ΣΥΡΙΖΑ: Ταραχή από την απόφαση της επιτροπής δεοντολογίας κατά του αποκλεισμού Κασσελάκη – Ο ρόλος του Στέλιου Παππά

Αμηχανία, σοκ ακόμα και αντιδράσεις στα όρια του αμόκ έφερε στις τάξεις της συγκυριακής πλειοψηφίας, – 87 και σύμμαχοι – που είναι στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ, η απόφαση της επιτροπής δεοντολογίας, η οποία αποφάνθηκε ρητά και κατηγορηματικά  το βράδυ της Τετάρτης ότι είναι το συνέδριο που λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις για τις υποψηφιότητες στη μάχη ηγεσίας στο κόμμα, ανεξάρτητα από την όποια απόφαση

της κεντρικής επιτροπής.

Η απόφαση ανέτρεψε το βασικό αφήγημα των «87» και των συμμάχων τους:
Ότι δηλαδή «ο Στέφανος Κασσελάκης έχει αποκλειστεί από υποψήφιος πρόεδρος», επειδή έτσι αποφάσισε η κεντρική επιτροπή. Λάθος. Η τελική απόφαση ανήκει στο συνέδριο, λέει η επιτροπή δεοντολογίας.

Γι’ αυτό και αμέσως μετά την απόφαση της ΕΔ, άρχισε να εκδηλώνεται μία προσπάθεια «αντεπίθεσης», μήπως συμμαζευτεί το πράγμα, διασωθούν κάπως τα προσχήματα και το όποιο κύρος έχει μείνει στην πλειοψηφία της κεντρικής επιτροπής και της ομάδας που διευθύνει στην Κουμουνδούρου.

Κατ’ αρχάς, παρότι αυτό το θέμα είναι κορυφαίας σημασίας, καθώς η δημόσια αντιπαράθεση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τις αρμοδιότητες του συνεδρίου μαίνεται με αποτέλεσμα να εκτίθεται συνολικά το κόμμα, η Κουμουνδούρου επέλεξε να μην εκδώσει ανακοίνωση με την απόφαση της επιτροπής δεοντολογίας. Σε κάθε κανονική λειτουργία κόμματος, μία τέτοια ανακοίνωση θα ήταν επιβεβλημένη, ώστε να ξεκαθαριστούν τα πράγματα και να δείξει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι τουλάχιστον σε ένα καταστατικό θέμα έχει μία σαφή θέση και εικόνα.

Στη συνέχεια, επιλέχθηκε ο δρόμος της αμφισβήτησης της απόφασης της επιτροπής δεοντολογίας από μία μικρή μειοψηφία. Πέντε από τα δεκαπέντε μέλη του οργάνου, με επικεφαλής τον Στέλιο Παππά άρχισαν να βάλλουν κατά της επιτροπής.

Αρχικά, το βράδυ της Τετάρτης ο κ. Παππάς ισχυριζόταν ότι η επιτροπή δεν είχε απαρτία και άρα δεν έλαβε απόφαση. Απαρτία όμως υπήρχε καθώς ήταν παραπάνω από 50% συν 1 παρόντες – 9 στους 15.

Στη συνέχεια, το μεσημέρι της Πέμπτης, ο κ. Παππάς εξέδωσε μαζί με άλλα τέσσερα μέλη της επιτροπής) Έφη Ζήση, Θόδωρο Καλογήρου, Μαργαρίτα Μπουραντά, Ελένη Σακισλή), μία αμήχανη, σπασμωδική και έωλης επιχειρηματολογίας ανακοίνωση, αμφισβητώντας την αρμοδιότητας της ΕΔ να ελέγχει αποφάσεις οργάνων.

Μάλιστα έστειλαν επιστολή στην γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγκου, με τις απόψεις τους. Προκαλώντας το εύλογο ερώτημα, γιατί απευθύνονται στην γραμματέα η οποία δεν έχει αρμοδιότητα να κρίνει αποφάσεις της ΕΔ, η οποία είναι αυτοτελές όργανο.

Στην επιστολή τους εξηγούν τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Δεοντολογίας στις οποίες όπως λένε «δεν εμπίπτει ο έλεγχος των αποφάσεων των οργάνων επομένως η προσπάθεια μελών του οργάνου να κριθεί η απόφαση της ΚΕ, είναι αντικαταστατική»!

Παραθέτουν δε σημεία από τον “Κώδικα Δεοντολογίας και τον Κανονισμό Λειτουργίας της Επιτροπής Δεοντολογίας” για να στηρίξουν την «αναρμοδιότητα».

Αλλά ο αντίλογος στους ισχυρισμούς της μειοψηφίας των «5», όπως τον διατυπώνουν έμπειρα στελέχη, που έχουν περάσει στη μακρά διαδρομή τους στον ΣΥΡΙΖΑ από σχεδόν όλα τα όργανα του κόμματος, είναι ο εξής:

1. Το Καταστατικό του κόμματος στο άρθρο 19, αναφέρει πως «η Επιτροπή Δεοντολογίας μεριμνά για την τήρηση του καταστατικού και τη συμμόρφωση των μελών με τις αρχές του κόμματος, όπως αυτές περιγράφονται στο Καταστατικό και στον Κώδικα Δεοντολογίας». Άρα, από τη στιγμή που τέθηκε στο δημόσιο διάλογο τι ακριβώς προβλέπει το καταστατικό, η επιτροπή όφειλε να διευκρινίσει.

