ΣΥΡΙΖΑ: Υπέρ του διαλόγου Αθήνας – Άγκυρας με βάση πάντα τις εθνικές κόκκινες γραμμές

Θετικά τοποθετείται απέναντι στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς όπως επισημαίνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ένας δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές την στιγμή της παγκόσμιας αποσταθεροποίησης είναι επιβεβλημένος.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επισημαίνουν ότι η συνάντηση «θα αποτελέσει μια ευκαιρία για ουσιαστικό διάλογο, με σαφείς κόκκινες γραμμές, με άμεσο στόχο τη μείωση της

έντασης και με απώτερο σκοπό την προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ».

Άλλωστε μόλις πριν από μία εβδομάδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από το βήμα της Βουλής, καλούσε τον πρωθυπουργό να επιδιώξει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας καθώς αυτή τη χρονική συγκυρία ο αναθεωρητισμός της Μόσχας μπορεί να δώσει στην Άγκυρα την ευκαιρία να προβάλλει πιο επιθετικά τα δικά της αναθεωρητικά σχέδια.

Μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός είχε εξηγήσει ότι όχι απλά θεωρεί αναγκαία τη συνάντηση αλλά έχει ασκήσει κριτική στον κ. Μητσοτάκη επειδή έπρεπε να πάρει νωρίτερα την πρωτοβουλία, μετά από την πολύ δύσκολη περίοδο με το Oruc Reis να κυκλοφορεί στο Αιγαίο σχεδόν ανενόχλητο και να παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

«Το ίδιο έπραξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μετά την Κύπρο. Και μετά την κρίση του “Χόρ”, πήγε στη Βέρνη και προχώρησε το διάλογο με την Τουρκία. Το ίδιο έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου μετά το Σισμίκ με το Νταβός και νομίζω ότι αυτή είναι μια ορθή στρατηγική, χωρίς αυταπάτες, με σαφείς κόκκινες γραμμές», πρόσθεσε σε πρόσφατη συνέντευξη .

Συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν ωστόσο ότι η τουρκική πλευρά ενδέχεται την συγκεκριμένη στιγμή με την αυτοπεποίθηση που της δίνει ο διαμεσολαβητικός ρόλος ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία να επιχειρήσει να βάλει στο τραπέζι το αφήγημα της «γαλάζιας πατρίδας» το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από διεκδικήσεις –όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών και οι γκρίζες ζώνες– που η χώρα μας δεν αναγνωρίζει.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αναφερθεί στην ανάγκη ενός «νέου τύπου Ελσίνκι», ενώ σταθερή είναι η θέση του κόμματός του για «από κοινού προσφυγή στη Χάγη με θέματα την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».

Επισημαίνουν πάντως ότι με την κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να στείλει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία, η Ελλάδα έχασε που την χρυσή ευκαιρία να αναδειχθεί ως η δύναμη που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις ακολουθώντας τον διπλωματικό ρόλο.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ενώ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος πήρε μια ξεκάθαρη θέση για τις δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, κ. Ζαχάροβα, εναντίον της Ελλάδας την ίδια στιγμή αναφέρθηκε στις κινήσεις που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Καλά έκανε το ελληνικό ΥΠΕΞ και απάντησε στις δηλώσεις της κ. Ζαχάροβα, χαρακτηρίζοντας τις ως διπλωματικά απαράδεκτες», είπε ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Η πλειοδοσία πίστης στις ΗΠΑ και η αλλαγή δόγματος προς την Ελλάδα “προκεχωρημένο φυλάκιο”, βλάπτουν τη διεθνή θέση της χώρας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που έκανε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 30% εμφανίζεται να είναι υπέρ της αποστολής στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ένα 4% θεωρεί ότι θα έπρεπε να στείλουμε μόνο στρατιωτική βοήθεια ενώ το 66 % θέλει η Ελλάδα να στέλνει μόνο ανθρωπιστική βοήθεια.

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης: Η Ευρώπη να πάρει μέτρα για την προστασία των πιο ευάλωτων απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια

Νίκος Δένδιας-Λιζ Τρας: Συντονισμός και συνεργασία Ελλάδας-Βρετανίας για τον τερματισμό του πολέμου

Τσελίκ: Στις 13 Μαρτίου το ραντεβού Ερντογάν – Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη

Keywords
Τυχαία Θέματα