Τεχνολογία κατά κορωνοϊού - Αμφίβολου αποτελέσματος οι μέθοδοι αποκλεισμού και καραντίνας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σήμανε παγκόσμιο έκτακτο συναγερμό για τον κορωνοϊό την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου αναγνωρίζοντας ότι ο κίνδυνος της νόσου δεν περιορίζεται πλέον στην Κίνα. Τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν να κλείσουν τα σύνορά τους, να ακυρώσουν πτήσεις, να πραγματοποιήσουν ειδικούς ελέγχους στα αεροδρόμια ή να λάβουν άλλα μέτρα αντιμετώπισης.
Εκτός από την καραντίνα, οι προσπάθειες για την παύση της εξάπλωσης της νόσου περιλαμβάνουν ελέγχους. Έχει γίνει πολύ πιο εύκολο να προσδιοριστεί αν κάποιος φέρει ασθένεια μέσω διαφόρων
«Ένας χρήσιμος τρόπος με τον οποίο η τεχνολογία μπορεί και χρησιμοποιείται για να σταματήσει η εξάπλωση της ασθένειας είναι η χρήση δεδομένων δημόσιας παρακολούθησης της υγείας» σημείωσε η Mariea Snell, συντονίστρια της διδακτορικής διατριβής του προγράμματος ιατρικής και νοσηλευτικής πρακτικής στο Πανεπιστήμιο Maryville.
«Στην περίπτωση του κορωνοϊού οι επιστήμονες λένε ότι η περίοδος επώασης του ιού – δηλαδή το διάστημα που είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός – μπορεί να συμβεί έως και μια εβδομάδα πριν αρχίσετε να εμφανίζετε συμπτώματα» εξήγησε η Snell. «Με δεδομένο αυτό, η χρήση τεχνολογίας για την ανίχνευση λοίμωξης δεν θα ήταν πολύ αποτελεσματική στην πρόληψη της εξάπλωσης» σημείωσε. «Μπορεί να γίνει χρήσιμη κατά τη διάρκεια οξείας ασθένειας, αλλά δεν θα ανίχνευε όλους τους μολυσμένους ανθρώπους».
Μεσαιωνικές τακτικές
Όταν μια ολόκληρη πόλη ή περιοχή μπαίνει σε καθεστώς καραντίνας, τότε μιλάμε για μια τακτική προστασίας η οποία δεν είναι καινούργια και σίγουρα δεν είναι αποτελεσματική.
Όταν ο «Μαύρος Θάνατος» εξαπλώθηκε κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, ήταν συνηθισμένο οι πόλεις - λιμάνια να μην δέχονται πλοία που προέρχονται από μολυσμένες περιοχές. Τον 14ο αιώνα η Βενετία ήταν μια από τις πρώτες πόλεις που επισημοποίησαν τέτοιου είδους μέτρα, απαγορεύοντας την έλευση σε ύποπτα πλοία και υποβάλλοντας τους ταξιδιώτες και σχεδόν όλα τα πλοία σε απομόνωση 40 ημερών.
Δυστυχώς, αυτές οι προσπάθειες ήταν γενικά ανεπιτυχείς αφού εκτιμάται πως περίπου 20 με 25 εκατομμύρια άνθρωποι έπεσαν θύματα της καταστροφικής πανδημίας στην Ευρώπη και δεν είναι σαφές εάν μια σύγχρονη καραντίνα θα είχε μεγαλύτερη επιτυχία. Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ενημέρωσαν τους Αμερικανούς πολίτες να αποφύγουν όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια στην Κίνα.
Η πρόβλεψη
Βέβαια η τεχνολογία δεν χρησιμοποιείται μόνο για να καθορίσει αν κάποιος είναι άρρωστος. Η τεχνητή νοημοσύνη και η εκπαίδευση των μηχανών χρησιμοποιούνται για να προβλέψουν και να εκτιμήσουν πού μπορεί να εμφανιστεί μια εστία μόλυνσης ή πού μπορεί να εξαπλωθεί ο ιός. Μια τέτοια προσπάθεια είναι ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και την εκπαίδευση μηχανών για την παρακολούθηση περισσότερων από 100 μολυσματικών ασθενειών. Το σύστημα ανέπτυξε η καναδική εταιρεία BlueDot.
Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να διαβάζει περισσότερα από 100.000 άρθρα σε 65 γλώσσες και τα δεδομένα στη συνέχεια συλλέγονται για τον προσδιορισμό των δυνατοτήτων διάδοσης ασθενειών. Μάλιστα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρησιμοποιήθηκε αυτόν τον μήνα για να εντοπίσει τον κορωνοϊό και στη συνέχεια να προβλέψει πού θα μπορούσε να εξαπλωθεί.
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κορωνοϊός έχει γίνει μια παγκόσμια ασθένεια, η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει κάνει καλή δουλειά στο να τον σταματήσει, αλλά έκανε πολύ καλή δουλειά στην παρακολούθησή του» δήλωσε ο Roger Entner, κύριος αναλυτής της εταιρείας ερευνών Recon Analytics.
«Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε σίγουρα να βοηθήσει, αλλά είναι νωρίς ακόμα και ο ιός κινείται γρηγορότερα από τον χρόνο που θα χρειαστεί για να δημιουργηθεί ένα καλό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης και να εκπαιδευτεί στο σωστό σύνολο δεδομένων», προειδοποίησε με τη σειρά του ο Roger Kay, κύριος αναλυτής του Endpoint Technologies Associates. «Πιο σημαντικό είναι να εκτελεστούν αυστηρά τα υπάρχοντα πρωτόκολλα, όπως ο εντοπισμός κρουσμάτων, η καραντίνα και η θεραπεία των μολυσμένων ανθρώπων» πρόσθεσε.
Η παρακολούθηση
Ορισμένες μέθοδοι άντλησης δεδομένων θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές στην παρακολούθηση της εξάπλωσης της νόσου. «Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν επίσης δεδομένα από τα κινητά τους τηλέφωνα για να παρακολουθήσουν τη μετακίνηση των πληθυσμών και πώς αλληλεπιδρούν» σημείωσε η Snell.
«Αυτό βοηθά στην κατανόηση ή στην πρόβλεψη της εξάπλωσης της νόσου ώστε οι επιστήμονες και οι πάροχοι ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης να μπορούν να υιοθετήσουν μια προληπτική προσέγγιση» πρόσθεσε.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας άλλος ελπιδοφόρος «δρόμος».
«Έχουν δημιουργηθεί αλγόριθμοι για την ανίχνευση ορισμένων λέξεων - κλειδιών όπως “γρίπη” ή “τροφική δηλητηρίαση” για την ανίχνευση και τον εντοπισμό ενδεχόμενων μεγάλων επιδημιών» επισήμανε η Snell.
Η εικονική πραγματικότητα
Η ευκολία με την οποία πολλοί άνθρωποι μπορούν να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο για επαγγελματικές συναντήσεις, συνέδρια, εμπορικές εκθέσεις, διακοπές κ.ά. έχει επίσης συμβάλει στην εξάπλωση μεταδοτικών ασθενειών.
Ίσως μερικές από αυτές τις περιπτώσεις για ταξίδια ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μετάβαση στην εικονική πραγματικότητα ή στην επαυξημένη πραγματικότητα – τόσο για να εξοικονομηθούν χρήματα όσο και για να περιοριστούν οι μεγάλες συγκεντρώσεις ατόμων, όπως το ετήσιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός, ώστε να μην γίνουν ο τόπος γέννησης μιας πανδημίας.
Φυσικά, δεν υπάρχει υποκατάστατο για την προσωπική συνάντηση με κάποιον. Ωστόσο πραγματοποιούνται ήδη εικονικά συνέδρια για εξοικονόμηση κόστους και χρόνου.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μέγα διεθνές σκάνδαλο με ΜΚΟ στην Ελλάδα
- Μορφωμένος άνθρωπος κατά τον Ισοκράτη είναι αυτός που έχει 4 βασικά χαρακτηριστικά
- Σκηνές ντροπής στα Οσκαρ
- Αποτρόπαιο: Άγριος ξυλοδαρμός 68χρονου από εφήβους στο μετρό - Κανείς δεν αντιδρά
- Τα… έσπασε ο Θανάσης Αντετοκούνμπο: Χόρεψε το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας στο Παρίσι! (vid)
- Το ήξερες; Η ελληνική λέξη που δεν μπορεί να μεταφραστεί σε ΚΑΜΙΑ γλώσσα;
- Σκόπια όνομα: Επαναφορά της Δημοκρατίας της Μακεδονίας
- Χαμός σε πρωινή εκπομπή! Παρουσιάστριες πλακώθηκαν άγρια στον αέρα - Δείτε γιατί (video)
- Μενεγάκη Λυμπέρη: Ανέβηκε το θερμόμετρο στα δικαστήρια
- Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Τα… σκόρδα, τα πακέτα και ο κοροναϊός
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Τεχνολογία κατά κορωνοϊού - Αμφίβολου αποτελέσματος οι μέθοδοι αποκλεισμού και καραντίνας
- Κορονοϊός: Απογειώθηκε από την Ουχάν η τελευταία πτήση με Βρετανούς
- Ιαπωνία: «Θερίζει» ο κορονοϊός στο κρουαζιερόπλοιο που βρίσκεται σε καραντίνα
- ΣΥΡΙΖΑ: «Εγκληματικό το σχέδιο Μητσοτάκη για τη δυτική Μακεδονία, εξυπηρετεί μόνο συμφέροντα»
- Περίεργη τροπή στην Ταϊλάνδη: Άφαντος ο δράστης, εξαφανισμένοι οι όμηροι (Videos)
- Εκατοντάδες τουρκικά οχήματα «πλημμύρισαν» το Ιντλίμπ - Στην προσφυγιά 500.000 άνθρωποι
- Παραιτήθηκε ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός της Θουριγγίας που εξελέγη με στήριξη των ακροδεξιών
- Κρήτη: Η 115 Πτέρυγα Μάχης γίνεται η πρώτη «πράσινη» μονάδα στον κόσμο
- Friends reunion: Eίναι επίσημο!
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορωνοϊός: Στους 811 οι νεκροί - 89 ασθενείς υπέκυψαν το Σάββατο
- Κώστας Βουτσάς: Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για τον αγαπημένο ηθοποίο
- Αναβιώνει το Eνιαίο Aμυντικό Δόγμα
- Κορωνοϊός: Φονικότερος από τον SARS με 811 νεκρούς - «Χτύπησε» και σαλέ στις γαλλικές Άλπεις
- Απολαυστικός Αντετοκούνμπο: «Άγγιξε» το triple double - Τις 45 νίκες έφτασαν οι Μπακς
- ΠΑΤΡΑ: Προσεχώς νέο υπο-«Τόφαλος»
- Meghan Markle - Πρίγκιπας Harry: Θα τους δούμε στα Oscars;
- Σπουδαίες επιστημονικές ανακαλύψεις: Αυτά είναι τα 12 μεγαλύτερα «πράγματα» στο σύμπαν
- Αυτός είναι ο πιο cool τρόπος μετακίνησης κατοικίδιων
- Ταξιδεύοντας solo στην Ευρώπη: Δέκα πόλεις που πρέπει να επισκεφθείς (vids)