Το λαχανικό που… αγαπά την καρδιά και «ρίχνει» τη χοληστερόλη

Η γεύση του δροσερή και πιπεράτη. Το άρωμά του χαρακτηριστικό, θυμίζει λιγάκι γλυκάνισο. Η ρίζα του αποτελεί από τα πιο γνωστά λαχανικά της κουζίνας των αρχαίων Ελλήνων, ενώ ήδη από την αρχαιότητα του αποδίδονται σημαντικές φαρμακευτικές ιδιότητες, αλλά και νοστιμιά

Πολλοί το ανακαλύπτουν ως φινόκιο – από την ιταλική ονομασία finocchio (μάραθο) – και πιστεύουν ότι αποτελεί μια διαφορετική γκουρμέ και εξωτική προσθήκη στα πιάτα και τις σαλάτες τους.

Η αλήθεια όμως είναι ότι το φινόκιο που βλέπετε στη μαναβική του

σουπερ μάρκετ δεν είναι τίποτα άλλο από τη μαραθόριζα. Μάλιστα δεν αποτελεί ρίζα ή βολβό με την κλασική έννοια, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για τα σαρκώδη φύλλα του καλλιεργημένου μάραθου που αλληλοεπικαλυπτονται σαν «κρεμμύδι» , κατά τον ίδιο τρόπο που τα φύλλα του σέλερυ στο κάτω μέρος του κορμού του επικαλύπτονται και σχηματίζουν ένα ανάλογο, αλλά μικρότερο «κρεμμύδι».

Ο μάραθος περιέχει αιθέριο έλαιο (ανηθόλη, μαραθόλη) βιταμίνη Α και ορισμένες του συμπλέγματος Β ( Β3 και Β9) καθώς και βιταμίνη C, φλαβονοειδή, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και σίδηρο. Χάρη στην πλούσια σύνθεσή του με ωφέλιμα συστατικά του αποδίδονται πλήθος ευεργετικές ιδιότητες.

Χάρη στην περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες αλλά και φιλικά για την καρδιά συστατικά όπως κάλιο και φυλλικό οξύ, η μαραθόριζα καθώς και ο μάραθος θεωρούνται καρδιοπροστατευτικά μέσω της δράσης τους στην μείωση της πίεσης του αίματος και της χοληστερόλης.

Η περιεκτικότητά του σε β-καροτένιο που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό καθώς και βιταμίνη C που είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου και την επανόρθωση των ιστών καθιστούν το μάραθο ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία και την ελαστικότητα της επιδερμίδας, αλλα και των βλεννογόνων του οργανισμού.

Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά και βιταμίνες καθώς και σε φλαβονοειδή όπως η κερσετίνη γεγονός που του αποδίδει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών πλούσιων σε προστατευτικές πολυφαινόλες σχετίζεται με μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών.

Ο  μάραθος αποτελεί πηγή φυλλικού οξέος καθώς και σιδήρου απαραίτητων για τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε φυλλικό οξύ θεωρείται ευεργετική για όσους έχουν συμπτώματα αναιμίας.

Σημειώνεται επίσης ότι το έγχυμα και το αφέψημα του μάραθου χρησιμοποιούνται ως φάρμακα του πεπτικού συστήματος (δυσπεψία, κοιλιακούς και στομαχικούς πόνους, κολικούς). Το έγχυμα (με την προσθήκη μελιού) χρησιμοποιείται επίσης για τη βρογχική καταρροή.

Ο μάραθος και η μαραθόριζα καταναλώνονται φρέσκα ή βρασμένα, προστίθενται στις σαλάτες, αλλά μπορεί επίσης να μαγειρευτούν σε συνδυασμό με άλλα λαχανικά.

Πηγή: ygeiamou

Photo By Pixabay

Διαβάστε επίσης:

Μετάλλαξη Όμικρον: Πόσο μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Τα οφέλη της άσκησης για τους 50ρηδες – Ποιες παθήσεις «απομακρύνονται»

Κορωνοϊός: Άλλοι 96 θάνατοι και πάνω από 700 διασωληνωμένοι

Keywords
Τυχαία Θέματα