Το σκληρό δίλημμα Τσίπρα στην κυβέρνηση για την πανδημία

Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ στους υψηλούς τόνους κριτικής στην κυβέρνηση για την πανδημία και την ακρίβεια, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα συνεχίζει τις περιοδείες του με επίσκεψη στην Κομοτηνή.

Στην κορυφή της αντιπαράθεσης βρίσκεται φυσικά η εξέλιξη της πανδημίας, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται κατακόρυφα σημειώνοντας ρεκόρ, και ακολουθεί η

αύξηση διασωληνωμένων και θανάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση να λάβει τις «δύσκολες αποφάσεις» που απαιτούνται προκειμένου να αποφύγουμε ένα «καταστροφικό» λοκντάουν.

Μάλιστα τις τελευταίες μέρες από την αξιωματική αντιπολίτευση έχουν κλιμακώσει τη ρητορική τους, καλώντας την κυβέρνηση, αν δεν μπορεί να πράξει τα αυτονόητα για να σωθούν ζωές, τότε «να φύγει» ή «να παραιτηθεί».

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία διευκρινίζουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κλιμακώνει μεν τη ρητορική του κάνοντας ένα βήμα παραπέρα σε σύγκριση με ό,τι έλεγε προηγουμένως, σε καμία όμως περίπτωση δεν ζητά εκλογές μέσα σε αυτές τις συνθήκες της εντεινόμενης υγειονομικής κρίσης που είναι σε εξέλιξη. Επισημαίνουν πως αυτό που θέλουν να υπογραμμίσουν είναι ότι έναν χρόνο μετά τον περσινό Νοέμβριο είμαστε εδώ και συζητάμε τα ίδια, και η κατάσταση είναι ίδια και χειρότερη, είτε γιατί η κυβέρνηση είναι ανίκανη να τη διαχειριστεί είτε γιατί δεν θέλει λόγω πολιτικού κόστους είτε λόγω πολιτικών επιλογών και ιδεοληψίας. Δεν γίνεται, επισημαίνουν, δυο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας να συζητάμε τα αυτονόητα, για την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ, και αντί αυτού να κόβονται δαπάνες κατά 900 εκατ. από την Υγεία.

Εξ ου και οι συχνές επιθέσεις της Κουμουνδούρου το τελευταίο διάστημα ότι η κυβέρνηση «έχει πετάξει λευκή πετσέτα». Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε από ανικανότητα είτε από απροθυμία να αναλάβει ουσιαστικά τις ευθύνες της απέναντι στην κοινωνία, η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο και μοιράζει ευθύνες σε όλους τους άλλους (πολίτες, αντιπολίτευση κ.λπ.) πλην της ίδιας.

Τ’ ακούνε βερεσέ

Όσον αφορά τον κίνδυνο επιβολής ενός νέου λοκντάουν, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι το τελευταίο έρχεται με φόρα, αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει γραμμή πλεύσης και ανεξαρτήτως των προθέσεών της και των επίσημων διαβεβαιώσεων ότι αυτή η επιλογή είναι εκτός κάθε συζήτησης.

Θεωρούν άλλωστε ότι η κυβέρνηση έχει δείξει τους τελευταίους μήνες πως αδυνατεί να κάνει σοβαρές προβλέψεις για το άμεσο μέλλον με βάση την πραγματικότητα και αναγκάζεται συνεχώς να διορθώνει τα μέτρα που ανακοινώνει. Ως πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρουν τα 150 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και των αυξήσεων στο ρεύμα, και στη συνέχεια επανήλθε προτείνοντας επιπρόσθετα μέτρα στήριξης. Με άλλα λόγια, της καταλογίζουν τακτική που βασίζεται σε κοντόφθαλμους υπολογισμούς και ως εκ τούτου από το επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακούνε «βερεσέ» τις διαβεβαιώσεις για το λοκντάουν. «Θα αναγκαστεί, όσο και να το ξορκίζει, να ξαναβάλει τη χώρα σε λοκντάουν» λένε χαρακτηριστικά. Και ασφαλώς προεξοφλούν ότι αυτό θα ισοδυναμεί με απόλυτη αποτυχία, αφού θα δώσει τη χαριστική βολή στην οικονομία, τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις.

Επισημαίνουν ότι αυτό που θα κρίνει στο τέλος την ανάγκη ενός λοκντάουν – αν συνεχίσει η κατάσταση να βρίσκεται εκτός ελέγχου – είναι οι αντοχές του ΕΣΥ, το οποίο βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με συνεπακόλουθη αύξηση των θυμάτων από Covid αλλά και από άλλα νοσήματα που δεν θα μπορούν να τύχουν φροντίδας και νοσηλείας. Σύμφωνα με την εικόνα που έχουν διαμορφώσει στην Κουμουνδούρου από τις επαφές που έχουν με ειδικούς, οι προβλέψεις για το επερχόμενο κύμα είναι δραματικές και μιλούν ακόμα και για τριψήφιο αριθμό θυμάτων ημερησίως, επαναλαμβάνοντας τον περσινό δραματικό χειμώνα που φθάσαμε μέχρι και 120 νεκρούς τη μέρα. Τη μεγάλη εικόνα συμπληρώνει το γεγονός ότι το ΕΣΥ βρίσκεται πάλι υπό κατάρρευση και οι υγειονομικοί σε εξάντληση (burn out), ενώ ήδη δεκάδες ασθενείς νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, όπως και πέρσι τέτοια εποχή που οκτώ στους 10 πέθαναν εκτός εντατικής.

Με άλλα λόγια, θεωρούν ότι ήδη η κατάσταση υπαγορεύει την επιβολή λοκντάουν, το οποίο όμως δεν αντέχει πλέον η οικονομία και οι επιχειρήσεις. Στον ΣΥΡΙΖΑ φροντίζουν συνεχώς να τονίζουν ότι τυχόν λοκντάουν θα είναι «καταστροφικό», καθώς λαμβάνουν υπόψη και τις αντοχές στο λιανεμπόριο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Βάζουν πλάτη, εισπράττουν «όχι»

Έτσι, καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα που απαιτούν «δύσκολες αποφάσεις», απαιτούν δηλαδή να αγνοήσει το πολιτικό κόστος. Από τη μία αφήνουν να εννοηθεί πως μέτρα που είναι δύσκολα μπορεί να στηριχθούν από την αξιωματική αντιπολίτευση, αρκεί να υπάρχει και μια επιστημονική κάλυψη, να καταγράφεται δηλαδή πως δεν είναι πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης, αλλά μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί με βάση την επιστήμη, εξ ου και η πρόταση Τσίπρα για Επιτροπή Ειδικών κοινής αποδοχής. Σημειώνεται πως την περασμένη Πέμπτη στη συνέντευξη προς το Star Κεντρικής Ελλάδας, εν όψει της επίσκεψης στην Εύβοια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. «διόρθωσε» ελαφρώς τη διατύπωση της πρότασής του κάνοντας λόγω για Επιτροπή Ειδικών υψηλού κύρους που θα οριστούν από κοινού, πέρα από μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Από την άλλη, και εφόσον το Μαξίμου συνεχίζει να απορρίπτει αυτή την πρόταση, από τον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση πολιτικά έχει την αποκλειστική ευθύνη για την εξέλιξη της πανδημίας. Θεωρούν ότι στην πράξη συμπεριφέρεται αναντίστοιχα προς την πραγματικότητα – πρώτα και κύρια όταν αρνείται να δει ότι έχει χαθεί ο έλεγχος της κατάστασης. Μια τέτοια αναγνώριση θα σηματοδοτούνταν, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, με το να εγκαταλειφθεί το αφήγημα περί «πανδημίας των ανεμβολίαστων», αφού και οι εμβολιασμένοι εξακολουθούν να μολύνονται (διατρέχουν ωστόσο πολύ χαμηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά, να νοσηλευτούν ή και να πεθάνουν) και να μεταδίδουν. Επομένως δεν μπορεί το μήνυμα να είναι ότι οι εμβολιασμένοι εξαιρούνται από οποιονδήποτε περιορισμό και είναι «ελεύθεροι» όπως πριν.

Οι «δύσκολες αποφάσεις», σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μέτρα όπως η ανάγκη για εκτεταμένο «τέστινγκ» – για την είσοδο σε κλειστούς χώρους – και στους εμβολιασμένους, όχι μόνο στους ανεμβολίαστους. Μια τέτοια νύξη έκανε δημόσια σε συνέντευξή της τις προηγούμενες μέρες η Όλγα Γεροβασίλη. Ακροθιγώς, στη συνέντευξη της περασμένης Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε και το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας σε κατηγορίες εργαζομένων. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως η κυβέρνηση προχώρησε «στην επιλογή της υποχρεωτικότητας μόνο στον χώρο των υγειονομικών» γιατί ήξερε ότι είναι ένα κοινό που επειδή «το έχει εξοντώσει ηθικά και υλικά και βιολογικά, δεν έχει ελπίδα να έχει υψηλά ποσοστά», αλλά την ίδια ώρα «αφήνει απ’ έξω πολύ μεγάλες κατηγορίες επαγγελματικές, που και αυτές έρχονται σε επαφή με τον πολίτη. Η Αστυνομία, οι αστυνομικοί, για παράδειγμα. Δεν έρχονται καθημερινά σε επαφή με τον πολίτη; Είναι τεράστια τα ποσοστά των ανεμβολίαστων εκεί».

Αν και δεν είναι κάτι που λένε επίσημα στην Κουμουνδούρου, πιστεύουν ότι η υποχρεωτικότητα θα μπορούσε να συμπεριλάβει την Αστυνομία, τον Στρατό και τους ιερείς, θεωρούν ωστόσο ότι για την κυβέρνηση εδώ προηγείται το πολιτικό κόστος, καθώς πρόκειται για κατηγορίες που ανήκουν στο δικό της εκλογικό ακροατήριο. Σαφώς, ομόθυμα ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. στηλίτευσε την περασμένη εβδομάδα την εξαίρεση της Εκκλησίας από το μέτρο της υποχρέωσης επίδειξης τεστ ή πιστοποιητικού εμβολιασμού για την είσοδο στους ναούς. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και γνωρίζει ότι στους κύκλους της Εκκλησίας κυριαρχούν αντιεμβολιαστικές απόψεις, και είδε στην επιλογή αυτή «χάιδεμα» αυτιών των αντιεμβολιαστών και των αρνητών, δεν πρόβαλε «τιμωρητικά» επιχειρήματα, αντιθέτως επισήμανε πως η κυβέρνηση διά της εξαίρεσης αφήνει απροστάτευτους τους πιστούς.

Από την πλευρά του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός επισήμανε με έμφαση την αποστελέχωση του ΕΣΥ, καλώντας να αναιρεθεί η αναστολή εργασίας των 6.500 ανεμβολίαστων υγειονομικών υπό το σκεπτικό ότι το σύστημα δεν έχει αυτή τη στιγμή την πολυτέλεια να στερηθεί τις υπηρεσίες και την εμπειρία τους, σε μια στιγμή που λόγω της εξάντλησης παρατηρείται τάση φυγής και παραιτήσεων προς τον ιδιωτικό τομέα και το εξωτερικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να θέτει λοιπόν ως αιτήματα την ενίσχυση του ΕΣΥ είτε πρόκειται για κλίνες ΜΕΘ (με επίταξη κλινών του ιδιωτικού τομέα όπου χρειάζεται) είτε πρόκειται για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ιατρικού και νοσηλευτικού είτε για ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Επιπλέον, επιμένει στην αραίωση των τμημάτων στα σχολεία, εστιάζοντας σε αυτή τη φάση να αποτρέψει τουλάχιστον τις συγχωνεύσεις που προωθεί η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Συνεχίζει επίσης να βάζει θέμα πύκνωσης των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, τα οποία και οι ειδικοί υποδεικνύουν ως σημαντική εστία μετάδοσης.

Κοινό μέτωπο Φίλη – Ντόρας για την τρίτη δόση

Αίσθηση προκάλεσε χθες η κοινή εμφάνιση, στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, του Νίκου Φίλη και της Ντόρας Μπακογιάννη, οι οποίοι, όπως εξήγησαν, θέλησαν να αρθρώσουν με κοινή φωνή το μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού. Την πρωτοβουλία είχε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία τηλεφώνησε στον τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από το προ ημερών άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» για την ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση. Το ενδιαφέρον είναι πως, αν και ανταλλάχθηκαν κάποιες αιχμές σε επιμέρους σημεία, αμφότεροι συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, κάτι που όσον αφορά την Ντόρα Μπακογιάννη ερμηνεύεται και ως «άδειασμα» στην πρόσφατη δήλωση του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, ότι είναι πολυτέλεια η ενίσχυση του ΕΣΥ. Σε κάθε περίπτωση, η πρωτοβουλία αυτή αποτέλεσε μια διαφορετική νότα, που έδειξε έναν δρόμο συναίνεσης πάνω στα εξαιρετικά κρίσιμα επίδικα της περιόδου, με τις δύο πλευρές να κάνουν βήμα συνεννόησης, όταν παραδίπλα ο πολιτικός καυγάς μαίνεται.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός – Γεωργιάδης: Παράθυρο για νέα μέτρα περιορισμού των ανεμβολίαστων (Videos)

Αλέξης Τσίπρας: Για κάθε πολίτη που θα πεθαίνει εκτός ΜΕΘ, η ευθύνη θα έχει ονοματεπώνυμο

Βουλή: Κακούργημα η κατοχή και χρήση μολότοφ σε πορείες

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσίπρα,tsipra