Τα 9.000 χτυπήματα…

Παγιδευμένη στο νέο «τσουνάμι» της πανδημίας της Covid-19 μοιάζει να είναι η κυβέρνηση, η οποία, πάντως, εμφανίζεται αποφασισμένη να αποφύγει με κάθε τρόπο να προχωρήσει εκ νέου σε λοκντάουν.

Καθώς ο Νοέμβριος εξελίσσεται σε mensis horribilis (φοβερό μήνα) όσον αφορά την πορεία της πανδημίας, το Μαξίμου προσπαθεί να βρει τρόπο να λύσει τη σχεδόν ανεπίλυτη συνάρτηση της προσπάθειας ελέγχου της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα, διατηρώντας ταυτόχρονα ανοιχτή την οικονομία, την κοινωνία και την Εκπαίδευση.

Δυστυχώς, ωστόσο, τα… μαθηματικά της πανδημίας δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια

αισιοδοξίας, καθώς ο αριθμός των εμβολιασμένων συμπολιτών μας παραμένει χαμηλός – σε σχέση με το απαραίτητο για τη δημιουργία ανοσίας ποσοστό.

Ταυτόχρονα ερωτηματικό παραμένει και το πόσοι εμβολιασμένοι θα σπεύσουν για να κάνουν την αναμνηστική δόση, η οποία θα διασφαλίσει τουλάχιστον ότι οι ίδιοι κινδυνεύουν πολύ λιγότερο από τους ανεμβολίαστους να νοσήσουν και να νοσηλευτούν, αλλά και να διασπείρουν τον ιό. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κ.Ο. της Ν.Δ., παραδέχθηκε ότι «δεν ωραιοποιούμε την κατάσταση, έχουμε μπροστά μας δύσκολες εβδομάδες», αν και επιχείρησε να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας, λέγοντας ότι τις τελευταίες ημέρες κλείστηκαν περίπου 200.000 ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου και περίπου 300.000 για την τρίτη δόση, στην οποία έδωσε ιδιαίτερη έμφαση, καλώντας τους πολίτες να σπεύσουν να την κάνουν για να «κλείσουν» οι «ρωγμές» στην ανοσία που φέρνει η πάροδος του χρόνου.

Επίσης έσπευσε να υποστηρίξει ότι η κοινωνία και η αγορά ανταποκρίνονται θετικά στα νέα μέτρα, ωστόσο, για άλλη μια φορά επανέφερε το ζήτημα της «ατομικής ευθύνης» στο προσκήνιο, λέγοντας ότι «καμία κρατική κινητοποίηση δεν μπορεί να φέρει αποτέλεσμα χωρίς την κοινωνική ευαισθητοποίηση» και καλώντας τους πολίτες να «γίνουμε οι φύλακες της υγείας μας και των γύρω μας».

Έντονη η πίεση στο ΕΣΥ

Φυσικά, όλα αυτά δεν μπορούν να καλύψουν την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα, με τα κρούσματα πλέον να προσεγγίζουν επικίνδυνα τα 10.000 ημερησίως, τους θανάτους επίσης να πλησιάζουν τους 100 και το ΕΣΥ να βρίσκεται σε οριακή κατάσταση.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το ότι δύο κυρίες που όλο αυτό το διάστημα περιλαμβάνονταν στους βασικούς διαύλους ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας τις τελευταίες ημέρες εμφανίστηκαν να παρουσιάζουν μια δραματική εικόνα για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο σύστημα Υγείας.

● Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη έκανε λόγο για «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» σε κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας και, όταν η διοίκηση του ιδρύματος επιχείρησε να τη διαψεύσει, επέμεινε στη θέση της.

● Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα παραδέχθηκε δημοσίως ότι «οι ΜΕΘ στην Ελλάδα δεν μπορούν να αυξηθούν πολύ περισσότερο, διότι δεν υπάρχουν αρκετοί εντατικολόγοι για να παρακολουθούν τους ασθενείς σε αυτές», ενώ σε σύσκεψη στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο του Βόλου, όπου η πίεση είναι εξαιρετικά υψηλή, σημείωσε με νόημα ότι «εδώ και πολλά χρόνια δεν υπήρχε κανένα σχέδιο για το πόσους γιατρούς χρειαζόμαστε και οι ειδικότητες δεν παράγονται από τη ημέρα στην άλλη. Δεν είναι διαδικασία που κρατάει δύο μήνες».

Μάλιστα, η Μ. Γκάγκα προχώρησε και σε πρόταση επιστροφής στα νοσοκομεία των ανεμβολίαστων υγειονομικών που έχουν τεθεί σε αναστολή, υπό την προϋπόθεση των δύο rapid test την εβδομάδα. Η πρόταση, όπως είναι φυσικό, απορρίφθηκε χωρίς πολλά – πολλά από το Μαξίμου, αλλά είναι ενδεικτική της κατάστασης που διαμορφώνεται στο ΕΣΥ.

Η λύση της επίταξης

Για την ώρα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών – όπου κρίνεται απαραίτητη – προκειμένου το σύστημα Υγείας να περάσει και αυτό τον «κάβο», χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια αλλαγή στα σχέδια της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση του ΕΣΥ και τη μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών στην παροχή υπηρεσιών υγείας.

Έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η επίταξη δεν είχε προχωρήσει, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης θα υπέγραφε άμεσα τη σχετική απόφαση. Άλλωστε το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος (το οποίο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, ιδίως αν ληφθεί υπόψη και η συγκυρία) ήταν ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί τη δημιουργία ενός «πολυτελούς» συστήματος Υγείας, καθώς, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «δεν μπορούμε μέσα σε ένα χρόνο, και δεν υπάρχει και λόγος, να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα Υγείας, το οποίο μετά την πάροδο της πανδημίας θα εκλείψει ο λόγος να έχουμε πάρα πολλές ΜΕΘ».

Συμπλήρωσε δε ότι «το σύστημα Υγείας και προ πανδημίας ζοριζόταν, πιεζόταν τους χειμερινούς μήνες. Θα πιεστεί και φέτος, το γνωρίζουμε, και γνωρίζουμε ποιες είναι οι δυνατότητές του».

Για την ώρα το βάρος πέφτει στην τρίτη – δεύτερη για όσους έχουν κάνει το μονοδοσικό σκεύασμα της Jonhson & Jonhson – δόση του εμβολίου, ώστε οι ήδη εμβολιασμένοι να ενισχύσουν την ανοσία τους στον κορωνοϊό. Μέχρι στιγμής έχουν γινεί σχεδόν μισό εκατομμύριο αναμνηστικές δόσεις, ενώ κατά τα φαινόμενα ενδέχεται να επισπευστεί και ο χρόνος χορήγησης της δόσης αυτής, που σήμερα ορίζεται στο εξάμηνο, προκειμένου και να αποφευχθεί συνωστισμός στα εμβολιαστικά κέντρα, αλλά και οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας να ενισχύσουν άμεσα την ανοσία τους.

Η επίθεση στoν Τσίπρα

Από την άλλη, στο πολιτικό επίπεδο, εντύπωση προκάλεσε η σφοδρή επίθεση Μητσοτάκη στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τη στάση της αντιπολίτευσης, όχι μόνο στο ζήτημα της αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και συνολικά.

Με φράσεις όπως «λαϊκιστική, μηδενιστική και σπασμωδική αντίδραση», «εθνικός σαμποτέρ», «δεν είναι αλήθεια αυτό το οποίο λέει ο κ. Τσίπρας σήμερα ότι έβαλε πλάτη στην πανδημία. Τρικλοποδιές και παγίδες μόνο έβαζε και δυστυχώς εξακολουθεί να βάζει» ή «πλανόδιος μεταπράτης του ανθρώπινου πόνου», ο Κ. Μητσοτάκης έβαλε κανονικά στο «στόχαστρο» τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ουσιαστικά τον ενέταξε στην πλευρά των προβλημάτων και όχι των λύσεων. Ωστόσο μια πιο προσεκτική ανάλυση της επίθεσης δείχνει αυτό που λίγο – πολύ γίνεται κατανοητό από μεγάλο μέρος της κοινωνίας, ότι δηλαδή η κυβέρνηση αισθάνεται «ζορισμένη» από τις εξελίξεις, ειδικά στο μέτωπο της πανδημίας, και στο πλαίσιο αυτό επιχειρεί να «βάλει στο κάδρο» των ευθυνών και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, από την πλευρά του, το τελευταίο διάστημα επισημαίνει τα προβλήματα που και η ίδια η κυβέρνηση αναγνωρίζει (έστω και εμμέσως) ότι υπάρχουν.

Υπ’ αυτή την έννοια η επίθεση Μητσοτάκη μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «αμυντικού» χαρακτήρα, καθώς δεν προσέθεσε κάτι νέο στην πολιτική αντιπαράθεση, παρά μόνο αντιπαρέβαλε πράγματα λίγο – πολύ γνωστά πλέον.

Όχι, ό,τι κι αν πει η επιτροπή

Από την άλλη προβληματισμό προκαλεί η κατηγορηματική διαβεβαίωση από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέο λοκντάουν στη χώρα, από τη στιγμή που υπάρχουν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Μάλιστα ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης πήγε τα πράγματα ένα βήμα παρακάτω λέγοντας ότι, ακόμη κι αν η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας εισηγηθεί γενικό λοκντάουν, η κυβέρνηση θα πει «όχι», αφού υπάρχει το εμβόλιο, σημειώνοντας με νόημα ότι: «Η συντριπτική πλειοψηφία δεν θα υποστεί καταστροφικές συνέπειες σε επίπεδο οικονομικό, δημοσιονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, ελευθεριών επειδή κάποιοι, ενώ έχουν τη λύση, επιλεγούν να μην τη χρησιμοποιούν. Πλέον η επιτροπή απάντα όταν της τίθενται ερωτήματα…».

Ωστόσο το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι τι θα γίνει αν τα κρούσματα συνεχίσουν την γεωμετρική αύξησή τους και το ΕΣΥ βρεθεί σε οριακές καταστάσεις (ήδη στη βόρεια Ελλάδα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα). Σημειώνεται δε από επιστήμονες ότι, ακόμα κι αν σήμερα εμβολιαζόταν το σύνολο των ανεμβολίαστων πολιτών, και πάλι θα υπήρχε ένα διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα, κατά το οποίο οι άνθρωποι αυτοί θα παρέμεναν ευάλωτοι στον ιό.

Από την άλλη, σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν συζητιέται σοβαρά το ενδεχόμενο λοκντάουν, οπότε η κυβέρνηση δικαιούται να λέει ότι δεν ξεφεύγει από την ευρωπαϊκή «γραμμή» για το θέμα. Στο πλαίσιο αυτό, ενδιαφέρον έχει μια ακόμα παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, καθώς θα πλησιάζει η περίοδος των Χριστουγέννων. Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε αν συζητείται ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από κάποιες δραστηριότητες ή η αύξηση του αριθμού των τεστ στα οποία υποβάλλονται, είπε ότι «όλα αυτά είναι ενδεχόμενα ανοιχτά, θα μπορούσαν δυνητικά να γίνουν αν η κατάσταση γίνει πολύ χειρότερη».

Από την άλλη, η σχετικά καλή εικόνα που έρχεται από τα σχολεία της χώρας, όπου ελάχιστα τμήματα έχουν κρεμάσει ταμπέλα «κλειστόν λόγω κορωνοϊού», επιτρέπει στην κυβέρνηση να λέει ότι το σχέδιό της έχει πετύχει και στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, να ξεκαθαρίζει:

«Καμία απολύτως συζήτηση για αναστολή λειτουργίας σχολείων. Πολλές ευχαριστίες στην εκπαιδευτική κοινότητα για την εξαιρετική τήρηση των μέτρων. Κλειστά είναι μόλις 6 τμήματα στα πάνω από 80.000. Το ποσοστό των παιδιών που νοσούν στο γενικό πληθυσμό μειώθηκε από 29% στο 25%».

Πάντως, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Αλκιβιάδης Βατόπουλος σημείωσε ότι το νέο «κύμα» της πανδημίας χτυπάει κυρίως τους μαθητές, λέγοντας ότι «η επιδημία είναι κυρίως στις ηλικίες τις σχολικές. Εκεί έχουμε περισσότερα κρούσματα».

Μήνυμα στους βουλευτές: Εκλογές το 2023

Κατά τα λοιπά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στην Κ.Ο. της Ν.Δ., έστειλε και μήνυμα στους βουλευτές του, αλλά και συνολικά στα κόμματα, ότι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας, ήτοι το 2023.

Ωστόσο το βασικό μήνυμα δεν ήταν αυτό, αλλά το κάλεσμα να φροντίσουν «να θυμίζουμε όσα πετύχαμε μέσα σε αυτούς τους 27 μήνες τόσο για την ανάπτυξη της οικονομίας και την αναγέννηση της κοινωνίας όσο και για την αναβάθμιση της χώρας στη διεθνή σκηνή», καθώς, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «η μνήμη του ανθρώπου συγκρατεί δύσκολα τις πολλές επιτυχίες και κρατά τις λιγοστές αστοχίες».

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τους βουλευτές της Ν.Δ. να γίνουν «ιμάντες του έργου μας σε κάθε γωνιά της πατρίδας, αλλά και η δυνατή φωνή που θα μεταφέρει και στα υπουργεία, αλλά και στο πρωθυπουργικό γραφείο και τα θέλω και τα πρέπει των πολιτών».

* Ο τίτλος αποτελεί αναφορά στην κλασική ταινία του Φρανσουά Τριφό «Τα 400 χτυπήματα»

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός – Γεωργιάδης: Παράθυρο για νέα μέτρα περιορισμού των ανεμβολίαστων (Videos)

Αλέξης Τσίπρας: Για κάθε πολίτη που θα πεθαίνει εκτός ΜΕΘ, η ευθύνη θα έχει ονοματεπώνυμο

Βουλή: Κακούργημα η κατοχή και χρήση μολότοφ σε πορείες

Keywords
στην κ, αδωνις γεωργιαδης, νέα, ειναπ, αθηνα, ελλαδα, rapid, test, λύση, επιταξη, αναδιαρθρωση, συμμετοχή, συριζα, τσιπρας, τίθενται, τεστ, σχολεια, εκλογες, ήτοι, μνήμη, υπουργειο εσωτερικων, βουλη, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, κρουσματα σημερα, κοινωνια, κομματα, βουλευτες, rapid, ήτοι, μνήμη, το θεμα, βημα, γωνια, θεμα, νεα μετρα, οικονομια, περιοδος, πιεση, πλαισιο, τεστ, φρασεις, ωρα, test, αγορα, αυξηση, ακης, αλκιβιαδης, αναγεννηση, βορεια, βοριδης, βρισκεται, γινει, γινεται, διαστημα, δυστυχως, διοικηση, δειχνει, ειναπ, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, εμβολια, εβδομαδα, εμβολιο, εννοια, ερωτηματικο, ερχεται, εσωτερικων, ευθυνη, ιδια, θυελλα, εικονα, ομιλια, κυβερνηση, λύση, λογο, μαθηματικα, μαξιμου, μηνες, μητσοτακης, μολοτοφ, νικη, νοεμβριος, νοημα, νοσοκομεια, ουσιαστικα, πλευρης, προβληματα, ραντεβου, συγκεκριμενα, συζητηση, συμμετοχή, σχεδια, σχεδιο, τίθενται, τριτη, τιτλος, υψηλη, φυσικο, φωνη, φορα, χρονος, εμφαση, ετοιμη, φυλακες, χωρα, γκαγκα, μια φορα, μοιαζει, μπροστα, νοσοκομειο, στην κ, θανος, θετικα, υγειας
Τυχαία Θέματα
9 000 …,