Ουκρανία: Τι σημαίνει η κατάληψη του Σολεντάρ από τη Ρωσία – Ο ρόλος του «σεφ του Πούτιν»

Μία σημαντική νίκη φαίνεται πως έχουν πετύχει οι Ρώσοι «ελέγχοντας το σύνολο του εδάφους του Σολεντάρ» στην ανατολική Ουκρανία, όπως υποστηρίζει η μισθοφορική ομάδα Wagner, που έχει τον πρώτο λόγο στην ρωσική επίθεση στην περιοχή.

Οι διοικητές του ρωσικού στρατού είχαν θέσει ως στρατηγικής σημασίας στόχο την κατάληψη της πόλης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο για να περικυκλωθεί η πόλη Μπαχμούτ και να ελεγχθεί η ευρύτερη περιοχή του ανατολικού Ντονμπάς.

Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο επικεφαλής των μισθοφόρων της Wagner, Γεβγένι Πριγκόζιν, ο επονομαζόμενος «σεφ

του Πούτιν», ανακοίνωσε ότι «οι μονάδες της Wagner ελέγχουν το σύνολο του εδάφους το Σολεντάρ». Εφόσον επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές η πληροφορία αυτή, θα πρόκειται για μία ρωσική νίκη με μεγάλη στρατιωτική, συμβολική και εμπορική αξία.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε ενημέρωσή του ανέφερε ότι «τις τελευταίες τέσσερις μέρες δυνάμεις της Ρωσίας και της Wagner επέτυχαν τακτικές προωθήσεις στην μικρή πόλη Σολεντάρ του Ντονμπάς και φαίνεται πως ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος».

Σύμφωνα με τον Πριγκόζιν στο κέντρο της πόλης «έχει μείνει ένας θύλακας όπου συνεχίζονται οι μάχες». Ο επικεφαλής της Wagner πρόσθεσε ότι εντός της ημέρας θα ανακοινωθεί «ο αριθμός των αιχμαλώτων» Ουκρανών.

Ο προσωπικός πόλεμος του «σεφ του Πούτιν»

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA, η ομάδα Wagner κατέλαβε και τα τεράστια αλατωρυχεία του Σολεντάρ «ύστερα από σκληρές μάχες». Τα αλατωρυχεία βρίσκονται στα προάστια της πόλης και στην Ουάσινγκτον εκτιμούν ότι ίσως ο Γεβγένι Πριγκόζιν θέλει τα αλατωρυχεία ως προσωπικό λάφυρο του πολέμου.

Η κατάληψη του Σολεντάρ συνιστά μία επιτυχία για τους Ρώσους ύστερα από μία σειρά από πικρές ήττες στις περιοχές του Χαρκόβου και της Χερσώνας. Η πόλη βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων βορείως του Μπαχμούτ και στην ευρύτερη περιοχή γίνονται σφοδρές μάχες το τελευταίο εξάμηνο- θεωρείται μάλιστα το σημείο όπου έχουν γίνει οι πιο σκληρές μάχες μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων στο μήκους 740 χιλιομέτρων μέτωπο.

Από την ουκρανική πλευρά εκπρόσωπος του στρατού αρνήθηκε ότι το Σολεντάρ έχει καταληφθεί πλήρως, αλλά σχολιαστές στο Κίεβο συμφωνούν ότι η κατάσταση στη περιοχή είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Το γεγονός ότι στο Σολεντάρ τον πρώτο λόγο έχει η μισθοφορική ομάδα του Πριγκόζιν θεωρείται ενδεικτικό αλλαγής τακτικής από την πλευρά της Ρωσίας. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας του Ζελένσκι έδωσε την ερμηνεία ότι ο Πριγκόζιν κάνει τον δικό του πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία, κάτι που δείχνει την αποτυχία του τακτικού στρατού της Ρωσίας.

Δυτικοί σχολιαστές εκτιμούν ότι ο Πριγκόζιν εμφανίζεται στη Μόσχα ως πραγματικός πατριώτης σε αντίθεση με τους διεφθαρμένους στρατηγούς του Πούτιν.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο Πριγκόζιν επισκέφθηκε μονάδες της Wagner στην πρώτη γραμμή του μετώπου στο Ντονιέτσκ, έδωσε πορτοκάλια στους μισθοφόρους και επιθεώρησε τον προσωπικό εξοπλισμό τους, ενώ είχε και συνομιλίες που είχαν ως κύριο χαρακτηριστικό τις σκληρές εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν.

Ο Πριγκόζιν δεν χάνει την ευκαιρία να δείξει πόσο διαφορετικός είναι από το στρατιωτικό κατεστημένο. Σε μία από τις εμφανίσεις στο Ντονιέτσκ, ο Πριγκόζιν είπε: «Όταν κατακτήσουμε την εσωτερική γραφειοκρατία και διαφθορά, τότε θα κατακτήσουμε και τους Ουκρανούς και το ΝΑΤΟ. Το πρόβλημα είναι ότι οι γραφειοκράτες και όσοι είναι βυθισμένοι στη διαφθορά δεν μας ακούνε τώρα γιατί πίνουν την πρωτοχρονιάτικη σαμπάνια τους».

Στο μυαλό του Πριγκόζιν ο αρχηγός των γραφειοκρατών είναι ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου.

Το νέο μήνυμα του Κρεμλίνου για διαπραγματεύσεις

Την ώρα που η Μόσχα βλέπει με ικανοποίηση την επιτυχία της στο Ντονμπάς, το Κρεμλίνο διαμηνύει και πάλι ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ανοιχτός για συνομιλίες για τον τερματισμό της κρίσης.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η Ρωσία προτιμά να επιτύχει τους στόχους της με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, αλλά η στάση της Ουκρανίας και της Δύσης εμποδίζουν τις δυνατότητες έναρξης συνομιλιών.

Διαβάστε επίσης:

Πομπηία: Μετά απο 20 χρόνια ανοίγει πάλι η «Καπέλα Σιστίνα» – Μνημείο ανεπανάληπτης αξίας (Video)

Τηλεσκόπιο ανακάλυψε «δεύτερη Γη» (video)

Παρίσι: Επίθεση με μαχαίρι σε σιδηροδρομικό σταθμό – Πολλοί τραυματίες (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα