Το δημοψήφισμα διχάζει τους Τούρκους εθνικιστές

ΚΟΣΜΟΣ

Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν επεισοδιακή για τον Σινάν Ογκάν. Το 49χρονο πρώην στέλεχος του τουρκικού εθνικιστικού κόμματος MHP αποπέμφθηκε από το πολιτικό του σπίτι. Πίσω από την απομάκρυνσή του κρύβονται οι αψιμαχίες εντός του MHP σχετικά με το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου που διενεργείται με πρωτοβουλία του τούρκου προέδρου Ερντογάν και έχει στόχο να μετατρέψει

την Τουρκία σε προεδρική δημοκρατία με υπερεξουσίες για τον πρόεδρο.

Ο πρόεδρος του εθνικιστικού MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί τάσσεται στο πλευρό του Ερντογάν. Μετά από μακροχρόνιες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους δύο άνδρες, ο Μπαχτσελί επέλεξε την «ειρήνευση». Τα αίτια που τον οδήγησαν να στηρίξει το σχέδιο για μια προεδρική δημοκρατία δεν είναι σαφή, σύμφωνα με παρατηρητές. Το μόνο που τονίζει ο Μπαχτσελί είναι ότι με αυτόν τον τρόπο η Τουρκία θα γίνει ισχυρότερη. Το κόμμα του πάντως εμφανίζεται διχασμένο.

Ο Σινάν Ογκάν είναι μόνο ένα από τα γνωστά στελέχη του MHP που τάσσονται υπέρ του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η έκβασή του προβλέπεται οριακή. Ως εκ τούτου, η στάση των ψηφοφόρων του MHP ενδέχεται να αποδειχθεί καθοριστική. Η ηγεσία του κόμματος ασκεί σφοδρές πιέσεις στους αντάρτες, οι οποίες έφτασαν ακόμη στο επίπεδο βίαιων επεισοδίων και απειλών. Ο Ογκάν θεωρεί ότι η προωθούμενη συνταγματική αναθεώρηση κρύβει σοβαρούς κινδύνους. «Θα έρθει ένα μονοπρόσωπο καθεστώς και το κοινοβουλευτικό σύστημα θα απορριφθεί», εκτιμά ο εθνικιστής πολιτικός στο περιθώριο μιας εκδήλωσης υποστηρικτών του στην Κωνσταντινούπολη. Ο ίδιος θέλει να αποστασιοποιηθεί από το προφίλ του MHP ως ακροδεξιού και βίαιου. Αυτοί οι καιροί έχουν περάσει, σχολιάζει. «Τώρα παλεύουμε για τη δημοκρατία». Οι οπαδοί του κυματίζουν τουρκικές σημαίες και κάνουν τον διαβόητο εθνικιστικό χαιρετισμό της οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων.

Αντιπολίτευση χωρίς φωνή

Κατά τη διάρκεια βραδινής ομιλίας του Σινάν Ογκάν κάποιος του έσκισε τα λάστιχα του αυτοκινήτου του. «Ο Μπαχτσελί είναι ο ηγέτης του κινήματός μας», γράφει ένα σύνθημα στον τοίχο ενός σπιτιού. Ο Ογκάν, που φυλάσσεται διαρκώς από άνδρες ασφαλείας, δεν τρομοκρατείται από τέτοιες ενέργειες. Μιλά για τη Ζιμπάμπουε ως παράδειγμα αποτυχημένου προεδρικού καθεστώτος, τη δυσαρέσκεια για τα εκατομμύρια των σύρων προσφύγων στην Τουρκία, την αυξανόμενη ανεργία, τη μείωση των τουριστών και τις αντιπαραθέσεις με την Ευρώπη.

Τούρκοι αναλυτές εκτιμούν ότι η όξυνση που επιχειρεί ο Ερντογάν απέναντι στη Γερμανία και την Ολλανδία εξαιτίας των απαγορεύσεων για προεκλογικές εμφανίσεις τούρκων πολιτικών στις εν λόγω χώρες, είναι απλά μια στρατηγική για να κερδίσει τη στήριξη των εθνικιστών της Τουρκίας. Η αντιπαράθεση είναι σε μεγάλο βαθμό σκηνοθετημένη, εκτιμά ο Χάουαρντ Αϊσενστάτ από το Πανεπιστήμιο Σεντ Λόρενς της Νέας Υόρκης. «Είναι πάντα έξυπνη κίνηση στους κόλπους της τουρκικής πολιτικής να τραβάς το εθνικιστικό ‘φύλλο'», σχολιάζει.

Η απαγόρευση προεκλογικών εμφανίσεων τούρκων πολιτικών σε ευρωπαϊκά κράτη είναι λανθασμένη, πιστεύει ο Σινάν Ογκάν, υπογραμμίζοντας ότι αυτή εξυπηρετεί τους στόχους του Ερντογάν. Πάντως, σύμφωνα με τον εθνικιστή πολιτικό, η αγανάκτηση των οπαδών του Ερντογάν περιορίζεται μόνο στις ευρωπαϊκές απαγορεύσεις. «Δεν λένε ούτε κουβέντα όταν γίνονται έφοδοι στις αίθουσές μας», σχολιάζει ο ίδιος.

Την ώρα που οι τουρκικοί σταθμοί μεταδίδουν διαρκώς ομιλίες του Ερντογάν, για την αντιπολίτευση είναι δύσκολο να ακουστεί. «Το TRT, το κρατικό κανάλι, δεν μας δίνει καθόλου χρόνο. Μηδέν», λέει ο Ογκάν.

Πηγή: Deutsche Welle

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΔημοψήφισμαΤούρκοι εθνικιστέςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα