Το μεσανατολικό ναρκοπέδιο
Ταχύτατα διαμορφώνονται νεότερα δεδομένα στη Γάζα, που ευτυχώς αναστέλλουν τη μεγάλη σαρωτική χερσαία επίθεση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες από την πρώτη στιγμή ασκούν την επιρροή τους, ώστε να αποφευχθεί νέα εκατόμβη νεκρών, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στη βάση συνεννόησης με χώρες της περιοχής.
Η Σαουδική Αραβία τηρεί ισορροπημένη
Το Κατάρ διαμεσολαβεί στην άμεση αντιμετώπιση ανθρωπιστικών θεμάτων και στη σταδιακή απελευθέρωση των ομήρων.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και το Ομάν συνεχίζουν τη διακριτική πολιτική τους παρέμβαση.
Η Ε.Ε., μετά το αρχικό πολιτικό της «μούδιασμα», υποστηρίζει την πρόταση που προωθούν οι ΗΠΑ, ώστε εμφαντικά να απαιτηθεί η εγγύηση της ασφάλειας των Ισραηλινών στη χώρα τους, τη στιγμή που η Ουάσιγκτον προβάλλει ξανά την επίλυση του Παλαιστινιακού στη βάση των δύο κρατών, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Οι πληροφορίες που διακινούνται από τα διεθνή ΜΜΕ μάς ενημερώνουν ότι η Χαμάς προετοίμαζε την επίθεσή της κατά του Ισραήλ, πολύ μεθοδικά, επί δύο τουλάχιστον έτη. Η επιχείρηση εξελίχθηκε σε τρομοκρατικό μακελειό.
«Δυστοκία» του ΟΗΕΗ ακρότατη βία και ο μεγάλος αριθμός θυμάτων συγκλόνισαν τη διεθνή κοινότητα, που ανέμενε ισχυρό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να πιεσθεί διεθνώς η Χαμάς και να προχωρήσει σε άμεση απελευθέρωση των ομήρων, παύση των επιθέσεών της κατά πολιτών και τερματισμό κάθε δημόσιας απειλής για εκτέλεση των ομήρων που βιαίως κρατούνται στη Γάζα.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν κατόρθωσε να υιοθετήσει ψήφισμα καταδίκης της τρομοκρατικής δράσης της Χαμάς σε βάρος των αμάχων. Οι ΗΠΑ με σαφήνεια υποστηρίζουν ότι στο ψήφισμα πρέπει να προβάλλεται ξεκάθαρα το δικαίωμα των Ισραηλινών να ζούνε με ασφάλεια στη χώρα τους. Δυστυχώς τα υπόλοιπα Μόνιμα Μέλη, κυρίως οι δύο ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι, δεν στήριξαν τη θέση των ΗΠΑ, ώστε να εισαχθούν στο ψήφισμα οι απαραίτητες τροποποιήσεις που θα ανανέωναν την πολιτική στήριξη όλων και στα προηγούμενα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για λύση των δύο κρατών.
Η συζήτηση, που εξελίσσεται στον ΟΗΕ και σε όλες τις περιφερειακές συναντήσεις, επιδιώκει την κατάπαυση των εχθροπραξιών, την απελευθέρωση των ομήρων, την άμεση προώθηση της απαραίτητης και επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας και την επίλυση του Παλαιστινιακού, πέρα από κάθε ακραία θέση που αντιστρατεύεται το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ.
Η ένταση των εξελίξεων και ο διεθνής τρόμος που κυριαρχεί, για πιθανή συνολική ανάφλεξη με ανεξέλεγκτες προεκτάσεις, μετά την επίθεση που εκδήλωσε η Χαμάς την 7ηΟκτωβρίου εισβάλλοντας στο έδαφος του Ισραήλ, επιβάλλει τις συνεχείς και άμεσες πολιτικές δηλώσεις από τις κυβερνήσεις των κρατών, αλλά και απαιτεί συνολικές αντιδράσεις, που θα αποτρέψουν εκατόμβες νεκρών, διεθνή αποσταθεροποίηση και εκτεταμένη πολεμική σύγκρουση.
Η Χαμάς στο «τραπέζι»Χώρες που έχουν επιτύχει να συνομιλούν με τις συγκρουόμενες πλευρές, συμπεριλαμβανομένης και της Χαμάς, με την ανοχή του Ισραήλ, της Παλαιστινιακής Αρχής, των υπερδυνάμεων, αλλά και των Αράβων, ισχυρίζονται ότι πλέον η Χαμάς αποτελεί μέρος της συζήτησης που πρέπει να οργανωθεί στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό.
Αν οι παλαιστινιακές ομάδες που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση στη Ραμάλα δεν αποδέχονται τη διεθνή επιταγή και προτιμούν σε συνεργασία με τη Χεζμπολάχ να συνεχίζουν την τρομοκρατική τους δράση, τότε η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναζητήσει συλλογικές και αλληλέγγυες στρατηγικές για να τερματισθεί η τρομοκρατία και να εκκινήσει σοβαρή προσπάθεια για την επίλυση του Παλαιστινιακού.
Η αξιόπιστη ΑθήναΣτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο ο Έλληνας Πρωθυπουργός με υπευθυνότητα και πολιτική σαφήνεια εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ελλάδος προς το Ισραήλ, αλλά ανανέωσε και την υποστήριξη στη λύση των δύο κρατών, με την πληρότητα που διατυπώνεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Κάθε κράτος με τη διεθνή θέση που έχει εξασφαλίσει προσπαθεί να εδραιώσει τον ρόλο που επιλέγει. Η Αθήνα θεωρείται αξιόπιστος συνομιλητής σε όλα τα πεδία της διεθνούς εκπροσώπησης, ενισχύοντας και την οικονομική της θέση με τις συνεχείς αναβαθμίσεις που επιτυγχάνει από τους διεθνείς οίκους χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Τη στιγμή των ακραίων διεθνών προκλήσεων αξίζει το σύνολο των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου να διαμορφώνει τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή των εθνικών επιδιώξεων, που επηρεάζεται από την παρουσία ή ακόμη και επιλογές άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία.
Το ΝΑΤΟϊκό ΑιγαίοΟι ΗΠΑ ζητούν πρόσθετα δικαιώματα σταθμεύσεως αεροσκαφών σε ελληνικά αεροδρόμια, εντάσσοντας με τον τρόπο τους και το Αιγαίο στον ενιαίο επιχειρησιακό ευρωατλαντικό γεωστρατηγικό σχεδιασμό.
Οι κρίσεις που εξελίσσονται διεθνώς ορίζουν τις προτεραιότητες, ώστε να αποφύγουμε μία παγκόσμια σύρραξη και τη διατροφική ανασφάλεια, που απειλεί τον δοκιμαζόμενο κόσμο από την έλλειψη τροφίμων και την κλιματική αλλαγή. Συνεπώς ακόμη μεγαλύτερη αξία αποκτά τη συγκεκριμένη στιγμή η επανέναρξη επικοινωνίας Αθηνών – Αγκύρας, που στηρίζουν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν, με τις πολιτικές συνομιλίες και την προώθηση της θετικής ατζέντας, που βρίσκεται πλέον σε αρκετά ώριμο επίπεδο.
Πιθανώς στην Ελλάδα και στην Τουρκία η διεθνής ένταση, εξ αιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, τη Συρία, τη Γάζα, την Υεμένη, τη Λιβύη, δεν επιτρέπει να γίνει άμεσα αντιληπτή η προστιθέμενη αξία που δημιουργείται από τον ελληνοτουρκικό διάλογο.
Όσοι φιλοδοξούν με τον λόγο τους και τα γραπτά τους να προωθήσουν εθνικά συμφέροντα υποχρεώνονται να σεβαστούν ό,τι ισχύει διεθνώς και ευρωπαϊκά, πρωτίστως όμως τις επιλογές των πολιτών που εκλέγουν τις ηγεσίες τους στις δύο χώρες. Το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης ισχύει σε όλες τις δημοκρατίες και αξιωματικά η δημοκρατική ελευθερία της ειρηνικής διατύπωσης των διεκδικήσεων οδηγεί στην απαίτηση άμεσης καταδίκης και αποκλεισμού οποιασδήποτε λεκτικής και ένοπλης τρομοκρατίας.
Οι ακραίοιΑκραίες πολιτικές τάσεις στο Ισραήλ, προσβλέποντας σε ένα μόνο κράτος, αρνούνται τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, που προβλέπονται από τον ΟΗΕ για τη δημιουργία δύο κρατών. Από την άλλη πλευρά, η Χαμάς, κάθε ακραία παλαιστινιακή έκφραση και το Ιράν αρνούνται το δικαίωμα ύπαρξης στο κράτος του Ισραήλ.
Η συνεχής επίκληση πολεμικών συγκρούσεων του παρελθόντος δεν υπηρετεί την ειρήνη, επειδή αντιστρατεύεται το πλαίσιο συνύπαρξης που διαμορφώθηκε στον ΟΗΕ και έγινε αποδεκτό από το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους.
Ο κόσμος στη Μέση Ανατολή έχει διανύσει μία μακρά και δύσκολη διαδρομή, με πολλούς νεκρούς και συνεχιζόμενες συγκρούσεις. Όμως σε στιγμές της πορείας τους και οι δύο πλευρές με κοινές αποφάσεις έχουν δημιουργήσει παράθυρα ελπίδας, που επιτρέπουν ειρηνική επεξεργασία των προοπτικών μίας λύσης. Διαπιστώνεται διαχρονικά ότι όσο οι διεκδικήσεις των μερών αποστασιοποιούνται από το πλαίσιο του ΟΗΕ και την αραβική πρόταση, τόσο μεγαλύτερα προβλήματα δημιουργούνται στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, εκτρέφοντας και τη διεθνή τρομοκρατία.
Κάτω από συνθήκες ακρότατης πίεσης καλείται η διεθνής κοινότητα να διαχωρίσει το πρόβλημα του Παλαιστινιακού από τις ακραίες τρομοκρατικές δραστηριότητες. Με κατανόηση επιβάλλεται να επανέλθουν στο τραπέζι της διπλωματίας, ακυρώνοντας τα πεδία των μαχών, όλοι οι δικαιούχοι, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, που απαιτούν ασφαλή διαβίωση και ανάπτυξη στην περιοχή τους.
Ίσως να αποδειχθεί υποβοηθητική η αποκτηθείσα διεθνής εμπειρία, από άλλες μακροχρόνιες σκληρές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη, που τελικώς κατέληξαν στην αμυντική και πολιτική ενσωμάτωση ακραίων στρατιωτικών ενόπλων ομάδων, επειδή διαπιστώθηκε ότι ικανοποιώντας τις ανάγκες ανοχής, μεγαλύτερης κοινωνικής συνοχής και καλύτερης γειτονίας, τερματίζονταν μακροχρόνιες πολύνεκρες συγκρούσεις.
Το Ισραήλ, όπως και μετά την κατοχή του Σινά, που οδήγησε στο Καμπ Ντέιβντ, δηλώνει ξανά ότι δεν ενδιαφέρεται για εδαφική κατοχή, αλλά μόνο για την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών του, μακριά από την απειλή πολέμου και τις συνέπειες της τρομοκρατίας.
Μπορεί, στην εποχή των πολλαπλών προκλήσεων, η σαφής ισραηλινή τοποθέτηση για ασφάλεια και ειρήνη να αποτελέσει την ικανή και αναγκαία συνθήκη τερματισμού κάθε τρομοκρατικής δράσης, που εξαπολύθηκε στις 7 Οκτωβρίου από τη Λωρίδα της Γάζας, ώστε να αρχίσει δημιουργική συζήτηση για το Παλαιστινιακό στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας;
Διαβάστε επίσης:
Γιατί καθυστερεί η εισβολή στη Γάζα
Τι φοβίζει την κυβέρνηση: Τα σενάρια τρόμου με το πετρέλαιο, ο στενός δημοσιονομικός χώρος και το τέλος των οριζόντιων μέτρων στήριξης
Το Παλαιστινιακό στη μέγγενη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η Ελλάδα ανάμεσα στις 45 χώρες που απείχαν από το ψήφισμα του ΟΗΕ για προστασία αμάχων στη Γάζα!
- Σε χασαποταβέρνα στα Πράμαντα δείπνησε ο Αλέξης Τσίπρας - Δείτε φωτογραφία
- ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tι αποφάσισε η Επιτροπή Δεοντολογίας για Τζουμάκα, Φίλη, Σκουρλέτη, Βίτσα
- Χαμάς: Οι ισραηλινές δυνάμεις διείσδυσαν στο Μπέιτ Χανούν και το Μπουρέιτζ
- Νόσος του Μορφέα: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται
- 28η Οκτωβρίου 2023: Τι ισχύει με σούπερ μάρκετ - Ποια είναι ανοιχτά
- Οι πιο ισχυρές Πολεμικές Αεροπορίες του 2023 – Σε ποια θέση βρίσκονται Ελλάδα και Τουρκία
- Πέντε σενάρια για την επόμενη μέρα στη Λωρίδα της Γάζας
- Ψήφισμα ΟΗΕ για τη Γάζα: Απείχε η Ελλάδα - Οι 14 χώρες που καταψήφισαν
- Το «ΟΧΙ» από την πλευρά του Ιταλού πρεσβευτή Γκράτσι: «Μέσα απ’ τα γυαλιά του Μεταξά έβλεπα τα μάτια του να βουρκώνουν»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Σε ταβέρνα στα Πράμαντα ο Αλέξης Τσίπρας (Photo)
- Το μεσανατολικό ναρκοπέδιο
- Νέα επίθεση του Ισραήλ στον ΟΗΕ μετά το ψήφισμα για τη Γάζα: «Ντροπή σας!»
- Πρεσβεία των ΗΠΑ στον Λίβανο: «Φύγετε τώρα που μπορείτε» – Προτρέπει τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα
- Στέφανος Κασσελάκης: Για ποτό με νεολαίους σε καφέ – μπαρ της Θεσσαλονίκης (Photos)
- Συνάντηση Κασσελάκη με συγγενή θύματος των Τεμπών (Video)
- Δύσκολη υπόθεση η Δημοκρατία…
- Η μεγάλη σοβιετική περιπέτεια / Μέρος τρίτο: Χρουστσόφ και αποσταλινοποίηση
- Euroleague: Το ξέσπασμα των «Πράσινων» τους έδωσε τη νίκη – Παναθηναϊκός-Μπασκόνια 95-81
- Ενεργειακός εφιάλτης: Η κρίση στη Μέση Ανατολή σκιάζει τον κυβερνητικό σχεδιασμό
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Το μεσανατολικό ναρκοπέδιο
- Δύσκολη υπόθεση η Δημοκρατία…
- Η μεγάλη σοβιετική περιπέτεια / Μέρος τρίτο: Χρουστσόφ και αποσταλινοποίηση
- Ενεργειακός εφιάλτης: Η κρίση στη Μέση Ανατολή σκιάζει τον κυβερνητικό σχεδιασμό
- ΗΠΑ – Τουρκία και η ελληνική «γλώσσα»
- Πόλεμος στη Γάζα: Πού οδηγεί η πολιτική διελκυστίνδα στο Ισραήλ, η διπλωματία των αεροπλανοφόρων και η σκληρή γραμμή της Χαμάς
- Συνάντηση Κασσελάκη με συγγενή θύματος των Τεμπών (Video)
- Πρεσβεία των ΗΠΑ στον Λίβανο: «Φύγετε τώρα που μπορείτε» – Προτρέπει τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα
- Σε ταβέρνα στα Πράμαντα ο Αλέξης Τσίπρας (Photo)
- Νέα επίθεση του Ισραήλ στον ΟΗΕ μετά το ψήφισμα για τη Γάζα: «Ντροπή σας!»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μπάιντεν: Είναι έτοιμος να διατάξει «περαιτέρω δράση» μετά τις επιθέσεις οργανώσεων προσκείμενων στο Ιράν
- ΗΠΑ: Κατέρριψαν κοντά σε βάση τους στο Ιράκ drone φορτωμένο εκρηκτικά
- 28η Οκτωβρίου 2023: Τι ισχύει με σούπερ μάρκετ - Ποια είναι ανοιχτά
- Ο καιρός σήμερα 28/10/2023
- Άλλαξε η ώρα: Οι 2 χώρες της Ευρώπης που δεν γύρισαν τα ρολόγια
- Ο καιρός για σήμερα Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023
- Ο Μπάιντεν διαμηνύει πως είναι έτοιμος να διατάξει «περαιτέρω δράση» μετά τις επιθέσεις οργανώσεων προσκείμενων στο Ιράν
- Γιατί η ώρα αλλάζει πάντα Κυριακή στις 04:00;
- Το έπος του ’40 μέσα από επιστολές στρατιωτών και συγγενών τους
- Παρέλαση 28 Οκτωβρίου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά: Ποιοί δρόμοι είναι κλειστοί, όλες οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις