Το «παρών» Κασσελάκη σε δόσεις, η εκκίνηση Πολάκη με πολλαπλά μηνύματα και η προετοιμασία Φάμελλου

Αρχίζει να μπαίνει σε ράγες ο προεκλογικός αγώνας του ΣΥΡΙΖΑ, με τους τρεις βασικούς υποψηφίους – ΚασσελάκηΠολάκη – Φάμελλο – να δίνουν πρώτα δείγματα γραφής.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα υποψηφιότητα, αλλά συνεχίζει με έμμεσες αναφορές να διαμηνύει πως είναι «παρών» σε αυτή τη μάχη.

Επανέρχεται ένα σήμα περί ανακοινώσεων, μέσα από το περιβάλλον, του ωστόσο είναι θολό καθώς παραπέμπουν εκ νέου προς τα μέσα ή τα τέλη της εβδομάδας. Μένει να φανεί

λοιπόν αν θα συνεχιστεί το παιχνίδι των καθυστερήσεων ή θα γίνουν πράγματι ανακοινώσεις.

Προς το παρόν δηλώνει μέσα από άρθρο του στο Documento «από αυτή τη μάχη δεν μπορώ να λείπω», χωρίς να διευκρινίζει αν εννοεί την εκλογική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ ή φερ’ ειπείν τη μάχη για την αναίρεση της καθαίρεσης και την αποκατάσταση της προεδρίας του στο Συνέδριο.

Δηλώνει «στρατιώτης», και υπογράφει ως «Στέφανος Κασσελάκης» (στο έγγραφο που μοιράστηκε στους δημοσιογράφους). Σημειώνεται πως στο δημοσιευμένο άρθρο γίνεται επίκληση στην ιδιότητα του «πρώην προέδρου», κάτι που έδωσε σήμα ότι ο Κασσελάκης αποδέχεται πλέον την καθαίρεσή του, όμως χθες από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας διευκρινίστηκε πως «η ιδιότητα που συνοδεύει το άρθρο, αυτή του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, αποδίδεται στον κ. Κασσελάκη από το Documento μετά τις αποφάσεις των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και δεν αποτελεί δική του επιλογή».

Ρίχνει τόνους αλλά επιμένει

Εξάλλου δείχνει να επιμένει στα περί «εκτροπής» χωρίς να το λέει ευθέως, αλλά δια της έμμεσης αναφοράς που κάνει στο άρθρο για τις σκέψεις αν θα διεκδικήσει «τα δικαιώματά» του νομικά ή πολιτικά. Τονίζει ότι θα δώσει τη μάχη «πολιτικά» για να μην πληγώσει τον ήδη «λαβωμένο» κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι δίνει τον αγώνα του εντός ΣΥΡΙΖΑ και δεν σκοπεύει να φτιάξει νέο κόμμα, διότι, επισημαίνει «δεν ήρθα στην Ελλάδα για να μικρύνω τον ΣΥΡΙΖΑ». Δηλώνει επιπλέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε παρακμή, αλλά «δεν τελείωσε». Σημειώνει δε πως η εντολή «άλλαξέ τα όλα» παραμένει ισχυρή.

Χαμηλώνει πάντως κάπως τους τόνους, με θετικές αναφορές για τον Τσίπρα και τη διακυβέρνηση – από τη μία επαναλαμβάνει τη διαφωνία του για το ύψος του μαξιλαριού και το νόμο Κατρούγκαλου, από την άλλη επαινεί τα επιτεύγματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαιτέρως στην εξωτερική πολιτική.

Διατηρεί τις αναφορές σε «φράξιες» και «γραφειοκρατία», σε μάλλον πιο ήπιο πλαίσιο, ενώ επιπλέον κάνει λόγο για «παραγοντισμό» και «αγκυλώσεις» – όλα αυτά δηλώνει πρέπει να πέσουν μπροστά στο «ποτάμι του κόσμου».

Ο λαϊκός ΣΥΡΙΖΑ του Πολάκη

Δυναμική εκκίνηση από την έδρα του, τα Χανιά έκανε χθες ο Παύλος Πολάκης με μια περίπου ωριαίας διάρκειας ομιλία στο Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο της πόλης. Δείχνει να έχει να πει πολλά άλλωστε, και επικαλέστηκε ουσιαστικά ως υπόβαθρο της υποψηφιότητάς του την εμπειρία από το σύνολο της διαδρομής του: από τις φοιτητικές παρατάξεις, την επιστημονική του ιδιότητα, το συνδικαλισμό, τον Δήμο Σφακίων, το υπουργείο και τη θέση του τομεάρχη Διαφάνειας. Δεν είναι, εξήγησε, από «καπρίτσιο» ούτε από «μικρομεγαλισμό», αλλά γιατί όλη αυτή η εμπειρία «με έχει εξοπλίσει με την απαραίτητη γνώση για να ηγηθώ στην εκπόνηση ενός προγραμματικού σχεδίου το οποίο θα εκφωνηθεί με έναν κατάλληλο τρόπο για να μπορέσει να δημιουργήσει την κοινωνική συμμαχία για να ξαναγίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνώσα δύναμη».

«Κουράστηκα να κουβαλώ νερό στο μύλο ανθρώπων που αποδείχτηκαν πιο μέτριοι από μένα. Και είπα να βγω μπροστά» είπε με νόημα.

Ο βουλευτής Χανίων μίλησε για εκλογική διαδικασία στην οποία μπήκε το κόμμα με «εντελώς νόμιμο καταστατικό» τρόπο, αναφέρθηκε στους λόγους της περσινής στήριξης στον Κασσελάκη, στην διάψευση των προσδοκιών από την ηγεσία του και στην απόφασή του να είναι υποψήφιος που όπως είπε ελήφθη μετά από πολλή σκέψη.

Απεύθυνε ευρύ προσκλητήριο στους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες, καλώντας τους να έρθουν «μαζικά» να ψηφίσουν, βάζοντας δίπλα στην «πρωτιά» και αυτό το στοιχείο της μαζικότητας. «Δεν έχει σημασία μόνο ποιος θα βγει πρόεδρος αλλά και ο αριθμός ψηφοφόρων που θα τον ψηφίσουν» είπε χαρακτηριστικά.

Έθεσε ένα πρόγραμμα έξι πυλώνων με προτάσεις που όπως είπε είναι εφικτό να υλοποιηθούν αν υπάρχει πολιτική βούληση, αρχής γενομένης από την κατάργηση μνημονιακών νόμων και νόμων του Μητσοτάκη, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο «τα μνημόνια δεν είναι γραμμένα στις πλάκες του Μωυσή», ειδικά «σε μια Ευρώπη που αλλάζει». Οι άλλοι 5 πυλώνες είναι η Δικαιοσύνη, οι Αλλαγές στη λειτουργία του Κράτους, το Κοινωνικό Κράτος, το νέο παραγωγικό μοντέλο και η εξωτερική πολιτική.

Ο Παύλος Πολάκης επιμένει όπως όλα τα τελευταία χρόνια, στους υψηλούς τόνους για διαφθορά, σκάνδαλα, Δικαιοσύνη, ενώ θεωρεί ότι οι θέσεις του για τα εμβόλια επιβεβαιώθηκαν. Μίλησε για επαναφορά σε δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ και μίας συστημικής τράπεζας (Εθνική), αναστροφή των ιδιωτικοποιήσεων, κατάργηση του νόμου των ιδιωτικών ΑΕΙ, αύξηση στους μισθούς των δημόσιων λειτουργών με μίνιμουμ τα 1.200 ευρώ.

Δείχνει να ποντάρει στην πεποίθηση πως αυτό το πρόγραμμα μπορεί να κινητοποιήσει κόσμο από τους ψηφοφόρους που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2019 και μετά. Ο κόσμος αυτός, σύμφωνα με την ανάλυση του Παύλου Πολάκη, «πάνω από 1.200.000 ψηφοφόροι, δεν έχουν πάει σε άλλα κόμματα αλλά έχουν κάτσει στο σπίτι τους και περιμένουν να δουν αν εμείς θα εκπέμψουμε ένα λαϊκά κατανοητό και κοινωνικά αναγκαίο, σε σύγκρουση με τη διαπλοκή, προς όφελος των πολλών, κυβερνητικό πρόγραμμα». «Αν δεν το κάνουμε» είπε, τότε «το κενό θα καλυφθεί από άλλον «που θα είναι ελεγχόμενος πόλος του δικομματισμού ή από την ακροδεξιά».

… και ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ του Φάμελλου

Σε ρυθμούς προετοιμασίας φαίνεται να βρίσκεται ο Σωκράτης Φάμελλος, καθώς συγκροτεί το επιτελείο του για να ετοιμάσει από εκεί και πέρα την προεκλογική του καμπάνια.

Το στίγμα που έδωσε με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του είναι ότι η αυτή θα υπηρετεί την ενότητα ενώ μίλησε για έναν ΣΥΡΙΖΑ που ουσιαστικά θα έχει συνέχεια με τον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Μίλησε για «σοβαρότητα», «σεβασμό στην ιστορία της Αριστεράς», συλλογικότητα («να περάσουμε από το “εγώ” στο “εμείς”»), για «επανεκκίνηση» και για «προοδευτική κυβερνητική διέξοδο με βασικό πυλώνα τον ΣΥΡΙΖΑ». Απευθύνθηκε δε στους ψηφοφόρους των εκλογών του 2023 που απογοητεύτηκαν και έφυγαν, καλώντας τους να επιστρέψουν για «να ξαναχτίσουμε το σπίτι μας».

Μέχρι στιγμής οι βουλευτές Χρήστος Γιαννούλης και Διονύσης Καλαματιανός έχουν πει δημόσια ότι θα στηρίξουν τον Σωκράτη Φάμελλο. Μένει από εδώ και πέρα ποιες θα είναι οι δημόσιες στηρίξεις από την πλευρά των 87, όπου ορισμένοι εξακολουθούν να έχουν ενστάσεις, αν και θεωρείται ότι στη συνέχεια θα καμφθούν. Η Όλγα Γεροβασίλη, είχε κάνει μια έμμεση αναφορά, θετική μεν αλλά όχι ευθεία στήριξη, λέγοντας πως με την υποψηφιότητα Φάμελλου δίνει την ελπίδα ότι η συζήτηση θα επιστρέψει στην πολιτική.

Πάντως, κάποιοι από τους 87, όπως ο Γιαννης Μαντζουράνης και ο Γιάννης Μουζάλας, φέρονται να κλίνουν προς τον Πολάκη, για την υποψηφιότητα του οποίου υπέγραψαν.

Διαβάστε επίσης:

Το προεκλογικό σποτ του Χάρη Δούκα για τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ: «Στις 6 Οκτωβρίου σηκώνουμε ανάστημα»

Ράμμος για σκάνδαλο των υποκλοπών: «Ζήτησα να ενημερώσω τη Βουλή αλλά μου είπαν πως κανείς δεν πάει αυτόκλητος» (Video)

Χάρης Δούκας: «Θέλουμε μικρό ΠΑΣΟΚ, βούτυρο στο ψωμί του Μητσοτάκη ή μια παράταξη που θα τους νικήσει;»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κασσελάκη, Πολάκη, Φάμελλου,kasselaki, polaki, famellou