Τα 15 επιστημονικά συμπεράσματα της έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών για τις πυρκαγιές στην Αττική
Το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων" του Πανεπιστημίου Αθηνών έδωσαν στη δημοσιότητα μια σειρά από επιστημονικά δεδομένα και προκαταρκτικά συμπεράσματα σχετικά με τις πυρκαγιές που έπληξαν την Αττική την 23η Ιουλίου.
Τα στοιχεία παρουσιάζονται συγκεντρωτικά σε ειδικό δίγλωσσο τεύχος, που έχει ως σκοπό την άμεση ενημέρωση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και του ευρύτερου κοινού. Το πλήρες τεύχος, το οποίο έχει συνταχθεί σε συνεργασία
Τα συμπεράσματα έχουν αναλυτικά ως εξής (επισημαίνεται ότι καθώς η έρευνα και συλλογή δεδομένων βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, υπάρχει πιθανότητα να μεταβληθούν κάποια συμπεράσματα):
1. Το φαινόμενο είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση πυρκαγιάς σε ζώνη μίξης δασών οικισμών (wildland urban interface), η οποία έδρασε ως ενεργή πυρκαγιά κόμης. Οι ζώνες αυτές είναι από τις περιοχές με την υψηλότερη πιθανότητα ανθρώπινων απωλειών παγκοσμίως, καθώς και στον ελληνικό χώρο. Υπάρχουν δε πολυάριθμες περιπτώσεις τέτοιων ζωνών στην Ελλάδα.
2. Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς οι ισχυροί δυτικοί άνεμοι, ταχύτητας κατά θέσεις και κατά διαστήματα ακόμα και άνω των 90 χιλιομέτρων την ώρα (μεταξύ 17.00-21.00 στις 23/7/18), καθώς και η αλληλεπίδρασή τους με την τοπογραφία της περιοχής διαδραμάτισαν πολύ σημαντικό ρόλο στη γρήγορη μετάδοση της πυρκαγιάς και την εξάπλωσή της προς τα χαμηλότερα υψόμετρα (downslope spread).
3. Η ταχύτατη εξάπλωση της φωτιάς, συντέλεσε σημαντικά στην ελαχιστοποίηση του διαθέσιμου χρόνου αντίδρασης, γεγονός που συντέλεσε στον μεγάλο αριθμό των θυμάτων.
4. Με βάση μαρτυρίες που αναλύονται συστηματικά, προκύπτει ότι ο πληθυσμός που βρισκόταν κοντά στην παραλία, τουλάχιστον σε ορισμένες θέσεις, έλαβε πληροφόρηση για το γεγονός ότι η πυρκαγιά προσεγγίζει την ακτή, όχι με τη μορφή έγκαιρης προειδοποίησης από κάποιο φορέα, αλλά από άτομα που εκκένωναν το δυτικότερο κομμάτι του οικισμού Μάτι. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι ο πληθυσμός είχε στη διάθεσή του σχεδόν μηδενικό χρόνο μεταξύ συνειδητοποίησης του κινδύνου και απόφασης αντίδρασης.
5. Σημαντική εκτιμάται ότι είναι η ιδιαίτερη πολεοδομική διάταξη του οικισμού, η οποία ενήργησε ως «παγίδα» για τον πληθυσμό που προσπάθησε να διαφύγει. Κάποια από τα σημαντικά χαρακτηριστικά του ήσαν: οδοί μικρού πλάτους, πολυάριθμα αδιέξοδα, ιδιαίτερα επιμήκη οικοδομικά τετράγωνα, χωρίς δυνατότητα πλευρικής διαφυγής, απουσία χώρων συγκέντρωσης (π.χ. πλατεία, γήπεδο). Το ρόλο οδού διαφυγής θα μπορούσε να παίξει μια οδός παράλληλη προς την ακτογραμμή αλλά μεγάλου πλάτους, που να μεταβαίνει σε διπλανούς οικισμούς.
6. Από την έρευνα πεδίου διαπιστώθηκαν ορισμένες αδυναμίες στις κατασκευές με ευαίσθητα σημεία στη στέγη, τα κουφώματα, τους περιβάλλοντες χώρους και άλλα μέρη. Παράλληλα, καταγράφηκε ένας μεγάλος αριθμός κτηρίων που καταστράφηκαν ολοσχερώς.
7. Ως πρώτη εκτίμηση, παρατηρήθηκε ότι επηρεάστηκαν κυρίως κατοικίες και κτήρια που ήταν υπερυψωμένα ή με ορόφους, με μικρότερες ζημιές στα ισόγεια και στα υπόγεια, δείγμα τυπικό μιας πυρκαγιάς κόμης. Παράλληλα, παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των κτιρίων σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις, που πιθανότητα σχετίζονται με τα υλικά κατασκευής και την παρακείμενη βλάστηση.
8. Τα πρώτα συμπεράσματα που προκύπτουν με βάση μαρτυρίες που αναλύονται ακόμα συστηματικά, δείχνουν ότι η προσπάθεια διαφυγής από τον οικισμό ήταν άτακτη, δεν συνιστούσε οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών, προκάλεσε κυκλοφοριακή συμφόρηση, λόγω και της μεγάλης συγκέντρωσης πληθυσμού και του πανικού που επικράτησε. Εκτός από τους κατοίκους υπήρχαν και επισκέπτες/τουρίστες, σημαντικό ποσοστό των οποίων δε γνώριζαν καλά την γεωγραφία της περιοχής.
9. Η μορφολογία της ακτογραμμής έκανε δυσχερή την πρόσβαση στην παραλία στα περισσότερα σημεία (κρημνώδεις ακτές), ενώ οι προσβάσιμες παραλίες ήσαν περιορισμένες, γεγονός που, σε συνδυασμό με την ελάχιστη ορατότητα και αποπνιχτική ατμόσφαιρα, συντέλεσε σε σημαντικό βαθμό στον εγκλωβισμό μεγάλου αριθμού πολιτών.
10. Θεωρείται πιθανή η αλλαγή στη συμπεριφορά της πυρκαγιάς λόγω αλλαγής στον τύπο της βλάστησης. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από περιοχές που είχαν καεί στο παρελθόν με χαμηλή βλάστηση και μεγάλη ταχύτητα και μετέβη σε ένα χώρο που δεν είχε καεί σε πρόσφατη πυρκαγιά με ιδιαίτερα μεγάλη συγκέντρωση καύσιμης ύλης. Αυτό οδήγησε στην τροφοδότηση της πυρκαγιάς και στην έκλυση υψηλότερης ενέργειας από το Νέο Βουτζά και μέχρι την ακτή. Η πυρκαγιά ανατολικά της Λεωφ. Μαραθώνος μετατράπηκε σε πυρκαγιά που σάρωνε το σύνολο της επιφανειακής βλάστησης και των υψηλών δέντρων (ενεργή πυρκαγιά κόμης), ως ένας «τοίχος φωτιάς», ο οποίος καθοδηγούνταν από τον άνεμο (wind-driven) και επιπλέον μετέδιδε αρκετές δεκάδες καύτρες προς την ακτή.
11. Σε κτίρια με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα και τοιχοποιίες πλήρωσης που είχαν κλειστά παράθυρα, η φωτιά δεν πέρασε στο εσωτερικό των κτιρίων, με μοναδικό αποτέλεσμα μια εξωτερική επιδερμική παραμόρφωση των επιχρισμάτων, χωρίς να επηρεάσει τη στατικότητα των κτιρίων λόγω της μικρής διάρκειας επίδρασης της φωτιάς.
12. Αντιθέτως, σε όμοια κτίρια που διέθεταν ξύλινα ή πλαστικά και ανοιχτά παράθυρα, η φωτιά πέρασε στο εσωτερικό τους και η επίδρασή της ήταν μεγαλύτερη, αναπτύχθηκαν υψηλές θερμοκρασίες ιδιαίτερα από την καύση του εξοπλισμού στο εσωτερικό των κτιρίων και δημιουργήθηκαν ρωγμές που μπορούν να επηρεάσουν όχι μόνο τα μη δομικά στοιχεία των κατασκευών αλλά και τον φέροντα οργανισμό τους.
13. Οι ρωγμές αυτές επιδεινώνονται δυστυχώς κατά τη διάρκεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί σε μια κατασκευή ως εξής: το τσιμέντο λόγω της πυρκαγιάς έχει αναπτύξει θερμότητα. Κατά την ρίψη νερού, πραγματοποιείται ταχεία ψύξη και η θερμοκρασία του φέροντος οργανισμού πέφτει απότομα κατά περίπου 50-55 βαθμούς. Η θερμοκρασιακή πτώση δημιουργεί νέες ρωγμές ή διευρύνει τις ήδη υπάρχουσες.
14. Τα καλά δομημένα κτίρια οπλισμένου σκυροδέματος που ήρθαν σε επαφή με τη φωτιά είτε με καύτρες είτε με έκθεση μέσω θερμικής ακτινοβολίας είτε με απευθείας επαφή με τις φλόγες, αλλά αυτή δεν εισήλθε στα κτίρια, συμπεριφέρθηκαν πολύ καλά με μικροβλάβες στα εξωτερικά μη δομικά στοιχεία τους, κυρίως μικρορωγμές στις τοιχοποιίες πλήρωσης και αποκόλληση των επιχρισμάτων λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύχθηκαν εξωτερικά του κτιρίου.
15. Η στατικότητα των κτιρίων που επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά εξαρτάται από τη διάρκεια καύσης στο εξωτερικό του κτιρίου, από το αν το σκυρόδεμα έχει ασβεστοποιηθεί και σε ποιο βάθος ή αν ο χάλυβας βρίσκεται σε καλή κατάσταση λόγω της μεγάλης διάρκειας καύσης εντός του σπιτιού.
Πανεπιστημίο Αθηνώνπυρκαγιάπυρκαγιά Μάτισυμπεράσματα πυρκαγιάςHas video: Exclude from popular: 0- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δε θα πιστεύετε για ποιο επάγγελμα οι Ελβετοί ψάχνουν εργαζόμενους με μισθό 3.000 ευρώ το μήνα
- Άλλο ένα τραγικό τέλος: Ταυτοποιήθηκε η σορός του 29χρονου Παναγιώτη Χαμηλοθώρη
- Έπεσε UFO στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης; - Τι δείχνει βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο
- Σοκ: Ο Άκης Σακελλαρίου στην εντατική από τη νόσο των λεγεωναρίων
- «Δεν αποτάσσομαι την ομορφιά μου, από αυτή έζησα κι έχω δυο σπίτια»
- Λουόμενοι κάνουν μπάνιο στο λιμανάκι της Ραφήνας
- «Επικινδύνως φωτεινά» τα φώτα των νέων αυτοκινήτων
- Αγγελία-σοκ: Πουλάνε τα νεφρά τους έξω από το «Λαϊκό»!
- Η Κατερίνα Δαλάκα αποκαλύπτει για πρώτη φορά τι συνέβη στο Survivor και δεν το έδειξαν οι κάμερες
- Ταυτοποιήθηκε η σορός του Παναγιώτη Χαμηλοθώρη -Τι ζητά η οικογένειά του
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Συγκλονίζει o γνωστός ηθοποιός: Έχω Πάρκινσον, αρχίζουν να φαίνονται τα συμπτώματα (Photos, Video)
- Η εντυπωσιακή θαλαμηγός Ρώσου μεγιστάνα στην Κέρκυρα (Photos)
- Αυτό είναι το χρονικό της τραγωδίας - Το κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ στη Βουλή ζητώντας απόδοση ευθυνών (Photos)
- Δύσκολες ώρες για τον Άκη Σακελλαρίου - Στο νοσοκομείο ο γνωστός ηθοποιός
- Θαυμαστής της Κάιλι Τζένερ ξόδεψε περισσότερα από 42.000 ευρώ για να κάνει τα χείλη του σαν εκείνης - Το αποτέλεσμα απογοητευτικό (Photos)
- Το καλοκαίρι συνεχίζεται στα καμμένα - Kάνουν μπάνιο στο λιμανάκι της Ραφήνας (Photos)
- Αγέλαστος Πόλις
- Συναγερμός για τον ιό του Δυτικού Νείλου: Νέα κρούσματα στην κεντρική Μακεδονία
- Πώς να ξεβουλώστε τον νεροχύτη σας σε 15 δευτερόλεπτα
- Χρυσά καλάσνικοφ, ωραίες γυναίκες, και αυτοκίνητα Ferrari - Η ζωή των ναρκέμπορων στο Μεξικό (Photos)
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Τα 15 επιστημονικά συμπεράσματα της έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών για τις πυρκαγιές στην Αττική
- Συναγερμός για τον ιό του Δυτικού Νείλου: Νέα κρούσματα στην κεντρική Μακεδονία
- ΔΝΤ: Έτοιμη η ελληνική οικονομία για έξοδο από το πρόγραμμα
- Ταυτοποιήθηκε η σορός του Παναγιώτη Χαμηλοθώρη - Τι ζητά η οικογένειά του
- Συγκλονίζει o γνωστός ηθοποιός: Έχω Πάρκινσον, αρχίζουν να φαίνονται τα συμπτώματα (Photos, Video)
- Αγέλαστος Πόλις
- Η εντυπωσιακή θαλαμηγός Ρώσου μεγιστάνα στην Κέρκυρα (Photos)
- Το καλοκαίρι συνεχίζεται στα καμμένα - Kάνουν μπάνιο στο λιμανάκι της Ραφήνας (Photos)
- Πώς να ξεβουλώστε τον νεροχύτη σας σε 15 δευτερόλεπτα
- Διαψεύδει τον δήμαρχο Ραφήνας η Περιφέρεια Αττικής: Τα πρακτικά δεν πλαστογραφούνται - Δεν υπάρχει εντολή εκκένωσης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- To πρόγραμμα ενόψει επαναληπτικού
- Εντολή Κοντονή για απρόσκοπτη πρόσβαση πολιτών σε παραλίες
- Αυξάνονται τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου- 6 σε ένα μήνα
- Το Υπουργείο Πολιτισμού αποχαιρετά την Χρύσα Σπηλιώτη: Yπήρξε μία χαρισματική ηθοποιός
- ΔΝΤ: «Δεδομένες» οι μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο
- ΟΙΕΛΕ: Σύσκεψη στο υπ. Παιδείας για σκάνδαλο σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο
- Το υπουργείο Ναυτιλίας διαψεύδει ότι γνώριζε για νεκρούς από τις 19:08 της Δευτέρας
- Κάθισμα Λευκάδας, εκεί όπου η θάλασσα συναντά τον ουρανό
- Διακοπή δρομολογίων του τραμ στο τμήμα Μουσών-Σύνταγμα
- Παράταση πήρε η λειτουργία του εργοστασίου της Pitsos στην Αθήνα