Το επίμονο φλερτ ΣΥΡΙΖΑ σε ΚΙΝΑΛΛ - Επιθέσεις φιλίας από Τσίπρα σε Φώφη και η κοινή ρητορική για το νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τον λαό

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

 

Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές που κυκλοφορούν εδώ και αρκετές εβδομάδες θορύβησαν αρχικώς τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο κατόπιν ώριμης σκέψης αξιοποιήθηκαν από την Κουμουνδούρου ως «όχημα» για την αναζωπύρωση του πολιτικού φλερτ προς το Κίνημα Αλλαγής. Πολλώ δε μάλλον που το τελευταίο, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, έχει δώσει έντονο αντιπολιτευτικό

στίγμα με ρητορική παρόμοια με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ (τον οποίο πάντως καταγγέλλει ενίοτε για αντιγραφή της ρητορικής του ΚΙΝΑΛΛ).

Αναφορικά με τα σενάρια πρόωρων εκλογών μέσα στο καλοκαίρι ή αρχές φθινοπώρου – και με δεδομένο ότι η σχετική σεναριολογία είχε ξεκινήσει από την επαύριο των εκλογών με φάσεις έξαρσης και ύφεσης – στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι αυτά παραμένουν στη σκέψη του πρωθυπουργού, αλλά η πανδημία τα δυσκολεύει στην πράξη. Με άλλα λόγια υπάρχει η εκτίμηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να πάει σε εκλογές σε αυτή τη συγκυρία. Ωστόσο, είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επαναπαύεται σε αυτή την εκτίμηση μα αντιθέτως κρατάει «πισινή», όπως φάνηκε και από την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο Πολιτικό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας, η οποία έθεσε το κόμμα σε εκλογικό συναγερμό: «οι πρόωρες εκλογές όσο και αν οι συνθήκες δεν τις ευνοούν ούτε τις επιτρέπουν, ίσως να καταστούν αναπόφευκτες, δεδομένου ότι αυτό που έρχεται με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να το δικαιολογήσει» είπε. Όπως διευκρινιστικά σημείωνε στέλεχος της Κ.Ο. στο «Π», η στάση του ΣΥΡΙΖΑ συμπυκνώνεται στη φράση «δεν ζητάμε εκλογές, όμως προετοιμαζόμαστε».

Η ανταπόκριση Τσίπρα στα εκλογικά σενάρια περιλαμβάνει δύο φάσεις:
- Όταν το διάγγελμα του πρωθυπουργού τη Μεγάλη Δευτέρα με την αναφορά περί «λογοδοσίας» ανατροφοδότησε τα σενάρια αυτά από τα πλέον επίσημα χείλη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «δεν σήκωσε το γάντι». Αντιθέτως επιχείρησε την πολιτική και ηθική απαξίωση των σεναρίων και κυρίως των εμπνευστών τους, κάνοντας λόγο για «κυνισμό» και μικροκομματικούς υπολογισμούς ενόσω ακόμα η χώρα μετράει νεκρούς. Πίσω από τις γραμμές, πάντως, εξέπεμψε το μήνυμα της ανησυχίας για το ενδεχόμενο εκλογών, σε μια φάση που καταγράφεται δημοσκοπική ενίσχυση της κυβέρνησης και υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή άνοιγμα της ψαλίδας σε βάρος του δεύτερου. Ο ίδιος άλλωστε αναγνώρισε σε συνέντευξή του ότι η τρέχουσα πανδημία ανέδειξε μια τάση όπου το εκλογικό ακροατήριο δείχνει στις περισσότερες χώρες να συσπειρώνεται γύρω από τις κυβερνήσεις.

Πρόωρες και «προοδευτικές συγκλίσεις»
- Την περασμένη εβδομάδα, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε μια «ντρίμπλα». Επανέφερε την «απειλή» της προοδευτικής κυβέρνησης που θα μπορούσε να σχηματιστεί λόγω της απλής αναλογικής και, κατά συνέπεια, θα μπορούσε να στείλει στον κάλαθο των αχρήστων τους σχεδιασμούς για διπλές κάλπες. Το επιχείρημα αυτό το είχε επικαλεστεί για πρώτη φορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα του φθινοπώρου του 2019 και τώρα που η συγκυρία προσφέρεται το επαναφέρει.

Ταυτόχρονα, με αυτό τον τρόπο έκανε άνοιγμα στο ΚΙΝΑΛΛ, εκδηλώνοντας την επιθυμία επιτάχυνσης των όποιων διεργασιών. Σημείωσε λοιπόν, μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, ότι εφόσον οι εκλογές μπορεί να καταστούν «αναπόφευκτες» μπορούν να αποδειχτούν ταυτόχρονα και «ευκαιρία για τη διαμόρφωση προοδευτικής πλειοψηφίας και κυβέρνησης συνεργασίας πάνω σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης».

«Το επόμενο διάστημα» διεμήνυσε, «θα πρέπει να δουλέψουμε εντατικά για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις προγραμματικών συγκλίσεων και διεργασιών για τη διαμόρφωση μίας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, που θα αναλάβει να προωθήσει ένα προοδευτικό σχέδιο ανόρθωσης της κοινωνίας και της οικονομίας». Ακριβώς σε αυτό το μήκος κύματος τοποθετήθηκε και την επόμενη μέρα στη Βουλή, κατά την προ ημερησίας συζήτηση για την πανδημία.

Δίαυλοι επικοινωνίας
Πληροφορίες πάντως από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι πλέον υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι μεταξύ Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη και μάλιστα στο επίπεδο προσώπων από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά αντιστοίχως. Πληροφορίες που επιμένουν, παρά τις ηχηρές διαψεύσεις εκ μέρους του ΚΙΝΑΛΛ.
Στον ΣΥΡΙΖΑ η στρατηγική αυτή είναι σε γενικές γραμμές καλοδεχούμενη. Άλλωστε και στην πτέρυγα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης (δηλαδή της ομάδας των 53 και στελεχών που ταυτίζονται με τον πυρήνα του κόμματος όπως οι Σκουρλέτης, Φίλης, Βούτσης) η τακτική της προσέγγισης είναι επιθυμητή ήδη από την περίοδο της εξόδου από το μνημόνιο. Αντιθέτως, η τακτική της στελεχικής «λεηλασίας» που ακολούθησε ο Αλέξης Τσίπρας, ιδίως από τη Συμφωνία των Πρεσπών και μετά, είχε συναντήσει αντιδράσεις.

Με δεδομένο ότι η Φώφη Γεννηματά δείχνει πλέον να παίρνει αποστάσεις από την κυβέρνηση – την περασμένη εβδομάδα οι εντυπώσεις αυτές ενισχύθηκαν περαιτέρω με την αναφορά της σε μια «νέα σοσιαλδημοκρατία αποφασισμένη να κόψει τα δεσμά με τον νεοφιλελευθερισμό» καθώς και την αναφορά σε ένα νέο συμβόλαιο με τον λαό (κατ’ αντιστοιχία στην αναφορά Τσίπρα για ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο») – έχουν σταματήσει εδώ και καιρό οι επιθέσεις από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορούσαν το ΚΙΝΑΛΛ ότι αποτελεί «ουρά» της Ν.Δ. Ή μάλλον οι επιθέσεις συνεχίζονται αλλά πλέον είναι… «επιθέσεις φιλίας».

Στην Κουμουνδούρου σαφώς αναγνωρίζουν τις πολιτικές και εσωκομματικές δυσκολίες της προέδρου του ΚΙΝΑΛΛ να ανταποκριθεί στα καλέσματα του ΣΥΡΙΖΑ, και θεωρούν αναμενόμενο και λογικό να συνεχίσει σε μια γραμμή που θα κηρύσσει την «αυτόνομη» πορεία του ΚΙΝΑΛΛ, ειδικά μπροστά στην πιθανότητα εκλογών όπου θα πρέπει να περιφρουρήσει και εκλογικά τον χώρο της. Από την άλλη εκτιμούν ότι και οι δύο χώροι ωφελούνται με το να υπάρχει στο τραπέζι ανοιχτή η προοπτική της συμμετοχής σε μια προοδευτική κυβέρνηση.

 

ΣΥΡΙΖΑΚΙΝΑΛΑριστεράσοσιαλισμόςΤσίπραςΓεννηματάIssue: 2124Issue date: 7-5-2020Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα