Το αλισβερίσι για τους πλειστηριασμούς συνεχίζεται

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το μεγαλύτερο αγκάθι των διαπραγματεύσεων είναι οι πλειστηριασμοί αλλά και η συνολική στρατηγική διαχείρισης των κόκκινων δανείων, στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών.

Αν και ο Γιώργος Σταθάκης είχε εμφανισθεί αισιόδοξος πως η διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα ολοκληρωθεί μέχρι αύριο, εν όψει και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών… Ήδη το οικονομικό επιτελείο ακούγεται ότι έχει υποχωρήσει έως και τις 160.000 ευρώ κάτω από το όριο προστασίας για την α' κατοικία

Η αξία θα προσαυξάνεται κατά 50.000 ευρώ για τη σύζυγο και κατά 25.000 ευρώ για κάθε παιδί

με όριο τα τρία. Έτσι για μια τετραμελή οικογένεια, το όριο που προτείνει η κυβέρνηση είναι 280.000 ευρώ.

Ωστόσο σοκ προκαλεί το τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ΜΝΙ, σύμφωνα με το οποίο, η Τρόικα όχι μόνο δεν δέχεται τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης για τα όρια προστασίας της α΄ κατοικίας που καλύπτουν ένα ποσοστό από 55% έως 65% αλλά ζητά το όριο να κατέβει δραματικά στο 25%-30% των δανείων.

Το ΜΝΙ επικαλείται, μάλιστα, έγγραφα με ημερομηνίες 8 και 10 Νοεμβρίου οπότε και συνεδρίασαν το EuroWorking Group, το Eurogroup και το Ecofin.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχος που επιβεβαίωσε τη θέση αυτή των δανειστών, η πρόταση για προστασία του 55% των δανείων απορρίφθηκε από το Eurogroup ως πολύ γενναιόδωρη.

Σε ότι αφορά τον νόμο Κατσέλη εκείνο το μεγαλύτερο παζάρι γίνεται για όσους έχουν καταθέσει αίτηση και η υπόθεσή τους δεν έχει ακόμη εκδικαστεί έως τώρα αλλά και για το αν θα μπορούν να ενταχθούν νέοι δανειολήπτες .

Προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις των δανειστών, η ελληνική πλευρά προτείνει να υπάρξει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια της παρεχόμενης προστασίας από το νόμο Κατσέλη, που πρέπει να είναι, πάντως, κατ' ελάχιστον 3 χρόνια, δηλαδή έως ότου η ελληνική οικονομία μπει σε τροχιά ανάπτυξης.

Επισημαίνουμε πάντως, πως όσοι οφειλέτες είχαν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη και των οποίων η υπόθεση εκκρεμεί με δικάσιμο μετά από αρκετά χρόνια θα πρέπει να υποβάλλουν εκ νέου τα δικαιολογητικά τους. Μη υποβολή επικαιροποιημένων στοιχείων επιφέρει για τον οφειλέτη τις συνέπειες της μη ειλικρινούς δήλωσης και απώλεια προστασίας.

πλειστηριασμοίδιαπραγματεύσειςτρόικαΣταθάκηςανακεφαλαιοποίησηHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα