Ταραχή για τη συνεπιμέλεια

«Βόμβα» που ταράζει συθέμελα τη Νέα Δημοκρατία είναι το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια που εισήχθη χθες στην ολομέλεια και αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή, καθώς προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, κυρίως στα σημεία που αναφέρεται στην «εξίσου» άσκηση της μέριμνας από τους δύο γονείς.

Συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο Β’ του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι «με τις διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου καθιερώνεται η αρχή της ισότητας

των γονέων στις ευθύνες και τα δικαιώματα έναντι του τέκνου, με γνώμονα αποκλειστικά και μόνο το συμφέρον αυτού» και στο άρθρο 7 «οι δύο γονείς εξακολουθούν (μετά το διαζύγιο) να ασκούν από κοινού και εξίσου τη γονική μέριμνα».

Αντιδράσεις εκ των έσω

Οι βουλευτές της Ν.Δ. Μαριέττα Γιαννάκου και Όλγα Κεφαλογιάννη ήταν ανάμεσα στις δυνατές φωνές που εναντιώνονται στο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς κατέθεσαν 10 τροπολογίες γι’ αυτό.

«Η αόριστη έννοια “το συμφέρον του παιδιού” τοποθετείται από τον νομοθέτη για να εξειδικεύεται από τον δικαστή. Εφόσον, λοιπόν, προβλέπεται από τον νομοθέτη ως αόριστη έννοια, δεν μπορεί να ορίζεται από αυτόν με συγκεκριμένα και ιεραρχημένα κριτήρια» επισήμαναν μεταξύ άλλων οι δύο βουλευτές της Ν.Δ. Μάλιστα υπογράμμισαν ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις ενέχουν σοβαρό κίνδυνο να κατηγορηθεί η Ελλάδα για παράβαση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Επιπλέον, τόνισαν ότι τα κριτήρια για την ανάθεση της γονικής μέριμνας που αναφέρονται στο νομοσχέδιο είναι σαφώς γονεοκεντρικά και παραμερίζουν άλλες σημαντικές παραμέτρους του συμφέροντος του παιδιού, ενώ η έννοια «εξίσου άσκηση της γονικής μέριμνας» μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως, όπως για παράδειγμα ως ισόχρονη άσκηση γονικής μέριμνας.

Ύστερα από τις σφοδρές αντιδράσεις η κυβέρνηση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιων αλλαγών, αλλά αυτές δεν ήταν σαφείς πριν το «Ποντίκι» πάει στο τυπογραφείο.

Το βέβαιο είναι ότι, στην αρχική μορφή του, το νομοσχέδιο αυτό πάσχει σοβαρά διότι δεν διασφαλίζει την ισονομία των διαδίκων, η οποία είναι η πιο κρίσιμη, καθώς θα μπορούσε να συμβάλει στην ουσιαστική προάσπιση του συμφέροντος του παιδιού, και δεν εκσυγχρονίζει τα νομικά κριτήρια που θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη ο δικαστής, ο οποίος πρακτικά ακυρώνεται. Ο στόχος της επί της ουσίας ισότητας καταστρατηγείται στο όνομα μιας «εξίσου» συνεπιμέλειας, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη την πραγματική ικανότητα των γονέων, ανεξαρτήτως φύλου, για άσκηση επιμέλειας.

Προβληματικοί δείκτες ισότητας

Η δικηγόρος Μίνα Καούνη, αναφερόμενη στο νομοσχέδιο, σχολιάζει στο «Ποντίκι» ότι η απειλή «θα σου πάρω το παιδί!», σε συνδυασμό με «μια άνευ προηγουμένου επίθεση στον παιδοκεντρικό χαρακτήρα της γονικής μέριμνας, αλλά και του δημόσιου χαρακτήρα της Δικαιοσύνης εν γένει, έρχεται να μετουσιώσει σε ωμή πραγματικότητα το νέο νομοσχέδιο για την αναθεώρηση του Οικογενειακού Δικαίου, στο όνομα της προάσπισης της ισότητας των φύλων».

«Η καθημερινή πρακτική, ωστόσο, καθώς και το πνεύμα ανισότητας που απλώνεται γύρω μας, έρχεται να μαρτυρήσει προεκτάσεις που είτε ο νομοθέτης αγνοεί, είτε εσκεμμένα προσπαθεί να αποκρύψει, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα λόμπι συμφερόντων και αποκαλύπτοντας, σε κάθε περίπτωση, ότι το κράτος μόνο κατ’ επίφαση είναι ουδέτερο, καθώς φαίνεται να αποκτά όχι μόνο ταξικό, αλλά και πρόσημο φύλου» επισημαίνει.

Συγκεκριμένα υποστηρίζει πως «σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, όπου οι δείκτες ισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα είναι πέρα για πέρα διαφορετικοί, με μια πληθώρα στερεοτύπων να εξακολουθούν να υφίστανται σε συμβολικό και πραγματικό επίπεδο, το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια όχι μόνο δεν θα μετατρέψει τη χώρα μας σε έναν σκανδιναβικού τύπου παράδεισο, αφού τέτοιες εγγυήσεις δεν υφίστανται από καμία κατεύθυνση, αλλά στην απόλυτη κόλαση για χιλιάδες γυναίκες, οι οποίες θα εγκλωβίζονται σε κακοποιητικούς γάμους ή σχέσεις υπό τον φόβο της απώλειας της επιμέλειας των παιδιών τους».

Στη συνέχεια τονίζει ότι «πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Παιδιών, αλλά και το ίδιο το καθήκον της Δικαιοσύνης απέναντί τους, ήτοι την προστασία τους από το ρίσκο του κινδύνου που διατρέχεται από ρυθμίσεις, όπως η εναλλασσόμενη, ισόχρονη διαμονή τους στο σπίτι του κάθε γονέα, όπως κρύβεται πίσω από τη λέξη “εξίσου” του άρθρου 7 του ν/σ και το τεκμήριο του 1/3 του συνολικού χρόνου του τέκνου ως ελάχιστου χρόνου επικοινωνίας του, διά φυσικής παρουσίας, με τον γονέα με τον οποίο δεν θα διαμένει.

Πρακτικά δηλαδή θα αναγκαστούν οι δικαστές με το κομπιουτεράκι να μετρούν τις ώρες και τον χρόνο και όχι το πραγματικό συμφέρον του παιδιού».

«Πέραν των σχέσεων μεταξύ ιδιωτών, το νομοσχέδιο για την αναγκαστική – επί της ουσίας – επιμέλεια πλήττει και τη δημόσια σφαίρα, ήτοι τον δημόσιο χαρακτήρα της Δικαιοσύνης, εισάγοντας θεσμούς ανάλογους με αυτούς της διαμεσολάβησης και τρέποντας τον θεσμό του φυσικού δικαστή σε ένα είδος expert – τεχνοκράτη που υποτιμά τη φύση και τον ρόλο του και έρχεται σε διαμετρική αντίθεση με τον δημοκρατικό χαρακτήρα του συστήματός μας» προσθέτει.

Κατάφωρη αδικία

Η Μίνα Καούνη καταλήγει στο συμπέρασμα πως «εντύπωση προκαλεί το επιχείρημα ότι η αναθεώρηση του Οικογενειακού Δικαίου στη χώρα μας αποτελεί ένα κοινωνικού χαρακτήρα αίτημα για εκσυγχρονισμό των σχέσεων μεταξύ των δύο φύλων, αφού επί της ουσίας αποτελεί αποκρυστάλλωση μιας μαθηματικής – και όχι αναλογικής – ισότητας, που καταλήγει σε κατάφωρη αδικία. Πολύ περισσότερο, πρόκειται για ένα νομικό τερατούργημα, γέννημα θρέμμα νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων, που θα έχει αποτέλεσμα το άνοιγμα νέων πληγών στα ήδη ταλαιπωρημένα κοινωνικά στρώματα των γυναικών των μικρομεσαίων στρωμάτων».

Ειδήσεις σήμερα

«Αντάρτικο» Γιαννάκου: Δεν ψηφίζει το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια

Συνεπιμέλεια: «Αντάρτικο» από Γιαννάκου και Κεφαλογιάννη – Κατέθεσαν 10 τροπολογίες

Τι θα κάνει ο Λοβέρδος με το νομοσχέδιο για την Συνεπιμέλεια;

Keywords
Τυχαία Θέματα