Θύελλα αντιδράσεων από τη δήλωση Φίλη για τη γενοκτονία των Ποντίων - «Προσωπική μου άποψη», λέει ο Υπουργός (Video)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για ήδη εκπεφρασμένη, προσωπική άποψη του κ. Νίκου Φίλη, αναφορικά με το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ποντίων, που πάντως δεν αμφισβητεί την επίσημη θέση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό, κάνουν λόγο πηγές που πρόσκεινται στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στην εκπομπή «Στον Ενικό», στο Star.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φίλης,

στην εκπομπή χθες ανέφερε: «Εκανα δήλωση πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος συμμεριζόμενος τις απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και στο φαινόμενο της γενοκτονίας». Ο υπουργός συμπλήρωσε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία, με αυστηρή επιστημονική έννοια».

«Εγώ δεν θέλω να επιβάλλω τις προσωπικές μου απόψεις ως κρατική πολιτική. Η κρατική πολιτική αναγνωρίζει Ημέρα Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού» τόνισε ο κ Φίλης υποστηρίζοντας όμως, πως «αν γίνει η συζήτηση ψύχραιμα και επαναλαμβάνω, επί επιστημονικού επιπέδου, είναι άλλο πράγμα η εθνοκάθαρση, όσο αιματηρή και αν είναι και άλλο πράγμα η γενοκτονία και το ολοκαύτωμα».

Θύελλα αντιδράσεων

Η δήλωση του Υπουργού προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων με βουλευτές της ΝΔ να ζητούν την απομάκρυνση του Νίκου Φίλη.

Μεϊμαράκης: Ο Πρωθυπουργός οφείλει να πάρει έμπρακτα θέση απέναντι στο διολίσθημα Φίλη

«Αδίστακτη πρόκληση στην εθνική μνήμη, αλλά και στις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων συνιστούν οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη που αμφισβητούν τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ενώ, με απόφασή της, το 1994 η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Ποντίων και κήρυξε τη 19η Μαΐου ως “Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο”, εικοσιένα χρόνια από τότε ο υπουργός Παιδείας παραμερίζει την απόφαση εκείνη και αρνείται τη Γενοκτονία των Ποντίων, υποστηρίζοντας ότι πήρε τη θέση αυτή ως δημοσιογράφος. Ιδεοληψίες και προσωπικές εμμονές δεν μπορεί να ανατρέπουν την Ελληνική Ιστορία. Ο Πρωθυπουργός οφείλει να πάρει έμπρακτα θέση απέναντι στο διολίσθημα Φίλη».

Τζιτζικώστας: Κύριε Φίλη παραιτηθείτε. Κύριε Τσίπρα διώξτε τον

«Όταν ο θλιβερός κ. Φίλης αντιληφθεί τους αγώνες που δόθηκαν για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ίσως να ξεπεράσει τις εθνικά επικίνδυνες ιδεοληψίες του. Περισσότεροι από 350.000 Έλληνες δολοφονήθηκαν και το επίσημο ελληνικό κράτος έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία από το 1994 κηρύσσοντας τη 19η Μαΐου ως ''Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο''», τονίζει και συνεχίζει:

«Αν υπουργός αυτής της καταστροφικής για τον τόπο κυβέρνησης δε σέβεται ούτε τους νεκρούς, ούτε τις αποφάσεις του ίδιου του κράτους του, να του υπενθυμίσουμε ότι το Δεκέμβριο του 2007 τη γενοκτονία των Ποντίων αναγνώρισε και η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών. Ο Χρήστος Γιανναράς στις 19 Μαΐου του 2006, στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη ήταν κεντρικός ομιλητής για τη γενοκτονία. Έχει μια φράση διδακτική για τον κ. Φίλη: ‘Το νόημα αυτής εδώ της σύναξης δεν μπορεί να είναι παρά μόνο μία ρεαλιστική πολιτική δέσμευση: ότι θα αποδοκιμάζουμε πάντοτε με την ψήφο μας κάθε πολιτική ηγεσία, οποιασδήποτε επίπλαστης ή πραγματικής ιδεολογικής απόχρωσης, που επιδεικτικά παραγνωρίζει την ευαισθησία του λαού μας για τη Γενοκτονία του ποντιακού και του μικρασιατικού Ελληνισμού. Κύριε Φίλη παραιτηθείτε. Κύριε Τσίπρα διώξτε τον».

Ψωμιάδης: Πρέπει να απομακρυνθεί από τη θέση του

Την παραίτηση του υπουργού Παιδείας ζητάει ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, αντιδρώντας και αυτός, μέσω ανακοίνωσής του, στη δήλωση του Νίκου Φίλη.

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης κάνει λόγο για «βάναυση προσβολή της μνήμης των εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών της γενοκτονίας των Ποντίων».

«Θα συμβούλευα τον κ. Τσίπρα ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του στην Άγκυρα να προτείνει στον κ. Νταβούτογλου τον κ. Φίλη για τη θέση του νέου υπουργού Παιδείας στη γείτονα χώρα. Άλλωστε οι «προοδευτικές» του απόψεις ελάχιστα απέχουν από την επίσημη τουρκική γραμμή που θέλει τους Πόντιους να προκάλεσαν οι ίδιοι την τραγική μοίρα τους…

Είναι σαφές πως αυτός ο άνθρωπος που προσβάλει βάναυσα τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών της Γενοκτονίας πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα από τη θέση του. Και αναρωτιέται κανείς, δεν υπάρχουν σε αυτή τη κυβέρνηση πατριωτικές φωνές που να απαιτήσουν την άμεση καρατόμηση του; Νομίζω πως πλέον ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πρέπει να πάρει αποφάσεις», αναφέρει ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Καράογλου: Εθνικό αίσχος

«Η παραπάνω δημόσια τοποθέτηση του Υπουργού Παιδείας, την οποία φροντίζει να επαναλαμβάνει συστηματικά, αποτελεί εθνικό αίσχος», δήλωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Καράογλου, σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη.

«Παίρνοντας τη σκυτάλη από την κα. Ρεπούση και τον περίφημο "συνωστισμό" στο λιμάνι της Σμύρνης, ο κ. Φίλης εκφράζει μια εμμονική εθνομηδενιστική ιδεοληψία, δίνοντας άλλοθι σε όσους προσπαθούν να σβήσουν την ιστορία του Πόντου και να διαγράψουν από την συλλογική μνήμη τον τραγικό ξεριζωμό, την ατίμωση και την εξόντωση των χιλιάδων που δολοφονήθηκαν, προκειμένου να σβήσει ολοκληρωτικά μια πανάρχαια κοιτίδα του Ελληνισμού», πρόσθεσε ο κ. Καράογλου και συνέχισε:

«Η γενοκτονία των Ποντίων είναι ένα από τα αδιαμφισβήτητα ιστορικά γεγονότα που δεν φθείρονται. Και το να γνωρίζει κάποιος τι πραγματικά συνέβη, δεν είναι μια απλή διαιώνιση της ιστορικής αλήθειας, αλλά μια πολύτιμη εθνική παρακαταθήκη. Η συμπόνοια δεν αρκεί για να παραμείνει άσβεστο το καντήλι της εθνικής μνήμης. Είναι προφανές ότι ο κ. Φίλης παριστάνει πως δεν ακούει τον αναστεναγμό που βγήκε από τα στήθη των θυμάτων της γενοκτονίας την ώρα της θυσίας τους».

«Ειλικρινά δεν ξέρω τι από τα δυο είναι πιο ανησυχητικό. Η άποψη που εκφράζει ο κ. Φίλης ή το γεγονός ότι παραμένει Υπουργός Παιδείας», πρόσθεσε ο κ. Καράογλου.

Μιχελογιαννάκης: Οι Πόντιοι εξοντώθηκαν λόγω του γένους του

«Εθνοκάθαρση είναι βίαιος εκτοπισμός και εκδίωξη εθνικών ομάδων από μια περιοχή είτε αιματηρός, είτε μέσω καταστροφής πολιτιστικών και θρησκευτικών στοιχείων με σκοπό την δημιουργία εθνικά ομοιογενών γεωγραφικών περιοχών. Δηλαδή γίνεται για γεωπολιτικούς λόγους. Γενοκτονία είναι εξόντωση φυλής, η έθνους συστηματικά, προσχεδιασμένα και ολοκληρωτικά. Οι Πόντιοι εξοντώθηκαν λόγω του γένους τους. Αξίζουν τον όρο γενοκτονία, γιατί γενοκτονία είναι έγκλημα ποινικού δικαίου, ενώ η εθνοκάθαρση στην ουσία είναι περιγραφή εγκλημάτων και δεν έχει ρητή ολοκληρωτική και ρητή νομική αναγνώριση, μόνο επιμέρους στοιχείων αυτής».

"Άδειασμα" κι από ΑΝΕΛ - Χρυσοβελώνη: Δεν υιοθετούμε τις δηλώσεις του υπουργού

«Αναφορικά με τη δημόσια τοποθέτηση του Υπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη σχετικά με τη γενοκτονία των Ποντίων, δηλώνουμε ότι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ δεν υιοθετούμε τις δηλώσεις του υπουργού. Θεωρούμε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να εκμηδενίσουμε τον σχεδιασμένο τραγικό ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι θυσιάστηκαν με βίαιο τρόπο. Η ιστορία του Πόντου ήταν και θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα αληθινή», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

ΦίληςΓενοκτονία ΠοντίωναντιδράσειςεθνοκάθαρσηHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα