Τα γυναικεία δικαιώματα ακόμα στο στόχαστρο

Τελικά, τίποτα απ’ όσα έχουμε κατακτήσει ως γυναικεία δικαιώματα δεν είναι δεδομένο. Και πολύ συχνά προειδοποιούμε ότι κάθε δικαίωμα που κατακτήθηκε, πρέπει να καιροφυλαχτούμε διαρκώς να μην αμφισβητηθεί.

Αυτό δυστυχώς μας δείχνει η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ με την οποία καταργείται το δικαίωμα των γυναικών στην εθελοντική διακοπή κύησης μέχρι την 15η εβδομάδα, και ανοίγει την πόρτα για την πλήρη απαγόρευσή της από κάθε Πολιτεία που το επιθυμεί. Κι όταν λέμε από κάθε Πολιτεία, εννοούμε από τις εκλεγμένες ηγεσίες,

γιατί οι γυναίκες στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν με πολλούς τρόπους υποστηρίξει αυτό το βασικό τους δικαίωμα.

Ήδη 13 πολιτείες έχουν εκφράσει δια των αντιπροσώπων τους την πρόθεση να ποινικοποιήσουν πλήρως τόσο την έκτρωση, όσο κι όσους-όσες βοηθούν τις εγκυμονούσες να την πραγματοποιήσουν.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έκανε σχετικές δηλώσεις εναντίον της απόφασης. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου «γυρίζει κυριολεκτικά την Αμερική 150 χρόνια πίσω», δήλωσε.

«Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής και ξεκάθαρος. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να εξασφαλίσουμε το δικαίωμα μιας γυναίκας στην επιλογή, είναι να αποκαταστήσει το Κογκρέσο την προστασία του “Ρόου εναντίον Γουέιντ” ως ομοσπονδιακού νόμου. Καμία εκτελεστική ενέργεια από τον πρόεδρο δεν μπορεί να το κάνει αυτό» ξεκαθάρισε. Με αυτές τις δηλώσεις προσπαθεί να στρέψει το εκλογικό σώμα υπέρ του κόμματός, του, δικαίως, για το συγκεκριμένο βέβαια.

Από την άλλη μεριά, ο ακατονόμαστος πρώην πρόεδρος, δήλωσε ότι «ήταν θέλημα Θεού», αφού προηγουμένως είχε φροντίσει να διορίσει στο ανώτατο δικαστήριο τους «πρόθυμους» και τις πρόθυμες για μια τόσο αντιδραστική απόφαση.

Το σημαντικότερο όμως είναι το γυναικείο κίνημα που ξεσηκώθηκε σαν τσουνάμι εναντίον αυτής της επίθεσης, και η δυναμική του ευελπιστούμε να αποτρέψει την ψήφιση αντιδραστικών νόμων από τις πολιτείες, ή την καταψήφιση στις επόμενες εκλογές αυτών που πλήττουν τα κεκτημένα δικαιώματα των γυναικών.

Φυσικά αυτή η απόφαση έχει διεθνή απήχηση, γιατί όπως ξέρουμε ότι γίνεται στις ΗΠΑ μπορεί να επηρεάσει εξελίξεις, για το καλό ή το κακό, σε ολόκληρο τον κόσμο. Δικαίως λοιπόν κι εδώ στη μικρή Ελλάδα, έγινε την Τρίτη 28 Ιουνίου, διαμαρτυρία που κάλεσαν γυναικείες οργανώσεις μπροστά στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Στην Ευρώπη στις περισσότερες χώρες υπάρχει το δικαίωμα στην έκτρωση, ενώ στην κατακαημένη Πολωνία, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η έκτρωση είναι παράνομη, μάλιστα και για τις Ουκρανές προσφύγισσες που έχουν καταφθάσει εκεί κατά εκατοντάδες χιλιάδες, πολλές από αυτές εγκυμονούσες λόγω βιασμού στον πόλεμο. Η έκκληση ΕΔΩ

Στην Ουγγαρία επίσης, το αυταρχικό ακροδεξιό καθεστώς κινείται για την κατάργηση της έκτρωσης, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα. Από τις χώρες της ΕΕ, η Μάλτα έχει πλήρη απαγόρευση.

Στην Ελλάδα η έκτρωση είναι νόμιμη από το 1996, μετά από σημαντικούς και συστηματικούς αγώνες του γυναικείου κινήματος, μέχρι την 12η εβδομάδα. Όμως, τα νοσοκομεία που οφείλουν να την πραγματοποιούν, συχνά παρουσιάζουν προσκόμματα και αναγκάζουν τις εγκυμονούσες να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα, με αμοιβή φυσικά. Και επίσης συχνά τις αποθαρρύνουν με διάφορα ηθικά διλήμματα. Ενώ ταυτόχρονα, διάφορες εταιρείες «αγέννητου παιδιού» αναλαμβάνουν τον ηθικό ψόγο και κάνουν εκδηλώσεις, συνέδρια και παρεμβάσεις.

Να αναφέρουμε ακόμα, ότι σε όλο τον κόσμο 25 εκατομμύρια παράτυπες εκτρώσεις γίνονται κάθε χρόνο, με κίνδυνο βέβαια για τη ζωή των γυναικών. Και ακόμα, ότι το 40% των γυναικών διαβιούν σε χώρες όπου η έκτρωση είναι πλήρως απαγορευμένη.

Τέλος, εκπληκτικό, τον 21ο αιώνα να έχουμε επιστροφή στον Μεσαίωνα, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή με τις ΗΠΑ που είχαν το μεγαλύτερο και δυναμικότερο γυναικείο κίνημα κατά το τέλος του 19ου και την αρχή του 20ου αιώνα, και αυτή η επιστροφή συνδυάζεται με την εγκαθίδρυση ακροδεξιών και αυταρχικών κυβερνήσεων.

Η επιδίωξη για τον έλεγχο του σώματος των γυναικών και της κυρίαρχης απόφασής τους αν θα γεννήσουν παιδιά, ακόμα και η στηλίτευση της ισότητας που «πλήττει τα δικαιώματα των ανδρών» συνδυάζεται με την άνοδο της ακροδεξιάς, που ονομάζεται πλέον alt right και εξαπλώνεται συνειδητά σε πολλές χώρες, όπως και στη δική μας, όπως απέδειξε η πρόσφατη ψήφιση του αρνητικού για τις γυναίκες και τα παιδιά νόμου με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «συνεπιμέλεια», που δίνει άφθονα και παράλογα δικαιώματα στον χωρισμένο σύζυγο επί της ζωής της πρώην συζύγου και επί της ζωής των παιδιών, αφαιρώντας εξουσίες από τα δικαστήρια που είναι τα αρμόδια να αποφασίζουν.

Σίσσυ Βωβού

Μέλος του Σωματείου Γυναικείων Δικαιωμάτων ΤΟ ΜΩΒ

info@tomov.gr, ιστοσελίδα tomov.gr

Διαβάστε επίσης:

Ελληνικός κοινοτισμός και νεωτερικό κράτος

Παιχνίδια εκλογών

Να εστιάσουμε στις λύσεις της «επόμενης μέρας»

Keywords
Τυχαία Θέματα