Κατάργηση πρόωρων συντάξεων

Διευκρινιστικές εγκυκλίους προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), το Ενιαίο Ταμείο Αυτοαπασχολούμενων (ΕΤΑΑ), το Ενιαίο Ταμείο Απασχόλησης Προσωπικού των ΜΜΕ (ΕΤΑΠ ΜΜΕ) και τους εργαζομένους στα λεγόμενα πρώην ειδικά ταμεία, απέστειλε το υπουργείο Εργασίας με διευκρινίσεις για την εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπουν σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Οι αλλαγές αφορούν γιατρούς,

δικηγόρους, μηχανικούς, εργαζομένους σε ΔΕΚΟ και τράπεζες και δημοσιογράφους, οι οποίοι κατά περίπτωση θα κληθούν να δουλέψουν επιπλέον από 6 μήνες έως και 17 χρόνια. Συγκεκριμένα, προβλέπεται να επιβαρυνθούν έως και με 7 χρόνια εργασίας οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, έως 9 χρόνια οι γιατροί και οι μηχανικοί και έως 17 χρόνια οι νομικοί, οι εργαζόμενοι στα ειδικά ταμεία και το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ.

Όπως υπολογίζουν ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, το 2016 αναμένεται να βγουν στη σύνταξη περίπου 110.000 ασφαλισμένοι, εκ των οποίων οι 50.000 θα εμπίπτουν στις νέες διατάξεις. Όσοι δε θεμελίωναν σύνταξη το 2016 ο επιπλέον χρόνος εργασίας που θα κληθούν να δουλέψουν κυμαίνεται από 3 μήνες έως και 7 χρόνια.

Στις εγκυκλίους καθίσταται σαφές ότι δεν θίγονται θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα έως και 18 Αυγούστου του 2015, εφόσον ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο ασφάλισης και την προβλεπόμενη ηλικία. Πρόκειται για περίπου 120.000 ασφαλισμένους οι οποίοι μπορούν να φύγουν όποια στιγμή το επιθυμήσουν. Από τις διατάξεις εξαιρούνται οι εργαζόμενοι που υπάγονται σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς και οι μητέρες ή οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων.

Υπενθυμίζεται ο γενικός κανόνας που προβλέπει ότι από το 2022 και μετά, για τη λήψη πλήρους σύνταξης, βασικές προϋποθέσεις είναι η συμπλήρωση του 62ου έτους ηλικίας με 40 έτη ασφάλισης ή η συμπλήρωση του 67ου έτους με τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης.

Ακολουθούν αναλυτικά παραδείγματα:

Ασφαλισμένος στο ΕΤΑΑ

Παράδειγμα: Ασφαλισμένος του ΕΤΑΑ, που είχε συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2010, πριν από την αλλαγή νομοθεσίας μπορούσε να βγει στη σύνταξη με τη συμπλήρωση του 60ου έτους. Βάσει των νέων διατάξεων, ο εν λόγω ασφαλισμένος εφόσον συμπληρώνει το 60ό έτος της ηλικίας το 2016, θα συνταξιοδοτηθεί στην ηλικία των 60 ετών και 6 μηνών. Δηλαδή θα χρειαστεί να δουλέψει επιπλέον 6 μήνες.

Ασφαλισμένη στον ΟΑΕΕ

Παράδειγμα: Ασφαλισμένη του ΤΣΜΕΔΕ ή του Τομέα Ασφάλισης Νομικών, που είχε συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2010 μπορούσε βάσει της προηγούμενης νομοθεσίας, να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας. Εφόσον η εν λόγω ασφαλισμένη συμπληρώνει το 60ο έτος της ηλικίας το 2020, θα συνταξιοδοτηθεί πλέον στην ηλικία των 65 ετών και 3 μηνών. Δηλαδή θα χρειαστεί να δουλέψει επιπλέον 5 χρόνια και 3 μήνες.

Γυναίκα με ανήλικο παιδί

Παράδειγμα: Μητέρα ανήλικου τέκνου, ασφαλισμένη του Τομέα Ασφάλισης Νομικών, που είχε συμπληρώσει 21 ½ έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2010, μπορούσε, βάσει της προηγούμενης νομοθεσίας, να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση του 50ου έτους της ηλικίας. Εφόσον πλέον, η εν λόγω ασφαλισμένη συμπληρώνει το 50ό έτος της ηλικίας το 2016, συνταξιοδοτείται πλέον στην ηλικία των 56 ετών και 9 μηνών. Δηλαδή θα χρειαστεί να δουλέψει επιπλέον 6 χρόνια και 9 μήνες.

Ασφαλισμένος στο Δημόσιο

Παράδειγμα: Έξτρα ποινή προβλέπεται σε περίπτωση που κάποιος αποχωρήσει πρόωρα από το Δημόσιο. Ένας ασφαλισμένος με πλήρη σύνταξη 1000 ευρώ, σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης θα έπαιρνε σύνταξη 700 ευρώ. Τώρα όμως υφίσταται επιπλέον μείωση 10% με αποτέλεσμα να πάρει τελικά 630 ευρώ. Η επιπλέον μείωση δεν εφαρμόζεται στο αρχικό ποσό, αλλά στο ποσό που έχει προκύψει λόγω πρόωρης εξόδου από τη δουλειά.

The post Κατάργηση πρόωρων συντάξεων appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα