Το Αιγαίο γέφυρα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης

Ο φονικός σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου σε Τουρκία και Συρία αφήνει πίσω χιλιάδες νεκρούς, πολλούς περισσότερους τραυματίες, εκατοντάδες χιλιάδες αν όχι εκατομμύρια αστέγους.

Σύμφωνα με Αξιωματούχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εκτιμάται πως από αυτή την ανείπωτη τραγωδία θα επηρεαστούν περίπου 23 εκατομμύρια άνθρωποι, ανάμεσα τους και 1,4 εκατομμύρια παιδιά.

Εικόνες και ιστορίες από τα χαλάσματα που δεν τα χωράει ο ανθρώπινος νους. Είναι αυτές

οι ώρες του θρήνου που επιβεβαιώνουν πως, ακόμα και κάτω από τα χαλάσματα, αναδύονται καρποί αλληλεγγύης που δεν κοιτούν ούτε σύνορα, ούτε σημαίες, ούτε πολιτικές.

Το μοναδικό φως που φαίνεται να φωτίζει τα σκοτάδια αυτής της ολοκληρωτικής καταστροφής δεν είναι άλλο από τις αυθόρμητες αντιδράσεις έμπρακτης αλληλεγγύης απέναντι στους δοκιμαζόμενους λαούς των γειτονικών χωρών. Στην κατεύθυνση αυτή, η ελληνική Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έσπευσαν άμεσα να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και στις δύο πληγείσες χώρες, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση της χώρας μας προς τους δύο λαούς.

Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που απέστειλε βοήθεια στην Τουρκία με εξειδικευμένο κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, καθώς και τον Καθηγητή Διαχείρισης Καταστροφών του ΕΚΠΑ και Πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκα, για να παράσχει τις  πολύτιμες επιστημονικές του γνώσεις στους Τούρκους συναδέλφους του.

Εκατοντάδες προσωπικές και συλλογικές πρωτοβουλίες στη χώρα μας από δήμους, φορείς, σωματεία και συλλόγους εργαζομένων στηρίζουν τους ανθρώπους που έχασαν τις οικογένειές τους και τα σπίτια τους, με αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης και συγκέντρωση χρημάτων, χτίζοντας έτσι μια γέφυρα αλληλεγγύης στις δυο πλευρές του Αιγαίου.

Οι σεισμοί και τα τραγικά τους αποτελέσματα στην Τουρκία, αναμένεται να διαμορφώσουν ένα νέο πλαίσιο στις σχέσεις της Τουρκίας με την Δύση και κατ’ επέκταση με την Ελλάδα, αυτό της διπλωματίας των σεισμών και της ανθρωπιστικής βοήθειας τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, ένα ερώτημα που εγείρεται καταφανώς είναι το πως θα διαμορφωθούν οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τον σεισμό, σε βάθος χρόνου, και όχι πρόσκαιρα, όπου εύλογα αναμένεται ύφεση της τουρκικής επιθετικότητας.

Επίσης, βασικό ερώτημα είναι το κατά πόσο είναι ικανή αυτή η τεράστια φυσική καταστροφή να αποτελέσει αφετηρία για εγκατάλειψη της τουρκικής επιθετικής εξωτερικής πολιτικής σε βάρος της Ελλάδας.

Από την πλευρά της χώρας μας, η πρόθεση είναι αληθινή και δεν υποκρύπτει κανένα δόλο. Σαφώς αν κάποιος ανατρέξει ιστορικά στο κοντινό παρελθόν θα δει πως οι δύο γειτονικές  χώρες έχουν βρεθεί ξανά σε παρόμοια συνθήκη. Η εφαρμογή της ελληνoτουρκικής διπλωματίας των σεισμών (τουρκικά: deprem diplomasisi)  ξεκίνησε μετά από διαδοχικούς σεισμούς που έπληξαν και τις δύο χώρες το καλοκαίρι του 1999, οδήγησε σε βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Πριν από αυτό, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν γενικά ασταθείς.

Συνέπεια των παραπάνω είναι ότι η λεγόμενη «διπλωματία των σεισμών» προκάλεσε έκρηξη συμπάθειας και γενναιόδωρη βοήθεια από απλούς Έλληνες και Τούρκους και στις δύο περιπτώσεις. Τέτοιες πράξεις ενθαρρύνθηκαν από τις αρχές, ενώ προετοίμασαν το κοινό για σημαντική βελτίωση στις διμερείς σχέσεις, οι οποίες είχαν διαταραχθεί από δεκαετίες αμοιβαίας εχθρότητας. Κάτι τέτοιο συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να γίνει και τώρα, με την χώρα μας, για ακόμα μια φορά, να δείχνει τις προθέσεις της για την επίτευξη μιας ειρηνικής γειτνίασης με την Τουρκία.

Σε κάθε περίπτωση, η αλληλεγγύη απέναντι σε μια φυσική καταστροφή, όπως φαίνεται στις μικρές στιγμές των απλών ανθρώπων, για ακόμα μια φορά ξεπερνά σύνορα και εθνικισμούς, σπάζει φράχτες, παραμερίζοντας γεωπολιτικά συμφέροντα και αντιπαρέρχεται το έκρυθμο κλίμα που κατά καιρούς βρίσκεται στο επίκεντρο της διπλωματίας.

*Η Άννα Ευθυμίου είναι δικηγόρος και βουλευτής Ν.Δ. Α΄ Θεσσαλονίκης

Διαβάστε επίσης:

Γιατί ο Τσίπρας μιλά για «κυβέρνηση των νικητών»

Οι εθνικές εκλογές είναι ευκαιρία για αλλαγή σελίδας

Οι πολίτες περιμένουν απαντήσεις για τη Greek Mafia

Keywords
Τυχαία Θέματα