεδομένη και την προϋπάρχουσα «έντονη και σοβαρή συζήτηση για τις κατατεθείσες προτάσεις του Προέδρου για τον τρόπο εκλογής του ιδίου και των στελεχών της Κ.Ε.», πως έπρεπε να υπάρχει άλλη μια μέρα συνεδριακών εργασιών και «χρήση των νέων τεχνολογιών για τις ψηφοφορίες που θα επακολουθούσαν».

Με βάση τα παραπάνω, κορυφαία στελέχη της Ομπρέλας δηλώνουν ότι η τάση βγήκε από το συνέδριο οπλισμένη με περισσότερο πείσμα να υπερασπιστεί το κόμμα και τη θέση της μέσα σε αυτό, και δηλώνουν έτοιμοι για τη μάχη των συσχετισμών.

Μάλιστα, κάνουν εκτιμήσεις ότι η Ομπρέλα, τόσο στην κάλπη για το καταστατικό όσο και για την Κεντρική Επιτροπή, μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα. Την ίδια ώρα, στηρίζουν άνευ αστερίσκων την Πολιτική Απόφαση – άλλωστε, θεωρούν ότι ουσιαστικά υιοθετεί όλες τις πολιτικές και προγραμματικές τους κατευθύνσεις.

Διαβάστε επίσης:

Συνέδρια παντού: Ύστερα απ’ αυτό του ΣΥΡΙΖΑ έρχονται τον Μάιο της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ

Στη μάχη της ψήφου οι υποψήφιοι της ΝΔ – Κουβαλάνε από τώρα τον… σταυρό τους

Ο George Kennan και το μακροσκελές τηλεγράφημα

Keywords
συριζα, τσιπρας, μηνυματα, αλέξης τσίπρας, ΦΠΑ, πασχα, μαΐου, συμμετοχή, εκλογες, ψηφοφορία, νέα, νεα δημοκρατια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, αυξηση φπα, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, εκλογες 2012, πασχα 2012, η ημέρα της γης, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, αλέξης τσίπρας, κομματα, αποτελεσματα, βουλευτες, γνωμη, εργαλεια, ηγεσια, ηττα, ουκρανια, προγραμμα, ωρα, αγορα, αυξηση, αρθρο, ανδρουλακης, αφορμη, βρισκεται, γεγονοτα, γινει, δοθηκε, εγγραφες, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, εβδομαδα, επρεπε, επιτυχια, ερχονται, ευθυνη, ιδια, ιδιο, ζητουνται, εικονα, κυβερνηση, κυρια, κλιμα, κομμα, λογο, μαη, μαΐου, μεγαλη εβδομαδα, μεσοπροθεσμο, μισθος, μητσοτακης, μειωση, μορφωμα, νικη, ομπρελα, ουσιαστικα, πεδιο, πεμπτη, πεισμα, προβληματα, ρευμα, συζητηση, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, σχεδιο, ταση, φθορα, φορα, χρονος, ψηφοφορία, δικαιωμα, γιορτη, ηγετες, ιδιαιτερα, μια φορα, οργη, ρηγμα, θεματα
Τυχαία Θέματα