Την άλλη εβδομάδα «κληρώνει» για τις τηλεοπτικές άδειες

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

«Χορεύοντας στο κενό»... Αυτές οι τρεις λέξεις μπορούν να περιγράψουν, αρκετά συνοπτικά αλλά αρκούντως περιεκτικά, το αδιέξοδο στο οποίο έχει «φρακάρει» η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.

Πάντως, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει στα χέρια της γνωμοδοτήσεις συνταγματολόγων, οι οποίες της δίνουν τη δυνατότητα να επιμείνει στην απόφασή της και την αρχική της δέσμευση. Να προχωρήσει, δηλαδή, τις σχετικές διαδικασίες στη Βουλή για τον διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος θα αφορά τέσσερις

άδειες πανελλαδικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου και οχτώ επίσης πανελλαδικής εμβέλειας, θεματικού όμως περιεχομένου.

Την απόφαση για τον αριθμό των αδειών και την προκήρυξη του διαγωνισμού θα λάβει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Το μπαλάκι

Η νέα προσπάθεια της κυβέρνησης για συγκρότηση του ΕΣΡ απέβη άκαρπη, καθώς η αντιπολίτευση επέμεινε στην αρνητική στάση της και ως εκ τούτου δεν προέκυψε η απαιτούμενη από το Σύνταγμα πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Μετά και το δεύτερο «ναυάγιο» στη Διάσκεψη των Προέδρων, το μπαλάκι παραμένει στην πλευρά της κυβέρνησης και μένει να δούμε τι θα το κάνει.

◆ Θα προχωρήσει σε νέα νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία θα «περνούν» οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ – προκήρυξη διαγωνισμού και αξιολόγηση φακέλων – στην κυβέρνηση;

◆ Θα... υποχωρήσει μεταφέροντας τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ προκειμένου να προχωρήσει η αδειοδότηση και να αποφευχθεί η αποτυχία της προσπάθειας;

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς δεν θα αργήσει να καταθέσει στη Βουλή ρύθμιση με την οποία θα αφαιρείται η διαγωνιστική αρμοδιότητα από την ανεξάρτητη αρχή και θα την αναλάβει το Υπουργικό Συμβούλιο. Στην περίπτωση αυτή, η κυβέρνηση θα ορίζει τον αριθμό των τηλεοπτικών συχνοτήτων προς δημοπράτηση, την τιμή εκκίνησης και θα προχωρά στην αξιολόγηση των φακέλων που θα καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι...

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στο τραπέζι έχει πέσει ακόμα και η ιδέα... διεύρυνσης της Διάσκεψης των Προέδρων με μέλη της συμπολίτευσης προκειμένου να «γεννηθεί» το «μαγικό 4/5». Εκτός από την τεχνική δυσκολία που κρύβει η υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος, αυτό το σενάριο φαντάζει πολύ μακρινό, αφού αφενός «σκοντάφτει» στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο οποίος δεν επιθυμεί αυτή την εξέλιξη, αφετέρου για να μετουσιωθεί σε πράξη απαιτείται η αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής με την ταυτόχρονη εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου... σχεδίου αντίδρασης απέναντι στην «ομοβροντία» που θα δεχτεί η κυβέρνηση από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης, η οποία θα σηκώσει τον κόσμο κάνοντας λόγο για «αλλαγές α λα καρτ» και λοιπές «ομορφιές»...

«Η πλειοψηφία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει» τόνισε με νόημα ο Παππάς στο κλείσιμο της «πολεμικής», όπως εξελίχθηκε, συνεδρίασης της Ολομέλειας την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, απαντώντας στις «ριπές» της αντιπολίτευσης ότι ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί και ενώ η τροπολογία που κατέθεσε, με την οποία παραχωρεί την αρμοδιότητα στη Βουλή για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, ψηφίστηκε τελικά μόνο από τους κυβερνητικούς εταίρους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ.

Άρα επικρατέστερο σενάριο για την ώρα παραμένει η νομοθετική τακτοποίηση της εκκρεμότητας και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ακόμα μία, τελευταία όπως όλα δείχνουν, προσπάθεια συγκρότησης Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, σε συνεδρίαση που δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί ακόμη και αύριο Πέμπτη.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, όμως, και αυτή η ύστατη προσπάθεια αναμένεται να μην βγάλει «λευκό καπνό», καθώς οι βουλευτές της αντιπολίτευσης επιμένουν ότι το ΕΣΡ πρέπει να καθορίσει τον αριθμό των καναλιών αλλά και τη διεξαγωγή του διαγωνισμού.

«Κάποιες πολιτικές δυνάμεις, για τους δικούς τους πολιτικούς – ομολογημένους ή ανομολόγητους – λόγους θέλουν να το διακόψουν. Το διέκοψαν για τρεις μήνες και ομολογώ ότι και εγώ δεν έκανα θεσμικά σωστά τον ρόλο μου όταν πειθάρχησα και περίμενα να εκλεγεί πρόεδρος της Ν.Δ.» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Βούτσης στην προχθεσινή άκαρπη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, αφήνοντας να διαφανεί ότι υπήρχε ανοιχτό «κανάλι επικοινωνίας» με την προηγούμενη ηγεσία της Ν.Δ., δηλαδή με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

«Υπάρχει δέσμια συνταγματική αρμοδιότητα του ΕΣΡ στη διαδικασία και αυτό δεν μπορούμε να το υπερβούμε. Εμείς δεν συναινούμε στην πρότασή σας» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος πάντως απάντησε καταφατικά όταν ο Βούτσης τον ρώτησε αν η Ν.Δ. θέλει να γίνει διαγωνισμός.

Συγχωνεύσεις

Παράλληλα, ιδιαίτερη αξία έχει η τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής, ο οποίος μίλησε για μικρότερο αριθμό καναλιών στο νέο τηλεοπτικό πεδίο, αλλά και για συγχωνεύσεις καναλιών. «Είναι προφανές ότι θα υπάρξουν κανάλια και εργαζόμενοι που θα μείνουν χωρίς την άδεια που διαθέτουν τώρα» σημείωσε στην τοποθέτησή του. «Θα μπορούσαν να γίνουν θεματικά, να γίνουν συγχωνεύσεις, δηλαδή μεγαλύτερα κανάλια από τα μεγάλα. Αυτό το πεδίο ανοίγει και κάποιες δυνάμεις προσπαθούν να το αποτρέψουν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας έχει προχωρήσει σε σειρά επαφών με σωματεία αλλά και φορείς της αγοράς των ΜΜΕ παρουσιάζοντας το πλαίσιο χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών. Διαδοχικά συναντήθηκε με τη διοίκηση του Συνδέσμου Διαφημιζόμενων Ελλάδας (ΣΔΕ), τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), τη διοίκηση της Ένωσης Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας (ΕΕΤΕΠ) και την Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ΕΤΙΤΑ).

αδειοδοτήσειςΒουλήυπουργικό συμβούλιοτηλεοπτικές άδειεςΕΣΡΒούτσηςΠαππάςIssue: 1902Issue date: 03-02-2016Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα