Τι κερδίζουν 282.000 χαμηλοσυνταξιούχοι και ένστολοι από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού

Στους κερδισμένους της χθεσινής ημέρας των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού συγκαταλέγοντας δύο ακόμη κοινωνικές ομάδες, με την κυβέρνηση να ανοίγει ακόμη περισσότερο την βεντάλια των μέτρων στήριξης και ενίσχυσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών. Τα μέτρα που αφορούν συνολικά 282.000 πολίτες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε δύο βασικές ομάδες της κοινωνίας: τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ένστολους.

Το πρώτο μέτρο που ανακοινώθηκε αφορά τους 132.000 χαμηλοσυνταξιούχους που, παρά τις χαμηλές συντάξεις τους, δεν είχαν την ευχέρεια να επωφεληθούν από τις παροχές που ίσχυαν για τους παλαιότερους

συνταξιούχους, όπως η δωρεάν παροχή φαρμάκων. Μέχρι σήμερα, οι χαμηλοσυνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν μετά την κατάργηση του ΕΚΑΣ το 2016 δεν είχαν δικαίωμα να λάβουν δωρεάν φάρμακα, παρά το γεγονός ότι το ύψος της σύνταξής τους είναι το ίδιο με των παλαιών δικαιούχων. Από το νέο έτος, όμως, όλοι οι συνταξιούχοι που πληρούν τα κριτήρια για το ΕΚΑΣ θα μπορούν να αποκτούν τα φάρμακά τους χωρίς κόστος, ανεξαρτήτως του πότε συνταξιοδοτήθηκαν. Το μέτρο αυτό αναμένεται να ωφελήσει περίπου 310.000 συνταξιούχους συνολικά και να ανακουφίσει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες από τα καθημερινά έξοδα υγειονομικής περίθαλψης.

Το δεύτερο μέτρο αφορά την ένταξη των 150.000 ένστολων (αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί και στρατιωτικοί) στο καθεστώς επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, αναγνωρίζοντας τις δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι ένστολοι. Το μέτρο αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα των επανειλημμένων αιτημάτων των συνδικαλιστικών φορέων των ένστολων, οι οποίοι έχουν ζητήσει την υπαγωγή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Με την ένταξη αυτή, οι ένστολοι θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται κατά 500-600 ευρώ περίπου, ενισχύοντας σημαντικά το εισόδημά τους. Η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου αναμένεται να γίνει από την 1η Ιανουαρίου 2026, δίνοντας τους την απαραίτητη αναγνώριση για τον επικίνδυνο ρόλο που διαδραματίζουν στην κοινωνία.

Ο νέος προϋπολογισμός για το 2025, ο οποίος ενσωματώνει αυτά και άλλα μέτρα, προβλέπει επίσης αύξηση του κατώτατου και του μέσου μισθού έως το 2027, με τον μέσο μισθό να αναμένεται να ξεπεράσει τα 1.500 ευρώ. Η κυβέρνηση δεσμεύεται για τη συνεχιζόμενη ενίσχυση των πολιτών μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ μονιμοποιείται και η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Επίσης, οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά 2,4%, και το νέο έτος θα υπάρξουν αυξήσεις στους βασικούς μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, διασφαλίζοντας ότι ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο δεν θα είναι χαμηλότερος από τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα.

Ακόμη, η κυβέρνηση προχωρά σε φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλα μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας, όπως η κατάργηση του φόρου στα κλειστά ακίνητα και στα ακίνητα τύπου Airbnb που ενοικιάζονται με μακροχρόνια μίσθωση, η κατάργηση του τέλους σταθερής τηλεφωνίας για συνδέσεις με οπτική ίνα και η απαλλαγή από το φόρο ασφαλίστρου για τα συμβόλαια υγείας των παιδιών έως 18 ετών. Ειδικότερα, ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 20% για τις κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, ενώ προωθούνται κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων, με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Με αυτά τα μέτρα, η κυβέρνηση στοχεύει στη συνεχιζόμενη ενίσχυση των νοικοκυριών και της μεσαίας τάξης, προσφέροντας παράλληλα κίνητρα για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για τους πολίτες. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να έχουν θετικό αντίκτυπο στις ζωές των πολιτών και να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη τους στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ενόψει των προκλήσεων που παραμένουν μπροστά μας.

Διαβάστε επίσης:

Χατζηδάκης: «9 τομείς που η ζωή των Ελλήνων θα γίνει καλύτερη το 2025»

Πόθεν Έσχες: Προς παράταση οι δηλώσεις λόγω προβλημάτων (Video)

ΙΝΚΑ: Περίπου 10% ακριβότερο φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε σχέση με το 2023

Keywords
Τυχαία Θέματα
282 000,