Τα δύσκολα δεν τελείωσαν

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

Με τη σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός σηματοδότησε το κλείσιμο μιας πολύ δύσκολης χρονιάς, η οποία ήταν πυκνή ως προς τον πολιτικό χρόνο και ταραχώδης, ωστόσο η κυβέρνηση κατόρθωσε να επικρατήσει σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις κι ένα δημοψήφισμα, έστω κι αν χρειάστηκε να κάνει επώδυνους συμβιβασμούς.

Το Υπουργικό είχε έναν σύντομο απολογιστικό χαρακτήρα, αλλά ταυτόχρονα στόχος του Αλέξη Τσίπρα

ήταν να παρουσιάσει την ατζέντα του επόμενου διμήνου και βεβαίως να ζητήσει εγρήγορση, καλύτερο συντονισμό και περισσότερο προσεκτικές κινήσεις, ύστερα και από τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από το «πάγωμα» του παράλληλου προγράμματος.

Ο κύκλος των προαπαιτούμενων έκλεισε επιτυχώς μόλις προχθές καθώς μετά και τη συμφωνία για την ανακοστολόγηση ιατρικών εξετάσεων από τα διαγνωστικά κέντρα (τη Δευτέρα) το Eurogroup ενέκρινε χθες τη δόση του ενός δισ. Υπενθυμίζεται ότι τόσο τα προαπαιτούμενα όσο και η πρώτη αξιολόγηση έλαβαν παράταση από τους δανειστές (οι οποίοι αρχικά έθεταν ως προθεσμία για το κλείσιμο των πάντων τα τέλη Νοεμβρίου), σε «αντάλλαγμα» της επιτυχημένης, κατ’ αυτούς, ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία ολοκληρώθηκε γρήγορα και χωρίς να απαιτηθεί το σύνολο του ποσού που είχε προβλεφθεί, αλλά πολύ λιγότερο (5,7 δισ.).

Βαριά ατζέντα

Ωστόσο η ατζέντα που αφορά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης παραμένει «βαριά», καθώς περιλαμβάνει το ασφαλιστικό (αναμένεται να κατατεθεί στις 15 Ιανουαρίου) και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία έως τις 15 Φεβρουαρίου εξαιρούνται της πώλησης σε funds. Στη συνέχεια πρέπει να κλείσουν ζητήματα όπως τα εργασιακά αλλά και το φορολογικό, ενώ μένει να διευκρινιστεί τι θα γίνει με το φορολογικό των αγροτών. Η ατζέντα αυτή πάντως θα αποσαφηνιστεί περαιτέρω στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο.

Όσο η ατζέντα παραμένει φορτωμένη με δύσκολα νομοσχέδια τόσο η κυβέρνηση πρέπει να μεριμνά για τη συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, η οποία θεωρείται ότι ίσως απειληθεί στην περίπτωση του ασφαλιστικού, αν και εφόσον αυτό συμπεριλάβει ονομαστική μείωση κύριων κι επικουρικών συντάξεων. Επισήμως πάντως η κυβέρνηση εμφανίζεται να μην ανησυχεί - παρόλο που η συνοχή με τους ΑΝΕΛ δοκιμάστηκε στο νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης - καθώς, όπως επιμένουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών που προτείνει ώστε να μην περικοπούν συντάξεις.

«Γκρίνια» βουλευτών

Πάντως, καλού - κακού, το «μασάζ» συνεχίζεται.

Ο Αλέξης Τσίπρας είδε τις προηγούμενες μέρες τους βουλευτές Ιονίων Νήσων και Ηπείρου και τους βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας, αντιστοίχως, ενώ απομένουν οι βουλευτές Στερεάς Ελλάδας και αυτοί των εκλογικών περιφερειών της Αττικής, τους οποίους ευελπιστεί να δει ώς το τέλος του χρόνου. Στις συναντήσεις αυτές, μεταξύ άλλων, γίνεται μια καταγραφή των αιτημάτων και των τοπικών προβλημάτων που εκθέτουν οι βουλευτές στον πρωθυπουργό, με σκοπό στη συνέχεια το Πρωθυπουργικό Γραφείο να τα διαβιβάσει στους αρμόδιους υπουργούς, για τους οποίους ο Αλέξης Τσίπρας γίνεται δέκτης παραπόνων από τους βουλευτές (η «γκρίνια» αφορά έλλειψη συνεργασίας των υπουργών με τους βουλευτές).

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, πάντως, αρνήθηκε ότι πρόκειται για «μασάζ» των βουλευτών καθώς, όπως είπε, οι βουλευτές ήξεραν γιατί μπήκαν στο ψηφοδέλτιο και ανέφερε ότι αυτή είναι και μια ευκαιρία για τους βουλευτές να τα πουν με τον πρωθυπουργό, ακόμη και να τον γνωρίσουν κάποιοι εξ αυτών, καθώς η κυβέρνηση, αν κι έχει μόλις τρεις μήνες ζωής, αυτοί ήταν πυκνοί σε γεγονότα. Επομένως, σύμφωνα με το σκεπτικό που εξέφρασε, δεν δόθηκε προηγουμένως η ευκαιρία ο πρωθυπουργός να συναντήσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Από την άλλη χρειάζεται να συνομιλήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για τις εξελίξεις «όπως είναι και η υποχρέωση και του κάθε πολιτικού αρχηγού να συνομιλήσει με την Κ.Ο.».

Ζήτημα συντονισμού

Πάντως, σε αντιστάθμισμα του ασφαλιστικού η κυβέρνηση προωθεί για τις αρχές του χρόνου «θετικές» πρωτοβουλίες, αρχής γενομένης από το παράλληλο πρόγραμμα με τις ανθρωπιστικές δράσεις, ενώ προαναγγέλλονται η απεμπλοκή της διαδικασίας για τις τηλεοπτικές άδειες (που έχει κολλήσει στην εκλογή αρχηγού της Ν.Δ.), οι αλλαγές στην παιδεία, ο εκλογικός νόμος κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά το παράλληλο πρόγραμμα, συνεργάτες του πρωθυπουργού παραδέχονται ότι υπήρξαν κακοί χειρισμοί ως προς τον τρόπο που προωθήθηκε το νομοσχέδιο, καθώς υποεκτιμήθηκε η σημασία ενός λεπτομερούς, καλά υπολογισμένου σχεδιασμού. Ανεπισήμως, παραδέχονται επίσης κακό συντονισμό με τους θεσμούς, παρόλο που αρχικώς επιχειρήθηκε να διασκεδαστούν οι σχετικές εντυπώσεις και ως αιτία για το πάγωμα του νομοσχεδίου προβλήθηκαν οι αντιδράσεις των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης που είχαν αποχωρήσει από τη συζήτηση στη Βουλή (ΝΔ., Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ). Σε κάθε περίπτωση, τα κυβερνητικά στελέχη τονίζουν με κάθε ευκαιρία ότι το πολυνομοσχέδιο θα επανεισαχθεί στη Βουλή μόλις αυτή ξανανοίξει στις αρχές του χρόνου με την κανονική και όχι την επείγουσα διαδικασία, χωρίς να είναι προς το παρόν σε θέση να διευκρινίσουν αν θα περιέχει τροποποιήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνεργάτες του πρωθυπουργού, στην αρχή της εβδομάδας, έριξαν ευθύνες και στην πλευρά υπηρεσιακών παραγόντων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι οποίοι υπέβαλαν ενστάσεις περί ανεπαρκούς κοστολόγησης του πολυνομοσχεδίου, δείχνοντας ουσιαστικά την ύπαρξη υπόγειου διαύλου με πολιτικούς παράγοντες της αντιπολίτευσης.

ΑσφαλιστικόΚυβέρνησηυπουργικό συμβούλιοπροαπαιτούμενααξιολόγησηHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα