Τα επτά σημεία ελέγχου μεταξύ ανατιμήσεων ανάγκης και ευκαιρίας

Στα μέτρα ελέγχου για την ανάσχεση του κύματος ακρίβειας, αλλά και την προστασία των συνεπών επιχειρήσεων από πιθανές μεμονωμένες πρακτικές παραβατικότητας στην ελληνική αγορά, το Επιμελητήριο μας δεν αντιτίθεται στη δημοσιοποίηση των επωνυμιών επιχειρήσεων στις οποίες καταγράφονται σοβαρές παραβάσεις και επιβάλλονται πρόστιμα για φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Ωστόσο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το νομικό ζήτημα πως μετά τον καταλογισμό ακολουθούν προσφυγές και πρόστιμα που υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο. Θα πρέπει λοιπόν με σχετική νομοθετική παρέμβαση να δίνεται στις αρχές η δυνατότητα άμεσης

δημοσιοποίησης των ονομάτων, ώστε να ασκήσει πίεση στους πονηρά σκεπτόμενους και να συμβάλλει στην αποτροπή αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Επίσης η απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης να ορίσει ανώτατο όριο, πλαφόν 3%, στην αύξηση των ενοικίων των επαγγελματικών μισθώσεων για το 2022, μας βρίσκει σύμφωνους, ώστε να προστατευτούν οι επιχειρήσεις από υπέρογκες αυξήσεις ενοικίων σε μία εποχή που ο πληθωρισμός αυξάνεται ανεξέλεγκτα. Ωστόσο η αναδρομική ισχύ πάντα δημιουργεί προβλήματα στα συμβόλαια που έχουν ήδη ανανεωθεί το πρώτο τρίμηνο και έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες ΔΟΥ. Η εφαρμογή μάλιστα του μέτρου δεν θα πρέπει να ισχύει μόνο σε περιπτώσεις επαγγελματικών μισθωμάτων, αλλά και οικιακών, όπου παρατηρούνται μεγάλες αυξήσεις και πολλές διαφωνίες μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών μέχρι να επέλθει συμφωνία στο μίσθωμα.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα τα Επιμελητήρια γίναμε αποδέκτες πολλών επιστολών από επιχειρήσεις μέλη μας τα οποία λόγω της ενεργειακής και διατροφικής κρίσης αδυνατούν να ανταποκριθούν στην εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων προμήθειας υλικών, που έχουν αναλάβει με το Δημόσιο και τους ΟΤΑ. Συγκεκριμένα υπάρχει σοβαρό ζήτημα μη ολοκλήρωσης των υφιστάμενων συμβάσεων λόγω των εκρηκτικών αυξήσεων των τιμών των προϊόντων και οφείλω να επισημάνω ότι οι συνθήκες εκτέλεσης που βιώνουν οι ανάδοχοι συμβάσεων, υπάγονται πλέον σε καθεστώς ανωτέρας βίας, καθώς ήταν αδύνατον να προβλεφθούν τα γεγονότα αυτά κατά την σύνταξη, την υποβολή οικονομικών προσφορών και την υπογραφή των συμβάσεων.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδείνωσε την ήδη δύσκολη κατάσταση, που είχαν δημιουργήσει οι αυξήσεις στο κόστος ενέργειας, πρώτων υλών, προϊόντων και πλέον παρατηρείται και έλλειψη απαραίτητων προϊόντων και υλικών για την εκτέλεση των συμβάσεων. Οι ακραίες μεταβολές στις τιμές των προϊόντων και των υλικών καθιστούν άκρως προβληματική έως αδύνατη την συνέχιση των εκτελούμενων συμβάσεων και θέτουν άμεσα θέμα βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που εκτελούν δημόσιες συμβάσεις.

Προκειμένου λοιπόν να ομαλοποιηθεί η εξέλιξη των δημοσίων συμβάσεων, ζητήσαμε η παρούσα οικονομική κρίση να θεωρηθεί ότι συνιστά γεγονός εντασσόμενο στην έννοια της ανωτέρας βίας και να θεσπιστεί τρόπος, είτε αναπροσαρμογής των οικονομικών δεδομένων των συμβάσεων λόγω απρόοπτης μεταβολής συνθηκών, αντίστοιχη της υφιστάμενης δυνατότητας αναθεώρησης τιμών στα δημόσια έργα, είτε να απεγκλωβιστούν χωρίς πρόστιμα από τις συμβάσεις με το δημόσιο, ώστε να μην κηρυχθούν έκπτωτοι με ότι αυτό συνεπάγεται για την συνέχιση της λειτουργίας τους.

Ως προς την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας και την προληπτική αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας προτείνεται η δυνατότητα εφαρμογής ενός προγράμματος 7 σημείων ελέγχου σε όλη την παραγωγική, εμπορική και εφοδιαστική αλυσίδα. Η λήψη μέτρων από πλευράς κυβέρνησης, όσο και εφαρμογής τους από τις επιχειρήσεις είναι απαραίτητη, ενώ επίσης απαιτείται η επιχειρηματικότητα να διευκολύνει τους ελέγχους και να υιοθετήσει τις κρατικές παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας. Αφού μάλιστα συζητήσαμε με τις επιχειρήσεις του Πειραιά το Επιμελητήριο μας κατέληξε σε 7 συγκεκριμένους ελέγχους, που απαιτούνται το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να προστατευτεί η βιομηχανία, το εμπόριο και οι υπηρεσίες από τις προκλήσεις των αναγκαίων αυξήσεων και την αποφυγή των ευκαιριακών ανατιμήσεων.

Από τους 7 προτεινόμενους ελέγχους, οι 2 πρώτοι έχουν ήδη θεσπιστεί από το αρμόδιο Υπουργείο και αφορούν στον έλεγχο δήλωσης αποθεμάτων συγκεκριμένων αγαθών σε ειδική πλατφόρμα εβδομαδιαίας καταγραφής, παρακολούθησης και διαχείρισης, καθώς και στον έλεγχο εφαρμογής πλαφόν, θέτοντας περιορισμό εύλογου κέρδους στα όρια του Σεπτεμβρίου του 2021.

Οι υπόλοιποι έλεγχοι είναι για αποφυγή απροσδόκητων κερδών, για χαρτογράφηση της παραγωγής, αυτεπάγγελτης έρευνας για παρακίνηση αύξησης τιμών, για αρρυθμία εφοδιασμού της αγοράς σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ειδικών και η εφαρμογή κανονιστικών πράξεων και διατάξεων από αρμόδια υπουργεία και ανεξάρτητες αρχές. Η επιτυχία ανάσχεσης της ακραίας ακρίβειας και συγκράτησης του πληθωρισμού που σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ «πέταξε» τον Μάρτιο στο 8,9% και στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 27 ετών, εξαρτάται από την ταυτόχρονη λειτουργία του συνόλου των 7 σημείων ελέγχου και την αξιοποίηση όλης της σειράς των εργαλείων παρέμβασης στις στρεβλώσεις της αγοράς.

Κατά την άποψη μου καταλυτικό ρόλο θα παίξει πριν οι επιχειρήσεις κοστολογήσουν και τιμολογήσουν είτε εγχώρια προϊόντα, είτε εισαγόμενα αγαθά να περιοριστεί το λειτουργικό τους κόστος και μαζί πολιτεία και επιχειρηματικότητα να αντιμετωπίσουν το μέγεθος της ζημιάς, που κάνει η ακραία ακρίβεια στην αγορά και ο υψηλός πληθωρισμός στην οικονομία.

*Ο Βασίλης Κορκίδης είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ).

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία και αμερικανική πολεμική βιομηχανία

Τα κατά Πούτιν κατορθώματα

Αντώνης Συκάρης – Ένας ήρωας χωρίς χάπι εντ…

Keywords
Τυχαία Θέματα