Ταξίδι στη Vigata, την φανταστική σικελική πόλη του επιθεωρητή Μονταλμπάνο, γενέτειρα του Εμπεδοκλή και του Λουίτζι Πιραντέλλο (photos)

Η Vigata είναι μια πόλη της Σικελίας που δημιουργήθηκε από την πένα του σπουδαίου συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας, Αντρέα Καμιλιέρι. Και αυτό ακριβώς συνδέει τον Ιταλό συγγραφέα με έναν από τους σπουδαιότερους φιλοσόφους της Μεγάλης Ελλάδας, τον Εμπεδοκλή. Αν και μοιάζει αυθαίρετη η σύνδεση του Καμιλιέρι με τον Εμπεδοκλή, η ερμηνεία βρίσκεται στην φανταστική πόλη Vigata.

Η Vigata είναι η πόλη όπου διαδραματίζονται οι περιπέτειες του

ήρωα που δημιούργησε ο Καμιλιέρι, του επιθεωρητή Μονταλμπάνο. Η πόλη αυτή δεν είναι άλλη από τη γενέτειρα του Καμιλιέρι, το Porto Empedocle- το λιμάνι του Εμπεδοκλή, στον αρχαίο Ακράγαντα, την σημερινή επαρχία Αγκριτζέντο της Σικελίας.

Ο ίδιος ο Αντρέα Καμιλιέρι έχει πει πως η Vigata είναι η αυλή του σχολείου του, στη Σικελία. Στην αυλή αυτή στα διαλείμματα των σχολικών μαθημάτων, αλλά κι όταν περίμεναν το λεωφορείο οι μαθητές (μεταξύ των οποίων και ο Καμιλιέρι) έλεγαν ιστορίες από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Κι αυτές οι ιστορίες έδωσαν στον Καμιλιέρι την πρώτη ύλη για να δημιουργήσει με την πένα του τη Vigata.

«Η Vigata είναι στην πραγματικότητα το Porto Empedocle… Θα μπορούσα να βρω ένα φανταχτερό όνομα. Η Licata είναι εκεί κοντά κι έτσι σκέφτηκα το Vigata», είχε πει ο Αντρέα Καμιλιέρι.

Το 2003 η δημοτική αρχή του Porto Empedocle για να τιμήσει το σπουδαίο παιδί της και την φήμη που έδωσε στη γενέτειρά του με τις περιπέτειες του επιθεωρητή Μονταλμπάνο, ζήτησε την άδεια του συγγραφέα για να προσθέσει το όνομα της φανταστικής πόλης, στις πινακίδες με την επίσημη ονομασία της. Έτσι το Λιμάνι του Εμπεδοκλή έγινε Porto Empedocle – Vigata. Αλλά δυστυχώς η απόφαση αυτή ανακλήθηκε από μία επόμενη δημοτική αρχή, το 2009.

Η εφημερίδα La Repubblica πληροφορούσε τότε τους αναγνώστες της ότι δεν θα πρέπει να ανησυχήσουν αν ταξιδεύοντας στους δρόμους της Σικελίας δουν μια πινακίδα που οδηγεί στη Vigata, γιατί ο Αντρέα Καμιλιέρι είχε δώσει την έγκρισή του να προστεθεί το όνομα της πόλης του επιθεωρητή Μονταλμπάνο, δίπλα στην επίσημη ονομασία. «Δια του παρόντος, θεωρώντας ότι με τιμά εξαιρετικά η πρόταση, επιτρέπω στο Δήμο Porto Embedocle να χρησιμοποιεί την λέξη Vigata δίπλα στην επίσημη ονομασία της πόλης», ανέφερε η έγκριση του Καμιλιέρι, που καταχωρήθηκε στα μητρώα του Δήμου , με επίσημο πρωτόκολλο.

H Vigata του Μονταλμπάνο

Κι έτσι η Vigata από ένας φανταστικός τόπος βρήκε στίγμα στον πραγματικό χάρτη της Σικελίας. Και βεβαίως πήρε μία περίοπτη θέση στους τουριστικούς οδηγούς της Σικελίας, καθώς οι θαυμαστές του Σάλβο Μονταλμπάνο είναι εκατοντάδες χιλιάδες σε όλο τον κόσμο. Η μεγάλη αμμουδερή παραλία την οποία αντικρίζει ο επιθεωρητής Μονταλμπάνο ξυπνώντας κάθε μέρα δεν είναι παρά τη Πουντασέκα, δίπλα στην Μαρίνα ντι Ραγκούσα. Και το ίδιο το σπίτι του κινηματογραφικού επιθεωρητή διατίθεται προς ενοικίαση, με αντίτιμο 3.000 ευρώ την εβδομάδα.

Το αστυνομικό τμήμα, όπου τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο υποδέχεται καθημερινά ο γραφικός αστυνομικός Καταρέλα είναι το παλιό δημαρχείο του Σκίτσλι. Εκεί κοντά βρίσκεται και η ταβέρνα του Καλότζερο, όπου ο καλοφαγάς επιθεωρητής απολαμβάνει τις ντόπιες λιχουδιές- είναι μια ταβέρνα στην κεντρική οδό Via Roma, στον αριθμό 2. Και όσοι την έχουν επισκεφτεί διαβεβαιώνουν ότι στις σπεσιαλιτέ της περιλαμβάνονται τα μπαρμπούνια που αρέσουν στον Μονταλμπάνο.

Πέραν της πρόσκαιρης προσθήκης του ονόματος Vigata δίπλα στην ονομασία Porto Embedocle, οι τοπικές αρχές φρόντισαν να στήσουν το άγαλμα του επιθεωρητή Μονταλμπάνο σε έναν κεντρικό δρόμο και να δημιουργήσουν ένα τεράστιο γκράφιτι με την μορφή του συγγραφέα Αντρέα Καμιλιέρι, που υποδέχεται τους φίλους του…

Γκράφιτι του ΚαμιλιέριΆγαλμα του επιθεωρητή ΜονταλμπάνοΤο Λιμάνι του Εμπεδοκλή

Αλλά η ιδιαίτερη πατρίδα του Καμιλιέρι και του λογοτεχνικού επιθεωρητή έχει στην πραγματικότητα το πολύ βαρύ όνομα του Εμπεδοκλή. Του πυθαγόρειου φιλόσοφου που γεννήθηε στον Ακράγαντα το 495 π.Χ και πέθανε στην Αίτνα το 435 π.Χ. Ο Εμπεδοκλής ο Ακραγαντινός ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς αντιπροσώπους της προσωκρατικής φιλοσοφίας, φυσικός, μηχανικός, εφευρέτης, γιατρός και ποιητής.

Ο Ακράγαντας ήταν στα χρόνια του Εμπεδοκλή η δεύτερη σε πλούτο και δύναμη πόλη της Μεγάλης Ελλάδας. Ήταν γόνος αρχοντικής οικογένειας- ο παππούς του, Εμπεδοκλής είχε στεφθεί Ολυμπιονίκης στο ιππικό αγώνισμα το 496 π.Χ.

Και γι αυτό το τέκνο της Σικελίας είναι υπερήφανοι οι σύγχρονοι Ακραγαντινοί, που έχουν σε περίοπτη θέση στους τουριστικούς οδηγούς το Θέατρο του Εμπεδοκλή και την προτομή του φιλοσόφου.

Αλλά το Αγκριτζέντο, ο Ακράγαντας της Μεγάλης Ελλάδας, ή αν προτιμάτε η Vigata, τιμούν κι άλλο ένα σπουδαίο τέκνο τους- τον θεατρικό συγγραφέα Λουίτζι Πιραντέλλο,. Ο Πιραντέλλο γεννήθηκε στο Ακριτζέντο τον Ιούνιο του 1867 και απεβίωσε στη Ρώμη, τον Δεκέμβριο του 1936. Κι ο Πιραντέλλο ήταν γόνος αστικής οικογένειας που είχε μεγάλη κτηματική περιουσία και ορυχεία. Σε αυτόν τον σπουδαίο Ακραγαντινό συγγραφέα, ποιητή, σεναριογράφο, δοκιμιογράφο και σκηνοθέτη έχουν αφιερώσει επίσης ένα άγαλμα, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες της πόλης.

Άγαλμα του Πιραντέλλο

Οι οποίοι όταν πάνε στη Vigata, μπορούν επίσης να δουν τον πύργο Girgenti Charger, το  παλάτι της πόλης, την εκκλησία της Παναγίας του Όρους Κάρμελ, να απολαύσουν ένα εσπρέσσο στα καφέ της Via Roma και να επισκεφτούν το μουσείο της πόλης, που αφηγείται την σημαντικότατη ιστορία του τόπου.

Διαβάστε επίσης:

Λεφτά υπάρχουν: Πληρότητες σχεδόν 100% στους χριστουγεννιάτικους προορισμούς – Ποιες περιοχές θα «βουλιάξουν»

Κικίλιας: Τα βάζει με τους δημάρχους για τα αντιπλημμυρικά και τις πυρκαγιές (Video)

Δικαστικός εμφύλιος στην Μάρμαρα Παυλίδης

Keywords
Τυχαία Θέματα