2. Με την απόφασή της η ΕΔ αποφάνθηκε για τις αρμοδιότητες του συνεδρίου και δεν έκρινε καμία απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Η αναφορά στην απόφαση της ΚΕ για τον αποκλεισμό Κασσελάκη, ήταν παρεμπίπτουσα. Μάλιστα η ΕΔ αποδέχθηκε το προφανές, ότι δηλαδή «η ΚΕ μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις κατά την κρίση της». Ήτοι δεν έκρινε την απόφαση της ΚΕ (αν καλώς ή κακώς ελήφθη) και προφανώς παρέλκει και κάθε αιτίαση της μειοψηφίας των 5 μελών της ΕΔ.

3. Αν ήταν πράγματι η ΕΔ να μην κρίνει «αποφάσεις οργάνων», τότε γιατί προ ημερών εγκάλεσε τη νομαρχιακή επιτροπή δυτικής Αθήνας για αποφάσεις της; Και επίσης γιατί κάποια στελέχη της πλευράς των 87 καλούν την ΕΔ να απαγορεύσει σε οργανώσεις να εκδίδουν ψηφίσματα στήριξης στον Κασσελάκη; Δεν είναι έλεγχος σε αποφάσεις “οργάνων” αυτά;

Η απορία για τον Στέλιο Παππά και οι επιρροές των 4

Ωστόσο ένα μεγάλο θέμα που έχει προκύψει, με αφορμή και αυτή την υπόθεση, στο εσωκομματικό παρασκήνιο είναι τι ακριβώς επιδιώκει και γιατί κινείται τόσο εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη ο Στέλιος Παππάς. Και μάλιστα όχι στην πολιτική στάση απέναντι στον απομακρυνθέντα πρόεδρο, αλλά σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος.

Όταν, για παράδειγμα, ακόμα και ο Θανάσης Καρτερός, ένας από τους σταθερούς και εξ αρχής σφοδρούς πολέμιους του κ. Κασσελάκη, διαφωνεί με τον αποκλεισμό, πώς είναι δυνατόν ο Στέλιος Παππάς να πηγαίνει σε πιο σκληρή γραμμή, με δεδομένο μάλιστα ότι ήταν ο απομακρυνθείς πρόεδρος που πρότεινε και επέβαλε με τεράστιο κόστος τον γιο του, Νίκο Παππά στην προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ;

Μάλιστα, μόλις χθες και με δική του πρωτοβουλία, ο κ. Κασσελάκης στήριξε δύο φορές δημοσίως τον Νίκο Παππά έναντι της προσβλητικής στάσης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή.

Η ερμηνεία που δίνουν πολλοί είναι ότι ο Νίκος Παππάς έχει συμφέρον από μία αναβολή της εκλογής αρχηγού, καθώς έτσι διασφαλίζει ότι θα παραμείνει πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για καιρό ακόμα. Ενδεχομένως για τόσο καιρό, όσο χρειαστεί να εμφανιστεί στη συνέχεια και ο ίδιος ως υποψήφιος αρχηγός του κόμματος, αξιοποιώντας την προβολή που του δίνει η τωρινή θέση στη Βουλή.

Γι’ αυτό και ο Στέλιος Παππάς τορπιλίζει τις προσπάθειες συντεταγμένης και ομαλής πορείας προς το συνέδριο, ώστε να κερδίσουν έδαφος οι απόψεις περί αναβολής και διατήρησης της υπάρχουσας “ιεραρχίας” για μήνες – ουσιαστικά να μείνει ακέφαλο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλαδή, για χάρη προσωπικών στρατηγικών στελεχών του.

Πάντως οι άλλοι τέσσερις που αποτέλεσαν την μειοψηφία της επιτροπής δεοντολογίας, λέγεται ότι ανήκουν στην πολιτική επιρροή του Παύλου Πολάκη (Ζήση και Μπουραντά), στου Σωκράτη Φάμελλου (Καλογήρου) και του… Χρήστου Σπίρτζη (Σακισλή)!

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης: «Γραφτείτε στις οργανώσεις μέχρι αύριο για να επαναφέρετε τη νομιμότητα στον ΣΥΡΙΖΑ» – Παρουσίαση των προτάσεών του την άλλη βδομάδα

Μητσοτάκης – Σαμαράς: Για… «κακή χημεία» μιλά ο Νικήτας Κακλαμάνης, ζητά πρωτοβουλίες για επικοινωνία

Καταγγελία Κασσελάκη: Φιμώνουν οργανώσεις για να μην βγάζουν ψηφίσματα

Keywords
Τυχαία Θέματα