Το Brexit, οι απειλές και η Γερμανία
3 Μπορεί η Γερμανία να διαχειριστεί το τσουνάμι του ευρωσκεπτικισμού και της δικής της αμφισβήτησης, αν αυτό επεκταθεί με θεσμικό τρόπο (δημοψηφίσματα - εκλογές) όχι μόνο σε χώρες οικονομικά και πολιτικά περιφερειακές, αλλά και σε κάποιες που είτε αποτελούν τον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. (π.χ. Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία) είτε έχουν στρατηγικό ρόλο στην Ενωση (π.χ. Πολωνία);
Μέχρι τώρα τα κύματα αμφισβήτησης έχουν απορροφηθεί. Στην Ελλάδα, μετά το δημοψήφισμα και το «Όχι» στην πρόταση Γιούνκερ, ένα ακόμη μνημόνιο έδεσε χειροπόδαρα τη χώρα και διαιώνισε το καθεστώς προτεκτοράτου.
Στην Ισπανία το ξεπέταγμα των Podemos έμεινε άσφαιρο ύστερα από έξι μήνες ακυβερνησίας, ενώ στην Πορτογαλία η κυβέρνηση σοσιαλιστών, Αριστεράς, κομμουνιστών και Πρασίνων παλεύει με νύχια και με δόντια για να κρατήσει τα προσχήματα της προεκλογικής συμφωνίας των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τις συνεχείς απειλές του ΔΝΤ και των ευρωτεχνοκρατών παρά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.
Και παλαιότερα, όμως, αποτελέσματα δημοψηφισμάτων, όπως το «Όχι» της Ιρλανδίας στη Συνθήκη της Λισσαβώνας ή τα «ευρωσκεπτικιστικά» «Όχι» της Δανίας, της Σουηδίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας τη δεκαετία του 2000 εν τέλει απορροφήθηκαν ή αντιστράφηκαν.
Με απλά λόγια, πολύ συχνά οι ευρωπαϊκοί λαοί δηλώνουν θεσμικά τις εντάσεις τους, αλλά το ιερατείο της Ευρώπης έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτικό.
Ωστόσο η σφαλιάρα από το βρετανικό δημοψήφισμα ήταν ηχηρότατη όχι μόνο επειδή προήλθε από τη Βρετανία, ένα προπύργιο του φιλελευθερισμού και της παγκοσμιοποίησης, αλλά και διότι προέκυψε ύστερα από το θρίλερ της Αυστρίας και πυροδότησε ανάλογα αιτήματα σε άλλες χώρες. Επιπλέον άνοιξε πρώτη φορά την πόρτα της εξόδου από την Ε.Ε., ένα σενάριο για το οποίο δεν υπήρχε ούτε νομοθετική ούτε πολιτική ετοιμότητα στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.
Αν αυτή η τάση επεκταθεί, πιθανότατα δεν θα είναι διαχειρίσιμη, ανεξαρτήτως της «απορροφητικής» δυνατότητας του ευρωσυστήματος.
4 Μπορεί η Γερμανία να ανθίσταται πλέον στο αίτημα των μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη για αλλαγή πορείας στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης και να συνεχίζει την πολιτική πυγμής;
Έως πρότινος κανενός η άποψη ή η πίεση για αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης της οικονομικής κρίσης δεν έκανε τα αυτιά των Γερμανών υπευθύνων να ιδρώσουν. Είναι πασίγνωστος ο - σκαιός, μέχρι και εξευτελιστικός - τρόπος με τον οποίο Γερμανοί αξιωματούχοι, με πρώτον και καλύτερο τον Σόιμπλε, απέπεμπαν ή λοιδορούσαν ακόμη και υπουργούς Οικονομικών των ΗΠΑ, προς τους οποίους απηύθυναν προτροπές του είδους π.χ. «να πληρώσουν αυτοί τα χρέη της Ελλάδας» αν θέλουν να κάνουν το κουμάντο.
Είναι επίσης γνωστή η πίεση κυρίως των Αμερικανών προς τη Γερμανία να καταβάλει - μέσω της αμοιβαιοποίησης των χρεών - το... λειτουργικό κόστος που απαιτεί η απρόσκοπτη λειτουργία της ευρωζώνης, από την οποία ο κυρίως (αν όχι ο μόνος) καθαρά κερδισμένος είναι οι Γερμανοί. Και αυτή η λογική απορρίφθηκε.
Τέλος, είναι γνωστό ότι οι μεγάλοι εμπορικοί εταίροι της Ε.Ε. θέλουν διακαώς τη συνέχιση και την εμβάθυνση της ενοποίησης μιας πλούσιας αγοράς 500 εκατομμυρίων κατοίκων, με ΑΕΠ 19 τρισεκατομμυρίων ευρώ κατά προσέγγιση. Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίζουν μια ποικιλία εμπορικών καθεστώτων και προστατευτισμών που θα δυσχεραίνουν την εμβάθυνση της παγκοσμιοποιημένης αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών.
Επιπλέον, μπορεί στο παρελθόν οι ΗΠΑ να έχουν «καταπιεί» τις προσβολές των Γερμανών στα θέματα διαχείρισης της οικονομικής κρίσης, αλλά η Ευρώπη υπήρξε παραδοσιακά, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ένα πεδίο που «υπάγεται» στις ΗΠΑ και τις γεωστρατηγικές ανάγκες τους.
Είναι λοιπόν ένα ερώτημα το αν οι Αμερικανοί, επίσης αιφνιδιασμένοι και πικαρισμένοι από το Brexit, θα θελήσουν - μέσω των ουκ ολίγων προθύμων συμμάχων και υποτελών τους - να βάλουν ακόμη μεγαλύτερη φωτιά στην Ευρώπη ώστε να καταστήσουν αδύνατον τον έλεγχο της ηπείρου από τους Γερμανούς.
Συνεπώς η Γερμανία θα πρέπει να βάλει στη ζυγαριά από τη μια τις δικές της ιδιαίτερες ανάγκες και τη διατήρηση της μέχρι τώρα συντριπτικής οικονομικής και πολιτικής ισχύος της στο ευρωσύστημα και από την άλλη το γεωστρατηγικό της βάρος, το οποίο είναι αναντίστοιχο της οικονομικής της δύναμης.
5 Μπορεί η Γερμανία να αποδεχθεί σημαντικές θεσμικές και οικονομικές παραχωρήσεις προς τις άλλες χώρες της Ενωσης στο πλαίσιο της πολιτικής - οικονομικής ενοποίησης ή θα αναγκαστεί να χαλαρώσει τους δεσμούς οδηγώντας σε κατακερματισμό της Ευρώπης σε περιφερειακές ενότητες;
Το είδος και το εύρος των παραχωρήσεων που θα ζητηθούν από την πλευρά των σημερινών ή μελλοντικών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θα κρίνει το βάρος που θα κληθεί να σηκώσει η Γερμανία.
Το Βερολίνο, για να έχει τη δυνατότητα να αγνοήσει πλήρως τα αιτήματα για αμοιβαιοποίηση του ρίσκου, θα πρέπει να ανοίξει τόσο πολύ τα φτερά του στην εκτός Ε.Ε. εξαγωγική δραστηριότητα, ώστε να αντισταθμίσει τυχόν περιορισμούς και απώλειες στο εσωτερικό της Ευρώπης. Αυτό το στοίχημα έχει τεθεί τα τελευταία λίγα χρόνια, αλλά δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι μπορεί να κερδηθεί.
Μια ακόμη παράμετρος, με σημαντικές επιπτώσεις στις γερμανικές αποφάσεις, μπορεί να είναι οι εσωτερικές πολιτικές επιπτώσεις. Ήδη στη Γερμανία αναδύεται ένα αυξανόμενο ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα το οποίο αποτυπώνεται στις δημοσκοπικές και τοπικές εκλογικές επιδόσεις της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (ΑΟ), η οποία είναι ήδη τρίτο κόμμα και δεν αποκλείεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μέχρι τις γερμανικές εκλογές το φθινόπωρο του 2017.
Το ρεύμα αυτό αντιτίθεται σφόδρα στην ιδέα της αμοιβαιοποίησης του κόστους και του ρίσκου που απαιτείται για τη διατήρηση της ευρωζώνης - ήδη είναι μεγάλες οι αντιδράσεις για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ είναι πάγιο το αίτημα για τη δημιουργία μιας μικρότερης ευρωζώνης, αποτελούμενης από τις πλούσιες χώρες της Ευρώπης, επιλογή που θα είχε άμεση συνέπεια τη δημιουργία περιφερειακών οικονομικών - και άρα πολιτικών - ενώσεων αντί της σημερινής Ε. Ε. και της ευρωζώνης.
6 Μπορεί η «γερμανική» Ευρώπη να συνεχίσει στον δρόμο της «κινεζοποίησης» της περιφέρειας χωρίς οι λαοί της να προκαλέσουν της διάλυση του οικοδομήματος;
Ήδη από τη δεκαετία του 2000, όταν η ορμητική είσοδος της Κίνας στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα δρομολογούσε τη βίαιη μετατόπιση της οικονομικής δραστηριότητας προς την Ανατολή διασπώντας τον κλειστό - εντός της Δύσης - κύκλο διαδοχής στην παγκόσμια οικονομική κυριαρχία, στην Ευρώπη ετέθη το ερώτημα της πολιτικής και οικονομικής απάντησης.
Το συμπέρασμα που προέκυψε στη Γερμανία και στους τεχνοκρατικούς κύκλους της Ευρώπης ήταν ότι το ισχυρό κοινωνικό κράτος και το κράτος δικαίου αποτελούσαν βαρίδι στην ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και έκτοτε τα βήματα προς το ξήλωμά τους είναι συνεχή. Η δε κρίση χρέους αποδείχθηκε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε η ευελιξία να αντικαταστήσει σταδιακά την ασφάλεια της εργασίας και η μείωση του εργασιακού κόστους να γίνει βορά στην κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών πολυεθνικών.
Το μεταπολεμικό κοινωνικό συμβόλαιο έφτανε στο τέλος του και μια μορφή «κινεζοποίησης» της εργασίας και των δικαιωμάτων ανέτειλλε. Ταυτοχρόνως η σταδιακή μετατροπή των φτωχότερων λαών της Ευρώπης από περιφερειακούς παραγωγούς σε εύπορους καταναλωτές και εν συνεχεία σε χρεοκοπημένο, απελπισμένο και φθηνό εργατικό δυναμικό επέφερε μια δομική αλλαγή στη λειτουργία της Ευρώπης, με ενίσχυση του κέντρου και του Βορρά και περιθωριοποίηση του Νότου και της περιφέρειας.
Η γερμανική ισχύς προφανώς δοκιμάζεται σκληρά στο πολιτικό πεδίο. Το ίδιο και ο γαλλογερμανικός άξονας. Ωστόσο οι εξελίξεις που θα σημειωθούν, θα εξαρτηθούν από το εάν θα επέλθει τελικά το Brexit χωρίς σοβαρούς οικονομικούς κλυδωνισμούς για το πλούσιο τμήμα της Ευρώπης ή εάν θα υπονομεύσει την ισχύ του.
Στη δεύτερη περίπτωση - ή σε αυτήν ενός δεύτερου βρετανικού δημοψηφίσματος με αντίθετο αποτέλεσμα - κανένας απολύτως λόγος χαλάρωσης των δεσμών δεν πρόκειται να υπάρξει.
Αν, αντιθέτως, προκληθεί σοβαρή οικονομική ζημία και αστάθεια, τότε η Γερμανία θα έχει να σταθμίσει το μικρότερο κακό και να πράξει αναλόγως.
7 Μπορεί η Γερμανία να αποφύγει κλυδωνισμούς στο κοινό νόμισμα, ώστε αυτό να συνεχίσει να αποτελεί πόλο έλξης επενδύσεων; Μπορεί να δεχτεί ότι το ευρώ - ένα νόμισμα φθηνό μόνο για την ίδια και ακριβό για όλους τους άλλους - πρέπει να αλλάξει χαρακτήρα και λειτουργία ώστε να εξισορροπηθούν τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας των εταίρων της;
Το ευρώ έχει λόγο ύπαρξης μόνο ως νόμισμα προσέλκυσης επενδύσεων και υπάρχει - με τη μορφή και τη δομή του - επειδή εξυπηρετεί πρωτίστως τα γερμανικά συμφέροντα. Με βάση όσα περιγράψαμε παραπάνω, για να αλλάξει δραματικά η δομή και η λειτουργία του, θα πρέπει - όπως έχει επαρκώς αναλυθεί στο παρελθόν - στο ισοζύγιο του κόστους αυτή η επιλογή να είναι βολικότερη είτε από μια μικρότερη ευρωζώνη είτε ακόμη και από την εγκατάλειψή του εκ μέρους της Γερμανίας.
Τα επόμενα ελάχιστα χρόνια θα δείξουν πώς θα διαμορφωθεί αυτό το ισοζύγιο μεταξύ κόστους και οφέλους κυρίως για το Βερολίνο.
8 Μπορεί η Γερμανία να διαμορφώσει και να προτείνει ένα νέο συμβόλαιο συνύπαρξης στις χώρες και τους λαούς της Ευρώπης, ώστε να μετατρέψει τον ευρωσκεπτικισμό και την απέχθεια σε «ελπίδα για μακροημέρευση της Ενωσης»;
Κανένα νέο συμβόλαιο με νέα - κοινωνικά και περιφερειακά - χαρακτηριστικά δεν θα είναι διαθέσιμο όσο ο ευρωσκεπτικισμός δεν συνοδεύεται από αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις ή η απειλή για διάλυση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος δεν είναι ρεαλιστική και αξιόπιστη - και προς το παρόν τίποτε από τα δύο δεν υφίσταται.
Κυρίως αυτό το νέο συμβόλαιο δεν πρόκειται να προσφερθεί από τη Γερμανία, η οποία κατά πάσαν πιθανότητα θα προσπαθήσει μόνο να επουλώσει τα τραύματα που έχει υποστεί ο γαλλογερμανικός άξονας και να δείξει καλή διάθεση έως εκεί που δεν θίγεται ο σκληρός πυρήνας των στενών συμφερόντων της.
Σε βάθος χρόνου το γερμανικό μοντέλο δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί και το Βερολίνο, υπό οποιαδήποτε ηγεσία, είναι πάρα πολύ δύσκολο να απεμπολήσει ισχύ προς χάριν των όποιων εταίρων του.
Όσο μάλιστα δεν προκύπτουν εθνικές ηγεσίες με διάθεση και ικανότητα να ενδυναμώσουν τις χώρες τους, να παραγάγουν βιώσιμες πολιτικές προτάσεις και να μειώσουν την εξάρτησή τους από το γερμανοκρατούμενο ευρωσύστημα, ο ευρωσκεπτικισμός ενδέχεται να λειτουργήσει περισσότερο ως... φόβητρο για τους λαούς που τον εκφράζουν παρά για τη Γερμανία.
Ήδη η κραυγαλέα αποτυχία των Ροάθηο5 χρεώνεται, κατά πολύ μεγάλο μέρος, στην αβεβαιότητα που πυροδότησε το Brexit, στον φόβο για εσωτερική διάλυση και ανεξαρτητοποιήσεις περιοχών - με συνέπεια την απώλεια ισχύος της χώρας - και στην κούραση από την πολύμηνη ταλαιπωρία και πολιτική αβεβαιότητα, από την οποία ουδέν νεότερον προέκυψε σε επίπεδο πολιτικής πρότασης πέραν των κατηγοριών για τη διαφθορά των «παλαιών» κομμάτων.
Η δε μεγαλύτερη αποχή δηλώνει ότι τις απώλειες της Δεξιάς και των Σοσιαλιστών δεν κατάφεραν να καρπωθούν οι Ροάθηο5, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν με μεγάλη καχυποψία την ύστατη ώρα.
BrexitΓερμανίαΕυρωσκεπτικισμόςαπειλέςΕυρώπηIssue: 1923Issue date: 30-06-2016Has video: Exclude from popular: 0- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νέα βόμβα στην αγορά: Ποια πασίγνωστη εταιρεία έκανε αίτηση για πτώχευση;
- Βιδώνουν πλαστικά μπουκάλια σε ένα χαρτόνι και το κρεμάνε στο παράθυρο!
- Νέα εξέλιξη και ανατροπή στο σήριαλ Μπουρούση
- Οι απεργίες των ΜΜΜ αυτή την εβδομάδα
- Μακάβριο εύρημα από το αεροσκάφος της EgyptAir
- Σόιμπλε: Οι Γερμανοί φταίνε για τα ελληνικά προβλήματα; Δε μιλάτε σοβαρά!
- «Ψαλίδι» σε επικουρικές συντάξεις
- Κοράκια τρώνε 413.000 σπίτια-380.000 εταιρείες
- Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος απειλεί πολύ περισσότερο τους άνδρες
- 13 Ιουλίου η ημερομηνία-κλειδί για το ξενοδοχείο Athens Ledra
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Το Brexit, οι απειλές και η Γερμανία
- Ποιήματα που άργησαν να ζήσουν
- Επίθεση στο Μπανγκλαντές: Οι ένοπλοι δεν διατύπωσαν κανένα αίτημα
- Επίθεση στο Μπανγκαντές: Οι ένοπλοι δεν διατύπωσαν κανένα αίτημα
- Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας: Πού εντοπίζεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος πυρκαγιάς για τις 4 Ιουλίου
- Στο ΣτΕ προσφεύγει ο ΠΦΣ κατά της υπουργικής απόφασης για τα φαρμακεία
- Οι «τρομοκράτες» του Stade de France ήταν αστυνομικοί! (Video)
- «Πόλεμος» ανακοινώσεων κυβέρνησης-ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες
- Σύρραξη στον αγώνα νέων Ελλάδας-Κροατίας-Διακοπή του αγώνα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Διαμάχη Φαίδωνος με νομικό σύμβουλο του Δήμου Πάφου
- Πάτρα: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 60χρονος που κατηγορείται για τις φωτιές- Αρνείται τις κατηγορίες-"Εμφύλιος" στην πολυκατοικία της Έλληνος Στρατιώτου
- Στην Παναγία των Βλαχερνών ο Επίσκοπος Κερνίτσης, Χρύσανθος - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ
- Ηλιοφάνεια, υψηλές θερμοκρασίες και λίγη συννεφιά
- Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Δευτέρα 4 Ιουλίου
- Το κόμμα οφείλει να αποτελεί ηγεμονική δύναμη στη χώρα μας
- ΣΟΚ! Πέθανε ενώ προσπαθούσε να βγάλει μια... selfie!
- Σήμερα η Γ.Σ. της ΕΠΣ Αρκαδίας
- Χανιά: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους – Ασφαλείς οι επιβάτες
- Επίθεση αυτοκτονίας έξω από το προξενείο των ΗΠΑ στη Τζέντα