Το ελληνοτουρκικό πάρε – δώσε

Η μέθοδος της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, στις γενικές της γραμμές, είναι μια τόσο απλή διαδικασία όσο απαιτούν οι τεχνικές διαχείρισης της κοινής γνώμης: υπερπροβολή των συμφωνιών/αποτελεσμάτων της λεγόμενης «θετικής ατζέντας» και κρυφός «διάλογος» για τους συμβιβασμούς και τις υποχωρήσεις (της ελληνικής πλευράς), που προϋποθέτει μια ρύθμιση για τα καυτά προβλήματα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Τις προηγούμενες μέρες είχαμε τρεις περιπτώσεις/γεγονότα που επιβεβαιώνουν την προσεκτικά μελετημένη μέθοδο την οποία

ακολουθούν Μητσοτάκης και Ερντογάν προκειμένου να καλλιεργηθεί το έδαφος και να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη των δύο χωρών (κατά κύριο λόγο η ελληνική) για να αποδεχτεί οριστικές και τελεσίδικες διευθετήσεις για τα μείζονα ζητήματα (κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων) που η Άγκυρα έχει τοποθετήσει στο τραπέζι των μυστικών, ως προς το περιεχόμενό τους, ελληνοτουρκικών συνομιλιών.

1. «Μαζί» για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Με δεδομένη τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά μοιάζει απρόσμενη (για τους ανυποψίαστους) η στήριξη που έλαβε η ελληνική πλευρά από την Τουρκία στη σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης.

Η αντιπρόσωπος της Τουρκίας (και αρμόδια γι’ αυτά τα ζητήματα στο τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού) στην εν λόγω επιτροπή της UNESCO δήλωσε πως «δεν έχουμε υπόψη μας κανένα έγγραφο που να νομιμοποιεί αυτή την αγορά που έγινε από το αποικιοκρατικό Ηνωμένο Βασίλειο εκείνη την εποχή». Με άλλα λόγια, το τουρκικό κράτος (συνέχεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) καταρρίπτει το βρετανικό επιχείρημα, σύμφωνα με το οποίο ο Έλγιν «δεν έκλεψε τα μάρμαρα», αλλά τα πήρε νόμιμα έχοντας εξασφαλίσει με φιρμάνι την άδεια του Σουλτάνου.

Με αυτήν την τοποθέτηση του επίσημου τουρκικού κράτους κονιορτοποιείται κάθε βρετανικό επιχείρημα περί νομιμότητας και η πράξη του λόρδου Έλγιν εμφανίζεται χωρίς περιτύλιγμα, έτσι όπως πραγματικά είναι: κλοπή.

Είναι περιττό να σημειώσουμε ότι αυτή η υπόθεση προβλήθηκε από τα ελληνικά ΜΜΕ (τα «Νέα» έφεραν στη δημοσιότητα το θέμα) ως απόδειξη ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πάνε από το καλό στο καλύτερο και ότι η διαδικασία της προσέγγισης και των συναντήσεων κορυφής φέρνουν τα πρώτα τους αποτελέσματα.

Η προϊσταμένη του τμήματος Καταπολέμησης της Λαθρεμπορίας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Ζεϊνέπ Μποζ ήταν η αξιωματούχος που προχώρησε σ’ αυτήν την τοποθέτηση (περί ανυπαρξίας φιρμανιού για την κλοπή των γλυπτών) και, σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, το θεμιτό ελληνικό αντίδωρο είναι η δέσμευση για επιστροφή στην Τουρκία αντικειμένων της οθωμανικής περιόδου, τα οποία πέφτουν στα χέρια των ελληνικών αρχών σε υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας…

2. «Παρέα» και στον ΟΑΣΕ

Ένα ακόμη γεγονός των προηγούμενων ημερών που προβάλλεται ως απόδειξη της «θετικής πορείας των ελληνοτουρκικών» είναι η κοινή επιστολή των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, με την οποία δηλώνουν ότι η Ελλάδα υποστηρίζει για τη θέση του γ.γ. του ΟΑΣΕ τον Τούρκο πρέσβη και πρώην υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρίογλου και την υποψηφιότητα της Μάνιας Τελαλιάν για τη θέση της διευθύντριας του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ.

Από αυτήν τη θεμιτή συνεργασία των δύο χωρών για την εξασφάλιση θέσεων ισχύος σε έναν Διεθνή Οργανισμό (ΟΑΣΕ) έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε κάποια στιγμιότυπα από την επαγγελματική διαδρομή της πολύπειρης νομικού στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και τον ρόλο της στη συνέχεια μετά την αποπομπή της από τον τότε ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια.

Στο ΥΠΕΞ είναι κοινό μυστικό ότι η Μάνια Τελαλιάν υπήρξε:

Ο βασικός υπηρεσιακός παράγοντας που ήταν κατά και για χρόνια εμπόδιζε την κατάθεση στον ΟΗΕ συντεταγμένων για τα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ως νομικός μια τέτοια ενέργεια η Μάνια Τελανιάν τη θεωρούσε μονομερή, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είχε καταθέσει συντεταγμένες στη βάση των οποίων υπογράφηκε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών που αγνοούν τα δικαιώματα σε ΑΟΖ της Κρήτης και άλλων ελληνικών νησιών.Αντίθετη στο κλείσιμο των συνόρων στον Έβρο, που αποφάσισε τον χειμώνα του 2020 η κυβέρνηση για να αποτρέψει συντονισμένο και οργανωμένο από την Άγκυρα κύμα μεταναστών προς τη χώρα. Σύμφωνα με τη νομική της εκδοχή, το κλείσιμο των συνόρων ήταν παράνομο και επιπρόσθετα αρνήθηκε να συγκροτήσει τη νομική επιχειρηματολογία που ζητούσε η κυβέρνηση (για να στηρίξει την επιλογή του κλεισίματος), γεγονός που υποχρέωσε τον τότε ΥΠΕΞ να ζητήσει την παραίτησή της ή, κατά μια άλλη εκδοχή, να την αποπέμψει από επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας

Δεν πήγε, ωστόσο, χαμένη, καθώς η συγκυρία στα ελληνοτουρκικά πέρασε από τη φάση της έντασης στην προσέγγιση. Έτσι η Μάνια Τελανιάν, έχοντας στενές σχέσεις με την υφυπουργό σήμερα (και βασική υπεύθυνη για τις μυστικές ελληνοτουρκικές συνομιλίες για τα μείζονα) Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, παίζει σημαντικό παρασκηνιακό ρόλο στη διαδικασία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης…

3. Το Αιγαίο «μισό – μισό»

Ακριβώς αυτές τις μέρες που αναδεικνύονται όλα τα παραπάνω «θετικά και αποδεικτικά» της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, τα ελληνικά media, όπως και η κυβέρνηση, καθώς και τα λεγόμενα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ) εξουσίας, δεν έβγαλαν «κιχ» για μια ακόμη δέσμευση από την Τουρκία πέντε περιοχών σε όλο το Αιγαίο, από Βορρά μέχρι Νότο, για πραγματοποίηση ασκήσεων έρευνας και διάσωσης και… προστασίας του περιβάλλοντος!

Στους χάρτες που περιγράφουν τις περιοχές που θα πραγματοποιηθούν οι τουρκικές ασκήσεις από τις 7 μέχρι τις 9 Ιουνίου μπορεί να δει ακόμη και ο μη εξοικειωμένος να αποτυπώνονται οι πάγιες τουρκικές θέσεις/διεκδικήσεις, οι οποίες τελικά συνοψίζονται στα εξής: Το Αιγαίο μισό – μισό, τα ελληνικά νησιά στο ανατολικό Αιγαίο χωρίς δικαιώματα σε ΑΟΖ και για τις λεπτομέρειες (δηλαδή σε ποιον ανήκει ποιο νησί και βραχονησίδα) θα τα βρούμε συζητώντας…

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης για ακρίβεια: Ο Μεϊμαράκης λέει ότι «δεν αφορά τις Βρυξέλλες. Η Ευρώπη έχει συγκεκριμένη ατζέντα»

Σημίτης: Πράξη ατομικής ευθύνης η συμμετοχή στις ευρωεκλογές – Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ ανάχωμα στην επίθεση της Ακροδεξιάς

Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ: «Εξόρκισε» την αποχή, κατηγόρησε για «σόου» τον Κασσελάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα
Το ελληνοτουρκικό πάρε – δώσε,