Τελικά τα διαμάντια δεν είναι και τόσο σπάνια…

ΚΟΣΜΟΣ

Διαμάντια... με το σωρό πιθανώς υπάρχουν στο βάθος της Γης, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις επιστημόνων στις ΗΠΑ, που αμφισβητούν τη διαδεδομένη πεποίθηση ότι τα διαμάντια είναι σπάνια.

Βέβαια, σε τέτοια βάθη είναι αδύνατο να τα πάρει κανείς, οπότε η σημερινή αγορά διαμαντιών μπορεί να κοιμάται ήσυχη ότι δεν θα γίνει άνω-κάτω στο προβλεπτό μέλλον - και οι καταναλωτές δεν πρόκειται να αγοράζουν πάμφθηνα διαμαντένια δαχτυλίδια. Επιπλέον, πιθανότατα τα περισσότερα από τα βαθιά διαμάντια είναι τόσο μικροσκοπικά, που θα χρειάζεται

μικροσκόπιο για να τα δει κανείς.

Οι ερευνητές του Τμήματος Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, με επικεφαλής τον καθηγητή γεωχημείας Ντιμίτρι Σβερνιέσκι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications", έκαναν νέους υπολογισμούς για τις πιθανές γεωλογικές και χημικές διαδικασίες μέσω των οποίων είναι δυνατό να σχηματισθούν διαμάντια στο εσωτερικό του πλανήτη.

Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι διαμάντια δημιουργούνται με δύο τρόπους: είτε μέσω οξείδωσης του μεθανίου, είτε μέσω χημικής αναγωγής του διοξειδίου του άνθρακα. Οι αμερικανοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα διαμάντια μπορούν επίσης να σχηματισθούν με έναν πιο εύκολο γεωχημικό τρόπο, καθώς τα υπόγεια ύδατα σταδιακά γίνονται ολοένα πιο όξινα (μείωση του pH τους), όταν διεισδύουν από το ένα πέτρωμα στο άλλο.

«Όσο περισσότερο κοιτάζει κανείς, τόσο περισσότερο βρίσκει διαμάντια σε διαφορετικά πετρώματα σήμερα. Νομίζω πως όλοι θα συμφωνούσαν ότι ανακαλύπτονται σιγά-σιγά όλο και περισσότερα περιβάλλοντα που ευνοούν τη δημιουργία διαμαντιών», δήλωσε ο Σβερνιέσκι.

Σε όλες τις περιπτώσεις σχηματισμού διαμαντιών απαιτούνται συνθήκες μεγάλης πίεσης και θερμοκρασίας, που συμβαίνουν στον μανδύα της Γης, στο ενδιάμεσο στρώμα μεταξύ φλοιού και πυρήνα. Τα διαμάντια γίνονται εύκολα προσβάσιμα, όταν ανεβαίνουν στην επιφάνεια παρασυρμένα από τις εκρήξεις μάγματος.

διαμάντιαγηγεωλογίαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα